Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Franse revolutie

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas havo | 4822 woorden
  • 6 april 2004
  • 143 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
143 keer beoordeeld

Geschiedenis

Franse Revolutie 1789

Waarom de Franse Revolutie? Deze revolutie is enorm belangrijk geweest. Deze revolutie is een soort modelvoorbeeld geworden. Bovendien is dit het begin van het moderne Europa.

1. Wat is de Franse Revolutie?
- Revolutie= omwenteling. Een omwenteling in de regering. Het volk (of een deel daarvan) komt in opstand tegen de regering. Bij een omwenteling komt een voorwerp altijd weer dezelfde plek terug. Bij de F.R. niet, dus eigenlijk klopt het woord ‘omwenteling’ niet. Voor het eerst in de Geschiedenis voorgekomen.
2. Wat gebeurde er?

- Frkr voor de revolutie. Frkr tijdens koning Lodewijk de 14. Frkr was sinds
de 16e eeuw een uitermate moeilijk bestuurbaar land. Frkr was heel conservatief (ouderwets) en gelijkertijd heel modern. Dat maakt het ontzettend lastig. Er waren 3 standen: Adel, Geestelijkheid (RK0 en Poorterij. De botsing tussen modern en klassiek was onvoorstelbaar hevig. Dat ging gepaard met burgeroorlog: o.a. op het gebied van godsdienst.
- RK -> Reformatie (macht van de oude standen tegen de koning) RK wint, maar de oude standen blijven nog
- Poorterij verandert in Burgerij, Burgerij is sterker dan poorterij, maar wint niet.
- Landbouw, bij steden om handel verandert samen met de handel in nijverheid. Nijverheid en handel zijn ook sterker, maar wint ook niet

Vanuit dat oogpunt moet je de Franse Revolutie zien. Om deze onbesliste zaken op te lossen, Een man die een belangrijke rol speelt is de Koning, Lodewijk 14e. Zijn vader overleed toen hij nog een peuter was. Zijn vader wordt vervangen door Kardinaal De Richelieu, maar ook hij overlijdt en wordt vervangen door Kardinaal Mazarin. Als Lodewijk 16 is beging hijzelf te regeren. Hij werd de grootste koning van Frkr. Lodewijk voer het absolutisme in Frankrijk in. Het absolutisme is een verschijnsel in heel Europa, Absolutisme= dat de vorst alle macht heeft. Daar heeft hij dienaren voor nodig, die de macht uit willen voeren.
Alle macht betekent:
- jij mag wetgeven
- uitvoeren
- rechtspreken

De koning zelf is niet gevonden aan de wet. Er was niemand die daar tegenin ging. Lodewijk pikt dus alle macht in. Van de adel, geestelijkheid en poorterij. De Adel geeft hij allerlei ereambten die eigenlijk nergens op slaan. Alle edelen gaan dus naar het hof, want als je bij de koning bent kan je om een gunst vragen. Lodewijk voert ook oorlog (overwinning levert geld op!!) Van de kerk (geestelijkheid) heeft hij het nooit helemaal gewonnen want wil je in de hemel komen dan moet je de kerk te vriend houden, want die bepaald of je in de hemel komt of niet.
De Poorterij moest hel veel belasting betalen. Toch was de koning erg geliefd omdat:

- hij bevorderde de handel en de nijverheid
- hij zorgde voor de eer van Frkr ( daar zijn de Fransen nog trots op) “L’était, c’est moi… De staat, dat ben ik. Dus Frankrijk is hijzelf. Dus als Lodewijk ging slapen, ging Frkr slapen.
Absolutisme was onvoorstelbaar groot, het was geaccepteerd.
In diezelfde periode kwam de opkomst van de Verlichting. (Aufklarung, Enlightnment, la Rationalisme)
1. Algemeen Europees Verschijnsel
2. Per taalgebied een eigen inhoud
3. Het is er, maar het is nog niet helder.
De Fransen hebben er een heel ander woord voor bedacht: Rationalisme, Ratio=Rede, heeft te maken met verstand/denken.

