Regenwaterrecuperatie

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Proef door een scholier
  • Klas onbekend | 4283 woorden
  • 22 juni 2005
  • 31 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
31 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
GIP
Regenwater recuperatie

2de jaar van de derde graad

Geïntegreerde Proef

Praktijk

Regenwater Recuperatie

Plaatsing en werking GIP

Woord vooraf:
Bij deze bedank ik alle leerkrachten die dit hebben kunnen mogelijk maken.
Vooral de leerkrachten: Dhr Pijl, Dhr Nuyts, Dhr Breugelmans, Dhr Boeynams en ook de dames van het CLB. Zonder deze mensen zou dit eindwerk nooit tot zo een goed einde gekomen zijn.

Inhoudsopgave:

1. Waarom regenwaterrecuperatie

2. Werking
3. Voordelen
4. De installatie

4.1 De tank
4.2 De voorfilter

.4.2.1. Niet zelfreinigende voorfilter
.4.2.2. Zelfreinigende voorfilter

4.3 De pomp

.4.3.1. De zuigerpomp
.4.3.2. De dompelpomp
.4.3.3. De centrifugaalpomp

4.4 De overschakelingsunit
4.5 Het verdeel systeem

5. De Praktijk

5.1 De uitwerking
5.2 Tekening en materialenlijst

6. De stage

6.1 Het bedrijf
6.2 Het werk

1. Waarom Regenwaterrecuperatie

Het water voor ons gebruik wordt stilaan schaars op de wereld, Ondanks dat 70% van de wereld uit water bestaat, is er toch maar 0,26% direct beschikbaar voor de mens. De mensheid gebruikt een 745 miljard liter op jaarbasis. Nadat we dit water gebruikt hebben wordt dit ook terug gezuiverd, maar de kwaliteit van het water blijft toch steeds maar achteruit gaan. De natuur blijft steeds maar aangeven dat het zo niet verder kan daarom moeten we alternatieven voorzien zoals BV: recupereren van regenwater, zuiniger omspringen met water dmv van spaarzame kranen, enz. Het alternatief van regenwater recuperatie zou bijzonder geschikt zijn voor toiletten, de tuin, wasmachines, afwasmachines, poetsen, enz. bij thuis gebruik (Zie tabel). Maar regenwater is ook geschikt voor koelwater, spoelwater, productiewater, enz. bij industrieel gebruik omdat bij deze wij niet direct in contact komen met dat water als dit vervuild zou zijn en omdat dit zachter is (bevat minder kalk). Dit water is niet aan te raden als drinkwater of voor persoonlijke hygiëne omdat de permanente kwaliteit niet te garanderen valt. Met dit alternatief besparen we toch al bijna de helft van het verbruik van ons drinkwater. En zo blijven ook de natuur en wijzelf bespaard want op het ogenblik is drinkwater nog redelijk goedkoop maar hoe schaarser het drinkwater, hoe duurder dit wordt en daar is niemand mee gediend, ook jij niet.

verbruikspost liter/dag/persoon % % besparing

toilet 43 36 36
tuin 5 4 4
schoonmaak 5 4 4
was 16 13 13
bad/douche 39 33 -
vaat 8 7 -
koken 3 3 -
TOTAAL 119 liter 100 % 57 %
Bron: Informatieblad, Grundfos

2. Werking

De dakgoot wordt normaal gezien verbonden met de riool, met een sterfput en dergelijke. Bij regenwater recuperatie wordt de dakgoot verbonden met een tank waar het regenwater verzameld en opgeslagen wordt. Dit regenwater gaat door een filter waar bladeren en andere vaste stoffen worden uitgefilterd voordat het in de tank terechtkomt, zo kan men het toeslippen van de tank voorkomen. Vanuit de tank wordt het water opgezogen met een regenwater pomp. Deze pomp pompt zo het water via een unit over een tweede watercircuit in huis. Deze unit zorgt ervoor als de regenwatertank leeg zou zijn, het kan overschakelen naar gewoon drinkwater (dit wordt gemeld door een sensor), zodat het tweede circuit ook nooit zonder water komt te zitten, want dit zou niet praktisch zijn.

