Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Nieuw Zeeland

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 1346 woorden
  • 10 april 2001
  • 282 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
282 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Het land.
Nieuw zeeland ligt in het werelddeel Oceanië, het ligt ten zuidoosten van Australië. In de Stille Oceaan. Tussen de 34e en 47e breedtegraad. Het bestaat uit twee grote eilanden (het Noorder- en Zuidereiland) en tal van kleinere eilanden. Nieuw-Zeeland is acht maal groter dan Nederland (270534 km²) en telt 3,5 miljoen inwoners. Het was oorspronkelijk bijna geheel met bossen bedekt. Maar de komst van de Maori's en de Europeanen had een enorme ontbossing tot gevolg. De Maori’s zijn de oorspronkelijke bewoners.

Maoricultuur

De Maoricultuur krijgt steeds meer aandacht. Op scholen wordt de taal van de Maori's en hun tradities en muziek onderwezen. Oude tradities en kunstvormen zijn van generatie op generatie overgebracht. In Rotorua, op het Noordereiland, is de Maoricultuur in al haar vormen uit zowel het heden als verleden aanwezig. Bezienswaardig zijn de gemeenschapshuizen (marae) en kerken verfraaid met verfijnd houtsnijwerk. De ogen van de uitgesneden goden zijn ingelegd met parelmoer. In Rotorua worden voor toeristen Maoridansen opgevoerd.
Tien procent van de bevolking wordt gevormd door de Maori's, de oorspronkelijke bevolking van Nieuw-Zeeland. Omdat gemengde huwelijken veel voorkomen neemt het aantal 'zuivere' Maori's af. Van de 3,5 miljoen inwoners woont 70% op het Noordereiland. Auckland is met ruim 850.000 inwoners de grootste stad. De hoofdstad Wellington telt iets meer dan 350.000 inwoners. Op het Zuidereiland zijn Christchurch en Dunedin de grootste steden met respectievelijk 320.000 en 120.000 inwoners. Ongeveer 86% van de bevolking woont in steden. De Europese emigranten zijn voornamelijk van Britse afkomst en worden door de Maori's pakeha's genoemd. De Nederlanders zijn met ongeveer 35.000 emigranten een goede tweede. Nieuw-Zeeland staat nog steeds open voor emigranten.

Over het eten valt te vertellen dat het grootste deel een kopie is van de Britse keuken, dat komt door al de emigranten. Doordat de laatste jaren veel Aziaten en Polynesiërs zich in het land vestigden, krijgen de Vietnamese-, Thaise- en Polynesische keuken meer bekendheid en nemen ze in populariteit toe.
De hoofdstad is Wellington het telt iets meer dan 350.000 inwoners het is een drukke en bruisende stad. Cultuurliefhebbers komen er zeker aan hun trekken. Er zijn namelijk genoeg theaters en musea. Bezienswaardig is de 'bijenkorf', het parlementsgebouw van Nieuw-Zeeland. Wellington is immers het politieke centrum van het land. In de stad staat meestal een stevige bries, waaraan het de bijnaam 'Windy City' dankt.

In Nieuw-Zeeland wordt Engels gesproken. De Maori's spreken ook nog een eigen taal, welke overeenkomsten vertoont met Polynesische talen en enkele dialecten in Indonesië. De maoritaal wordt steeds belangrijker.

De munteenheid is de Nieuw-Zeelandse dollar (afgekort: NZ$). Een dollar bestaat uit honderd centen. Er zijn bankbiljetten van 5, 10, 20, 50 en 100 dollar en munten van 5, 10, 20, 50 centen en $1 en $2. Voor 1 Nieuw-Zeelandse Dollar kun je ongeveer ƒ1,20 krijgen.

Nieuw Zeeland is een favoriet toeristenland, dat is ook gebleken uit de zoektocht naar informatie over Nieuw Zeeland. Jaarlijks gaan er 22.200 Nederlandse toeristen op vakantie in Nieuw Zeeland en dat getal stijgende.

Klimaattabel

Plaats Midden Zomer Midden Winter Gemiddelde jaarlijkse Gemiddelde jaarlijks aantal
neerslag in MM. uren zonneschijn

Bay of Islands 25°C 15°C 1648 2020
Auckland 23°C 14°C 1268 2140
Wellington 20°C 11°C 1271 2020
Christchurch 22°C 12°C 658 1990
Dunedin 19°C 10°C 772 1700

Het Land Economisch en politiek.

Economisch.
De belangrijkste bron van inkomsten komt uit de export van landbouw producten, voornamelijk vlees, zuivel en wol. Nieuw Zeeland telt ongeveer 45 miljoen schapen en is het derde wolproducerende en tweede wolexporterende land in de wereld. Kiwifruit, passievruchten, appels en peren zijn wereldwijd populaire exportproducten. Naast de landbouw is bosbouw de tweede belangrijkste industrie. De Nieuw-Zeelandse overheid probeert uitbreiding en ontwikkeling van industrie te bewerkstelligen door de economie stabieler te maken. Het ontbreekt Nieuw-Zeeland echter aan een afzetgebied. De voornaamste productie van Nieuw Zeeland zijn: aardappelen, gas, goud, graan, hout, ijzer, steenkool, wol

Toerisme wordt een steeds belangrijkere peiler van de economie en maakt een stormachtige ontwikkeling door. Logisch, want Nieuw-Zeeland heeft vakantiegangers buitengewoon veel te bieden.