De edelen hadden zeeën van tijd. Ze vervelen zichzelf. Er was een mevrouw die als mensen op visite kwamen interessante mensen erbij uitnodigde. Mensen die iets nieuws, interessants hadden. Bijv. denkers (iemand die iets nieuws bedacht), dichters, auteurs, componisten, enz. enz.
De gastvrouw vraagt, om de stemming te breken, aan een componist hoe hij te werk gaat bij compineren. Iedereen luistert en vindt het heel interessant. De ruimte is te klein voor zoveel gasten. Het wordt warm binnen. De gastvrouw vraagt haar man om een “tuinkamer” te laten bouwen. Die vindt het goed. Er komt een architect en mevrouw laat een salon bouwen met veel glas. Een paar maanden later nodigt ze dezelfde gasten uit in de nieuwe salon. Ze zitten altijd in een cirkel, dus wordt deze groep mensen ‘le cercle’ genoemd. De bijeenkomst wordt ‘le salon’ genoemd. Langzamerhand komt er een nieuwe sfeer in de bijeenkomst.

De sfeer was:

1. Vermaak, vrije tijd
2. je moest er wel bij horen
3. De rol van de gastvrouw is belangrijk
4. je met pienter zijn, doen en lijken. Je moest slimme vragen stellen, kennis was erg belangrijk.

Blijkbaar kon je alles van alles weten! Of het zo was? Dat is vraag 2. Dat is nou de Verlichting. Dat je werkelijk denkt alles van alles te kunnen weten.

Definitie: Meer denken te weten dan je echt weet, en daardoor hogere eisen stellen aan het weetvermogen van anderen.

Verlichting:
- Rede (verstand, geheugen, wil) van de mens is, in beginsel/in principe, volmaakt.
- Opvoeding/onderwijs zijn ontzettend belangrijk

Niemand is de baas -> alle mensen zijn broeders: Vrijheid, gelijkheid en broederschap ( liberté, égalité et fraternité).
Dit alles bij elkaar is de nieuwe MENTALITEIT! (Verlichting, nieuwe manier van leven)
De eerste encyclopedie wordt geschreven. De Franse Koning is daar tegen, want deze encyclopedie gaat uit van vrijheid, gelijkheid en broederschap. De Koning wilde alle macht.

Lodewijk de 14e sterft en hij wordt opgevolgd door zijn kleinzoon, Lodewijk de 15e. Die kon niet in de schaduw van Lodewijk de 14e staan. Steeds meer kritiek op het absolutisme.

Ook Lodewijk de 15e sterft, zijn zoon volgt hem op: Lodewijk de 16e -> Louis le Dernier (Lodewijk de laatste)

Lodewijk de 16e werd opgevoed in Versailes en was Frkr zelf. Niemand geloofde het meer. Iedereen zei het, maar niemand meende het. Lodewijk de 16e voelde dat hij niet serieus werd genomen. Lodewijk de 16e was erg onhandig, verantwoordelijkheden had hij niet, omdat zijn vader nog regeerde. Lodewijk de 16e hield heel erg veel van jagen. Het liefst ging hij alleen jagen. Daar is niemand die hem niet serieus neemt. Lodewijk de 15e was zijn vrouw niet trouw (geen enkele koning deed dat, de koning had altijd minimaal een minnares ) Lodewijk de 15e had 3 vrouwen! Die minnaressen waren constant in de troonzaal, zijn echte vrouw niet. Lodewijk de 16e hield heel veel van zijn moeder en vond dat ontzettend.
Lodewijk de 15e was een erg onaangename man. Hij bespotte zijn zoon, de troonopvolger! Lodewijk de 16e was te verlegen om wat terug te zeggen. Als Lodewijk de 16e 16 jaar wordt, kiest zijn vader een vrouw voor hem uit! Dit wordt Marie Antoinette (Een Oostenrijkse prinses)

Lodewijk 16e was ogenschijnlijk ongeïnteresseerd. Maria Theresia had haar dochter, Marie Antoinette, opgevoed met als richtlijnen:
- God heeft je prinses gemaakt – dit kan je niet altijd blijven
- - Je bent niet meer dan een ander!

