Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Gehoorschade

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 539 woorden
  • 6 januari 2005
  • 124 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
124 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Ons gehoororgaan: Je gehoororgaan bestaat uit 3 delen: het binnenoor, het middenoor en het uitwendige oor. De gehoorschelpen (je “oren” ) vangen het geluid op. De trillingen waaruit het geluid bestaat worden via de uitwendige gehoorgang geleid naar het trommelvlies, deze vormt de scheiding tussen het uitwendige oor en het middenoor. Het middenoor bestaat uit de trommelholte en de oortrompet. In de trommelholte zitten 3 gehoorsbeentjes (hamer, aambeeld en stijgbeugel). Deze werken als een soort hefboom die kleine trillingsbewegingen van het trommelvlies versterken. Deze trillingen worden overgebracht naar de hamer, die tegen het aambeeld slaat. Het aambeeld brengt dan de beweging voer op de stijgbeugel, waarna de beweging zich als een golf voortzet in de vloeistof van het binnenoor. Wat is gehoorschade? Als je vaak naar harde muziek luistert loop je risico op gehoorschade. Soms gaat het om tijdelijke gehoorproblemen, vergelijkbaar met het verschijnsel dat optreedt na een avondje disco (suizende of tuitende oren waardoor je een tijdje minder goed kunt horen). Dit is het eerste teken dat er haarcellen in het slakkenhuis kapot zijn gegaan.
Waardoor kun je gehoorschade oplopen? Bij jongeren is vaak de oorzaak van gehoorschade een Discman, concert, feestje of disco. Hier wordt harde muziek gedraaid en dat is dus slecht voor je gehoor. Ook veel mensen die in een lawaaierige omgeving werken hebben grotere kans op gehoorschade. Hoe herken ik het zelf? Eerste signalen van gehoorbeschadiging zijn: • het niet meer horen van hoge tonen of zachte geluiden • steeds meer moeite hebben met telefoneren • lastig een gesprek kunnen voeren in een rumoerige omgeving • voortdurend fluit- of pieptonen in het oor horen Gehoorschade meten: Gehoorschade is te meten via een gehoordest: hier wordt gekeken of je geluiden van verschillende sterkten en toonhoogten kunt waarnemen. Het is natuurlijk wel normaal dat het gehoor langzaam slechter wordt naarmate je ouder wordt. Het oor heeft een ingebouwde ‘reserve’, zodat de meeste ouderen nog goed kunnen horen. Wie vaak naar harde muziek luistert of vaak aan hard geluid blootgesteld wordt, bijvoorbeeld o het werk, heeft zijn reserve sneller verbruikt en zal op latere leeftijd eerder met doofheid geconfronteerd worden. Oorschade voorkomen… Je kunt beter oorschade voorkomen want genezen is onmogelijk. Passieve gehoorbeschermers: De eenvoudigste en goedkoopste manier om gehoorschade te voorkomen is om passieve gehoorbeschermers te gebruiken. Dit zijn oordopjes of gehoorkappen. Deze gehoorbeschermers zijn passief omdat er geen elektronica in gebruikt wordt. De geluiden worden verzwakt door de dempende werkding van het materiaal. Actieve gehoorbeschermers: Actieve gehoorbeschermers maken gebruik van elektronica om de geluiden te verzwakken. Een van de bekendste manieren om dit te doen is het generen van een antigeluid. Het idee achter deze techniek is dat de 2 geluiden die met elkaar in tegen-fase zijn, elkaar opheffen. Om gehoorschade te voorkomen moet je niet veel in een lawaaierige omgeving rondbrengen, en niet te lang een discman dragen. Gehoor verbeteren? Je kunt je gehoor niet verbeteren als je gehoorschade hebt opgelopen. Wel kun je een gehoorapparaat gaan gebruiken. Dit versterkt de trillingen waardoor de oorcellen de signalen beter kunnen opvangen. Je kunt dan vanzelfsprekend nog niet zo goed horen als een goedhorende.
Informatie op internet vinden: Op internet kun je veel informatie vinden over gehoorschade. Ook zijn er tests die je kunt uitvoeren om te kijken of je zelf gehoorschade hebt opgelopen.

REACTIES

I.

I.

Goed ziet dit eruit zeg! Zelf moest ik nu wat info hebben over het oor dus dit was zeker bruikbaar!!

12 jaar geleden

L.

L.

goed!
Ik moest voor school iets opzoeken over gehoorschade en dit heeft me goed op weg geholpen.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.