Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Vlaams Belang

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas aso | 5467 woorden
  • 29 mei 2006
  • 17 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
17 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
HET VLAAMS BELANG

* INHOUDSTABEL

VLAAMS BELANG

INLEIDING

GESCHIEDENIS
 ontstaan

GEDACHTENGOED
 Inleiding
 Hun waarden en normen
 vrijheid
 recht en orde
 subsidiariteit en een politiek in het algemeen belang
 solidariteit
 het gezin
 Hun standpunten
 onafhankelijk Vlaanderen
 recht en orde
 waterdichte immigratiestop
 gezin en solidariteit
 ondernemend Vlaanderen
 immigratie:vijf na twaalf
 homo-adoptie

 immigratie:de Denen doen het!

HUIDIGE SITUATIE
 De structuur van de partij
 Wie zijn de belangrijkste (bekendste) vertegenwoordigers van de partij?
 Is de partij nu aan de macht? (Waar? Wie?)
 Hoe is de partij de laatste weken of maanden in het nieuws gekomen?

EIGEN VISIE
 Wat is er niet (niet) goed? Kritisch bekijken van de partij.

BRONNEN
 Internetsites
 Dossiers uit ‘De Morgen archief’
 Infopakket Vlaams Belang
 Krantenartikels besproken
 Krantenartikels bijgevoegd

INLEIDING

Het Vlaams Belang heeft doorheen de jaren heel wat moeten verdragen. Het toenmalige Vlaams Blok heeft verwijten naar het hoofd geslingerd gekregen zoals ‘racisten’, ‘jullie zijn ondemocratisch, ‘extremisten‘, etc. Toch heeft de kiezer laten zien dat, ondanks het proces en de naamsverandering, ze nog altijd -en meer dan ooit- achter het Vlaams Belang staan en het dus ook eens zijn met hun standpunten en streefdoelen.
Andere partijen bestempelen hen als “extreem-rechts”, wat zij meteen tegenspreken. De Vlaams Belangers vinden het volgende: ‘onze partij is die van solidariteit in een veilige samenleving van gedeelde waarde en normen’. Oké het Vlaams Belang is een buitenbeentje in de Vlaamse politiek, maar dit enkel omdat het de enige partij is die voor het eigen volk en voor het recht in eigen land opkomt.


GESCHIEDENIS

Het verhaal begint met het allereerste optreden van het Vlaams Blok bij de verkiezingen van december 1978. Het Vlaams Blok was een samengesteld kartel van twee splinterpartijen. Enerzijds de Vlaamse Nationale partij van Karel Dillen en anderzijds de Vlaamse Volkspartij van Lode Cleas. De stroming rond Karel Dillen kreeg de bovenhand (hij werd als enige verkozen op deze kartellijst. ) De Vlaamse nationale partij en de radicale vleugel van de Vlaamse Volkspartij werden het Vlaams Blok. Lode Cleas verdween uit deze nieuwe partij. Karel Dillen legden de partijfundamenten vast in “het oranje boekje”
(= het manifest van de rechts Vlaamse Nationalisten) met daarin de eis voor “terugkeer van de overgrote meerderheid der niet-Europese gastarbeiders naar hun eigen vaderland” en dit binnen “redelijk termijn”. Onder andere door deze extreme uitspraken werd het Vlaams Blok de eerste jaren van zijn bestaan gezien als een scheurpartijtje.
Het belangrijkste programmapunt van het Vlaams Blok wordt de Vlaams onafhankelijkheid. Het Vlaams blok profileert zich oorspronkelijk bijna uitsluitend op de communautaire problemen. Ze spelen ook handig in op de vreemdelingenproblemen die bij sommige segmenten van de bevolking beginnen te knagen. Hun slogan wordt “streven naar een onafhankelijk Vlaanderen dat niet multicultureel is maar Vlaams. ” Dit wil natuurlijk niet zeggen dat zij alle vreemdelingen uit het land willen zetten. Vreemdelingen die zich permanent in Vlaanderen willen vestigen zijn welkom als ze zich qua taal en cultuur aanpassen aan onze maatschappij.
In december van 1987 wint Filip De Winter een Tweede-Kamerzetel in Antwerpen voor het Vlaams Blok terwijl Karel Dillen de eerste Senaatzetel in de wacht sleept. In 1988 op de gemeenteraadsverkiezingen haalt het Vlaams Blok 17. 7% in Antwerpen. Zo worden zij de derde partij in de metropool met 10 van de 55 zetels. De reacties zijn niet min: Minister van Buitenlandse Zaken meneer Tobback zegt “Het Vlaams Blok betekent een gevaar voor de democratie en moet met alle middelen bestreden worden” . Het succes van het Vlaams Blok brengt de machtsposities van de traditioneel partijen in het gevaar.
In 1989 sluiten zij een protocol af dat elke samenwerking met het Vlaams Blok verbiedt, de zogenaamde cordon sanitaire. Het Vlaams Blok laat zich niet afschrikken en blijft veiligheid en immigratie op de politieke agenda plaatsen.
In juni 1989 blijkt dat deze boodschap heel wat kiezers aanspreekt. Bij de Europese verkiezingen wordt Karel Dillen verkozen.
De andere partijen worden zenuwachtig, met reden, want in 1991 volgt er een dijkbreuk. Het Vlaams Blok is zowat de enige winnaar. Ze halen driemaal zoveel stemmen als in 1987.
In 1992 pakt Filip Dewinter uit met het plan” Immigratie: de oplossingen” dat in 20 punten opsomt hoe die terugkeer gerealiseerd moet worden.
Ondanks de vele tegenreacties en hordes tegenstanders gaat het Vlaams Blok door: in juni 1994 halen ze hun tweede Europese zetel met Frank Vanhecke.
Het Vlaams Blok wordt in oktober van 1994 de grootste partij van Antwerpen. Dit succes maakt de politieke tegenstanders nog onbezonnen.