MA vond het onzin om, als dochter van de keizerin, haar kamer op te ruimen, zelf kleren te maken enz. MA was erg knap. Hun huwelijk had twee functies:
1. Een verdrag tussen de landen
2. Zorgen voor een troonopvolger

Lodewijk de 16e wilde dat ze een ‘echte’ Franse was en dat ze niets meer met Oostenrijk te maken mocht hebben.
In de Rijn zijn ondiepe plaatsen, daar liet Lodewijk de 16e een paviljoen (twv 3 miljoen) bouwen op zo’n ondiep stuk. Het paviljoen verdeelde hij in 3 stukken,
In het 1e gedeelte werd Oostenrijkse concert muziek gedraaid en alles had te maken met Oostenrijk. Hier nam ze afscheid van Oostenrijk
In het 2e gedeelte kwamen er twee dames naar haar en hebben haar op een stoel gezet en helemaal uitgekleed, ringen af, haar los enz. enz. Twee andere dames kleedden haar supermooi aan + een diadeem in haar haar met goud en zilver.

In het 3e gedeelte staat Lodewijk de 16e daar. Ze wordt welkom geheten. Kniebuigen volgt door MA. L16e moet dan haar hand geven en optrkken. Lodewijk de 15e doet het en doet de ring aan MA haar hand. MA vindt Lodewijk de 16e een boer! Lodewijk de 16e stond met een mond vol tanden.

Lodewijk de 16e houdt zielsveel van MA, maar zij niet van hem! L.16e en MA krijgen geen kinderen. MA werd erg verwend en had absoluut geen notie van geld. Ze kreeg veel van haar man, maar nog meer van haar schoonvader. MA wordt toch zwanger en moet bevallen. 4 op de 10 vrouwen sterft bij/ na de bevalling. MA moest bevallen in een grote zaal, heel het volk mocht toekijken want Frkr werd immers geboren. Lodewijk de 16e was er niet bij want het nieuwe Frkr werd geboren.

MA valt tijdens de bevalling flauw van de hitte, dit kwam door te weinig zuurstof. Lodewijk de 16e komt binnen rennen (brengt ongeluk), gooit een raam open en rent snel weer weg. Het wordt een jongen! (2 jaar later wordt er een meisje geboren)
De Koning (Lodewijk de 15e) krijgt veel kwalen (hij eet en drinkt veel ) er komt een geneesheer en die zegt dat hij gaat sterven.
Vlakvoor de koning gaat sterven zegt hij tegen MA: “Madame, wat een verschrikkelijke zonden moet ik gedaan hebben dat God mij koning maakte!” En hij stierf!
De koning is dood, lang leven de koning (Lodewijk de 16e) Le roi est mort, vive le roi!
Lodewijk de 16e wil een goede koning zijn. En ook al is hij traag, hij blijft zich overal in verdiepen. Hij vraagt raad aan de ministers, en die zeggen dat alle problemen voorkomen uit de financiën!
1. Kas van het hof en staat zijn één!
2. Belastingen: Alleen de derde stand betaald belasting, de ander twee zijn (grotendeels) vrijgesteld. Inning van belastingen is verpacht (in het ene dorp 1000 gouden Lodewijken, de pachter vroeg er 1200, dan had hij er 200 winst!

Lodewijk gaat bezuinigen. MA laat hij er buiten, zij kreeg net zoveel als altijd. Zelf kocht hij maar 1x per jaar een nieuw pak. Ook had hij maar 2 bediendes. MA: Madame Deficit, Mevrouw Failliet. Zij kreeg de schuld van alles. De mensen vinden de koning een slappeling, hij kan niet eens zijn eigen vrouw aan. MA had een klein eigen paleisje: Petit Triann. De koning kwam standaard iedere avond van kwart voor 10 tot 10 uur, om MA een goede nacht te wensen. MA was zo misselijk om de klok voor te zetten, zodat hij snel weer wegging. Het ergste was dat andere mensen dat zagen. Lodewijk de 16e probeerde de goede maatregelen te nemen, MA hield ze tegen. Lodewijk is er verantwoordelijk voor, hij zette niet door!

Intendant (minister) van financiën: Graaf de Calonne (van Adel) probeert de kas van de Staat end e kas van het hof uiteen te houden -> dat is een vorm van absolutisme. Hof dat ben ik, Staat ben ik een beetje! Lodewijk vindt het goed, maar MA houdt het tegen. Calonne neemt ontslag.

