Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Noormannen (Vikingen)

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 1099 woorden
  • 13 oktober 2004
  • 379 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
379 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De Noormannen De Noormannen waren er rond de tijd van 800 tot 1000 na Chr. Ze kwamen uit het gebied Scandinavie. Dat bestaat uit Denemarken, Noorwegen en Zweden. Ze gingen altijd over zee, omdat het uitstekende schepenbouwers waren. Het schip zag er als volgt uit. Het was een sterk gebouwd schip en de voorkant zag eruit als een drakenkop. Daarom werden dat Vikingenschepen genoemd. Daaruit is de naam Vikingen ontstaan. En ze heetten ook wel de Noormannen. De Noormannen waren niet zulke beste mensen. Ze kaapten eigenlijk alles. Bij een dorp stond meestal een wachter en als de Noormannen kwamen riepen ze "De Noormannen! De Noormannen!" Iedereen verliet dan het dorp. Zo kaapten ze alles. Ook deden ze aan handelen(vals). Bijvoorbeeld Een Noorman had een aardappel en een boer een lap wol. De Noorman zei "De aardappel voor die lap stof " "Nee" zei de boer toen. Dan begon de Noorman te dreigen en dan deed de boer het wel. Zo ging dat. Het Geloof De dapperheid en woestheid was bÿj iedereen bekend, maar de Ierse priesters overdreven er een beetje over. Ze zeiden dat als de Noormannen kwamen, dat dat de wraak van God was. Daar hadden ze een goede reden voor. Bange gelovigen kochten vaak hun zonden af bij het geloof. Ze betaalden dan geld in de hoop dat de Noormannen dan hun huis voorbij gingen. Maar hun hoofddoel was toch kerkschatten en het beroven van kloosters. Tijdens de rondvaringen van de Noormannen merkten ze op dat de kloosters en de kerken van grote steden bijzonder groot waren. Het geld wat die bange gelovigen betaalden was al bijna net zoveel als de kerkschatten enz. Dat geld ging naar de Ierse priesters, omdat hun hadden gezegd dat dat de wraak van God was. Zo verdienden hun er ook wat aan. Nu het geloof van de Noormannen. Ze kenden veel goden en halfgoden. De meeste waren oorspronkelijk oorlogsgoden. Het geloof in deze goden werd "Asatru" genoemd. Dat is afgeleid van het woord "Ass" dat "god" betekende. Zij zagen ook snel in dat ze geen christen moesten worden. Want christenen drijven graag handel met hun eigen geloof. Dat ging de Noormannen te ver. Zij zelf geloofden in Thor, Frey, Odin. Frigg is de vrouw van Odin. Ze woont in een paleis in de wolken waar ze de hele dag zit te weven. De geloven van anderen maakten dat niet veel uit. Toch werden ze uiteindelijk christelijk genoeg om er zaken mee te doen.
De Dood De Strooien dood Er waren 2 soorten dood gaan bij Noormannen. Het mooiste was op het slagveld. Dat heette de strooien dood. Als er dan iemand dood ging dan had hij toegang gekregen van Odin om naar het paradijselijke Walhalla te gaan. De achtenswaardige dood Dit is de andere soort dood gaan. Zo sterf je door ouderdom of door ziekte. Dat was een schandaal voor het volk. Ook was het geen pretje voor die persoon zelf, want hij kreeg dan heel weinig aandacht. Als hij weer opknapte kreeg hij wat brood en melk. Dan mocht hij zich weer toevoegen aan de groep. Als hij juist dood ging werd hij ’’gewoon ’’ verbrand. Dan ging hij niet naar de hemel maar naar hel. Dat was een lange weg en het was geen pretje. Indien hij een slaaf was werd hij buiten neergelegd. Dan konden de honden of de dieren er van eten. Het Huis De huizen van de Noormannen werden langhuizen genoemd. Dat komt omdat ze langwerpig waren gebouwd. Het hoofdgebouw kon soms wel 30 meter lang zijn. Er konden ook nog andere gebouwen aan vastzitten. De gebieden waren erg bebost(dat er erg veel bos omheen staat). Daarom waren de huizen van hout gebouwd, en de daken waren van riet of stro gemaakt. Als er geen bos in de buurt was werd het huis van blokken turf gemaakt, die op een ondergrond van steen werd geplaatst. Dan werden de daken van stro of turf gemaakt. Soms liet men ook gras op het turf groeien om het binnen warm te houden. Een andere methode van huizen bouwen is met tenen en leem. Staande palen werden met twijgen aan elkaar geweven en daarna besmeerd met een dikke laag modder om de tocht buiten te houden. Kleding en Sieraden De kleding van die vrouwen toen is nog het zelfde als nu. De mode verandert steeds. Maar het belangrijkste was toen toch dat de mensen het warm hadden. Mannen droegen een nauw aansluitende broek van wollen stof en een tuniek (soort cape) met lange mouwen. Die kon soms tot op de knieën vallen, maar dat was meestal niet het geval. Over 1 vikingsvrouw gaat het verhaal dat zij zich van haar man liet scheiden omdat hij teveel van zijn blote borst kon zien! ’S winters droegen zowel mannen als vrouwen lange mantels die op de schouder met een speld en een broche werden vastgemaakt. De kinderen droegen kleren die erg leken op hun ouders z’n kleren. Jonge meisjes droegen niets op hun hoofd, tenzij het heel erg koud was. Eten en Drinken De Noormannen kenden 2 maaltijden per dag. De eerste was ’s ochtends om ongeveer 8 uur en de tweede ’s avonds tegen 7 uur. Noormannen aten niet alleen vlees van varkens, schapen en koeien van de boerderij, maar ook vlees van wilde dieren waarop ze jaagden zoals wilde zwijnen en herten. Ook aten ze eieren van kippen, ganzen en eenden. En ook aten ze wilde bessen, frambozen, aardbeien en hazelnoten. De meeste Noormannen dronken bier of karnemelk bij het eten. Als er een feest was dan dronken ze wijn of een soort drank gemaakt van honing.
Het Noormannen schrift Als de vikingen gevochten hadden dan maakten ze van een steen of hout een gedenkteken. Niet om de verliezers te troosten maar om te laten zien dat zij de beste waren. In de rand van de steen zitten twee in elkaar gevlochten slangen, maar meestal zaten deze slangen al in de steen. Andere stenen vertelde juist dat er iemand was gestorven op een verre reis. Eigenlijk een grafsteen dus. Weer andere stenen lieten de Noormannen maken om te laten zien dat ze goed waren. Maar soms werd er ook op de stenen geschreven. Deze "letters" heetten runnen. Het basisalfabet bestond uit 16 runnen. Het runnen alfabet is tot in de middeleeuwen gebruikt. De letters waren recht want de vikingen kerfde(krassen) met rechte strepen in de stenen die ze aan het maken waren. De andere tekens in de stenen waren ook recht, het was namelijk moeilijk om ronde lijnen te maken. Het basisalfabet heten Futhark, dat is genoemd naar de eerste 6 letters van dat alfabet.

REACTIES

L.

L.

Er moest veel meer staan !! dom bo ..

19 jaar geleden

R.

R.

cool .

13 jaar geleden

I.

I.

tankx ik heb hier echt super info afgehaald voor mijn verhaal

11 jaar geleden

J.

J.

Paar punten:
Het eerste runenschrift was het Elder Futhark, en er is nog geen 100% zekerheid hoeveel tekens erin zitten!
Nog iets, het is aas ipv ass. In het Nederlands is het ook wel Aasgetrouw (trouw aan der Asen). Dan heb je ook nog Vanatru (trouw aan der Wanen). :)

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.