Principeschema:



Bron: Informatieblad, Grundfos

1. De unit 6. Drijvende aanzuig
2. Toevoer drinkwater 7. Toevoerleiding regenwater
3. Regenwater reservoir 8. Overloop regenwatertank
4. Filter 9. Riool
5. Sensor – Niveau opnemer / Vlotter 10. Regenwater distributie net

3. Voordelen

Door het benutten van hemelwater kan je een aanzienlijke hoeveelheid
drinkbaar water besparen.Dit levert een goede bijdrage in de strijd tegen verdroging. Drinkwaarde gebruiken voor een toepassing met een mindere waarde is een zekere vorm van verspilling. Regenwater is wel veel zachter dan drinkwater: leidingen (zie tekening), verwarmingselementen en kranen hebben hierdoor minder te verduren aan kalk. Mits dat kalk de warmte overdracht naar water belemmerd zal regenwater sneller opwaren en dit komt enkel ten goede van je toestellen. De overheid wil regenwater recuperatie aanmoedigen door subsidies uit te rijken aan onder bepaalde voorwaarden indien men deze installatie zou gaan instaleren.

Bron: Onbekend, Internet

4. De installatie

De huishoudelijke installaties van regenwater kan men op verschillende manieren indelen, men kan ze indelen volgens tank, volgens pomp, volgens unit,…
Aan heel de installatie zijn natuurlijk ook voorschriften en eisen aan verbonden die dat nageleefd moeten worden om de installatie op een reglementaire wijze aan te sluiten en in werking te stellen.(Zie bijlage 1).

Bijlage 1
Bijlage 1: Pagina 1/11

Bron: Technisch reglement, Svw

Bijlage 1: Pagina 2/11

Bron: Technisch reglement, Svw

Bijlage 1: Pagina 3/11

Bron: Technisch reglement, Svw

Bijlage 1: Pagina 4/11

Bron: Technisch reglement, Svw

Bijlage 1: Pagina 5/11

Bron: Technisch reglement, Svw

Bijlage 1: Pagina 6/11

Bron: Technisch reglement, Svw

Bijlage 1: Pagina 7/11

Bron: Technisch reglement, Svw

Bijlage 1: Pagina 8/11

Bron: Technisch reglement, Svw

Bijlage 1: Pagina 9/11

Bron: Technisch reglement, Svw

Bijlage 1: Pagina 10/11

Bron: Technisch reglement, Svw


Bijlage 1: Pagina 11/11

Bron: Technisch reglement, Svw

4.1 De tank

De tank is de opslagplaats van het verkregen regenwater hier komt de afvoer
van het dak in terecht en van hieruit vertrekt heel de basis van het regenwater systeem. Zonder regenwaterput kan je niets beginnen. De put kan uit verschillende materialen vervaardigd zijn. Polipropyleen, verstevigd beton,… Dit zijn maar enkel voorbeelden waaruit zo een opslagtank kan
gemaakt worden. De valpijp (meestal de regenwater afvoer van het dak) die in de tank terechtkomt is steeds tot beneden in de put gemaakt met een hoek van 180° zodat het inkomende regenwater het slib op de bodem niet zal opwoeien. Op deze manier zal het water zacht binnenstromen. De tank heeft ook steeds een overloop naar een nabijgelegen beek of een infiltratiebeek zodat de put nooit zou kunnen overstromen. Indien niet anders mogelijk mag deze ook naar een riolering gelegd worden. Als dit het geval zou zijn en het zou een gemengde riolering zijn, dan dient een terugslagklep geïnstalleerd te worden zodat het verhinderd wordt dat er gemengd riool water in de regenwaterput zou terecht zou kunnen komen. Deze terugslagklep moet regelmatig gecontroleerd worden. De ingang van de overloopleiding moet uitgevoerd worden met een sifon waarvan het uiteinde in de richting van de put schuin is afgesneden. Hier zijn verschillende redenen voor:
- Als de overloop met een terugslagklep is aangesloten op een riolering,
moet de ingang van de overloop hoger liggen dan de hoogte van de
buis. Dit is nodig om het water tegen te houden dat al is
teruggestroomd voordat de terugslagklep volledig dicht is.
- De sifon werkt als een slot tegen geurhinder en ongedierte.
- Er treedt een spoeleffect op wanneer de put overloopt, waarbij het vuil dat op het wateroppervlak zou kunnen drijven, wordt weggespoeld.

Bron: Catalogus, Gep

Bron: Onbekend, Internet


De wetgevingen in verband met hemelwater putten veranderen steeds maar opnieuw. Elk jaar zijn er wel enkele veranderingen. Voor de veranderingen van dit jaar zie bijlage 2

Bijlage 2

Nieuwe regeling rond hemelwaterputten

In het Belgisch Staatsblad van 8 november 2004 verscheen het besluit van de Vlaamse regering van 1 oktober 2004 waarbij een gewestelijke stedenbouwkundige verordening wordt ingevoerd betreffende de lozing en afvoer van afval- en hemelwater en betreffende de installatie van o.a. hemelwaterputten. Dit besluit zal in werking treden op 1 februari 2005.