De opvolger van Calonne is Turgot (die probeert het zelfde alleen dan op een andere manier)
Het gaat slecht met de financiën van de Staat, (Frkr was bijna failliet) Turgot neemt ook ontslag.
De volgende is Necker (hij komt uit Geneve, geen Franse) Hij was een Zwitserse Bankier. Necker neemt ook ontslag. Hij schreef vervolgens een boek over de Franse Staatsfinanciën. Dit boek werd een bestseller. Dat deed hij als verlichte bankier (en dus niet om MA en L.16e zwart te maken) Hij zegt: De staatsfinanciën zijn eigenlijk prima, alleen het gebruik is slecht! Hij is ziek, maar er zijn medicijnen. Ten 1e moet er maar 1 groep belasting betalen. Ten tweede zitten de kas van het hof en de staat bij elkaar! Iedereen die maar kon lezen, las dat MA veel meer geld uit gaf dan de koning zelf! Dat levert gigantische rellen los, De kritiek komt goed los, van de adel en de geestelijkheid en de burgerij. Ze vragen zich af waarom de koning alles toelaat! (eerst was het een eer om opperzakdoekbewaarder te zijn van de koning, maar van deze man? Het is een belediging). Daar komt bij dat de Adel geen belasting wil betalen!
De Geestelijkheid zegt: Wat hebben we aan deze koning?
De verlichting komt nu bij de burgers! Daarmee verandert de verlichting van karakter! Deze mensen willen de verlichting in de praktijk brengen. Bij de verlichting gaat het om vrijheid, gelijkheid en broederschap. Het is een versimpeling van de verlichting. De burgers hebben geen tijd voor de verlichting, wat is het nut? De burgers ( vrijheid, gelijkheid en broederschap?? Wat is dat? Wij moeten belasting betalen, de anderen niet!) vinden dat iedereen in Frkr belasting moet betalen. Er staat in een keer niets meer vast. Dan begint de Franse Revolutie!!!!!!!!!!

(Tot nu toe: oorzaken F.R. = Absolutisme L.14e en de Verlichting en het huwelijk)

De staatsfinanciën wordt een steeds grotere chaos! De algemene ontevredenheid neemt toe. De koning neemt een onvoorstelbaar besluit! Lodewijk besluit om de Staten Generaal bijeen te roepen! (Vertegenwoordigers van de 3 groepen) Dit is sinds L.14e niet meer voorgekomen!
Vanouds had de Staten Generaal een belangrijke taak bij het aanzeggen van belastingen  een zekere macht! Om te overleggen over die belastingheffingen roept Lodewijk de Staten Generaal bij elkaar!
- 300 vertegenwoordigers van de Adel
- 300 vertegenwoordigers van de geestelijkheid
- 600 vertegenwoordigers van de burgerij!
Er werd gestemd ‘Per Ordre” !!! (Per stand) Maar Lodewijk vonden dat niet eerlijk! We moeten stemmen “Par Tete” (per hoofd)! De burgers wisten dat er een paar edelen + geestelijken achter de burgers stonden. Die vonden ook dat zij belasting moesten betalen! Dus zijn de burgers in de meerderheid!
Ze komen er met zijn allen niet uit! De koning had moeten zeggen: En zo gebeurt het… maar dat deed hij niet! (sommigen zeggen dat, dat hier de Franse Revolutie beging want het is niet écht meer: De staat, dat ben ik!)

De burgers gaan samen vergaderen, op de Kaatsbaan! Bij hen voegen zich enkelen edelen en gestelijken! En de koinng wacht af! Lodewijk is geen koning hij DOET het koningschap! Die groep zweert dat ze niet de kaatsbaan zullen verlaten voor dat ze het besluit gekregen hebben! (Stemmen par Tete) De burgers wijzen een graaf aan: Graaf Mirabeau, dus eigenlijk voelden ze zich nog steeds ondergeschikt! Die vergadering duurt maanden, er was geen eten en drinken! De vrouwen en kinderen gingen ook mee! Er ontstaat daar een geest van eenheid! Het woord Staten Generaal is niet belangrijk meer. Ze noemen het: Convention Nationale ( later: Assemblee Nationale)! Dus eigenlijk: ‘l etat, c’est nous! (de staat, dat zijn wij!) Dit is een revolutie! Niet alleen door dit te zeggen, maar er ook naar te handelen! Op straat is het buitengewoon onrustig!

