Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

American History X (1998)

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 846 woorden
  • 27 oktober 2004
  • 79 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
79 keer beoordeeld

Opdracht 1. American History X gaat over een jongen Danny en zijn broer Derek. Derek is een skinhead en Danny later in de film ook. Aan het begin van de film zie je hoe Derek een zwarte jongen doodschiet en er eentje met z’n mond open op de stoep laat liggen en er dan heel hard optrapt waardoor zijn schedel breekt. Dit komt doordat Danny ze zag inbreken in Derek’s auto. Danny ziet dit alles maar wil zijn broer stoppen om die bruine jongen op de stoeprand dood te trappen maar dat lukt hem niet. Derek wordt gearresteerd en zit voor 3 jaar in de gevangenis. In die 3 jaar heeft Danny ook z’n haar geschoren. Hij moest een werkstuk maken over een boek. Hij had het boek van Hitler Mein Kampf genomen. De directeur van de school van dat niet zo heel leuk en laat hem een nieuw werkstuk maken genaamd American History X. Het moet een werkstuk zijn dat gaat over Danny’s broer Derek. Danny heeft die morgen zijn broer opgehaald van de gevangenis en wilde eigenlijk zelf ook thuis blijven om bij te praten met z’n broer. Maar zijn broer verbood hem dat en zei dat hij naar school moest gaan omdat school ook belangrijk is. Na school gaat hij naar huis en kletst hij wat met z’n broer Derek. En hij verteld Derek over het werkstuk. Derek vind het niet erg dat Danny over hem moet schrijven. ’s Avonds begint Danny aan z’n werkstuk maar hij komt niet verder dan American History X op te schrijven. American History X gaat eigenlijk over gewoon 2 groepen in 1 land. De zwarte tegen de blanke. Tijdens de film zie je ook veel terug blikken van Danny op wat hij zich herinnert van zijn broer Derek, hoe het kwam dat Derek zo tegen zwarte werd, waardoor Derek in de gevangenis kwam en hoe Derek is veranderd sinds hij uit de gevangenis terug is gekomen. Derek heeft in de gevangenis vreselijke dingen meegemaakt. Maar is wel “bevriend”geworden met een zwarte. Ze moesten samen werken dus ze moesten wel bij elkaar blijven. Maar dit had ook gevolgen voor toen hij uit de gevangenis kwam. Opdracht 2. In de film zie je bijna geen politie, je ziet mensen met gewoon wapens op zak lopen en niemand die er wat van zegt. Derek was een skinhead en Danny later ook. Doordat Danny een groot voorbeeld ziet in zijn broer Derek gaat Danny ook een beetje de verkeerde kant op. Hij wordt vrienden met Cameron degene die Derek al die dingen heeft laten doen. De zwarte zijn met een grote groep en zijn tegen alle blanke. Maar omgekeerd is dit hetzelfde geval.
Opdracht 3. Voordat hij in de gevangenis ging dacht ik: die wil ik niet tegen komen ’s avonds op straat. Maar soms leek hij ook wel aardig. Hij was nogal agressief en had een wapen. Ging naar gevaarlijke feesten en deed gevaarlijke dingen. Hij speelde de baas in huis en was nogal gemeen tegen z’n eigen moeder en zusje. Nadat hij uit de gevangenis kwam was hij rustiger, minder agressief en probeerde hij Danny ervan te overtuigen dat hij niet meer bij Cameron moest komen of dat hij naar het feest van Cameron die avond moest gaan. Hij wilde niet dat Danny net zo eindigde als dat hij heeft gedaan. En zeker niet omdat dat zijn moeder nog meer verdriet zou doen. Opdracht 4. Er is in deze film niet alleen spraken van racisme tegen de zwarte wat wel het meeste voorkomt in de film. De blanke schelden tegen de zwarte. Ze nemen alle zwarte aan 1 kant want het zijn illegalen en zij moeten betalen zodat er nog meer zwarte kunnen worden opgesloten maar eigenlijk is dat niet echt waar want in de gevangenis wordt Derek juist een nikker genoemd. Derek wordt daar gediscrimineerd omdat hij blank is. De blanke denken dat alle zwarte hetzelfde zijn en zo denken de zwarte er ook over. Opdracht 5. De gedachten die je zag in de film van Danny hebben mij het meeste aangesproken. Je zag hoe Derek zo geworden was. Hoe alles begonnen was. Maar ook dat stukje dat Danny de school binnen gaat naar de wc. gaat en word doodgeschoten heeft me aangesproken. Vooral omdat de jongen die hem doodschoot ongeveer net zo oud was als Danny zelf. Hoe kan het mogelijk zijn dat zo’n jonge jongen al een geweer heeft en er gewoon iemand mee kan doodschieten dat moet toch niet zomaar kunnen? Van deze film heb ik geleerd dat er niet alleen maar tegen zwarte wordt gescheld, dat het gevaarlijk is in Amerika, en dat je maar beter niet in de problemen kan komen door bij 1 van de 2 groepen (wat voor een groepen dan ook) betrokken te raken. Ik vond het een erg mooie film wel een beetje zielig voor Danny (omdat hij dood gaat nog voordat hij het werkstuk aan de directeur heeft kunnen geven.) en voor Derek omdat net nu hij ermee gestopt is om z’n familie te beschermen zijn broer wordt doodgeschoten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "American History X (1998)"