In 1995 dient de PS een wetsvoorstel in om het Vlaams Blok overheidssteun te ontzeggen met als argument dat deze partij het Europese verdrag van de Rechten van de Mens overschrijdt. Dit raakt kant noch wal.
Bij de verkiezingen van 1995 doet het Vlaams Blok zijn succes weer eens na. In de Kamer, de Senaat en nu ook in het voor het eerst autonoom verkozen Vlaamse parlement blijft het Vlaams Blok de vierde grootse partij van Vlaanderen.
In juni 1996 neemt Karel Dillen, na 19 jaar, ontslag en duidt Europarlementslid Frank Vanhecke aan als zijn opvolger. Ook onder deze nieuwe voorzitter blijft het Vlaams Blok het goed doen.
In 1999 wordt het Vlaams Blok de derde grootste partij van Vlaanderen. In Brussel worden ze de grootste partij.
En hun succes blijft groeien. In oktober 2000 wordt het Vlaams Blok de grote overwinnaar bij de gemeenteverkiezingen en provincieraadsverkiezingen. In Antwerpen halen ze 33% van de stemmen en zo 20 van de 55 zetels. In Mechelen wordt het Vlaams Blok de grootste partij met 25. 6% van de stemmen en 11 zetels. De tegenstanders laten dit echter niet zo. Enkele dagen na de verkiezingen krijgt het Vlaams Blok een dagvaardiging voor het overschrijden van de Rechten van de Mens. Het grote en lang verwachte proces tegen de rechts nationalistische partij kan beginnen.
Dat de oppositie partij Vlaams Blok moest verdwijnen was al duidelijke bij het aantreden van de paarsgroene regering van Guy Verhofstadt in 1999. Het was toen dat Verhofstadt liet weten dat het succes van zijn regering zou worden afgemeten aan het al dan niet terugdringen van het Vlaams Blok. Hij gaf de strijd niet op.
De verkiezingen van 2003 kwamen dichterbij dus moest het snel gaan. En snel ging het! De kopstukken van het Vlaams Blok vonden we terug in het beklaagdenbankje in september van 2003. Het proces kon terug beginnen. Maar tot groot ongenoegen van de dagende partijen veranderende er niet zo veel. Voor de tweede keer op rij werd het Vlaams Blok niet veroordeeld. Maar dat weerhoudt de tegenpartij niet om naar het Hof van Verbrekening te trekken. De zaak zou daar voorkomen in het najaar van 2003.
Verhofstadt was intussen weer een illusie armer na de verkiezingen van het najaar van 2003 na hoop te koesteren het Vlaams Blok terug te dringen. Het Vlaams Blok boekte in mei 2003 zijn grootse overwinning sinds de beruchte novemberdag in 1991. Het Vlaams Blok steeg 18% boven het electoraat uit, goed voor meer dan 741. 000 stemmen. Van het terugdringen van het Vlaams Blok was dus geen sprake. Het Vlaams Blok telde toen 18 leden in de Kamer van de Volksvertegenwoordigers en er zetelen maar liefst 8 Vlaams Blokkers in de Senaat.
Na de succesrijke verkiezingen van 2003 komt het proces tegen het Vlaams Blok in stroomversnelling, toch zal het proces ten vroegste plaatsvinden eind 2004, begin 2005. Het wordt uiteindelijk na de Vlaamse en Europese verkiezingen van 13 juni 2004.

