Recycling

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 727 woorden
  • 23 april 2005
  • 349 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
349 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding

Recycling is belangrijk voor het milieu, we kunnen namelijk niet de hele tijd afval blijven storten op de aarde, dat kan het milieu niet aan. Maar ook recycling is schadelijk voor het milieu, bijvoorbeeld bij glas: daar is veel hitte voor nodig, en dat tast de ozonlaag aan. En het klimaat wordt er ook warmer door. Maar door recycling wordt het tenminste hergebruikt, anders zou al die hitte, om het te verbranden, voor niets zijn, nu is het om het nog een keer te gebruiken.

Inhoudsopgave:

~ Recycling algemeen ~

Waarom recyclen
~ Eigen onderwerp
Cryogeen recyclen
~ Conclusie ~
~ Bronnen ~

Recycling algemeen

Recyclen is het opnieuw tot grondstof verwerken, en weer in de kringloop te brengen. Recycling is dus het terugwinnen en voor hergebruik geschikt maken van grondstoffen uit afval.

Waarom recyclen?
Recycling van afval is veel beter voor het milieu omdat dan veel minder afval wordt verbrand en nauwelijks meer wordt gestort. Wat niet wordt gestort of verbrand, komt niet in het milieu terecht. Ook worden fossiele brandstoffen gespaard omdat afval kan dienen als brandstof voor het opwekken van energie. Zo hoeven brandstoffen als kolen en aardgas niet aangesproken te worden en blijft de afvalstoffenheffing zo laag mogelijk.
Er valt tegenwoordig heel veel te recyclen. Denk maar eens aan papier, autobanden, metalen, glas, groente-, fruit en tuinafval (gft), textiel, puin en hout. Dit afval wordt naar Ecopark De Wierde in Oudehaske getransporteerd. Daar wordt het gescheiden zodat het daarna kan worden verwerkt tot grondstoffen voor verschillende producten zoals nieuw papier en karton, rubbertegels, compost, spaanplaat, poetsdoeken, funderingsmateriaal en flessen.


Eigen onderwerp

Cryogeen recyclen
Is een bepaalde manier van recyclen, waaronder oude autobanden, maar er zijn er nog veel meer dingen. Autobanden worden gerecycled door midden van koudscheiden.
Autobanden worden gerecycled door middel van koudscheiding, dat is een variant op koudmalen, een techniek die heel vaak wordt toegepast. Ook worden er nu veel autobanden verbrand, gestort of verder verwerkt door middel van pyrolyse. Helaas wordt er door verbranding of pyrolyse wel veel emissie (=het uitstoten van vloeistoffen of gassen naar de lucht, water of bodem), en die verbrande materialen kunnen niet worden hergebruikt. Doordat er gebruik wordt gemaakt van cryogene scheidingsmethode kunnen ongeveer alle autobanden teruggewonnen en hergebruikt worden.
Een cryogene scheidingsinstallatie bestaat onder andere uit:
Een opslagtank voor vloeibare stikstof of koolzuur, een cryogene voorkoeler, een molen, een magneetscheider, non-ferro scheider, zifters en zeven.
Door de snelle afkoeling, de compacte installatie en de lage temperaturen(die noodzakelijk zijn) zal over het algemeen vloeibare stikstof als koudemiddel gebruikt worden.
Nu ga ik verder op koudscheiding. Het koudscheiden gaat uit van het idee dat iedere autoband een eigen uitzettingscoefficient en glaspunt heeft. Wanneer een samengesteld product met behulp van vloeibare stikstof wordt afgekoeld, ontstaan in de grensvlakken van de aan elkaar gehechte lagen spanningen en treedt brosheid op. Door een slag- en stoot kunnen dan deze materialen makkelijk worden gescheiden.
Het afkoelen van de aan elkaar gehechte materialen met vloeibare stikstof kan gebeuren met bandvriezers, dompelvriezers, trommelvriezers of koelschroeven. Zeven en ziften dragen zorg voor stofafscheiding of scheiden op materiaalgrootte en soortelijk gewicht.


Toepassing
Een paar andere toepassingen van het koudscheiden zijn:
- afsluiters, tanks (rubber, staal)
- vette grondkabels (roodkoper, staal, lood, bitumen, kunststof, papier, jute)
- aluminium schroefdoppen (aluminium, polipropyleen)
- verfblikken (verfresten, staal, kunststof)
- ophanghaken (verf, staal)
- voorruiten van auto's (glas, polybutyrol).
Voordelen:
- milieuvriendelijke verwerking
- geen emissie
- alle materialen in principe te hergebruiken
- schone materialen
- stikstof is reukloos, geurloos en smaakloos
- hoge capaciteiten mogelijk
- weinig stilstand van de installatie

Conclusie
Recyclen is nodig voor het milieu, anders verwoest het afval het. Recyclen is vooral nodig bij plastic, of andere stoffen die van fossiele aardgassen zijn gemaakt, die brandstoffen raken langzaam op. Natuurlijk hoeven we dingen die door zon, water of wind gemaakt zijn niet te recyclen, dat zijn namelijk duurzame brandstoffen: Stoffen die er altijd zullen zijn. Maar wel is het beter om die dingen toch te recyclen anders belanden al die afvalstoffen alsnog in de natuur en dat blijft natuurlijk slecht voor het milieu. En we kunnen het milieu wel herstellen, maar het kan ook blijvend beschadigen, oppassen dus!

Bronnen
http://www.omrin.nl/wie/missie/recycling.aspx
http://www.hoekloos.nl/International/Web/LG/NL/likelghlnl.nsf/DocByAlias/cryogeen_recyclen
Ook heb ik in het woorden boek gekeken naar recyclen en recycling.

Verder heb ik ook een beetje gebruik gemaakt van mijn aardrijkskundeboek, over milieu.

REACTIES

N.

N.

IK BEN DOL OP DEZE SITE

13 jaar geleden

N.

N.

ik vind dit een t op werk stuk en naomi jij ben lief en aardig xx

12 jaar geleden

W.

W.

Het is wel een beetje moeilijk te begrijpen, maar je leert er toch wel heel veel van!

12 jaar geleden

M.

M.

het is echt heel handig!!!!!!!!!!

11 jaar geleden

S.

S.

goed werkstuk top gedaan alleen sommige stukken snap ik niet echt

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.