Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Zinvraag

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas havo | 341 woorden
  • 25 oktober 2004
  • 52 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
52 keer beoordeeld

SAMENVATTING LEVENSBESCHOUWING HOOFDSTUK 1. Vraag: Antwoord: Wat is de zinvraag? De vraag over de uiteindelijke waarde van het leven. Waar is de zinvraag een samenvatting van? De zinvraag is een samenvatting van alle levensvragen. Welke drie redenen zijn er om de zinvraag te stellen? - mensen willen verder kijken dan de regelmaat van iedere dag. - Mensen willen volhouden ook als het heel erg tegenzit. - Mensen hebben behoefde aan houvast en zin. Wanneer stellen mensen de zinvraag? Mensen stellen de zinvraag wanneer…. - hun leven niet langer vanzelfsprekend is - bij negatieve piekervaringen - bij positieve piekervaringen - als mensen elkaar stimuleren om eens goed over hun leven na te denken. Op welke twee manieren gaat onze samenleving met de zinvraag om? - de zinvraag wordt ontkend, omdat men die vraag niet belangrijk vindt. - aan de zinvraag wordt aandacht besteed, omdat men die vraag belangrijk vindt. Wat voor karakter hebben zinvragen? En waarom? Zinvragen hebben altijd een voorlopig karakter, omdat niemand het enig juiste antwoord kent. Hoeveel richtingen kunnen er onderscheiden worden waarin mensen zoeken naar antwoorden op de zinvraag? Er kunnen acht richtingen onderscheiden worden waarin mensen antwoorden zoeken op de zinvraag, n.l.: - Er is geen zin - Zin vind ik in mezelf - Zin heeft te maken met anderen - Zin kom je tegen in de natuur - Zin is gelegen in god - Zin heeft te maken met doelen nastreven - Zin vinden in waarden als geluk en genot
Definities: - De zinvraag is de vraag of het leven uiteindelijk de moeite waard is. - Een levensvraag is een vraag waarin de zinvraag op een of andere manier voorkomt, alle levensvragen samen vormen de zinvraag. - Een levensverhaal oftewel: autobiografie is een opsomming van de belangrijkste momenten van iemands leven. Daarbij bevat zo’n levensverhaal de betekenis, de waarde die al die momenten voor de persoon in kwestie hebben. Op de vraag naar de zin van het leven antwoord iedereen met zijn levensloop. Iedereen kan de eigen levensloop opschrijven in een zogeheten Levensverhaal of autobiografie.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.