Brood is erg belangrijk, op dat moment is er geen meel/tarwe! Ook vult het Franse brood niet echt goed! Het volk gaat naar het stadhuis om brood voor de armen te vragen. Er is een man, die en toespraak houdt en die zegt dat ze het aan de koning moeten vragen.
De vrouwen verzamelen zich en trekken met een paar 1000 tegelijk naar Versailes! De jongens + mannen zouden er achter aankomen! Als de vrouwen bij de hekken komen, zijn ze dicht! Er staan soldaten achter. Ze roepen om de koning maar er komt niemand! De Koning kijkt door het raam (het is ’s nachts). De wachters mogen van de koning niet schieten. De koning vraagt: is dit een opstand! Nee koning, het is een revolutie!
De mensen denken niet meer na, en gaan de hekken afbreken. De bewakers vragen opnieuw of ze mogen schieten maar het mag niet! De mensen komen Versailes binnen en het doel was natuurlijk brood vragen bij de koning. De koning vraagt wat ze komen doen want ondertussen zijn de mensen de slaapkamer van de koning binnen gekomen. Ze brachten de koning om brood en dat zullen ze krijgen. De koning wordt geëerd maar de koningin niet! Dan lijkt alles goed te komen! Maar het volk wil naar Parijs! De koning stemt doe! Hij zegt: Ik wil naar Parijs! Het volk is nu machtiger dan de koning! Het lijkt een groot feest! Paarden + Koetsen worden ingespannen, maar buiten worden de koetsen en paarden losgekoppeld en de mensen zelf gaan voor de koets lopen! Ze zingen dit lied: Nous ramenons, le boulanger, la boulangère et le petit mitron. De koning ‘bakker’ noemen was een eer! Het was geen belediging! Er zijn historici die zeggen dat dit de Franse Revolutie was. De koning die alle macht had wordt door het volk, dat nu de macht bezit naar Parijs gehaald! Daar hoort hij thuis! Daar zijn alle paleizen enz. Ze brengen de Koning + de Koningin + kroonprins in het Louvre! Nu zijn de koning en de koningin hun vrijheid kwijt! Ze worden allebei een kamer toegewezen, elk in een aparte vleugel van het paleis. Al hij haar op wil zoeken wordt hem dat heel vriendelijk belet! Er wordt besloten! Wel een koning+koningin, maar geen absolutisme! De koningin was intens bang maar mocht geen troost zoeken bij haar man. In deze tijd was de koning een echte koning… maar te laat!!!!!!!!
Terson (graaf) regelt een ontsnappingspoging! Dit plan lukt! Ze ontsnappen. Ze rijden de hele nacht door en de volgende morgen stoppen ze! De herbergier lijkt de koning te herkennen aan zijn hoffelijke taalgebruik. Hij roept de politie! Ze zitten daar en er komt iemand en vraagt: Bent u de koning? Ja, dat ben ik, zegt de koning! De koning wordt gevangen genomen en met zijn vrouw en kinderen naar het Louvre teruggebracht. Ze zijn nog steeds de koning en de koningin!, maar ze worden bewaakt! Ze zijn nooit meer samen! Ondertussen wordt er nog steeds vergaderd. Ze zijn eigenlijk een beetje de baas in Frankrijk eigenlijk in Parijs. De toestand is buitengewoon verward in Frkr. De edelen laten de koning/koningin in de steek. Ze gaan terug naar hun landgoed, of sluiten zich aan bij de Nationale Vergadering… Of ze houden hun mond of ze passen zich aan. Het gerucht gaat opeens dat de koning en de koningin opnieuw zijn ontsnapt. Alle edelen komen het paleis in en beginnen gelijk te roven en te plunderen! De toestand is eng! MA en de kinderen en de koning vluchten de straat op. Ze worden uitgescholden. Ze vluchten naar de Kaatsbaan. Daarmee erkende ze de macht van de Nationale Vergadering. De koning vraagt om bescherming. De Nationale Vergadering moet er over beraadslagen! Buiten is de woedende menigte en binnen zitten ze over je te vergaderen! Weer valt de beheerstheid van de koning op! Ondertussen zijn die 600 mannen aan het vergaderen o.l.v. Graaf Mirabeau. Tussen deze 600 mannen kwamen verschillende groepen met verschillende opvattingen. Dit heeft te maken met geografische afkomst. Die stonden achter opvatting die positief waren voor hen eigen streek. De “radicalen” vonden dat de monarchie moest worden afgeschaft (en ook de adel weg moest), De gematigden vonden dat de monarchie hervormd moest worden (Wel: Absolutisme afschaffen, maar de koning moest blijven!) Binnen de radicalen waren meerdere opvattingen! Naar de gematigde mensen wordt niet meer geluisterd. Het is of wit, of zwart! Naar Grijs wordt niet geluisterd! Graaf Maribeau heeft de zaak niet meer in de hand. De Nationale Vergadering zal de koning bescherming geven, maar….De koning en de koningin moeten in de toekomst wel verantwoording afleggen van wat ze wel en niet hebben gedaan. De koning en de koningin gaan terug naar het Louvre met strenge bewaking! De volgende dag komt de Nat. Verg. weer bij elkaar. Maribeau zegt dat ze de koning niet ter verantwoording kan roepen, want hij is de koning. Dan komt er een man en die zegt dat ze dan tijdelijk de koning zijn koningschap moeten ontnemen. Als hij zich goed verantwoorden kan wordt hij weer koning, anders niet! Mirabeau vlucht naar Amerika. De Koning heet nu Louis Capet. MA is gespannen en ze vecht met alles wat in haar is. Ze geeft heel goede antwoorden op de vragen die hun gesteld worden, behalve op de vragen over de regering.

