Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Ataturk

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 1702 woorden
  • 24 mei 2004
  • 399 keer beoordeeld
Cijfer 7
399 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Hoofdstukken:

Voorwoord
1. Introductie
2. Ataturk’s jeugd
3. In het leger
4. De onafhankelijkheidsstrijd
5. De Turkse revolutie
6. Het privé-leven van Ataturk
Nawoord



Voorwoord

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik eerst geen onderwerp wist. Toen heb ik met mijn moeder een lijst gemaakt van mogelijke onderwerpen en ik heb voor deze persoon gekozen omdat ik nog helemaal niets weet over Ataturk en ik er meer over te weten wil komen.

Ataturk was een groot man. Ik weet eigenlijk alleen maar dat Ataturk de eerste president van Turkije was. Ik heb dit onderwerp ook gekozen omdat mijn moeder uit Turkije komt.


De vorige keer had ik ook een slecht werkstuk omdat het te kort was en ik had het te snel gemaakt. Ik ben van plan om het nu beter te maken om een goed cijfer te krijgen. Ik heb veel informatie uit boeken en van internet gehaald en ik heb mijn moeder geïnterviewd omdat mijn moeder veel van Ataturk weet.

Ga naar boven





Hoofdstuk 1: Introductie
[plaatje0]
Turkije is een moderne staat. Tenminste dat is hij geworden toen Mustafa Kemal Ataturk (ook wel de vader van de Turken genoemd) Turkije tot een moderne staat bracht. Turkije behoorde voor die tijd tot het Ottomaanse rijk. In die tijd was de Eerste Wereldoorlog net afgelopen. Frankrijk, Griekenland, Italië en Engeland namen veel gebieden van het Ottomaanse rijk in beslag. Niet lang daarna kwam de onafhankelijkheidsoorlog ( de Turken werden door de Engelse, de Grieken, de Italianen en de Fransen afhankelijk, ze hebben toen de onafhankelijkheidsoorlog gevoerd). Ataturk was de leider van het leger van de Turken. Hij heeft ervoor gezorgd dat de Turken onafhankelijk werden en hun land weer terug kregen. Hij joeg ook de sultan weg die voor de Eerste Wereldoorlog sultan van het Ottomaanse rijk was. Later heeft hij een nieuwe staat opgericht: Turkije. Zelf werd Ataturk de eerste president van Turkije.

Ataturk heeft ook nieuwe moderne dingen aan de staat toegevoegd zoals:

- De Turken moesten het westerse schrift gebruiken;

- De fez (is een soort hoedje) werd afgeschaft. In plaats daarvan kwam de gewone hoed;

- Vrouwen kregen ook het stemrecht en dat was de eerste keer in Europa dat vrouwen het stemrecht kregen.


Hoofdstuk 2: Ataturk’s jeugd

Ataturk werd geboren op 19 mei 1881 in Thessaloniki (Ottomaanse rijk). Zijn vader, Ali Riza Efendi en zijn moeder, Zubeyde Hanim noemden hem Mustafa. Rond zijn zevende jaar ging hij naar de lagere pas geopende Efendi-school. Wiskunde was zijn favoriete vak. Hij was er ook erg goed in. Daarom ging hij zich meer richten op wiskunde en op een gegeven moment was hij beter dan zijn leraar! Na de lagere school ging hij naar de Millitairemiddelbareschool. Op die school was de wiskundeleraar ook zijn lievelingsleraar. Die wiskunde leraar heette ook Mustafa. Daarom kreeg Mustafa een andere naam erbij: Kemal.

Aan het einde van de middelbare school wou Mustafa Kemal dichter worden. Een van zijn leraren vond dat niet goed. Hij zei dat Mustafa Kemal verder moest gaan dan dichten. Hij moest een groot man worden. Mustafa Kemal luisterde naar de leraar en studeerde af in 1901 en ging het leger in met het doel om een groot man te worden.