Maar het proces van het Vlaams Blok krijgt een “voorkeursbehandeling” en start al op 1 maart 2004. Er wordt een volledige kamer van het Hof van Beroep vrijgehouden voor dit proces. De debatten worden in een drafje op drie dagen afgehandeld en de uitspraak volgt op 21 april 2004. Het Vlaams Blok tekent een cassatieberoep aan waardoor ze onder de naam Vlaams Blok mogen deelnemen aan de verkiezingen. De partij blijft niet bij de pakken zitten. Minder dan 24 uur na het voorlezen van hun arrest gaat het Vlaams Blok in de tegenaanval en stelt op een persconferentie een grootse campagne voor de vrije meningsuiting voor. Dit wordt dan ook hun slogan! Hun campagne is nog meer gefocust op inhoud dan in het verleden het geval was. Geen campagnebeeld meer, maar slechts drie slogans: “13 juni: een kwestie van vrije meningsuiting’’, “minder lasten, minder criminaliteit, minder immigratie” telkens gevolgd door de rode draad in de campagne “meer Vlaanderen”.
Op 13 juni 2004 boekt het Vlaams Blok dan ook de grootste verkiezingsoverwinning uit de geschiedenis en haalt bijna 1 miljoen stemmen. Het levert de partij een extra zetel op in het Europese parlement, waar nu 3 Vlaams Blokkers in zetelen. In het Vlaams parlement wordt er een winst aan 10 zetels geboekt.
Op 9 november 2004 bevestigd het hof van Cassatie de veroordeling van de extreem- rechtse partij Vlaams Blok: op basis van de antiracismewet veroordeeld tot het “herhaaldelijk en systematisch aanzetten tot discriminatie”.
Toch deed Filip Dewinter een shockerende uitspraak nog geen dertig minuten na het voorlezen van het arrest: "Alle moslimvrouwen met een hoofddoekje tekenen daarmee een terugkeercontract. " De vrijheid van meningsuiting geldt dus niet voor moslimvrouwen, moeten we daaruit begrijpen, en jonge moslimmeisjes die uit vrije wil de hoofddoek dragen, moeten het vliegtuig op naar een land waar ze niet eens geboren zijn.
Enkele dagen later wrong voorzitter Vanhecke zich in duizend bochten om die uitspraak te minimaliseren. Maar de uitspraak van Filip Dewinter illustreert treffend waar het om gaat: alle naamsveranderingen, opsmukoperaties en vernieuwingscongressen ten spijt, is en blijft het Blok een partij die systematisch oproept tegen alle moslims, en hen de meest fundamentele mensenrechten wil ontzeggen. Net daarvoor is de partij veroordeeld, en net die standpunten blijft ze herhalen.
De kopstukken van het Vlaams Blok schieten in actie en stichten een ‘nieuwe partij’: Vijf dagen later wordt het Vlaams Belang geboren. Met als belangrijke opmerking van henzelf: “wij veranderen van naam,niet van streken”.
De Vlaams Nationalistische conservatieve politieke partij Vlaams Belang begint opnieuw de strijd met als voorzitter Frank Vanhecke. Deze werd in december verkozen als nieuwe voorzitter met 94. 24% van de stemmen nadat Karel Dillen hem al eerder aanwees als zijn opvolger. “Uiteraard hebben we fouten gemaakt”, grijnsde Filip Dewinter in zijn openingsspeech. ” Maar vergeef me, wellicht zal ik ook in de toekomst dingen te scherp blijven formuleren. “
Andere belangrijke leden zijn Filip Dewinter, Gerrit Annemans, Rob Verreyke (Antwerpse volksvertegenwoordigers), Wim Verreyken en Filip de Man (Brusselse volksvertegenwoordigers) .
Het ledenaantal van het Vlaams belang telde in 2005 een 18000- tal.
Vandaag is het Vlaams Blok de grootste partij Vlaanderen en zelfs in België geworden.

GEDACHTENGOED

 Inleiding
Vlaams Belang is een Vlaams-nationalistische partij, dit betekent dat culturele identiteit en volksgemeenschap bepalend worden voor de inrichting en het bestuur van de staat. De staat dient de belangen van het volk en niet omgekeerd. De partij is tevens een (extreem)rechts-nationalistische partij, deze benaming omwille van 'het voorstander zijn' van de ideologie van een vrije mens. Ook tradities, waarden en normen moeten gerespecteerd worden en deel uitmaken in de vormgeving van de toekomstplannen.
Vlaams Belang heeft 5 waarden en normen opgesteld waarin zij hun visie op de mens en de maatschappij waarin deze leeft weergeven. Deze waarden en normen is een basis voor hun programma en hun standpunten en zijn er dan ook steeds in terug te vinden.


 Hun waarden en normen
1. Vrijheid
Vlaams Belang gaat er van uit dat de mens vrij is, zij zal er dan ook voor zorgen dat de individuele mens wordt beschermd tegen het misbruik van staatsgezag. De partij verdedigt de vrijheid van meningsuiting als belangrijkste beginsel van een democratie. Ze kunnen ook verzekeren dat zij ten minste de rechten en vrijheden zoals in de wet staat beschreven in acht nemen.
2. Recht en orde
Volgens het Vlaams Belang moet de overheid de rechten van de burger respecteren, de beste manier om dit te waarborgen(voor de vrije mens) is volgens hen de rechtsstaat en de democratie. Ook het recht op veiligheid is essentieel naar hun normen. De individuele verantwoordelijkheid van de misdadiger moet onder ogen gezien worden en er moet een nultolerantie zijn tegenover misdaad.
3. Subsidiariteit en een politiek in het algemeen belang
Het subsidiariteitsbeginsel moet gerespecteerd worden, dit houdt in dat bijvoorbeeld gemeenschappen niet iets moeten behandelen dat evengoed behandelt kan worden door de desbetreffende lidstaat. De overheid en het politiek bestuur treden dus sober en terughoudend op. Hieruit komt voort dat Vlaams Belang steeds zal opteren voor de laagst mogelijke fiscale druk en tegen verkwisting is. Ze zijn ook voorstander voor een gezondere visie op de overheidstaken: meer aandacht voor veiligheid en justitie, reduceren van overtollige structuren en wetten, optreden tegen corruptie en bureaucratie en respect voor de scheiding der machten.
4. Solidariteit
Vlaams Belang omschrijft solidariteit als een wisselwerking tussen de mens en die kleinere en grotere gemeenschappen waartoe hij behoort. Deze solidariteit is volgens hen een sterke grondslag voor solidariteit met zwakkeren( vooral gehandicapten en zieken) Nog een belangrijk punt voor hen is de erkenning van elke generatie in de volksgemeenschap.
5. Het gezin

Vlaams Belang gaat er van uit dat de belangrijkste kern van de samenleving het traditionele gezin is. Dit wordt maatschappelijk erkend door het huwelijk tussen man en vrouw. De politiek zal dan ook een bescherming moeten bieden aan gezinnen met kinderen.