Daarvoor moet je bij mijn man zijn, zegt ze! Dan beschuldigen ze de koningin van incest met hun zoontje van 9 jaar! Dan verliest ze haar fiere houdingen en barst ze in snikken uit. DAT HEB IK NIET GEDAAN, zegt ze! Ze wordt toch ter dood veroordeeld! Ze zal niet als koningin maar als Marie-Antoinnete van Habsburg onthoofdt worden! Dat gebeurt ook! Lodewijk verdedigt zich ook heel goed. Hij praat niet meer traag en langzaam, maar is nu buitengewoon begaafd. Maar ook hij wordt veroordeeld… niet als burger… maar als Louis Capet. Hij wordt ook onthoofd. De kinderen zijn ´verdwenen´.
Toen was Frkr een Republiek! De regering van Frkr was nu de Nationale Vergadering, dit kan natuurlijk niet! Binnen de Nationale Vergadering was een klein groepje en in dat groepje was 1 man die de leiding nam, nl Robespierre! Periode= le terreur! De periode van de terreur! 100.000 den komen om onder de guillotine! De bijnaam van Robespierre was ” l´incorruptible” m.a.w. de onontkoombare. Hij woonde op kamers in een achterafstraatje ook al was hij de machtigste man van Frkr. Hij deed wat hij zelf dacht dat goed was. Terreur= schrikbewind! Je was je leven geen moment zeker meer! Dit kan niet zo blijven!Maar zo´n bewind heeft altijd maar een tijdelijk karakter. Robespierre had hierdoor de beschikking over de geheime politie o.l.v. Fouquet. Binnen de Nationale Vergadering ontstaan facties= dat zijn groepen mensen die ±dezelfde opvattingen hebben! De 2 belangrijkste zijn de Jacobijnen en de Girondijnen, er zijn er echter veel meer!
- de Jacobijnen heten naar de vergaderplaats in een verlaten klooster gewijd aan st. Jacobus. Hadden ze geen enkele band mee, maar het ging puur om de ruimte
- De Girondijnen komen uit de streek= Le Gironde.