De Vlaamse regering kan één of meer algemene bouwverordeningen vaststellen, die alle vereiste voorschriften bevatten, om onder meer te kunnen voorzien in de installaties en hun omgeving. Deze verordeningen kunnen betrekking hebben op de bouwwerken en installaties boven en onder de grond e.d. Deze gewestelijke stedenbouwkundige verordening kan daarenboven nog verder worden aangevuld en verstrengd met provinciale en gemeentelijke verordeningen.

Momenteel is het besluit van de Vlaamse regering van 29 juni 1999 houdende vaststelling van een algemene bouwverordening inzake hemelwaterputten nog van toepassing (gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad van 28 augustus 1999).

Het is interessant om deze beide verordeningen naast elkaar te plaatsen om na te gaan op welke punten zij overeenstemmen en op welke punten zij van elkaar verschillen.

Grootte van het perceel
Huidige regeling
De huidige regelgeving is van toepassing op het bouwen of herbouwen van eengezinswoningen met uitzondering van eengezinswoningen die worden opgericht op percelen die een oppervlakte hebben van minder dan 3 are en met uitzondering van de eengezinswoningen waarvan de beide zijgevels op de zijdelingse perceelsgrens worden opgericht en die een gevelbreedte van minder dan 6 meter langs de straatzijde hebben.

Nieuwe regeling vanaf 1/2/2005

De nieuwe regelgeving is van toepassing op het bouwen of herbouwen van gebouwen of constructies met een horizontale dakoppervlakte van meer dan 75 m² en eveneens van toepassing wanneer deze horizontale dakoppervlakte van een gebouw of een constructie met meer dan 50 m² wordt uitgebreid. Gebouwen met een rieten dak of met een groendak worden vrijgesteld van deze verplichting. Ook van toepassing op het (her)aanleggen van verharde grondoppervlakken als de referentieoppervlakte van de verharding groter is dan 200m².

Hemelwaterputten
Huidige regeling
Op de ingediende bouwplannen moet de plaatsing van de hemelwaterput worden aangegeven.
De hemelwaterput moet een inhoud van minstens 3.000 liter hebben. Deze put moet het hemelwater opvangen van minstens 50% van de dakoppervlakte van het gebouw.

Nieuwe regeling vanaf 1/2/2005
Op de plannen moet de plaatsing van de hemelwaterput en/of de infiltratievoorziening worden aangegeven. De hemelwaterput moet een inhoud hebben die in verhouding staat met de horizontale dakoppervlakte en meer bepaald: een inhoud van minstens 3.000 liter voor een horizontale dakoppervlakte tot 100m², een inhoud van minstens 5.000 liter voor een horizontale dakoppervlakte tussen de 100m² en 150m² en een inhoud van minstens 7.500 liter indien de horizontale oppervlakte van het dak tussen de 150m² en 200m² bedraagt. De hemelwaterput dient het hemelwater van het volledige dakoppervlak op te vangen.

Afvoer van hemelwater
Huidige regeling
Er moet een pomp aangesloten worden op de hemelwaterput. De hemelwaterput dient geplaatst te zijn vooraleer het gebouw in gebruik wordt genomen. De overloop van de hemelwaterput wordt aangesloten op een infiltratiebed, een gracht, een oppervlaktewater of de regenwederafvoer van de openbare riolering.

Nieuwe regeling vanaf 1/2/2005
Op deze hemelwaterput dient in principe een operationele pompinstallatie aangesloten te worden. De hemelwaterput, de infiltratie- of buffervoorziening dienen geplaatst en in gebruik genomen te zijn ten laatste zes maanden nadat het gebouw, de constructie of verharding in gebruik werden genomen.
Het lozen van het hemelwater in de openbare gemengde riolering kan enkel bij afwezigheid van een kunstmatige afvoerweg voor hemelwater.


Invoegetreding
Dit nieuwe besluit zal in werking treden op 1 februari 2005. Indien het ontvangstbewijs van jouw aanvraag tot het bekomen van een stedenbouwkundige vergunning wordt afgeleverd vóór die datum, dan zal de huidige regeling nog dienen toegepast te worden

Bron: Het staatsblad,internet.

4.2 De voorfilter

Dit is een filter die ervoor zorgt dat er geen grofvuil zoals bladeren, takken en bezinkbare stoffen in je tank terechtkomen. Als men deze niet zou plaatsen zou na verloop van tijd de tank volledig dichtgeslibd geraken zodat je heel je tank kan gaan beginnen uitkuisen, dit kan er ook voor zorgen dat het water sterk vervuild geraakt.