 Hun standpunten
Vlaams Belang heeft een 12-punten programma waar de hierboven vermelde waarden en normen telkens duidelijk in verwerkt zijn. In plaats van dit programma volledig weer te geven dachten we dat het relevanter en nuttiger zou zijn mochten we de belangrijkste standpunten van de partij en een paar concrete dossiers bespreken. Dit is trouwens toch een concrete weergave van hun programma. Hun standpunten:

 Onafhankelijk Vlaanderen
Het Vlaams Belang streeft de ontbinding van de Belgische staat na. Ze ijveren voor een volwaardige besteding van eigen Vlaamse financiële middelen, voor een eigen sociale zekerheid inclusief gezondheidszorg. Vlaanderen moet zelf kunnen kiezen met welke staten het in Europa en in de wereld solidair wil zijn. Ook kan het volgens de partij niet langer blijven duren dat Vlaanderen jaarlijks bijna 12 miljard Euro moet besteden aan Wallonië zonder enige tegenprestatie. De relatie met Wallonië moet naar hun mening wel behouden worden maar dit na het verdwijnen van België en het ontstaan van de onafhankelijke staat Vlaanderen met Brussel als hoofdstad.

 Recht en orde
De rechtse partij kiest voor het herstel van burgerzin(=besef van rechten en plichten als staatsburger => vaderlandsliefde)e voor een harde aanpak van alle misdaad. Hiervoor is natuurlijk ook een beter functionerend gerecht nodig en dit zorgt voor rechtszekerheid voor alle inwoners van Vlaanderen. Ze zeggen dat er minder en ondubbelzinnige wetten moeten komen zodat ook in het dagelijkse leven iedereen gelijk is voor de wet.

 Waterdichte immigratiestop
Vlaams Belang vertrekt vanuit de uitspraak: “Vlamingen willen zich thuis voelen in hun eigen land. ” Voor hen betekent dit dan ook dat vreemdeling die inwijken zich moeten aanpassen aan onze cultuur. Dit houdt in : de Vlaamse normen aanvaarden en Nederlands spreken, doen ze dit zien ze hen liever vertrekken. Algemener gezegd wil het Vlaams Belang de voorwaarden rond inwijken drastisch verstrakken. De nood aan een ‘ wetboek nationaliteit ‘ is dan volgens hen ook groot. Zo kan wie de Belgische nationaliteit niet bezit geen aanspraak maken op stemrecht en zal hun vraag naar werk in de overheidsdienst afgewezen worden. Een lijst van ‘onveilige landen’ op Europees niveau moet volgens hen de instroom van asielzoekers indammen. Enkel asielzoekers van één van de landen op de lijst zijn dan nog welkom.

 Gezin en solidariteit
‘Het gezin is de hoeksteen van de samenleving’ zegt het Vlaams Belang. Vanuit deze veronderstelling moet er een gezinseffectenrapport komen zeggen ze. Dit houdt in dat de regering alle beleidsdaden moet toetsen aan de gevolgen voor de Vlaamse gezinnen. De kinderwens moet gestimuleerd worden volgens het Vlaams Belang dit willen ze realiseren door de invoering van het opvoedersloon voor één van de ouders en een echt kostendekkende kinderbijslag. Ook willen ze de aandacht vestigen op dat de jongere generaties moeten zorgen voor een vergrijzende samenleving. Dit niet enkel financieel maar ook de zorg voor de familie moet toenemen, dit zou moeten gerealiseerd worden door een uitbreiding van het ouderschapsverlof en het zorg -en palliatief verlof. Ze blijven consequent zeggen ze en eisen dus ook dat abortus en euthanasie opnieuw in het strafrecht komt.

 Ondernemend Vlaanderen

Het Vlaams Belang vertrekt vanuit: ‘we moeten het algemeen Vlaams belang dienen’. Dit vraagt dan ook een zuinige overheid die spaarzaam en vooruitziend met belastinggeld omgaat zeggen ze. Ze tonen veel respect voor de werkgevers en werknemers die de economie draaiende houden en wensen hen allebei een comfortabel leven toe. Daarom willen ze de fiscale druk zo laag mogelijk houden zonder de uitkeringen in gevaar te brengen. Ze kiezen zelfs voor een toenemende financiering van de sociale zekerheid vanuit de belastingen. De loonlasten moeten dus drastisch omlaag, het uiteindelijke doel hiervan is het stijgen van het nettoloon voor de werknemers en het dalen van de brutoloonlast voor de werkgevers. Een ander punt waar het Vlaams Belang vindt dat Vlaanderen moet veranderen is de geldstroom van Vlaanderen naar Wallonië, deze moet naar hun mening wég. Ze zijn voor de afschaffing van de faciliteiten en een Vlaamse politiek in Brussel. Het Vlaams Belang concludeert: “het onafhankelijk Vlaanderen is de beste garantie voor de vrijwaring van de Vlaamse identiteit, onze welvaart en ons gunstig imago in het buitenland".