Deze partijen vind het niet goed dat 1 man de leiding krijgt. Zij zijn werkelijk voor vrijheid, gelijkheid en broederschap. De Jacobijnen is de groep van Robespierre. Zij zijn het niet eens met de Girondijnen. Zij gaan voor de rust en de vrede. Dan zal er een vergadering gehouden worden en zal er gestemd worden of de rust moet terug komen. Ze zitten bij elkaar en ze merken niet dat Robespierre opdracht geeft alle ramen en deuren dicht te doen. Dan komt de politie binnen en alle Girondijnen worden onder de guillotine onthoofd! Robespierre heeft de macht in handen. Deze gebeurtenis heet= de nacht der Girondijnen. Eigenlijk is dit ook een revolutie.


Hoe ging het met de Franse Economie?


a. kastelen en het klooster werden in beslag genomen
b. iedereen moest belasting betalen. Ook de kerk en de adel!
c. Economie stagneerde
d. De stadsuitgaven stegen )de politie, de ambtenaren en het nieuwe leger waren allemaal erg duur!

De andere landen in Europa kijken vol wantrouwen naar Frkr. Waarom=

A. Europese vorsten zijn bang dat de revolutie zal overslaan naar hun land. In elk land waren er mensen die ook zulke opvattingen hadden die dit geweldig vonden.
B. Moord op Franse Koningin was door hun veroordeeld. In Oostenrijk woonde de broer van MA en die is daar keizer. Vreemdgenoeg is hij niet anti-Frankrijk. Juist hij probeert een goede verhouding met Frkr na te streven.

Frankrijk is Republiek. Napoleon Buonaparte (betekent het goede deel). Hij was geboren op Corsica. Napoleon zijn vader is al vroeg overleden. Napoleon wilde graag soldaat worden en zijn oom betaald. Hij gaat naar school in Marseille. In het leger heb je drie keuzes=

1. Cavalerie= erg duur en viel dus af!
2. Infanterie= Voetvolk
3. Artillerie= Kanonnen enz.

Het wordt dus de 3e! Voor Artillerie moest je erg goed zijn in Wiskunde en Napoleon was dat, want voor de andere 2 komt hij niet in aanmerking! Een artillerieofficier stond het minst in aanzien. Napoleon loopt alles vlot door. Hij maakt ook een aantal vrienden. Na zijn studie wordt hij werkloos want in het leger hebben ze zijn positie niet nodig. Hij gaat naar Parijs, op zoek naar een baan. Hij woont in een achterafbuurt in een klein kamertje. Hij ziet dat er veel mensen zijn die heel wat in hun mars hebben, maar toch werkeloos zijn. Deze naamloze massa kwam in opstand. De revolutionairen hadden rood als kleur en het koningsgezinde wit. De stad werd aangevallen door de rode, maar zonder succes!Napoleon gaat er naar toe en gaat alles bestuderen en opschrijven. Hij gaat praten met ??????? en hij vraagt 3 dagen de tijd! Hij krijgt kanonnen ter beschikkin en hij gaat de mensen (de roden) uitleggen wat ze moeten doen. Hij maakt een nieuwe opstelling van de kanonnen. Ze schieten ´s nachts gewoon door.

De 3e dat verscheen er een witte vlag boven de muur en de stad gaf zich over! Napoleon was dus zeer succesvol in belegering en inname van de koningsgezinde stad. Er komen kranten voor alle mensen. Iedereen kan ze lezen. Kranten met tekeningen van Napoleon. Napoleon maakt een bliksemsnelle carrière. Hij klimt in een aantal weken steeds hoger op. Hij is populair!

