Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Mondeling Doodstraf

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 616 woorden
  • 13 april 2005
  • 57 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
57 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Mondeling Nederlands Onderwerp: Criminaliteit Stelling: De doodstraf moet weer worden ingevoerd in alle landen. Ik ben tegen de stelling Inleiding Inmiddels hebben zo’n 108 landen de doodstraf afgeschaft. Van de grote democratieën op de wereld handhaven alleen Amerika, India en Japan nog de doodstraf. De laatste tijd laait de discussie rond de doodstraf weer op. Mag je als mens je medemens eigenlijk wel doden, zijnde een straf? Ik denk van niet en hierbij kom ik aan mijn eerste argument. Argumenten tegen: • De doodstraf wordt beïnvloedt door discriminatie: Uit onderzoek is gebleken dat zwakkere groepering veel eerder als vonnis de doodstraf krijgen dan sterkere groeperingen. In de VS wordt de doodstraf ook veel eerder geëist tegen een zwart iemand. • In de praktijk blijkt dat de doodstraf geen afschrikkende effecten heeft voor het begaan van een crimineel feit. Een levenslange straf geeft een grotere afschrikking dan de doodstraf omdat er heel weinig mensen daadwerkelijk de doodstraf krijgen. • De doodstraf kan gebruikt worden om de tegenstanders van de regering uit te schakelen. Onder valse beschuldigingen en vele valse bewijzen kan men gemakkelijk worden veroordeeld en daardoor geëxecuteerd worden. • De overheid heeft een voorbeeldfunctie, als de overheid wel mag moorden waarom mag een ‘normale’ burger dat dan niet. Als de overheid gewoon zwaar straft met een levenslange straf ziet de ‘gewone’ burger dat het niet kan. • De doodstraf is een straf die onomkeerbaar en definitief is. De persoon kan nooit meer terugkomen in de maatschappij. De dader kan in plaats van de doodstraf een intensieve behandeling krijgen om terug in de maatschappij te komen met door de maatschappij geaccepteerd gedrag. Door de doodstraf kan de dader z’n leven niet verbeteren en weer te leven. Het is ook niet altijd duidelijk dat de veroordeelde echt schuldig is. • De doodstraf schendt de mensenrechten. De doodstraf is wreed en onmenselijk , ook al doet de overheid er alles aan om de executie snel en 'pijnloos’ te laten voltrekken. Voor de doodstraf moet je vaak heel erg lang wachten op de dood. De doodstraf is in strijd met de internationale verdragen. De Universele Verklaring voor de rechten van de Mens verbiedt wrede, onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing. (Hier zijn geen goede argumenten voor de voorstanders van de stelling.)
Argumenten voor: • Als je de doodstraf op moord zet, denkt iemand wel 2 keer na voordat hij iemand vermoordt. • In heel zware misdrijven is alleen de doodstraf een juiste straf. • Als men iemand de doodstraf geeft, dan weet je tenminste zeker dat hij nooit meer in zijn oude patroon kan terug vallen. Daardoor hoeven de slachtoffers niet meer bang te zijn voor nieuwe bedreigingen en er hoeft niet meer gevreesd te worden dat hij nieuwe slachtoffers maakt. • Iemand levenslang of voor een groot aantal jaren opsluiten met intensieve begeleiding en verzorging kost klauwen met geld. Hier in Nederland bijvoorbeeld kost een gevangene 300,- per dag, reken maar uit! Dan kom je dus op een behoorlijk groot bedrag uit. Hoewel dit in Amerika toch minder zal zijn kom je toch op ongeveer hetzelfde bedrag uit, omdat dit een veel groter land is met veel meer mensen, dus uiteraard meer misdadigers. • In de bijbel staat oog om oog, tand om tand. Als de gene die moorden heeft gepleegd het openlijk bekent is het redelijk om hem zelf ook te vermoorden. Eigen Mening: Ik vind dat je beter de doodstraf overal kan afschaffen en i.p.v. de doodstraf een straf geven waarbij ze nooit meer uit de gevangenis komen. In Nederland zijn een twintigtal mensen die nooit meer uit de gevangenis mogen omdat ze een te groot gevaar zijn voor de maatschappij. Ik vind dit een goed initiatief omdat je dan geen mensen vermoord.

REACTIES

G.

G.

eej kgeef je een 6,7 voor je betoog

16 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.