Hoofdstuk 3: In het leger
[plaatje1]
[plaatje2]
Mustafa Kemal studeerde af in 1901 van de militaireschool en ging in het leger. Het Ottomaanse rijk had toen moeilijkheden, dus kwam er een tweede regering naast de regering van de Sultan. Maar de Ottomaanse sultan werd weggejaagd door een groep Ottomanen die verandering in het land wou brengen. Die groep noemde zichzelf de “jonge Ottomanen”.

Italië viel in 1911 Libië aan en Mustafa Kemal was er bij. De eerste grote “verdelingsoorlog”; een oorlog waar een aantal landen land willen gaan verdelen, kwam erg dichtbij. Het Ottomaanse rijk verloor heel wat gebieden in Europa door de Balkenoorlog.

De kroonprins van Oostenrijk-Hongarije werd vermoord en daardoor werd het erg onrustig in de wereld. Duitsland en zijn tegenstanders gingen in gevecht en daardoor brak de grootste oorlog in de geschiedenis aan. Maar de Engelsen brachten de Duitsers in moeilijkheden.

Het Ottomaanse rijk raakte betrokken bij de oorlog door twee Duitse oorlogsboten die de Dardanellen van het Ottomaanse rijk kwamen doorvaren. De Duitsers zeiden dat het Ottomaanse rijk deze boten had gekocht. De boten bleven afhankelijk van Duitse militairen. De Duitsers lieten de boten Russische havens aanvallen in de Zwarte Zee. Omdat de Russen dachten dat de Ottomanen de boten zelf bestuurden werden ze kwaad op de Ottomanen. In Rusland was er toen zelf grote onrust: door de oorlog ging het niet goed met de economie. De Duitsers haalden Enver Pasa, de Ottomaanse hoofdcommandant, over om de Kaukasus binnen te vallen. Doordat brute Armeense vechters Ottomaanse troepen, hun kleding en eten vernietigden, stierven er meer dan 90.000 Ottomaanse militairen in de bergen door honger, ziektes of wonden. Enver Pasa was daardoor erg geschokt. Hij had zijn trots verloren en liet luitenant-kolonel Mustafa Kemal commandant worden van de 19de Ottomaanse militaire groep. Maar de Engelse bleven erg goed. Zij wouden twee vliegen in een klap slaan: de engte bij Canakalle doorvaren en zorgen dat het Ottomaanse rijk niet meer kon vechten en gelijk Rusland steunen. Engeland en Frankrijk maakten het grootste leger in de oorlogsgeschiedenis waarbij zelfs Australië en Nieuw Zeeland tienduizenden soldaten voor versterking stuurden. Daardoor kwam er een verschrikkelijke oorlog op het schiereiland van Gelibolu en die duurde maanden. Er waren aan beide kanten meer dan 100.000 soldaten gestorven. Mustafa Kemal was toen de leider van het Ottomaanse leger. Maar die oorlog was zo erg dat Mustafa Kemal tegen zijn leger zei: “ Ik beveel jullie niet om aan te vallen maar om te sterven.” Uiteindelijk had het Ottomaanse rijk deze oorlog gewonnen. Het leger van Engeland, Frankrijk, Italië en Griekenland trokken zich terug. Maar er was nog een oorlog: de Eerste wereldoorlog. Duitsland verloor veel en daardoor verloor het Ottomaanse rijk ook. Het Ottomaanse rijk werd veroverd en verdeeld door Griekenland, Italië, Engeland en Frankrijk. Mustafa Kemal keerde terug naar Istanbul en daar merkte hij tot zijn grote schrik dat Griekenland, Italië, Engeland en Frankrijk Istanbul hadden veroverd. Hij werd daardoor ontzettend woedend en ging naar Samsun om te kijken of hij een onafhankelijkheids oorlog kon uitroepen. Op 19 mei 1919 kwam hij in Samsun aan en toen begon de onafhankelijkheidsstrijd.

