Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Verhandeling doodstrad

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 369 woorden
  • 1 februari 2005
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
23 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De doodstraf moet worden afgeschaft over de gehele wereld. Inmiddels hebben 108 landen ter wereld de doodstraf afgeschaft. Van de grote democratische landen op de wereld handhaven alleen Amerika, India en Japan nog de doodstraf. Maar in kleine landjes is de doodstraf vaak nog niet afgeschaft zoals in Singapore waar je met 15 gram heroïne op zak al de doodstraf kan krijgen. Je kunt je afvragen of je als mens zijnde, je medemens eigenlijk wel mag doden als straf? Is dat niet ook weer een misdaad op zich? Men is niet altijd honderd procent zeker van de schuld van iemand. En de doodstraf is toch een onomkeerbaar proces. Een rechter moet dus zeer zorgvuldig te werk gaan.Maar toch zijn er nog onschuldige mensen in de dodencel. In Amerika bijvoorbeeld zijn sinds 1973 87 mensen die ter dood veroordeeld waren vrijgelaten omdat het bewijsmateriaal oncorrect was.De laatste vijfentwintig jaar kregen 650 mensen de doodstraf. Hoeveel ervan waren onschuldig? Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de werking van de doodstraf. Het zou normaal gezien een afschrikking moeten vormen maar het lijkt eerder een averechts effect te hebben. In Amerika worden de meeste moorden gepleegd. De kans dat de moordenaars gevat worden en dan nog tot de doodstraf veroordeeld worden is eerder klein. Dus schrikt het hen niet af. Geen enkele rechter kan helemaal objectief zijn, het zijn ook mensen met gevoelens of erger is het als ze belangen hebben.De meeste landen waar de doodstraf nog in gebruik is zijn bananenrepublieken. En met die straf hebben dictators een legaal wapen in handen om via het gerecht tegenstanders uit te schakelen en zo kan hij heel het land onder zijn duim houden.En het wordt nog erger als je de doodstraf kan krijgen op grond van je geloof, je ras of je politieke overtuiging. In de Verenigde Staten, die hopelijk al iets verder zitten dan het bananenrepubliekstadium zitten, worden zwarten vlugger veroordeeld dan blanken. De doodstraf is een mensonterende daad en het gaat in tegen de universele rechten van de mens. Iemand wordt ook zwaarder gestraft door levenslang te geven, dan door zomaar te vermoorden. Het idee om dood te gaan kan erg zijn, maar zeer lang vastzitten is zeker ook geen pretje.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.