Kinderarbeid

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 5e klas havo | 938 woorden
  • 6 april 2005
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
45 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Kinderarbeid In veel ontwikkelingslanden zijn er mensen die hun kinderen niet naar school sturen, maar laten werken. Dat doen ze omdat ze op deze manier meer geld verdienen, en hun gezin dus beter kunnen onderhouden. Er wordt niet gekeken naar de gezondheid van het kind, als ze ziek zijn moeten ze gewoon doorwerken anders kan er geen eten op tafel. Als de kinderen nog niet ziek zijn, is er kans dat ze door het werk ziek worden. De kinderen werken namelijk in zeer slechte en gevaarlijke werkomstandigheden. Er zijn zelfs mensen die hun kinderen verkopen aan handelaren om zo hun schulden af te betalen, de kinderen moeten dan werken voor die handelaar om de schulden van hun ouders af te kunnen betalen. In de hele wereld zijn er zo’n 250 miljoen kinderen die moeten werken, 95% daarvan woont in een ontwikkelingsland. Dat betekend dat ongeveer 12.5 miljoen kinderen over zijn die ergens anders werken. Ik vraag me af of er wel een oplossing voor zo`n groot probleem te vinden is. Maar waarom moeten er eigenlijk zoveel kinderen werken? De grootste oorzaak van kinderarbeid is armoede, de families waarin ze wonen zijn zo arm dat ze de 20 % van het inkomen dat hun kinderen opbrengen hard nodig zijn. Maar andersom zorgt kinderarbeid ook voor armoede, want de kinderen worden uitgebuit en ziek en kunnen niet meer werken en daarom moeten hun kinderen ook weer gaan werken en kunnen niet naar school. Sommige ouders sluiten een lening af bij een handelaar, maar deze is veel te hoog om ooit weer terug te betalen. Dan kunnen ze alleen nog maar hun kinderen verkopen om bij die handelaar in dienst te gaan en de schulden van hun ouders af te lossen. Veel kinderen gaan niet naar school, omdat er niet genoeg gratis onderwijs is, of omdat de ouders het schoolgeld gewoon niet kunnen betalen. Er zijn zelfs ouders die het nut er niet van inzien om hun kinderen naar school te laten gaan. Maar het belangrijkste is dat de regering geen leerplicht heeft ingesteld, en de kinderen dus niet naar school hoeven. De handelaren kiezen het liefste voor kinderen omdat ze goedkoop zijn en dingen kunnen die volwassenen niet kunnen, zoals precieze werkjes met hun kleine vingers of door kleine gaten kruipen omdat ze nog zo klein zijn. De kinderen weten ook niet goed wat voor rechten ze hebben, en daarom doen ze gehoorzaam wat hun werknemer zegt. De regering die profiteert ook van de goedkope export en handel. En zolang de regering er van profiteert gaan ze geen wetten opstellen en zolang de regering dat niet doet zal er niet veel veranderen. En de ouders van de kinderen moeten het maar accepteren dat hun kinderen elke dag moeten werken voor een paar centen, in plaats van dat zijn het zware werk doen, omdat er gewoon geen wetten of instanties zijn die ze beschermd.
Dit alles heeft tot gevolg dat De kinderen in zeer slechte en gevaarlijke werkomstandigheden moeten werken. Ze zijn niet beschermd tegen gevaarlijke stoffen en waardoor ze voor het leven lang verminkt kunnen raken. Ook moeten ze veel te zwaar werk doen dan wat hun lichaam aankan, en waardoor hun lichaam vergroeid. In sommige gevallen zijn er wel hulpmiddelen maar die zijn bestemd voor volwassenen en dit leidt regelmatig tot ernstige ongelukken. Ook worden de kinderen gestraft, seksueel misbruikt of er wordt geweld
gebruikt Omdat kinderen anders zijn als volwassenen komt dit bij hun harder aan. Ze hebben minder weerstand en zijn dus sneller ziek. Ook op psychisch gebied zijn kinderen zwakker als volwassenen. Ze zijn daarom vaak voor het leven gehandicapt, psychisch of lichamelijk. Omdat de kinderen de hele dag door moeten werken en niet naar school kunnen, zullen ze later als volwassenen nog steeds een laagbetaalde baan hebben. Ze weten niet hoe ze voor hun rechten kunnen opkomen. Leren lezen en schrijven is belangrijk om een betere toekomst en maatschappij op te bouwen. Gelukkig word er hard gewerkt aan oplossingen Ze willen de aandacht trekken van de regering zij weten vaak niet wat er zich werkelijk afspeelt, omdat er veel slavernijhandelaren zijn die illegaal werken. Natuurlijk moet er veel meer gratis onderwijs komen en het moet worden verplicht. Maar omdat er zoveel armoede is zullen de kinderen moeten blijven werken. Daar is ook iets op bedacht, er kan worden gekozen voor werken en leren, bijvoorbeeld 2 uur school en de rest van de dag werken. En voor de wat oudere kinderen kunnen ze worden opgeleid voor een beroepsopleiding waardoor ze later een beter betaalde baan kunnen krijgen. En het belangrijkste van alles het bestrijden van de armoede door middel van beter inkomen, onderwijs, huisvesting, handel enz. De ouders zijn afhankelijk van de inkomsten van hun kinderen omdat ze zelf niet genoeg geld hebben of werkloos zijn. Als er ook goede banen voor de volwassenen zijn hoeven de kinderen niet meer te werken en kunnen ze naar school gaan. Maar dan moeten er wetten komen en moet de regering hier strenge controle op uitvoeren. Conclusie Er zijn dus wel genoeg oplossingen voor dit grote probleem, maar het moet allemaal nog wel gerealiseerd worden. Ze zijn al wel op de goede weg met allerlei hulporganisaties in de wereld die scholen bouwt en bij handelaren langs gaat om hun les te geven over de mensenrechten maar ook om de kinderen les te geven. En ook geven ze de ouders van de kinderen voorlichting over wat het beste is voor hun kinderen. Samen kunnen ze misschien zo het probleem kinderarbeid oplossen, maar ik denk dat het nog wel een hele tijd gaat duren. En zolang de regering niks onderneemt gaat de vicieuze cirkel door.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.