Osmose aardappel

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Praktische opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 318 woorden
  • 17 januari 2005
  • 135 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
135 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding We hebben het in de les al vaak over osmose gehad. Door middel van allerlei tekeningen en verschillende osmotische waarden is het ons duidelijk geworden wat het begrip inhoud. Door dit practicum zullen we het met onze eigen ogen zien, wat er gebeurd met de aardappelstaafjes in de verschillende milieus. Vraagstelling Welk effect heeft verandering van de osmotische waarde van het milieu op de lengte en stevigheid van aardappelweefsel? Hypothese Als de osmotische waarde van de omgeving groter is dan de osmotische waarde in de cellen, dan stroomt er door osmose water de cellen uit. Hierdoor neemt de stevigheid en de lengte van het aardappelstaafje af. Als de osmotische waarde van de omgeving lager is dan de osmotische waarde in de cellen, dan stroomt er door osmose water vanuit de celwanden de cel in. Hierdoor neemt de stevigheid en de lengte van het aardappelstaafje toe.
Voorspelling Als mijn hypothese juist is, dan wordt de lengte van het aardappelstaafje met een osmotische waarde van 7% in de omgeving, kleiner en wordt ook de stevigheid van het aardappelweefsel minder. Het aardappelstaafje wordt dan dus slap en zacht. En als de osmotische waarde van de omgeving 0% is, dan neemt de lengte van het aardappelstaafje toe. En neemt de stevigheid van het aardappelweefsel ook toe. Werkplan Benodigdheden: Etiketje
6 reageerbuisjes
een grote aardappel
snijmachine
1 bekerglas gedestilleerd water
1 bekerglas met NaCl-oplossing van 7% mesje
snijplank
reageerbuisrek
liniaal
pipet (10 ml) stift Werkwijze: -Hang een etiketje met je naam erop aan het reageerbuisrekje, zodat je weet welk rekje van jouw is. -Nummer de regeerbuisjes van 1 t/m 6. -In buis 1 t/m 5 elk 10 ml water pipetteren. -In buis 6 gaat 10 ml zoutoplossing. -In buis 5 gaat 10 ml zoutoplossing (bij het water) en dan schudden. -In buis 4 gaat 10 ml uit buis 5 (bij het water) en dan schudden. -In buis 3 gaat 10 ml uit buis 4 (bij het water) en dan schudden. -In buis 2 gaat 10 ml uit buis 3 (bij het water) en dan schudden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.