Hoofdstuk 4: De onafhankelijkheidsstrijd

Na de Eerste Wereldoorlog rond 1918 namen Griekenland, Italië, Frankrijk en Engeland het Ottomaanse rijk in hun bezit. De Ottomanen werden afhankelijk, ze moesten alles doen wat Griekenland, Italië, Frankrijk en Engeland zeiden.

In 1920 riep Mustafa Kemal de onafhankelijkheids-oorlog uit. Hij begon naar steden te gaan en te praten met die mensen over de aankomende onafhankelijkheid. Hij nam ontslag bij het leger. In die steden waar hij heen ging waren heel veel mensen die mee wouden werken. Hij vormde een regering waarvan hij zelf premier werd en hij vormde een eigen leger voor de onafhankelijkheidsstrijd. Zij vochten tegen de veroveraars. Deze oorlog duurde 4 jaar (1919-1923) en uiteindelijk had het Ottomaanse rijk toch gewonnen.


Hoofdstuk 5: De Turkse revolutie

Mustafa Kemal wou een nieuwe staat stichten. Maar de mensen van het Ottomaanse rijk waren toen erg onzeker omdat ze geen sultan meer hadden. Om een staat te stichten mochten de mensen niet onzeker zijn. En Mustafa Kemal wou dat de mensen het idee kregen dat ze aan iets nieuws begonnen. Daarom werd op 13 oktober 1923 Ankara als nieuwe hoofdstad gekozen. Daarna pas moest de echte stichting van de nieuwe staat komen. Op 29 oktober 1923 werd de nieuwe republiek Turkije uitgeroepen. Mustafa Kemal werd de eerste president van Turkije. In 1924 werd het kalifaat (hoofd van de Islam, dus net zoiets als een paus voor de katholieken) afgeschaft. In augustus kwam er een nieuwe wet. De Islamitische wet werd niet meer gebruikt, het westerse wet werd gebruikt. De Asar-belasting (1/10 van het verdiende geld) werd ook afgeschaft omdat de mensen vonden dat ze te veel moesten betalen. De godsdienstige scholen werden in 1924 gesloten. In plaats daarvan kwamen de openbare scholen. Op 17 februari 1926 werd het burgerlijke-recht (stemmen voor de partijen in de tweede kamer) aangenomen.


De vrouwen kregen ook het stemrecht. Mustafa Kemal droeg op 24 augustus een hoed in plaats van de oude Ottomaanse hoofdbedekking. Op 25 november werd de hoedenwet aangenomen (De bevolking mocht alleen nog de oude Ottomaanse hoofdbedekking op godsdienstige plaatsen dragen zoals de moskee). Het Arabische alfabet werd naar het Latijnse veranderd in 1928. Maar de meeste mensen kenden alleen het Arabische alfabet. Daarom werden er speciale cursussen gegeven voor het Latijnse alfabet. In juni 1934 kreeg Mustafa Kemal de naam Ataturk (vader der Turken) omdat hij zoveel voor Turkije had gedaan. Maar in 1937 kwamen de eerste tekens van vermoeidheid en ouderdom: neusbloedingen, zwaktes en hele erge jeuk. De zomer van 1938 bracht hij met zijn geadopteerde dochter Ulku door. In september trok hij zich terug in het paleis en ging niet veel meer weg omdat hij te zwak was. Op 10 november 1938 om 9.05 uur stierf Ataturk…


