Helena

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Opstel door een scholier
  • 3e klas vwo | 522 woorden
  • 22 april 2004
  • 70 keer beoordeeld
Cijfer 5
70 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Helena

Helena was de mooiste vrouw in de griekse mythen, ze was geboren doordat Nemesis verkracht was door Zeus in een gedaante van een zwaan. Ze was geboren uit een ei samen met nog 3 broertjes en een zusje; Castor, Pollux en Klytaimnestra. Helena groeide op als het mooiste meisje van haar tijd. Het door Nemesis gelegde ei werd door een paar herders gevonden, die gaven het aan Leda, die haar verder opvoedde. Ook wel werd gezegd dat Nemesis Helena door Leda liet opvoeden, volgens weer andere versies was Leda gewoon haar moeder.
Helena zou een liefhebster zijn geweest van jagen en worstelen. Mannen van Helena waren Theseus, Menelaos, Achilles, de herder-koning Paris en Paris' broer Deiphobus. Haar kinderen van Menelaos waren dochter Hermione en zoon Nikostratos. Theseus was de vader van haar dochter Iphigeneia. Achilles was de vader van haar zoon Euphorioon. Van Paris kreeg ze een dochter die ook Helena heette, en drie zoons, Bounomos, Aganos en Idaois, die alledrie omkwamen tijdens het beleg van Troje.

Helena is vooral bekend uit de verhalen over de Trojaanse oorlog, waarin ze door de Trojaan Paris naar Troje werd ontvoerd, een gebeurtenis die de Trojaanse oorlog in gang zette. Maar dit is niet de enige ontvoering waar zij bekend van is. Helena was al eerder ontvoerd door Theseus en Peirithoös; met hun leger vielen ze Lakedaimon binnen, en namen Helena mee, die juist een offer bracht in de tempel van Artemis in Sparta. Bij Tegea werd ze door loting aan Theseus toegewezen.
Omdat Theseus Helena niet mee durfde te nemen naar Athene, liet hij haar achter bij zijn moeder Aithra in het dorp Aphidnai in Attica; zij verzorgde Helena, die naar men zei nog geen twaalf jaar was.

Tijdens de bruiloft van Thetys en Peleus (de ouders van Achilles) waar alle goden zijn uitgenodigd, ontbreekt alleen Eris, de godin van de twist. Ongevraagd komt ze langs en werpt een appel te midden van de gasten met het opschrift: 'voor de mooiste'. Er breekt een ruzie uit tussen Athena, Aphrodite en Hera die allen van mening zijn dat de appel háár toekomt. Zeus besluit de beslissing over te laten aan Paris de mooie jongen uit Troje. Alle godinnen proberen hem te paaien. Aphrodite heeft het meest verleidelijke aanbod: te trouwen met de mooiste vrouw ter wereld. Hiervoor blijkt Paris gevoelig: de appel is voor Aphrodite. De mooiste vrouwelijke sterveling ter aarde was Helena. Dat wist Aphrodite wel. Maar ze wist ook dat Helena getrouwd was met de Griekse vorst Menelaus. Toen Menelaus een keer op reis was, nam Aphrodite Paris mee naar het paleis van Menelaus in Sparta. Daar logeerde Paris een paar dagen, en Aphrodite zorgde ervoor dat Helena verliefd werd op Paris. Paris nam Helena mee naar Troje op het moment dat Menelaus afwezig was…

Op gegeven moment werd Menelaus door Paris uitgenodigd voor een openbaar tweegevecht, de verliezer moest de schone Helena met al haar schatten afstaan, en met de dood zou er ook een einde komen aan de oorlog. Het gevecht werd gewonnen door Menelaus.

Haar graf bevond zich in Therapne in Sparta, waar ze samen met Menelaos werd vereerd.

REACTIES

G.

G.

ik vint het een goed verhaal ik heb een 10 gehaalt x Kind Msg

12 jaar geleden

H.

H.

helena is niet mooi

8 jaar geleden

E.

E.

Dit opstel slaat nergens op er staan onware dingen in. Dit is rampzalig!

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.