Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Godsdiensten in Indonesie

Levensbeschouwing

Werkstuk

Godsdienst

De 6 beste plekken om te chillen na de examens!
Je laatste toetsen en examens zitten er (bijna) op. De langste zomervakantie van je leven staat voor de deur. Dat moet gevierd worden, tijd voor een goed feestje! BOS zet voor jou de 6 beste hotspots op een rij: van stadsstrand tot beachclub. Check hier waar je deze zomer sowieso heen moet.
6.2 / 10
2e klas vwo
  • anoniem
  • Nederlands
  • 529 woorden
  • 12998 keer
    47 deze maand
  • 17 maart 2003
Deelvraag 3: Welke verschillende godsdiensten zijn er in IndonesiŽ?

IndonesiŽ is een land dat uit verschillende eilanden bestaat. IndonesiŽ heeft ongeveer 17.508 eilanden waarvan grote en kleine. Er zijn er maar 6000 van bewoond. Daarom zijn er ook verschillende godsdiensten. Door het enorme aantal eilanden vertel ik in dit verslag in het algemeen over de godsdienst. De twee belangrijkste en invloedrijkste eilanden van IndonesiŽ zijn Sumatra en Java. Deze twee eilanden hebben dan ook de grootste op godsdienstig niveau.

Toch heeft India de grootse invloed op godsdienstig niveau.
Door de eeuwen heen zijn er veel verschillende soorten godsdiensten in IndonesiŽ geweest. Ook is er tot op de dag van vandaag veel verschil in godsdienst op de verschillende eilanden.


Het HindoeÔsme:
In de 2e en 3e eeuw na Christus kwamen veel IndiŽrs naar IndonesiŽ om daar handel te drijven. Ze namen hun religie en gewoontes mee naar IndonesiŽ. Daar nam men toen de gebruiken over van de IndiŽrs. De gebieden waar de HindoeÔsering het sterkst doordrong waren de eilanden Java, Sumatra en Bali.
Vanaf de 4e eeuw was het HindoeÔsme in opmars. In de 9e eeuw was dan ook bijna heel IndonesiŽ HindoeÔstisch. Dit kwam door de Sanjaya dynastie die het HindoeÔsme enorm doorvoerde.


Het Boeddhisme:
De eerste sporen van het Boeddhisme komen waarschijnlijk al van de eerste eeuw van onze jaartelling. Dit geloof werd in de 5e eeuw na Christus en later door de Chinezen naar IndonesiŽ gebracht. Het Boeddhisme werd net als het HindoeÔsme door een dynastie doorgevoerd. Het Boeddhisme werd doorgevoerd door de Sailendra dynastie.


(Beschilderde thanka met Boeddha)


Overal ter wereld stond het Boeddhisme en HindoeÔsme tegenover elkaar. Overal, behalve in IndonesiŽ. In IndonesiŽ groeide het Boeddhisme en het hindoeÔsme juist naar elkaar toe. In het midden van de 10e eeuw ontstonden er de eerste Hindoe-Boedistische vorstendommen.

Deze godsdienstige situatie bleef nog een aantal eeuwen op deze manier voortleven. Tot de macht van Majapahit in de 16e eeuw af nam. De oorzaak van het afnemen van deze macht was dat de Hindoe-Boedistische elite moest vluchten naar West Java en Bali. De eilanden bestonden uit verschillende vorstendommen hierdoor was er dan ook groot verschil tussen de verschillende godsdiensten.

Tegenwoordig overheerst de Islam in IndonesiŽ. Ook de Islam kwam, net als het HindoeÔsme, via India in IndonesiŽ terecht. Rond 1300 kwamen handelaren uit Islamitische gebieden van India naar IndonesiŽ en zo begon de Islamisering. Het breidde zich snel uit totdat de Portugezen, de eerste Europeanen, naar IndonesiŽ kwamen Deze werden wel snel verjaagd door de AtjeeŽrs. Na 1620 kwamen steeds meer Europeanen die de Islamisering lieten stagneren.
Het Christendom vond toen plaats in IndonesiŽ, maar toch werd bijna heel IndonesiŽ gewonnen door de Islam. Dat is nu nog steeds zo, want met zoín 153.000.000 moslims is IndonesiŽ het grootste Islamitische land ter wereld. Na 1965 hebben vooral de Christenen het voor het zeggen gehad in IndonesiŽ, terwijl zij een veel kleinere groep vormen, zoín 10% van de bevolking.
Tegenwoordig zien de godsdienstige verhoudingen er ongeveer zo uit:
Islamieten 87%
Hindoes 2,5%
Boeddhisten 1,5%
Christenen 9%
Zoals je ziet zijn er in IndonesiŽ zoín beetje alle wereld godsdiensten behalve het Jodendom.Ondanks de verschillende godsdiensten is IndonesiŽ het grootste Islamitische land van de wereld.


Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

3126

reacties

niet goed
door ik (reageren) op 8 februari 2006 om 10:08
goed gedaan!
door mnbvg (reageren) op 21 maart 2011 om 16:14
maar der staat alleen iets over Het Hindoeïsme en Het Boeddhisme.
door uhygt (reageren) op 21 maart 2011 om 16:20
wrm staan er maar 2 geloven ?
door ?? (reageren) op 6 juni 2011 om 17:23
Er zijn ook mensen in Indonesië die een natuurgodsdienst hebben
door ik (reageren) op 14 september 2012 om 15:54
ja wrm 2 geloven. en ik heb % nodig geen 2 godsdiensten. en inderdaad ze hebben ook natuurgodsdiensten die staan er ook niet bij. ik vind hem niet supergoed ofzo daarom de 5
door mij (reageren) op 6 juni 2013 om 10:08

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Het drinken van een energiedrankje helpt je om je examens door te komen. Feit of fabel?