Vlaams Belang heeft ook ‘dossiers ‘ dit zijn onderwerpen (actueel of onderwerpen die er altijd zullen zijn) waar zij hun mening over geven, dit is een uiting van hun standpunten. Ze nemen trouwens hier ook een standpunt in tegenover een bepaald onderwerp. In deze dossiers kan je zien hoe het Vlaams Belang zich uit qua standpunten en hoe hun manier van overtuigen en argumenteren is. We zullen een paar dossiers kort bespreken(mochten we ze allemaal doen hebben we minstens 10 bladzijden tekst) om een idee te geven:

 Immigratie: vijf na twaalf
Als Vlaams –nationalistische partij is het Vlaams Belang wel verplicht om aandacht te schenken aan de immigratie en de volgens hen daaruit vloeiende problemen. Het streven naar het behoud van de Vlaamse identiteit is dan ook een van hun standpunten. Het Vlaams Belang zegt: “De verwerving van de Vlaamse onafhankelijkheid zou een lege doos zijn indien op Vlaams grondgebied andere culturen evenveel rechten zouden hebben als Vlamingen. Om kortweg te zeggen: de wereld is van iedereen, maar Vlaanderen niet. ” Zoals het Vlaams Belang in het verleden voor de Franstalige stelde: aanpassen of terugkeren doen ze dit nu ook voor de vreemdelingen in ons land. De partij wil de gaafheid van de Vlaamse cultuur niet offeren op het altaar van de politieke correctheid en de multiculturele samenleving.
Ze stellen ook dat de problemen van de minder ontwikkelde landen onmogelijk op te lossen door de export van een bevolkingsoverschot.

 Homo-adoptie
Het Vlaams Belang is tegen het huwelijk voor personen van hetzelfde geslacht, daarom is het dan ook evident dat ze gene vragende partij zijn om te sleutelen aan het adoptierecht,noch aan het afstammingsrecht. Ook het Vlaams Belang is tegen de discriminatie van holebi’s maar vinden het feit dat zij niet kunnen trouwen of kinderen adopteren geen discriminatie. Naar hun mening strookt dit niet met het feit dat de belangen van het kind voorop moeten staan. Voor kinderen moet blijven gelden dat zij een moeder én een vader hebben. Het traditionele gezin blijft een hoeksteen van de samenleving voor het Vlaams Belang en dit willen ze ook zo houden.

 Immigratie: de Denen doen het!
Enkele maanden geleden bracht Filip Dewinter een werkbezoek aan Denemarken. Hij maakte kennis met het Deense vreemdelingenbeleid en wisselde ideeën uit met de rechts -nationale Deense Volkspartij. Het Vlaams Belang besluit dat het ‘Deense model’ zijn efficiëntie bewezen heeft. De Deense overheid is er dan ook in geslaagd om de stroom asielzoekers en immigranten drastisch te verminderen. De immigratie voor gezinsherenigingen is vrijwel stilgevallen. Daarnaast worden voor de illegale vreemdelingen in Denemarken een streng inburgeringsbeleid gevoerd. Het zogenaamde ‘aanzuigeffect’ werd tot nagenoeg nul herleid door de sociale zekerheid voor vreemdelingen tot een minimum te herleiden. Het Vlaams Belang besluit: het Deense immigratiebeleid is een voorbeeld voor Vlaanderen.

Dit waren een paar dossiers van het Vlaams Belang, hier valt te merken dat ze vrij direct zijn in hun uitspraken zijn en een duidelijke mening hebben waar ze niet zomaar verandering in brengen. Nog een paar andere dossiers van deze partij:

- Het alfabet van de communautaire scheeftrekkingen
- Ondernemend Vlaanderen
- Het Waalse bankroet
- Jeugdbeschermingsrecht
- Banendiefstal bij de federale overheid
- De vergeten burgermanifesten
- Gezinshereniging
- Brussel – Halle - Vilvoorde: splits nu!
- Turkije lid van de EU? Neen!

HUIDIGE SITUATIE

 De structuur van de partij
Het Vlaams belang is een nationaal gestructureerde partij die overal in Vlaanderen afdelingen en kernen heeft.

-) Partijraad: vergadert maandelijks over het algemeen beleid
-) Partijbestuur: vergadert wekelijks en neemt het dagelijks bestuur van de partij voor zijn rekening. De leden van het partijbestuur hebben elk hun eigen taak.
(zie bijlage 1)

-) Regio’s en afdelingen: Plaatselijke partijwerking, bepaalt ook het plaatselijk partij- imago, activiteiten organiseren, plaatselijke standpunten innemen.
-) Fracties: vergaderen op geregelde tijdstippen over het dagelijks politiek beleid. (zie __hieronder)
-) Partijdiensten: deze zijn ondergeschikt aan de beslissingen van Partijraad en Partijbestuur

