Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Hoofdstuk 5

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 3e klas havo | 333 woorden
  • 3 februari 2004
  • 69 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
69 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Natuurkunde H5 Elektrische Toepassingen Magneten: Alleen voorwerpen die van ijzer, nikkel of kobalt zijn, zijn gevoelig voor magnetische kracht werking. Ongelijke polen trekken elkaar aan en gelijke polen stoten elkaar af. Elektromagneet=Een spoel waar stroom doorheen gaat. Geluid ontvangen en weergeven: Met behulp van een radiozender, een draaggolf en een ontvangstinrichting, kan geluid over een grote afstand getransporteerd worden. Een luidspreker kan met een elektromagneet wisselspanning omzetten in geluidsspanning. Een microfoon zet met een trilplaatje, een spoel en een magneet geluid om in wisselspanning. Het meten van spanning: Met een spanningsmeter kun je de spanning van een spanningsbron meten. De spanningsmeter moet wel parallel geschakeld worden. Berekenen met weerstand: De eenheid van weerstand is V/A, en heeft symbool ohm (Ù) De elektrische weerstand van een voorwerp kun je uitrekenen door: R= _U_ (antw. in kÙ) I
Als de weerstand van een voorwerp constant is, geldt de wet van ohm: _U_ =constante (R) I

Als je een grafiek maakt met daarin de weerstanden en draden volgens de wet van Ohm, word dat een weerstandskarakteristiek genoemd. Je hebt dan een U.I-diagram, met een rechte lijn door de oorsprong. NTC heeft een weerstandswaarde die afneemt bij hogere temperatuur. LDR heeft een weerstandswaarde die kleiner word als er licht op valt. Elektrisch meten: Je kunt met een sensorschakeling de waarde van een grootheid omzetten in spanning. Schakelingen bouwen: Componenten zijn de onderdelen die we in schakelingen gebruiken. Potmeter= Een weerstand met 3 contacten. Condensator= Een soort opslagvat voor elektrische energie. LED= een diode die licht geeft als er stroom doorheen gaat. In elektronische schakelingen kun je de volgende componenten aantreffen: schakelaar, lampje, transistor, condensator, weerstand, NTC en LDR, diode en LED. Hiermee kun je allerlei systemen maken. Het milieu en de keuze van apparaten: Doordat er bij de omzetting van fossiele brandstoffen koolzuur ontstaat, is er sprake van versterking van het broeikas effect. Er ontstaan ook gassen die verzurende stoffen vormen. Duurzame energiesoorten vervuilen het milieu bijna niet, en de fossiele brandstoffen raken minder snel uitgeput.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.