4.2.1 De niet zelfreinigende voorfilter
Dit is een kleine ondiepe filterput aan het oppervlak hierin bevindt zich een filtermateriaal, over het algemeen gebruikt men hiervoor een grofkorrelig materiaal zoals grind. Deze voorfilters moeten regelmatig nagekeken worden zeker in de herfst en winter wegens vorst omdat het organisch martiaal niet de kans zou kunnen krijgen om te kunnen rotten.

Bron: Brochure,Plastitube

4.2.2 Zelfreinigende voorfilter
Deze filter kan zowel een putfilter als een valpijpfilter zijn. De putfilter zoals hierboven al uitgelegd bestaat hier niet met filtermateriaal maar wel met een opvangzeef. Het verschil tussen beide is dat het vuil zich met dit systeem naast de filter en niet ervoor ophoopt zodat er nooit water zal blijven instaan, wat het gevaar van opvriezen wegneemt.
De valpijpfilter filter wordt bovengronds geïnstalleerd, dit heeft dus geen effect op de diepte ligging van de tank. Het nadeel van deze filter is wel dat je op elke valpijp zo een filter moet installeren. De valpijp filter heeft langs de zijkant een uitgang waar het afval kan uitstromen. Deze kan men verbinden met de overloop van de tank als deze overloop niet verbonden is met de riolering anders kan dit verstoppingen veroorzaken. Men kan dit dan wel nog apart naar een beek of infiltratiebekken in de nabije buurt laten afvoeren.


Bron: Brochure, Plastitube

5.1. De pomp

Er zijn vele soorten pompen (zie tekening). De meest gebruikte pompen worden hier beschreven.

bron: www.mooris-irri.be, internet

..1. De Zuigerpomp
Deze pomp werkt met een zuigermechanisme,Deze pomp zuigt het water uit de tank naar een drukvat. Zo gaat het water naar de toestellen onder druk. Deze pompen zijn relatief duur, daarom worden ze nog nauwelijks gebruikt.

Bron: http://www.speck.nl, Internet
..2. De dompelpomp
Deze pomp heeft het grote voordeel dat je geen last hebt van lawaai en dat je plaats uitspaart. Dit komt doordat deze pomp in de tank geplaatst wordt. Een nadeel is dan weer dat dit een iets duurder systeem is tegenover de centrifugaalpomp. De pomp zuigt zelf rechtstreeks het water uit de tank, hierbij moet wel opgelet worden dat de dompelpomp het water niet van de bodem uitzuigt. Want als het water van de bodem zou gezogen worden, dan wordt al het slib dat in de tank is terechtgekomen ook mee naar de leidingen getrokken. Maar door dat te vermijden moet men ook opletten dat de aanzuiging toch ook diep genoeg onder water gebeurt, anders wordt er teveel lucht mee aangezogen.

Bron:
www.greenline.nl, Internet

..3. De centrifugaalpomp
Centrifugaalpompen zijn al jarenlang de meest gebruikte pompen.
Dit komt door hun eenvoudige constructie en hun compacte bouwwijze.
Deze pomp heeft ook een miniem aan onderhoud nodig. Voor de juiste centrifugaalpomp te kiezen moet je wel enkele dingen weten, zoals de afstand tussen de pomp en de tank voor de aanzuiging, hoeveel druk je op de leiding moet hebben, enz.. Deze pomp gebruiken we in onze praktijk. Tegenwoordig zie je deze pompen minder en minder omdat deze ingebouwd word in de omschakelingsunit(zie bijlage 3)

