Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Fotografie in de sterrenkunde

Beoordeling 4.1
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 404 woorden
  • 31 maart 2004
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 4.1
23 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Fotografie in de sterrenkunde. De fotografie heeft grote invloed gehad op de sterrenkunde, door foto’s van hemellichamen te maken werden veel belangrijke nieuwe ontdekkingen gedaan. Voordat er in de sterrenkunde gebruik werd gemaakt van de fotografie moesten de mensen alles zelf tekenen of omschrijven. Hierdoor werd het moeilijk om te bepalen hoe het heelal er nou eigenlijk precies uitzag. Tegenwoordig kun je door de sterrenhemel te fotograferen, sterren vastleggen die je met het blote oog niet zal kunnen zien. In de professionele sterrenkunde wordt de ‘gewone ouderwetse’ camera nauwelijks meer gebruik, zijn opvolger is de CCD (Charged Coupled Device). Dit is een soort chip die met een elektronisch oog elk punt af tast en stelt de helderheidgraad en de kleurwaarde vast. Het enige nadeel van deze chip was dat deze geen kleuren kon onderscheiden, dit is opgelost door een toepassing van de (RGB) erop te plaatsen. Deze onderscheid de kleuren: rood, groen en blauw. Op deze chip bevinden zich fotocellen die het binnenvallende licht scheiden in de kleuren rood, groen en blauw en vervolgens omzetten in elektrische spanning. De analoge-digitale-omzetter vertaalt de spanning in digitale gegevens die door een computer gelezen kunnen worden. Deze nieuwe techniek heeft veel voordelen zoals de grotere lichtgevoeligheid, de korte belichtingstijden en de mogelijkheid om met de computer te gaan bewerken. De belichtingstijd is de tijdsduur die beschrijft hoelang een lichtgevoelig voorwerp wordt blootgesteld aan het licht. Overeenkomsten tussen oog en camera: Een groot overeenkomst tussen het oog en de camera is dat het tegenwoordig allebei niet meer geschikt zijn voor de sterrenkunde want het is te onnauwkeurig. De CCD-chip maakt alles veel duidelijker. Met het oog en de camera kan je niet zo ver in het heelal kijken. Verschillen tussen oog en camera: Het oog is niet geschikt voor de sterrenkunde omdat het beelden niet lang kan onthouden, je ziet iets maar een keer. Het oog is ook onnauwkeurig omdat je afhankelijk bent van allerlei andere dingen zoals bijv. de weersomstandigheden, de situatie dag of nacht etc. Met een camera kan iets langdurig belicht worden en hierdoor kunnen objecten gezien worden die je met het blote oog nooit zal kunnen zien. Vragen of opdrachten: - Wat zijn de grootste voordelen van de CCD- chip? - Onderzoek wat het verband is tussen de professionele en de amateur fotografie in de sterrenkunde. - Onderzoek waarom er zoveel onderzoek wordt gedaan naar de mogelijkheden om in de sterrenkunde te fotograferen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.