 Wie zijn de belangrijkste vertegenwoordigers van de partij?
Uiteraard is Frank Vanhecke de belangrijkste vertegenwoordiger van zijn partij, hij is namelijk de voorzitter van het Vlaams Belang. Ook leidt hij de bijeenkomsten van het Partijbestuur. Ook de ons alle wel bekende Filip Dewinter is een bekende woordvoerder van het Vlaams Belang, hij is als het ware de rechterhand van Vanhecke. Hij is Fractieleider in het Vlaams Parlement, ook is hij diegene die regelmatig in de media komt met al dan niet schokkende uitspraken. Ook Karel Dillen die 19 jaar voorzitter is geweest van de partij is nog steeds een belangrijke vertegenwoordiger. Gerolf Annemans is vooral mijlpaal geweest in de rechtzaak van het Vlaams Blok, maar hij is ook de Fractieleider van de Kamer. Naast deze 2, al vernoemde Fractieleiders, heb je er nog 3, nl. Joris Van Hauthem, Fractieleider van de Senaat; Philip Claeys, Fractieleider van het Europees Parlement en tenslotte hebben we nog Johan Demol, Fractieleider van het Brussels Hoofdstedelijk Parlement. Dit zijn ongeveer de 7 belangrijkste vertegenwoordigers van het Vlaams Belang.
 Is de partij nu aan de macht?
In het Europees Parlement zetelen nu 3 Vlaams Belangers en in het Vlaams Parlement heeft de partij 32 zetels versierd, daarmee is ze de koploper, toch is het Vlaams Belang niet aan de macht. De verantwoordelijkheid hiervan ligt bij het cordon sanitair. Geen enkele partij is bereid om ‘samen te werken’ met het Vlaams Belang. ‘Ze zijn te extreem’ is meestal de reden.
In Antwerpen doet het Vlaams Belang het zeer goed, maar ook in Mechelen begint het Vlaams Belang aanhangers te vinden.

 Hoe is de partij de laatste weken of maanden in het nieuws gekomen?

Artikel 1: (zie bijlage 2)
ABVV wil geen geld van Vlaams Belang
Het Vlaams Belang had ABVV een gift gedaan van €1000 voor de dokwerkers die vast zaten in de Franse gevangenis na een betoging. Georges Maes heeft de schenking aangenomen op hun nieuwjaarsreceptie, maar dit viel niet in goede aarde bij de voorzitter van de BTB, die onmiddellijk de opdracht gaf om het geld terug te sturen naar de afzender.
“Het voorval toont aan hoe groot het verschil van mening is tussen de basis en de leiding van de vakbond”, aldus Frank Vanhecke.


Artikel 2: (zie bijlage 3)
Vlaams Belang hekelt houding andere Vlaamse partijen
(Dit is eigenlijk geen recent artikel, maar het Vlaams Belang is daar wel nog steeds over bezig. We vinden het ook een belangrijk onderwerp daarmee dat dit een artikel is dat we hebben besproken. )
Het Vlaams Belang vindt dat de andere partijen zich laten doen door de Franstalige. Ook zijn er enkele meningen over de splitsing B-H-V:
• Joris Van Hauthem: “B-H-V is geen crisis waard”
• Jurgen Ceder : “Er moet steeds een prijs betaald worden voor Vlaamse verzuchtingen terwijl er voor de Franstalige eisen geen prijs moet betaald worden!”
• Johan Demol : “Alleen een nieuwe indrukwekkende verkiezingsoverwinning van het Vlaams Belang kan zorgen voor een splitsing van B-H-V”
• Bart Laeremans : “Er is nog geen vooruitgang geboekt, en er is nog geen gezamenlijk voorstel van de Vlaamse meerderheidspartijen ingediend”
• Slachtoffers : “Onze dossier is massaal geseponeerd”

Artikel 3+4: (zie bijlage 4)
“Het is WIJ tegen ZIJ” “Kartel loopt VLOTT”
Dewinter en Coveliers vormen samen een kartel: “Vlaams Belang-VLOTT”, ze willen de leiding over Antwerpen overnemen en zo van 78 jaar socialistische dictatuur overstappen naar iets nieuws. Samen zoeken ze zoveel mogelijk de confrontatie op met de huidige meerderheidspartijen, het is WIJ (Dewinter & Coveliers) tegen ZIJ (de meerderheidspartijen). Als derde op de lijst staat Anke Van Dermeersch. Samen zijn ze tot het volgende besluit gekomen: “De stad moet minder doen, en wat ze doet moet beter. Hierdoor zal de burger ook meer vrijheid krijgen!”. Tenslotte heeft Dewinter zich ook als kandidaat gesteld voor burgemeester.

EIGEN VISIE

We begonnen aan deze paper met enkele negatieve vooroordelen die iedereen wel heeft tegenover het Vlaams Belang. Het leek ons wel moeilijk om een objectieve weergave te geven over deze toch wel extreme partij. Toch hebben we geprobeerd ons niet te hard te laten beïnvloeden door die vooroordelen.

Door ons opzoekwerk over het Vlaams Belang konden we al een meer objectiever visie formuleren, maar toch is het duidelijk merkbaar dat ze hun officiële standpunten neutraler formuleren dan ze algemeen gekend zijn door ons en vele anderen. Ook in het interview is gebleken dat ze hun standpunten aan de bevolkingsgroep waartegen ze praten en formuleren ze alles voorzichtiger. Toch moeten we ook vermelden dat naarmate de paper vorderde we merkten dat ze soms toch correct argumenteren. We kunnen zelfs zeggen dat we akkoord zijn met enkele van hun algemene standpunten maar deze worden vaak te extreem rechts geïnterpreteerd door hen. Hierdoor wordt ons geloof in hen toch steeds weer teniet gedaan. We kunne stellen dat dit werk zeer leerrijk was omdat we nu onze mening over het Vlaams Belang gegrond kunne argumenteren en dat we nu met zekerheid kunnen zeggen dat deze partij het ‘slim speelt’ tegenover de burger en de media.
Ze zijn meesters in overtuigen en hun standpunten op een zodanige manier te formuleren dat ze elke bevolkingsgroep wel op een bepaalde manier aanspreken.