Bijlage 3

Bijlage 3: Pagina 1/15

Bron: Handleiding, Grundfos


Bijlage 3: Pagina 2/15

Bron: Handleiding, Grundfos

Bijlage 3: Pagina 3/15

Bron: Handleiding, Grundfos

Bijlage 3: Pagina 4/15

Bron: Handleiding, Grundfos

Bijlage 3: Pagina 5/15

Bron: Handleiding, Grundfos

Bijlage 3: Pagina 6/15

Bron: Handleiding, Grundfos

Bijlage 3: Pagina 7/15

Bron: Handleiding, Grundfos

Bijlage 3: Pagina 8/15

Bron: Handleiding, Grundfos

Bijlage 3: Pagina 9/15

Bron: Handleiding, Grundfos


Bijlage 3: Pagina 10/15

Bron: Technische informatie Pomp, Grundfos

Bijlage 3: Pagina 11/15

Bron: Technische informatie Pomp, Grundfos

Bijlage 3: Pagina 12/15

Bron: Technische informatie Pomp, Grundfos

Bijlage 3: Pagina 13/15

Bron: Technische informatie Pomp, Grundfos

Bijlage 3: Pagina 14/15

Bron: Technische informatie Pomp, Grundfos

Bijlage 3: Pagina 15/15

Bron: Technische informatie Pomp, Grundfos

4.4. De overschakelingsunit

Deze regelt het systeem zodat je nooit zonder water kan komen te zitten. Indien de tank met regenwater leeg zou zijn door een lange droogte of dergelijke, dan zal de unit automatisch overschakelen naar drinkwater. De verbinding met het drinkwater gebeurt wel niet rechtstreeks wegens de reglementering die op de waterleidingen staat (Belgaqua: Zie bijlage 5). Het drinkwater komt dus in de unit door middel van een onderbrekingstank. Deze onderbrekingstank is ook uitgerust met een overloop die verbonden wordt met de riolering via een sifon. De unit kan het overschakelen van soorten water regelen door midden van een druk sensor die in de tank gehangen wordt. Deze sensor zorgt er ook voor dat je de waterstand van de tank kan aflezen op een led-indicator vooraan deze unit. De sensor moet bij de eerste ingebruikname ingesteld worden door middel van een potentiometer wanneer de tank volzit. Anders weet de sensor niet wanneer de tank volzit en wanneer leeg
Er zijn verschillende soorten overschakelings units. Maar het systeem komt steeds op hetzelfde neer, enkel zit bij de nieuwere systemen de pomp mee in de unit ingebouwd.

Bij de unit die wij in de praktijk gebruiken is de unit: Grundfos Rwr. Hierbij is de pomp uitwendig en word de pomp gestuurd door de unit. Door middel van een led indicatie kan je zien of de pomp aan staat of afstaat. Indien er iets mis met de pomp zou zijn gaat er een alarm lampje branden zodat de gebruiker verwittigd wordt. Er bestaat ook een mogelijkheid om de voorfilter en of de overloop hierop aan te sluiten, indien de voorfilter of de overloop hierop voorzien is met de nodige sensors. Zo kan je via de unit zien of er ergens anders iets mis zou zijn van je installatie. (zie bijlage 4)

Bron: Rwr systemen, Grundfos

Bijlage 4

Bijlage 4: Pagina 1/2

Bron: Pompen voor huishoudelijk gebruik, Grundfos

Bijlage 4: Pagina 2/2

Bron: Rwr basic, Grundfos

Bijlage 5
Bijlage 5: Pagina 1/1

Bron: Repertorium 2005, Belgaqua

5.1. Verdeelsysteem

De leidingen waar regenwater daar zal gaan stromen moet bestaan uit roestvrij staal of kunststof omdat regenwater corrosiever is dan drinkwater.
De leidingen kunnen rechtstreeks naar de tappunten gaan (bovenste tekening)met de nodige aftakkingen, maar over het algemeen word er gebruik gemaakt van een collector (onderste tekening). De toevoer leiding word naar de collector gebracht en van daaruit vertrekt er een leiding, voor elk tappunt een leiding. De leidingen moeten wel zodanig berekend zijn dat er geen water tekort zou komen aan het aftappunt.

Bron: Technisch reglement, Svw


Bron: www.desco.be, Internet

5.1 De Praktijk
In november 2004 had Dhr breugelmans het idee om de aantal mogelijkheden voor een eindwerk op papiertjes te zetten en moesten we per twee een papiertje trekken om te zien welk eindwerk we hadden.
Zo ben ik samen met Jurgen Creveceur aan dit eindwerk gekomen.
Omdat de school de toestellen voor regenwater nog had staan hebben we deze ook gebruikt. De toestellen zijn al in het vorige hoofdstuk aan bod gekomen in bijlage 3 (de pomp mq35) en bijlage 4. (de overschakelingsunit rwr advanced).

5.1. De uitwerking
Wij kregen in het begin een leeg hokje (zie foto’s) toegewezen waar dat we konden beginnen in werken.

Bron: Ikzelf, Ikzelf

In samenspraak met elkaar zijn we begonnen met het koper volledig te leggen, omdat dit iets moeilijkere plooibare buizen zijn tegenover alpex.
We hebben dan ook ineens de afvoer van de wastafel volledig gelegd, mits dat deze in de muur moest ingewerkt worden.

Bron: Ikzelf, Ikzelf


Ondertussen waren we al begonnen met de alpex in de muren klaar te leggen voor het wasmachine en het toilet zodat we al een deel planken tegen de muur konden plaatsen.
Om het volledige systeem van regenwaterrecuperatie na te kunnen bootsen moesten we natuurlijk ook een stukje dak namaken omdat daar het regenwater word opgevangen om zo naar een tank te gaan.

