Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Vasco da Gama

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 426 woorden
  • 25 oktober 2004
  • 67 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
67 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Vasco da Gama was een zeeman uit het Portugese Sines. Hij was de derde zoon van Estevao da Gama. Historici weten niet erg veel over de jeugd van Vasco da Gama maar ze vermoeden dat hij wiskunde, astronomie en navigatie studeerde in Evora in Portugal. In 1488 had Bartolomeus Diaz het zuidelijkste puntje van Afrika bereikt. Tot Vasco da Gama kwam waren de Portugese ontdekkingsreizen onbelangrijk geweest. Want terwijl Portugal nog niet veel gedaan had, had Spanje Columbus al over de Atlantische Oceaan gestuurd. Hierdoor wou Portugal nog liever iets ontdekken, want ze konden natuurlijk niet achterblijven op Spanje. De Portugezen kwamen op het idee om een kortere route naar het oosten te vinden, waar de landen rijk waren. In 1497 koos de koning van Portugal, Koning Manuel I, Vasco da Gama uit om de leider van een expeditie te zijn. De expeditie om een zeeroute naar India te vinden. Op 6 Juli 1497 was het dan zo ver, Vasco da Gama vertrok met een vloot van 4 schepen. Er was een schip van 200 ton (!), een karavel van 50 ton en nog twee gewone schepen van 20 ton. Aan boord zaten zo’n 170 man. Vooral criminelen, die als ze mee gingen, geen straf kregen. Het werd een zeer wilde reis. De bemanning kreeg scheurbuik (een ziekte die wordt veroorzaakt door een lang en groot tekort aan vitamine C. De dingen die bij scheurbuik horen zijn zwellingen, bloedingen aan het tandvlees en bloedingen aan de benen) en er waren zware stormen. Op 15 juli kwamen ze langs de Canarische Eilanden en bereikten de Kaap Verdische Eilanden op de 26ste. Ze bleven tot 3 augustus in Sao Tiago, dat in Brazilië ligt. Da Gama nam een ronde koers naar Kaap de Goede Hoop. Door de harde en slecht staande wind kwam hij pas op 22 november aan. Maar Vasco da Gama was geen lieverdje, in 1502 ging Vasco da Gama voor de tweede keer naar India. Langs de kust van Afrika “bezocht” hij de kust van Afrika. Nadat hij de boot Meri had veroverd en de kostbare dingen had meegenomen liet hij het schip en de 300 mensen die erop zaten bewust zinken. In 1524 ging hij alweer naar India, waar inmiddels een Portugese kolonie was, om de corruptie te bestrijden. Hij stierf enkele maanden na aankomst. Bronvermelding Boeken: Vraag & Antwoord Encyclopedie

Schrijver: n.v.t. Oorspronkelijke titel: Question and Answer Encylopedia
Vertaald door: P. de Bakker
Uitgeverij: Corona, Harmelen 1999
Internetsites: http://bop.vgc.be/tijdschriften/wablieft/wab240/40intvas.txt
http://mediatheek.thinkquest.nl/~ll069/dutch/index.php3?subject=voyages/asia/portugal/dagama
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vasco_da_Gama

REACTIES

P.

P.

hoe kom jij zo slim???

18 jaar geleden

M.

M.

bedankt man
je werkstuk heeft me enorm geholpen
ik ben u dankbaar :d:d !!!!!!!!!
ciao

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.