Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Gokverslaving

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Betoog door een scholier
  • 6e klas vwo | 505 woorden
  • 11 oktober 2003
  • 79 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
79 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Gokverslaving (beschouwing) Gokken mag niet onderschat worden, het is een serieuze verslaving, met dezelfde oorzaken en gevolgen als andere verslavingen, zoals alcohol en drugs. Er zijn maatregelen tegen, maar van de vijfentwintigduizend gokverslaafden wordt maar twaalf procent door hulpverleners bereikt. Verslaving betekent: lichamelijk of geestelijk afhankelijk van iets door gewenning. Je kunt ook zeggen dat je slaaf bent geworden van je eigen begeerten en neigingen. Het verlangen naar dat waar je aan verslaafd bent, beheerst grotendeels je denken. Als je verslaafd bent kun je niet meer zonder die handeling leven. Je kunt niet meer zelf bepalen of je het wilt doen of niet, je moet gewoon. Je bent er afhankelijk van. Het is duidelijk dat gokken dus onder verslaving kan worden gerekend
Gokverslaving begint meestal met onschuldige spelletjes op de fruitautomaten. Wat begon als onschuldig tijdverdrijf, groeit uit tot iets onbeheersbaars. Een oorzaak volgens gokkers zelf is meestal ‘de wens om even de werkelijkheid te ontvluchten’, net als bij andere verslavingen. Soms wordt die wens ingegeven door gevoelens van verlies en mislukking. Ook houden de gokkers van de spanning van het gokken. Dat er op zoveel plaatsen mogelijkheden zijn om te gokken, stimuleert de verslaving alleen maar. Veel gokkers worden ook verslaafd doordat ze soms toch iets winnen, zoals Men. Pietersen. Hij won bij een van zijn eerste spelletjes 300 gulden, maar dat is niet meer vaak voorgekomen. De gokkers verpatsen steeds meer geld ook al weten ze dat ze daardoor steeds meer problemen krijgen. Ze lenen steeds meer van de bank en familie, waardoor het gevolg is dat deze geen vertrouwen meer in hen hadden. Er bestaat een onweerstaanbare behoefte aan de handeling. De gokkers zijn continu met hun gedachten bij het gokken. Naast deze directe verschijnselen gaat verslaving regelmatig gepaard met symptomen als angst, depressie en verwardheid. Bij stoppen hebben gokkers soms last van onthoudingsverschijnselen zoals slaapstoornissen, maagklachten, hoofdpijn en depressiviteit. Een van de maatregelen die het aantal gokverslaafden kan verminderen, is het minderen van het aantal casino’s. Door het grote aanbod wordt het publiek verleidt om een gokje te wagen. Het lijkt er deels op dat de overheid niet te veel wil doen tegen gokverslaving, omdat het een aanzienlijk bedrag incasseert door BTW. Ook niet alle bedrijven zijn bereid te vertellen hoeveel ze verdienen. Eergisteren heeft het College van Toezicht op de Kansspelen gezegd, dat het toezicht op het gokken te versnipperd is. Daarom moet het ministerie van Justitie het toezicht op zich nemen. Hierdoor kan het gevaar van gokverslaving worden ingedamd. En in plaats van reclames te maken tegen gokken, laat de overheid reclames toe die gokken juist stimuleren, zoals de staatsloterij. Gokken is een serieuze verslaving, omdat het grotendeels overeenkomt met andere verslavingen. Alleen nuttig je hier niet iets, maar doe je een handeling. Het heeft een grote geestelijke impact. Zelfs na een paar jaar is het goed mogelijk dat hij weer in zijn oude patroon terugvalt, zonder goede hulp. Er kunnen maatregelen tegen worden genomen, maar dit zou veel beter uitpakken als de overheid een handje mee zou helpen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.