Bron: Ikzelf, Ikzelf

Nu kon het dak volledig afgewerkt worden.
De afvoer van het toilet konden we ook inneens plaatsen zodat we het toilet konden plaatsen want dit is toch een belangrijk onderdeel in een huishoudelijke instalatie

Bron: Ikzelf, Ikzelf

Nu dat ons eindwerk een beetje vorm begon te krijgen konden we ook de andere muur volledig afmaken met hout zodat de overgangsunit ook al kon opgehangen worden.
Met de pomp zaten we even met een probleem omdat we niet goed wisten hoe we deze proper tegen de muur konden hangen, maar uiteindelijk hebben we dan zelf iets in elkaar gestoken waardat de pomp kon opstaan zonder al te veel trillingen door te geven aan de muur en de rest van de kamer.

Bron: Ikzelf, ikzelf

Nu dat allemaal klaar was konden we het belangrijkste van regenwaterrecuperatie maken. We zetten een vat onder de vloer en vanaf de pomp maakten we een leiding naar het vat (de aanzuigleiding). Daarna verbinden we de pomp aan de collector en aan de overschaklingsunit. We moesten enkel nog de regenafvoer van de dakgoot naar het vat leggen waaraan de inline filter zat verbonden.

Bron: Ikzelf, Ikzelf


En zo kwam ons praktisch eindwerk ten goede met behulp van Dhr Breugelmans, Dhr Pijl, Dhr Nuyts en Dhr Boeynams

5.1. Tekening en materialenlijst

Isometrie

Vooraanzicht

materialenlijst

soort aantal artikel nr prijs in euro totaal

pvc t-stuk Ø 40 1 22869 2,19 2,19
pvc bocht Ø 40 45° 12 22851 1,11 13,32
pvc bocht Ø 50 45° 5 22852 1,33 6,65
pvc bocht Ø 80 45° 6 22853 2,41 14,46
pvc bocht Ø 90 45° 1 22854 3,17 3,17
pvc bocht Ø 40 90° 1 22839 1,13 1,13
pvc bocht Ø 50 90° 5 22840 1,38 6,9
pvc bocht Ø 110 90° 1 60351 5,38 5,38
pvc mof Ø 110/110 1 60435 1,91 1,91
pvc verloopstuk Ø 110/80 1 13971 3,6 3,6
pvc verloopstuk Ø 90/40 1 13942 2,47 2,47
pvc u sifon Ø 40 2 52514 6,66 13,32
pvc stop met schroefdeksel Ø 40 1 14073 0,73 0,73

pvc buis Ø 40 2 22827 1,53 3,06
pvc buis Ø 50 1 22828 1,97 1,97
pvc buis Ø 80 1 22829 2,89 2,89
pvc buis Ø 90 1 22830 3,39 3,39
pvc beugels Ø 40 4 96582 0,37 1,48
pvc beugels Ø 50 3 96583 0,62 1,86
pvc beugels Ø 80 4 65626 1,58 6,32
flamco beugels Ø 15-18 11 61933 1,34 14,74
cu buis Ø 15 3 10017 2,86 8,58
cu t-stuk Ø 15 2 10187 0,27 0,54
cu bocht Ø 15 3 10106 0,17 0,51
cu afsluitkraanen Ø 15 3 40956 7,43 22,29
gk kollektor 4/4-2-1/2" 1 33277 5,28 5,28
ophangbeugels kollektor 1 32584 4,57 4,57
gk elleboog Ø 15-1/2" 1 10665 0,96 0,96
gk kollektorstop 4/4" 1 42557 1,28 1,28
gk stop M 1/2" 1 11424 0,58 0,58
gk rechte koppeling Ø 15-1/2" 2 10870 2,06 4,12
bolkraan 1/2" 2 23076 4,8 9,6

manometer 3/8" 2 28715 5,14 10,28
schellkraan Ø 10 2 12491 6,22 12,44
schellbuis Ø 10-50cm 1 15681 2,71 2,71
alu pex buis per M Ø 20 1 54462 1,51 1,51
alu pex schroefkoppeling Ø20-3/4"8 8 57182 3,09 24,72
dd-kraan 1/2" 1 22759 19,7 19,7
wc pot delta fish 180 wit 1 57506 57 57
handenwasser saval 50 cm wit 1 123640 49,6 49,6
bekersifon 1 62639 123 123
Totale prijs 470,21