BRONNEN

 internetsites
http://www. demorgen. be/dossiers/dossier. html?id_dossier=NA
http://www. vlaamsblok. be
http://www. vlaamsbelang. org
http://blockwatch. be
http://www. standaard. be
http://www. vandale. be

 Dossiers uit ‘De Morgen archief’ (internet)
http://nl. wikipedia. org/wiki/Vlaams_Belang
http://www. vlaamsblok. be/departij_geschiedenis. shtml
http://users. pandora. be/supportfiles/grondbeginselen. htm
http://www. dezwerfkat. be/vlbl1. htm#
www. vlaamsblok. be
http://www. internetstas. nl/index. php/Vlaams_Belang
http://www. vlaamsparlement. be/vpWeb/p3app/htmlpages/vp/index. html


 Infopakket Vlaams Belang
VAN DEN TROOST, TOM & LEEN, LUDO, Van Vlaams Blok naar Vlaams Belang. Kroniek, analyse en nasleep van een politiek proces. Brussel, Vlaams Belang, 2006, 112p.

VANHECKE, FRANK, De kracht van een overtuiging. Brussel, Vlaams Belang, 2006, 35p.

VANHECKE, FRANK, Beginselverklaring Vlaams Belang. Brussel, Vlaams Belang, 2004, 10p.

Een interview met Frank Vanhecke op woensdag 22 februari 2006 in Brussel

 Krantenartikels besproken
RASKING, JOHAN, ABVV wil geen geld van het Vlaams Belang. De Standaard, dinsdag 31 januari 2006, p. 6

MOOLENAAR, LEX & TUERLINCKX, KURT, “Kartel loopt vlot”. Gazet Van Antwerpen, woensdag 1 februari 2006, p. 15

TUERLICKX, KURT, “Het is WIJ tegen ZIJ”. Gazet Van Antwerpen, donderdag 2 februari 2006

BVB, Vlaams Belang hekelt houding andere Vlaamse partijen. De Standaard, zondag 27 januari 2005

 Krantenartikels bijgevoegd
GEUDENS, PAUL,”Vlaams Belang staat niet boven de wet”. Gazet Van Antwerpen, woensdag 11 januari 2006, p. 7

COCHEZ, TOM, Ayaan Hirsi Ali pleit voor verbod op Vlaams Belang. De Morgen, woensdag 1 februari 2006, p. 5


COCHEZ, TOM, Philip Dewinter en Hugo Coveliers mikken op de donkerblauwe kiezer. De Morgen, donderdag 2 februari 2006, p. 4

BRINCKMAN, BART, Belang gebruikt moslimprotest. De Standaard, maandag 6 februari 2006, p. 4

BRINCKMAN, BART, Asiel verwart Vlaams Belang. De Standaard, donderdag 23 februari 2006, p. 1

AHO, Vlaams Belang- en VLD- kiezer haakt snelst af. De Standaard, donderdag 23 februari 2006, p. 13

Bijlage 2: artikel 1

ABVV wil geen geld van Vlaams Belang
De socialistische vakbondsleiders eisen dat hun Gentse havenafdeling de ,,gift'' van 1. 000 euro door het Vlaams Belang onmiddellijk terugstuurt.
HET ABVV zit zwaar verveeld met het ,,incident'' in de Gentse haven. Zondag heeft de Gentse secretaris van de socialistische transportvakbond BTB een gift van 1. 000 euro ontvangen van het Vlaams Belang, als steun voor de dokwerkers die na een tumultueuze betoging in Straatsburg in een Franse gevangenis opgesloten zitten.

Het geld werd op een nieuwjaarsreceptie van de Gentse BTB overhandigd door twee parlementsleden van het Vlaams Belang, Francis van den Eynde en Johan Deckmyn. Volgens Deckmyn wist de lokale BTB-secretaris, Georges Maes, ,,heel goed van wie het geld afkomstig was''. Maes en Deckmyn kennen elkaar van de lokale politiek, want Maes is nog lid geweest van de gemeenteraad, voor de SP.

De socialistische vakbondsleiders kunnen er niet om lachen. Ze veroordelen de ,,persoonlijke beslissing'' van Georges Maes om het geld aan te nemen.


Officieel heeft de nationale ABVV-leiding geen zeggenschap over de personeelsleden en militanten van de beroepscentrales, maar het was gisteren duidelijk dat algemeen secretaris Xavier Verboven achter de schermen aandringt op sancties.

Al jaren probeert het ABVV elke vorm van samenwerking met of sympathie voor het Vlaams Blok, later Vlaams Belang, buiten de vakbondsrangen te houden. Militanten die publiekelijk opkomen voor het extreem-rechtse gedachtegoed van het Belang, kunnen uit de vakbond gezet worden.