Politiek.
Nieuw-Zeeland is een zelfstandig land met een eigen parlementair systeem. Ze erkent koningin Elizabeth II als haar koningin. Elizabeth II is afkomstig uit het verenigd Koninkrijk. Zij heeft echter geen invloed op de Nieuw Zeelandse politiek en wordt vertegenwoordigd door een gouverneur.
Het parlement bestaat uit het huis van afgevaardigden. De inwoners van Nieuw-Zeeland kiezen de leden van het parlement en ieder lid bestuurt een gebied van het land. De regering bestaat uit leden van de grootste partij. De partijleider wordt 'prime minister'. De prime minister oftewel de minister-president is op dit moment Helen Clarc.

De Leider.
De leider van Nieuw Zeeland is Helen Clarc. Ze is nu al 30 jaar minister president van Nieuw Zeeland. Officieel is Elizabeth II de leider van Nieuw Zeeland, maar omdat die niets meer te zeggen en/of te maken heeft met Nieuw Zeeland is de leider Helen Clarc. Ze is geboren op 1950, in Hamilton. Haar eerste 12 jaar bestede ze op de veehouderij ten westen van de stad. Haar ouders hadden vier dochters en zij was de oudste van die vier. Haar lagere school was de “Te Pahu Primary School.” Na haar vijf jaar op de middelbare school in Auckland’s de “Epsom Girls” Ging ze naar de Universiteit in Auckland’s. Om Politiek te studeren. Dat was in 1968, later gaf ze ook nog studies op die Universiteit. Na een tijd begon ze actief te worden in de politiek. Vanwege de Vietnam oorlog, de apartheid en de Kernproeven in de South Pacific. Helen Clarc trad toe aan de Labour partij in 1971 en nam in 1975 voor het eerst deel aan de verkiezingen. Dat was in de safe National seat of Piako. In 1981 werd ze gekozen als MP for Mt Albert MP for Mt Albert. 19 jaar later kreeg ze onofficieel de titel ‘Mother of the House’ toegewezen. Ze was de langst dienende vrouw als MP.

Mening.
Ik vond het best wel lastig om informatie te zoeken over Nieuw Zeeland, want ik kwam steeds terecht bij of Australie of het Toerisme. Het werd pas makkelijk bij de laatste site die we hadden gevonden. Die had Jasselito gevonden, dus dat was wel prettig. Ik werkte het liefst met de zoekmachine Yahoo. Die deed alles in het Engels, maar ik kwam er toch wel uit. Het document schrijven was wel makkelijk. Verder was het gewoon heel erg vervelend om steeds te moeten wachten tot de site was op gekomen. Bij Jasselito thuis was dat gelukkig anders. Het was dus al met al een heel geduldig werkje en ik ben blij dat ik er van af ben. Maar ik weet nu weer dingen die ik eerst niet wist. En ik weet nu ook beter hoe ik met een zoekmachine moet omgaan.

Eigenlijk werkte ik met Rishma maar die zat veel sms-jes te sturen en bij haar lukte het niet zo erg, dus ik werd er veel door afgeleid, waardoor het niet op schoot. Tot ik uit eindelijk een goeie zoekmachine vond. Sinds dien werkte ik maar met Huub samen. Want die werkte ook wat beter. Dat kwam ook goed van pas, want we hadden namelijk al veel informatie gevonden. De eerste paar weken schoot het niet zo erg op, maar de laatste paar weken wel. Ik heb eigenlijk geen moeite met informatie zoeken op het internet, want als het niet goed ging bij Yahoo, gebruikte ik een andere zoekmachine.

Zoeklijst.

Adres: www.yahoo.nl
Onder Regional link naar Countries
Link naar New Zealand
Search naar president
1ste link presidents
Back
Search naar New Zealand + Politics
1ste link Politics
Link naar New Zealand Politics
Link naar National
Links Donkerblauwe balk, Link naar Party
Back
Back
Link naar Labour
Link op plaatje vrouw
Link naar Biography
Adres: www.yahoo.nl
Search naar New Zealand + King
Search naar New Zealand + Queen
1ste link Queen Charlotte Track
back
Search naar New Zealand + Queen Elizabeth
Search naar Engeland + Queen Elizabeth
Link naar Queen Elizabeth The Queen Mother
Back

Link naar Queens county
Search naar New Zealand
Back
Search naar New Zealand + Politics naast Search aanklikken all of yahoo!
Next 20 matches
Link naar New Zealand Super Democratic Party
Back
Back
Link naar United New Zealand
Link naar our leader
Back
Link naar New Zealand Government online
Adres www.yahoo.nl
Search naar aantal inwoners + New Zealand
Link naar New Zealand
Link naar Country guide
Link naar Welcome to a beautiful Country
Link naar New Zealand
Link naar New Zealand
Link naar Welcome to a beautiful Country
Link naar Welcome to a beautiful Country
Link op Blaadje
Link naar Culture
Link naar Political
Link naar Labour

Close Labour
Link naar Spiritual
Adres www.elmar.nl/landeninfo/index.html

REACTIES

A.

A.

Helen Clark is zeker niet 30 jaar minister president. Ze is het hooguit 7-8 jaar.
Dus even veranderen!

17 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.