5.1 Stageverslag.

5.1. Het bedrijf.

Ik heb stage gevolgd bij Calle BVBA. Dit is een zelfstandig bedrijf geleid door Dhr Calle Ronny. Hij werkt helemaal alleen maar krijgt nog veel hulp van zijn vader, die vroeger ook zelfstandige was als loodgieter. Calle BVBA bevind zich in hoevenen in de Berkenlaan nummer 112. De kantoor ruimte en een klein magazijntje bevinden zich ook op dit adres. Maar Ronny had zijn magazijn een beetje misrekent zodat hij met een plaats tekort kwam te zitten en op zoek moest gaan naar nog een ander magazijn.Dit heeft hij gevonden bij zijn vader, mits dat die gestopt was met werken stond het magazijn zo goed als leeg en mocht hij deze gebruiken. Ronny’s vader woonde in de Eikvoortlaan 44 in kapellen, dit had dus als grote voordeel dat het niet ver gelegen was.
Ronny werkt vooral op sanitair gebied, maar hij doet ook in centrale verwarming en dakwerken.


6.2 Het werk

Maandag 14 maart 2005

8h Afhalen materialen in magazijn
10h Antwerpse steenweg 116
Hoevenen
Gasketel ging niet meer aan – fout zoeken in de gasketel -
thermokoppel bleek stuk te zijn – Thermokoppel
vervangen
Waakvlam doorstromen ging steeds uit – fout zoeken in
doorstromer – gas venturi bleek verstropt te zijn –
doorstromer uitkuisen.
10h30 Krekelberg 65
Hoevenen
Expansievat bijhangen omdat het huidige expansievat van
de frisquet ketel een te groot wisseldebiet aangaf en dat
expansievat van de ketel is 4x zo duur als een gewoon
standaard expansievat.
11h30 St-hubertstraat 23
Hoevenen
Aan de pomp was er een kleine lek dit bleek de racort te

zijn. Deze een klein beetje aangedraait en de lek was toe.
11h50 Middagpauze
13h Van roesbroeckstraat 12
Borgerhout
Overdrukventiel lekte en mits dat dit een appartement was
hebben we op het bestaande ventiel gewoon een nieuwe
geplaatst zodat we niet te veel tijd verloren met heel de
instalatie leeg te laten lopen.
14h30 Akkerstraat 85
Hoevenen
Een volledig onderhoud (kuisen en nakijken op slijtage)
op een junkers gasketel.
15h30 Bij Calle thuis
Compressor nakijken want er was ergens een lekje in een leiding
Dit lekje ineens gemaakt door een nieuwe leiding te maken.

Dinsdag 15 maart 2005
8h30 Buizerdlei 15
Kalmthout
Pneumatische drukknop op een toilet met ingebouwde
Greuzelaar.
De druk nakijken op de installatie van

Regenwaterrecuperatie.
De sifon van de dubbele spoeltafel in de keuken lekte,
en dit kon niet gemaakt worden enkel met een nieuwe
sifon te plaatsen. Zo een sifon hadden we niet bij dus
hebben we deze even gaan halen en ineens geplaatst.
10h30 Materialen ophalen bij de vader in het magazijn.
11h50 Middagpauze
12h50 Lange lozanastraat 130
Antwerpen
Hang wc plaatsen
Waterleiding naar hang wc en 2 handenwassers plaatsen
Afvoer plaatsen van een douche, een bad, en 2 wastafels.
4 shell kranen plaatsen voor de 2 wastafels.
2 handenwassers plaatsen.
Een sifon voor een wasmachine plaatsen.

Woensdag 16 maart 2005
8h Berkenlaan 108
Hoevenen
Lek zoeken in cv-kring, deze lek bleek te zitten in de
vulset. Deze hebben we dan ook direct vervangen.
De druk in de sanitaire kring was te laag, dus zijn we op

zoek gegaan naar de oorzaak, deze bleek de
terugslagklep te zijn in de waterstraat. Deze hebben we
dan vervangen.
9h30 Noordkriekenlaan 3
St-job in’t goor
Een hoekbad instaleren en aansluiten.
2 wastafels instaleren en aansluiten
Badkamermeubel plaatsen
12h middagpauze
13h Veldstraat 13
Putte
Er was een lek in een leiding die in de grond liep, de
verzekering van die mensen was al langs geweest met
een lekzoeker. De lek bleek te zitten volgens de
lekzoeker in een aftakking naar de wastafel.de
aftakking hebben we bloot gelegd en de aftakking
vervangen.

Donderdag 17 maart 2005
8h15 Materialen ophalen in magazijn bij de vader.
8h50 Kasteleinlaan 12

Ekeren
Een lek op een plat dak zoeken, maar geen lek gevonden
Waarschijnlijk komt het van de buren.
9h30 Lange lozanastraat 130
Antwerpen
Douche deur instaleren (zijwanden zijn uit steen)
Kranen van bad en douche plaatsen
Waterleidingen aansluiten op het drinkwater
2dubbeldienst kranen instaleren voor afwasmachine en
wasmachine.
1 radiator aansluiten.