Die beslissing ligt in dit geval bij de top van de transportbond BTB. De voorzitter van de BTB, Ivan Victor, benadrukte gisteren dat Georges Maes ,,de opdracht heeft gekregen om het geld onmiddellijk terug naar de afzender te sturen. Wij moeten hun geld niet hebben'', aldus Victor. ,,De vakbond kan zonder, de dokwerkers kunnen dat ook. ''

In de voorbije jaren werden al meerdere BTB-leden uitgesloten wegens hun lidmaatschap van het Vlaams Belang, geeft Victor toe. Maar hij wil voorlopig niet gezegd hebben dat er sancties komen tegen Maes.

,,Die twee parlementsleden waren niet uitgenodigd op de receptie in Gent en bij de overhandiging van het geld zijn onze mensen in een val getrapt. Er is een foto gemaakt zonder dat ze dat beseften. Voor alle duidelijkheid, Maes is in de fout gegaan, maar laten we er geen staatszaak van maken. ''

Het is erg twijfelachtig dat de zaak daarmee gesloten is. Het Vlaams Belang wrijft alvast extra zout in de wonde met de verklaring dat de Gentse dokwerkers een stevig applaus hebben gegeven toen de gift zondag werd overhandigd. ,,Het voorval toont eens te meer aan hoe groot het verschil van mening is tussen de basis en de leiding van de vakbond'', aldus Belang-voorzitter Frank Vanhecke.

Het incident met de dokwerkers komt amper twee maanden nadat er in de socialistische metaalcentrale een open oorlog is uitgevochten over het aanblijven van voorzitter Herwig Jorissen. Aanleiding was de bekentenis van Jorissen dat hij 38 jaar geleden, als student, een tijdlang lid was van het extreem-rechtse VMO. Reden genoeg voor de Franstalige vakbondsleiders om aan te sturen op een communautaire splitsing van de metaalcentrale.

Van onze redacteur Johan Rasking,

Bijlage 3: artikel 2

Vlaams Belang hekelt houding andere Vlaamse partijen

Brussel- Het Vlaams Belang heeft zondag op een strijdmeeting over Brussel-Halle-Vilvoorde andermaal uitgehaald naar de houding van de andere Vlaamse partijen. Die laten zich doen door de Franstaligen en de PS in het bijzonder, luidde het in de toespraken in de Westrand te Dilbeek.
De meeting was het sluitstuk van een campagne rond de splitsing van B-H-V waarbij de afgelopen maand zowat alle markten uit Halle-Vilvoorde werden bezocht. Er waren zo'n 500 aanwezigen.

Gemeenschapssenator Joris Van Hauthem gaf de 70 procent van de Vlamingen gelijk die in de peiling van de VRT en De Standaard vonden dat B-H-V geen crisis waard is. "De splitsing moet inderdaad niet leiden tot een crisis, indien de Franstaligen zich democratisch zouden neerleggen bij wat de meerderheid van dit land wil, met name een splitsing zonder tegenprestatie, een splitsing zonder prijs", aldus Van Hauthem. Hij hekelde het herhaalde uitstel van een oplossing van het dossier en vroeg zich af hoe lang Yves Leterme en Geert Bourgeois, hoe lang CD&V en N-VA deze toestand nog gaan dulden.


Senator Jurgen Ceder wees erop dat er steeds een prijs moet betaald worden voor Vlaamse verzuchtingen, terwijl er voor Franstalige eisen geen prijs moet betaald worden. De laatste twee weken lanceerde de PS een aantal voorstellen die de Vlamingen zomaar moeten slikken, zoals het verminderen van de celstraf die effectief moet worden uitgezeten en de positieve discriminatie van vreemdelingen bij aanwervingen in het openbaar ambt.

Het PS-voorstel waardoor bestuurders van vzw's die veroordeeld zijn wegens racisme geen kandidaat meer mogen zijn voor verkiezingen betekent volgens Ceder niets anders dan dat Filip Dewinter, Gerolf Annemans, Frank Vanhecke en Joris Van Hauthem nooit meer kandidaat kunnen zijn.

Brussels parlementslid Johan Demol meende dat alleen een nieuwe indrukwekkende verkiezingsoverwinning van het Vlaams Belang kan zorgen voor de splitsing van B-H-V. In afwachting van de verkiezingen "zeg ik: het blijft, ook hier in Vlaams-Brabant, aanpassen of opkrassen".

Kamerlid Bart Laeremans herinnerde eraan dat er in het tweede B-H-V-dossier nog helemaal geen vooruitgang is: de splitsing van het gerechtelijk arrondissement. In tegenstelling tot wat het Vlaams regeerakkoord bepaalt, is er geen gezamenlijk voorstel van de Vlaamse meerderheidspartijen ingediend. Dat voorstel moest dan ook nog onverwijld worden goedgekeurd.

Slachtoffers van misdrijven uit Halle-Vilvoorde zien hun dossier massaal geseponeerd "omdat ze zogezegd minder ernstig zijn dan de Brusselse criminaliteit". "Wij willen een parket dat rekening houdt met de eigen situatie en het landelijk karakter van Halle-Vilvoorde", aldus Laeremans. Bij een splitsing zou Halle-Vilvoorde nog altijd het zevende grootste gerechtelijk arrondissement van het land vormen.

REACTIES

R.

R.

Goed maar veel plagiaat!

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.