Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Ammonia

Beoordeling 4.3
Foto van een scholier
  • Proef door een scholier
  • 3e klas vwo | 368 woorden
  • 14 februari 1999
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 4.3
35 keer beoordeeld

Inleiding Ammonia is een oplossing van ammoniak in water, ammoniak is gedeeltelijk opgesplitst in ionen en gedeeltelijk opgelost als molekuul. Kaliumhydroxide is echter helemaal opge-splitst in ionen, dus bij gelijke sterkte bevat kaliumhydroxide meer ionen (deze stof is dan geladen). Vraagstelling Gaan geladen deeltjes sneller of langzamer door een membraan dan ongeladen deeltjes? Hypothese Ongeladen molekulen dringen cellen sneller binnen dan geladen molekulen.
Benodigdheden en werkwijze
  • rode ui
  • ammonia- en kaliumhydroxide-oplossing met gelijke concentraties
  • pipet
  • microscoop
  • prepareerbenodigdheden
Haal van een rode ui een heel dun stukje en maak deze klaar om onder de microscoop te leggen. Doe dit met nog een stukje rode ui. Bij het ene preparaat doe je een paar druppeltjes ammonia (NH3) en dat zuig je door de ui heen met behulp van een filtreerpapiertje. Bij het andere preparaat doe je het zelfde, maar dan met een paar druppeltjes kaliumhydroxide (KOH). Neem bij elk van de opstellingen de tijd op van hoe lang het duurt voordat er kleurveran-dering optreedt. Resultaten / Waarnemingen Bij het preparaat met de NH3-vloeistof duurt het slechts 19 s tot aan het punt wanneer de celmembraan verkleurd. Bij het preparaat met de KOH-vloeistof duurt het 24 s. Conclusie De ammonia trekt sneller door de celmembraan heen dan kaliumhydroxide. Dit komt dus door het feit dat ammonia ongeladen is en door de gehele membraan kan trekken, dit gaat sneller en spaart dus tijd. Omdat de kaliumhydroxide wel geladen is kan deze niet door de eiwitten heen en moet dus langs de fosfolipiden, dit kost tijd, omdat dit niet zo snel kan. Discussie Ik had een beetje problemen met dit experiment, omdat mijn stukje ui te dik was en ik dus opnieuw moest beginnen, omdat je zo de kleurverandering niet kon zien. En eigenlijk is deze proef ook niet echt nauwkeurig uit te voeren, omdat de stukjes ui nooit even dun zijn en omdat je ook vaan een andere punt de kleurverandering bekijkt. De ene kijkt naar het punt waarop je echt onderscheidt ziet en de ander kijk naar het punt waarop de celmem-braan al donkergroen is. Er zal dus vast wel een meetfout zijn, alleen al om het feit dat de schilletjes niet even dun zijn. Maar de hypothese klopt wel met de resultaten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.