Vrijdag 18 maart 2005
10h Konigin Elizabethlei 12
Kapellen
Badkamer meubel plaatsen
2 wastafels plaatsen en aansluiten
inbouw jachtbak en de hangwc.plaatsen

Maandag 21 maart 2005
8h20 Holleweg 32
Hoogboom
Waterverzachter plaatsen
11h Konigin Elizabethlei 12
Kapellen
2 spiegels ophangen
1 Radiator plaatsen en aansluiten

1 badkraan instaleren.en aansluiten.
13h40 Veldstraat 13
Putte
Woensdag 16 maart waren we hier al eens geweest om
een lek te herstellen, maar nu blijkt dat de lekzoeker van
de verzekering de lek niet juist heeft aangeduid. Nu
moesten we zelf proberen de lek te vinden. We hebben de
leiding vanaf de aftakking van vorige keer terug bloot
gelegd en zo verder de leiding bloot gelegd tot tegen het
bad, en er bleef steeds maar water komen. Dan hebben
we een gat gemaakt in de zijkant van het bad en daar
hebben we de lek gevonden. De leiding was aangetast
door corrosie. Dus hebben we een nieuw stuk leiding er
tussen geplaatst.

Dinsdag 22 maart 2005
8h 15 Bij Schrauwen wat materialen ophalen.
9h In het rusthuis Vincentius in Ekeren 5 toilet zittingen en 1

eengreeps mengkraan voor in de keuken gaan afgeven
9h30 Moorjan 13
Antwerpen
Een eengreepse badkraan instaleren en aansluiten.
2 wastafel kranen instaleren en aansluiten.
Hang wc geplaatst
2 shell kranen geplaatst
De afvoer voor het bad aangesloten
De sifons voor de wastafels geplaatst en aangesloten
12h Middagpauze
13h00 De magazijnen opruimen en de auto bijvullen.

Woensdag 23 maart 2005
8h15 Palmenlaan 44
Hoevenen
Keerklep vervangen aan de waterstraat.
9h Kapellei 13
Schoten
Douchekraan instaleren en aansluiten
Douche afkitten met siliconen
De eengreeps keukenkraan vervangen
11h Bij Schrauwen een douche scherm kiezen en bestellen
12h Zwartebeeklaan 17

Kapellen
Een bestek gaan opmaken en uitleg geven over
regenwater recuperatie.
12h50 Buizerdlei 15
Kapellen
de pomp van de waterontharder was stuk,deze
waterontharder staat onder het niveau van de straat
riolering en de pomp moest het afvalwater van de
ontharder naar boven pompen. Omdat we zo geen pomp
bij hadden hebben we tijdelijk de waterontharder af gezet.
13h20 Bij Schrauwen polytheenbuis gaan halen.
13h45 Zwartebeeklaan 25
Kapellen
De leidingen voor een zwembad aanleggen en aansluiten
De pompen en de verwarming van het zwembad
aansluiten.

Donderdag 24 maart 2005
8h30 Marcottedreef 27
Kapellen
3 wegmengkraan in de cv-kring vervangen.
9h Buizerdlei 15

Kapellen
De pomp van de waterontharder die we gisteren
uitgeschakeld hebben.vervangen en terug ingeschakeld
10h30 Kapellei 13
Schoten
Douchescherm plaatsen en afkitten met siliconen
12h Middagpauze en bespreking met leerkracht
13h30 Lange lozanastraat 130
Antwerpen
Een aftakking van de cv-kring lekte, dit hebben we wat
bijgedraaid en de lek was opgelost
2 sifons voor 2 wastafels geplaatst en aangesloten en de
kranen ook aangesloten.
15h30 Schoten
Platenwisselaar vervangen in een vaillant ketel omdat de
Platenwisselaar die erin zat een lek bevatte

Vrijdag 25 maart 2005
8h In het zonnecenter van kapellen was er een grote lek in de
waterstraat,deze was enorm moeilijk te maken omdat het in een

kleine diepe put gelegen was.
12h middagpauze
13h Auto bijvullen en uitkuisen.

REACTIES

T.

T.

zou ik de schema's van je gip mogen doorgestuurd krijgen, ik ben bezig met net het zelfde opdracht als de jouwe maar ik ben niet goed in schema s ontwerpen en teken aub? zo ja kan je mij via mail bereiken aub

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.