Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Nederland rookvrij

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • Klas onbekend | 508 woorden
  • 25 juni 2004
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 5
12 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Nederland moet rookvrij! Mevrouw Janssen gaat vaak naar de café. Gezellig kaarten met haar vriendinnen. Het is een echte hobby geworden, maar de laatste tijd gaat ze niet meer zoveel, er wordt te veel gerookt en dat is slecht voor haar longen. Ze had laatst al een longontsteking. Op haar werk word ook al zoveel gerookt. Veel mensen hebben last van roken. Op het werk of zelfs thuis van een vieze stank en een slechte gezondheid. En dat alleen al doordat ze naast rokende mensen zitten of er zelfs mee leven. Er zijn te weinig rookruimtes en er moeten er dus meer komen vind de regering. Er moet dus een wet komen die zegt dat rokers alleen in rookruimtes mogen roken. Met enquêtes is bewezen dat 78% van de mensen last heeft van roken op het werk. Collega’s of eventueel klanten roken en dat vinden de meeste mensen erg vervelend. Vaak durven mensen er niets van te zeggen omdat degene die rookt een hele speciale en belangrijke klant van hen is, of als het een goede vriend/kennis is. Toch zullen er maatregelen getroffen moeten worden. Er zal een wet moeten komen die zegt dat er niet gerookt mag worden op de werkplek. Vervelend voor rokers maar de niet-rokers en hun gezondheid gaan in dit geval voor. Veel rokers zijn hier tegen. Veel rokers voelen zich “gediscrimineerd”. Dat wil zeggen dat ze vinden dat bijvoorbeeld de rokersruimten (want er zijn al wel wat rokersvrije ruimten) wat rokersvriendelijker mogen. Er zijn rokersruimten die even groot als een bushokje zijn met alleen een bankje en soms niet eens een asbak. Volgens hen kan dit echt niet, vind men dit dan wel rechtvaardig? Zij vinden dat, al moeten rokers dan wel stoppen ze niet in bushokjes gezet moeten worden. In die hokjes word het dan vooral in de zomer heel erg heet. Er is niet eens een afzuiger om de stank weg te halen. Maar als je niet in zo’n ruimte wil zitten stop je toch met roken? Wat moet een roker doen om te stoppen? Welke hulpmiddelen zijn er om te stoppen? Als je op straat loopt zie je altijd wel iemand roken. Rokers hebben dan zelf snel de neiging ook een sigaret op te steken. Je kan dit niet tegen gaan. Er zijn altijd mensen die roken. Je kan dat niet stoppen maar wel verminderen! Maar hoe doe je dit? De regering wil het doen met rookvrije ruimtes. Het zorgt er in elk geval voor dat niet-rokers in elk geval geen last hebben van de stank en van het krijgen van een slechte gezondheid. Veel mensen zijn tegen (vooral de rokers) maar wie hebben er gelijk, de rokers die kunnen stoppen of de mensen die er niks aan kunnen doen. Maar “discrimineren” wij de rokers? Al zeggen rokers dat wij ze “discrimineren”, we hebben wel gelijk. Zij zijn degene die moeten stoppen, wij kunnen er verder niets aan doen. Daarom is het belangrijk dat de regering deze wet instelt. Voor de niet-rokers maar ook voor de rokers!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.