Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Geweld

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Samenvatting door een scholier
  • 4e klas havo | 409 woorden
  • 10 juni 2003
  • 65 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
65 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
H6 Geweld Geweld: lichamelijk en geestelijk
Geestelijk geweld: wanneer iemand geestelijk of inwendig wordt gekwetst (pesten). Structureel geweld: geweld kun je dan niet eenvoudig tot een persoon herleiden, maar geweld zit in de maatschappelijke structuren opgesloten. Geweld heeft dan te maken met sociale onrechtvaardigheid, met uitbuiting, met hongersnood, analfabetisme en met ongelijke kansen. Als er in de maatschappij een grote massa uitgebuit wordt kun je het een gewelddadige maatschappij noemen. Positieve vrede: Als er in een maatschappij geen structureel geweld is spreek je van vrede. In de sociale wetenschappen spreekt men dan van positieve vrede. Negatieve vrede: Wanneer er in een samenleving geen revolutie, oorlog of grote maatschappelijke onrust meer is. Die vrede is negatief omdat er in deze gevallen geen sprake is van aanwijsbaar geweld, maar er kan nog sprake zijn van allerlei onrecht en ongelijke kansen. Diepste oorzaak van geweld: agressie. Geweld komt uit agressie voort. Agressie: energie die als doel heeft iets of iemand te overheersen of leed te bezorgen. 2 visies op hoe je agressie kunt verklaren: * agressie is aangeboren * agressie komt voor uit frustratie
agressie is aangeboren * De mens is nu eenmaal agressief

Eerste denker in dit verband: Freud, grondlegger dieptepsychologie. Binnen de mens bestaat er een oerstrijd tussen levensdrift en doodsdrift. Levensdrift en doodsdrift zoeken naar bevrijding van de in ons opgebouwde spanning. Levensdrift zoekt met name naar seksuele ontspanning. Doodsdrift streeft naar bevrijding van het leven zelf, naar de dood dus.. • We moeten beter van mensen leren houden. • Agressie beheersen door de werking van het geweten. • De mens blijft met agressie zitten, en moet dit kwijtraken door bijv. sport en spel. Tweede denker in dit verband: Lorenz, aantal jaren geleden overleden bioloog. Agressie dient de instandhouding van het soort • Sterk nageslacht • Individuen van een soort worden gelijkmatig over een gebied verdeeld door afstoting. • Zorgt voor rangorde en vaste structuur binnen een groep. Agressie heeft een zinvolle functie. Agressie binnen de natuur wordt tegelijkertijd afgeremd: afremmingsmechanismen
Mens is enige diersoort die zijn eigen soortgenoten doodt. Agressie kwijtraken door sport of je vastbijten in hobby, beroep of studie. agressie gevolg van frustratie • creatief mensbeeld: De mens is in de werkelijkheid van alle dag ontvreemd van zijn creatieve natuur. Dat leidt tot een onbehaaglijk gevoel  agressie. Opheffen oorzaken. • mens als behoeftig wezen: de mens meent dat hij op een aantal dingen aanspraak kan maken. Als je dan word geremd in je plan, ontstaat er een reactie van boosheid en agressie. Tegenslagen leren incalculeren in het leven.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.