Hoofdstuk 6: Het privé-leven van Ataturk
[plaatje3]
Ataturk had eigenlijk een simpel privé leven. Hij trouwde met Latife Hanim in 1923. Hij hield van kinderen en adopteerde 7 meisjes en 3 jongens. De meisjes: Afet, Sabilla, Fikiriye, Ulku, Nebile, Rukiye en Zelva en de jongens: Mustafa, Abdurrahim en Hoson. Zijn hobby’s waren: lezen, muziek, dansen, paardrijden en zwemmen. Volksdans, volksmuziek en worstelen vond hij ook er leuk. Hij deed ook spelletjes en biljart. Hij had en paard, Sakarya en een hond, Fox. Hij waardeerde hen allebei. Hij wilde er altijd goed eruit zien. Hij sprak twee buitenlandse talen: Frans en Duits. Hij ging vaak naar zijn eigen boerderij en hielp daar dan mee. Toen hij stierf gaf hij al zijn erfenissen aan de Turkse republiek. Er is een Ataturk museum in Ankara en in elk Turks klaslokaal hangt een portret van Ataturk omdat hij voor het openbaar onderwijs heeft gezorgd.

Nawoord
[plaatje4]
Ik vond het erg leuk om over dit onderwerp mijn werkstuk te houden maar ook erg moeilijk. Ik heb er veel van geleerd. Niet alleen van Ataturk maar ook dat ik geen boekentaal moet gebruiken. Ik vond dat Ataturk een erg goedman was, hij heeft zoveel gedaan voor Turkije. Ik vind het eigenlijk wel jammer dat hij gestorven is. Ik vond hem een geboren leider.

Ik heb nu erg hard gewerkt voor dit werkstuk. Ik hoop dat ik een goed cijfer haal!!!!

21 maart 2003

Wat vond jij van mijn werkstuk? Laat het me weten svp.

REACTIES

N.

N.

ik vond het heel goed. en met je eigen woorden geschreven. ik heb er veeeeeel aan gehad dank je wel

19 jaar geleden

M.

M.

Een prima werkstuk Didi. Inhoudelijk erg sterk. Ook je nawoord vind ik prima.

17 jaar geleden

J.

J.

Ik vind je werkstuk niet heel erg goed gemaakt. Je hebt te korte zinnen. En het veranderd snel.

14 jaar geleden

Z.

Z.

heel oersaaie spreekbeurt ! pff

13 jaar geleden

N.

N.

kan jij dan een mooie spreekbeurt maken

8 jaar geleden

E.

E.

Ik vind het niet goed, zijn korte zinnen, en je vertelt het niet goed, ik snap er niks van, de ene keer gaat het over dat en de andere keer over dit...

13 jaar geleden

A.

A.

Prima werkstuk Didi ik heb veel gezocht op internet maar deze is het beste die ik gezien heb.
Ebony maak jij ook eens zo een werkstuk zien we wel of het goed is!

13 jaar geleden

A.

A.

goe gedaan

12 jaar geleden

A.

A.

Heeeel goedd ik zit in grp 7 en k heb vandaag een spreekbeurt kan k informatie van jou halen toen ik het las leek het wel een wikipedia heel goeedd!

11 jaar geleden

E.

E.

Heel erg goed. Ik heb er veel aan gehad!

11 jaar geleden

L.

L.

Waaauww echt mooi gedaan :D
heel goed van jouw xx

10 jaar geleden

S.

S.

Vet cool ga zo door!

10 jaar geleden

G.

G.

Ik vind het een erg slechte werkstuk, heelveel van wat je verteld kloppen niet. Hij was ook een erg grote liefhebber van alcohol, en was vaak dronken. voor de rest dode hij heelveel imams, (islamitische geleerden). en verbood hij hoofddoeken, en mensen mochten niet meer bidden in het leger en ook geen koran menemen (islamtisch heilig boek net als bijbel), en onderdrukte minderheden, zoals koerden, grieken, en armeniers, en Turkije kreeg niet zijn land terug, Turkije bestond nog nooit.

9 jaar geleden

K.

K.

Dat is extra info dat hoeft er niet in

6 jaar geleden

A.

A.

ik vond het goed en nu ga ik ook een interviuwen dankjewell
gr. Azratuana(lara)

9 jaar geleden

M.

M.

Heel goed jonge!!! Super goed gedaan...
Die zeggen dat dit geen goede spreekbeurt is zijn nakomelingen van sait molla.... die weten dat wel...

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.