5 Directeuren vormen samen het directoire, en zij maakten zich ernstig zorgen want Nap was populairder dan zij! Maar Nap maakt zich ook zorgen want hij wilde meer…. Meer…. Liefs een van die vijf directeuren. De directeuren gingen naar een salon(uit de verlichting) de salon waar ze het meeste heengingen was de salon van Josephine de Beauharnais. Ze was een elegante en charmante vrouw en ook heel aardig, geestig, enz. Nap komt ook bij haar terwijl hij eigenlijk geen rede heeft om binnen te komen. Hij komt op een heel onbeschofte manier binnen, maar zij kan het waarderen! Hij komt binnen en geeft haar een grote kushand, terwijl dat in het echt boven de hand gebeurt. Nap zegt dat ze hem maar moet uitnodigen bij de directeuren. Dat doet ze. Ze vindt Nap eigenlijk maar raar, maar ze accepteert hem wel…..
maar de directeuren mogen nap nietzo omdat de weten waar hij opuit is. Als Josephine tegen nap wil gaan zeggen dat hij niet meer mag komen dan vraagt hij haar voordat ze dat kan zeggen ten huwelijk. Ze zegt ja. Josephine is op dat moment 40 en nap 23. nap gebruikt josephine voor zijn eigen belangen en krijgt dat voor elkaar. Hij hield wel van haarmaar dat is bij hem naast elkaar (niet bij elkaar) de directeuren vinden nap maar nix maar hij is heel populair en ze kunnen hem niet laten verdwijnen. Dus geven ze hem een veel te hoge functie(brigade generaal) en sturen hem dan met een veel te klein leger naar Italië. Nap gaat erheen en hij wint. Dit is heel bijzonder want hij had nog nooit een leger aangevoerd. Nap blijkt een militair genie. Hij droeg altijd een rode jas(ik ben er) en een hand in zijn jas (om aan te geven dat hij niet hoefde te vechten, maar dit liet doen) directeuren worden bezorgd nap word hierdoor namelijk nog populairder. Ze sturen m nu naar Egypte. Daar is een stam de Mammelukken. En die vermoorden de Franse soldaten daar. Nap krijgt het voor elkaar en verslaat de Mammelukken. Dit was een onmogelijke opdracht. Hij won in 1 jaar tijd. Dit deed hij door te zorgen dat ze niet meer bij het water konden komen. De bronnen die hij niet kon bewaken vergiftigde hij. En als ze oases probeerde aan te vallen schoot hij op ze met kanonnen. De mammelukken gaven het op en tekende een bondgenootschap. Er is nu geen mammeluk meer over. De reputatie van nap is hiermee gevestigd als militair genie.
Nap had een wetenschappelijke staf bij zich (verlichting) is achteraf heel belangrijk. Champollion een egyptoloog vindt de beroemde steen van rosette dit is een oude steen met hiërogliefen en demotisch grieks (en dat kende hij) hiërogliefen waren onduidelijk en niemand wist voor die tijd wat het betekende. Maar met die steen kon hij een begin maken om de hiërogliefen te ontcijferen.
Inmiddels hebben de Engelsen en de fransen oorlog gekregen. De Engelsen hebben een vloot olv admiraal Nelson en die legt een blokkade voor de Egyptische kust. Wat doet nap? Hij huurt een schip en ontsnapt hij glipt tussen de Engelse schepen door. En gaat naar Frankrijk. Hij komt terug in Parijs en hij is razend populair. Het directoire word opgeheven Nap komt samen met een andere centrale figuur aan de macht. Ze noemen zichzelf de consults. Het gaat een stuk beter in fa. hij stopt met de guillotine behalve voor echte misdadigers. Hij zorgt voor goede wetten en regels maar hij is niet tevreden hij wil alleen de macht. Hij is heel eerzuchtig maar had ook idealen. Hij wilde fa het centrum van de wereld maken. -> fa voelde dit aan en daarom was hij zo populair. Nap en Josehpine worden keizer en keizerin van fa in 1800. 1000 jr eerder is Karel de Grote tot keizer gekroond – nu is nap aan de beurt als een soort meerdere karel de grote. Nap laat schoenen maken met grote hakken zodat hij haast even groot is als josephine. Familie van nap dragen sleep josephine. Nap kroonde zichzelf tot keizer dat vondie passen in de fa revolutie. Waarom liet nap zich tot keizer kronen? Hoe kan dat met de idealen van fa revolutie?(vrijheid gelijkheid en broederschap)
- nap kroont zichzelf (en zn vrouw) gewonen man uit gewone volk word keizer. -> gelijkheid.
- Iedere fransman kon in staat en leger carrière maken.
- Nap is n soort super jacobijn.

REACTIES

B.

B.

er is te weinig informatie

17 jaar geleden

M.

M.

WTF.... zo veel woorden! ;-D

13 jaar geleden

X.

X.

Perfect! Prachtig gedaan! alweer 8 jaar terug xD

12 jaar geleden

J.

J.

iss goeie hoor kom dus niet praten.

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.