Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Olympische spelen

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 2613 woorden
  • 11 februari 2003
  • 1359 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
1359 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Voorwoord:

De Olympische spelen stammen uit de tijd van de oude Grieken. Iedere vier jaar kwamen mannen uit de hele Griekse wereld in het dorpje Olympia samen om sportwedstrijden te houden. Oorlogen werden stilgelegd en vanuit heel Griekenland kwamen mensen tezamen om te sporten. Vanaf 1900 nemen de Olympische Spelen al een belangrijke plaats in de sportwereld. Om de vier jaar worden de Olympische Spelen gehouden. Toen men in 1896 met de moderne Olympische Spelen begon, volgde men het voorbeeld na van de Olympische Spelen die eeuwenlang in het oude Griekenland gehouden zijn.

Hoe zijn de Olympische spelen ontstaan?


De Olympische geschiedenis begon meer dan 3000 jaar geleden in Griekenland. De Grieken geloofden toen in goden. De grootste god was Zeus, hij was de baas van alle goden. De eerste keer dat er werd hardgelopen op een feest voor Zeus was in Olympia. Deze plaats ligt ver van de Griekse hoofdstad Athene op Peloponnesus. 'Olympische' is dus afgeleid van Olympia.

De hardloopwedstrijd was een groot succes. Daarom hielden de Grieken voortaan één keer in de vier jaar hardloopwedstrijden in Olympia. In het begin werd er alleen hardgelopen over 192 meter. Langzaam kwamen er steeds meer wedstrijden bij. Op een gegeven moment werd er gebokst, paardgereden, discus geworpen, speer geworpen, en ver gesprongen. De Olympische Spelen duurden toen vijf dagen.
De meeste deelnemers aan de Olympische Spelen waren soldaat. De deelnemers waren dus goed getraind. De deelnemers kwamen uit verschillende steden. Deze steden hadden vaak oorlog met elkaar. Als er Olympische Spelen waren, legden de steden hun wapens neer. Hele veel mensen gingen dan namelijk naar Olympia.
Alle atleten en trainers moesten naakt aan de wedstrijden meedoen. Zo kon men zien of iemand een man of vrouw was. Vrouwen mochten namelijk niet meedoen aan de Olympische Spelen. Getrouwde vrouwen mochten zelfs niet kijken naar de wedstrijden. Als er ontdekt werd dat iemand een vrouw was, dan kon ze zelfs de doodstraf krijgen. Toch gebeurde het wel eens dat een vrouw het niet kon laten om bij de Spelen te zijn.
Bij de Olympische Spelen in Olympia werden er geen medailles verdeeld. De atleten streden voornamelijk om de eer. De winnaar kreeg wel een krans van olijftakken. Dit waren gewone takken maar toch ook heel bijzonder. Ze werden met een echt gouden mes van een heilige olijfboom afgesneden. Soms waren er ook nog andere prijzen. Sommige atleten kregen gratis kaartjes voor het theater. Andere winnaars kregen zelfs hun leven lang gratis eten en drinken in hun dorp. Als een atleet had gewonnen was zijn hele stad of streek heel trots op hem. Hij was zijn leven lang heel erg beroemd.
Na meer dan duizend jaar kwam er een einde aan de glorieuze Spelen van de Grieken. In 393 na Christus werden de Spelen namelijk verboden door de Romeinse keizer Theodosius I. Theodosius had het toen voor het zeggen in Griekenland. Hij geloofde niet in Zeus en andere goden. Hij was Christen en geloofde juist in Jezus en God. Hij vond de Spelen ter ere van Zeus niet in Griekenland passen. Daarom mochten de Olympische Spelen nooit meer worden gehouden van hem. Maar eeuwen later had men het er nog over. Vanaf 1600 werden er veel varianten op de Spelen georganiseerd. Dat gebeurde vooral in Engeland en Griekenland. Ze werden nooit een groot succes. Ze waren wel sportief en gezellig. Maar ze kwamen nooit in de buurt van de Spelen van Olympia.

Welke sporten worden er uitgeoefend tijdens de Olympische Spelen?

Zomerspelen:

De eerste Zomerspelen, worden ook wel de eerste Moderne Olympische Spelen genoemd.
Baron Pierre de Coubertin had grote ideeën over waar en hoe het zou moeten gebeuren. Hij wilde dat de Eerste Spelen zouden beginnen tijdens de eeuwwisseling van 1899 naar 1900. En hij wilde dat het in Parijs zou gebeuren. Maar de Grieken wilden de spelen zo snel mogelijk houden en in hun eigen land. Dus de Eerste Spelen werden gehouden in 1896 in het Griekse Athene.
Ook werd afgesproken dat de Spelen om de vier jaar gehouden gehouden zouden worden. Ondanks alle moeite die de Grieken hadden gedaan om er een groots spektakel van te maken,
deden er maar 285 sporters uit dertien landen mee.


De sporten die werden gedaan waren:

Hardlopen
Later ook Hoogspringen
Verspringen
Springen van een hoogte
Discuswerpen
Speerwerpen
Worstelen
Boksen
De Vijfkamp:
-hardlopen
-discuswerpen
-springen
-worstelen
-speerwerpen
-wagenrennen


Winterspelen

De Fransman Pierre de Coubertin, de stichter van de moderne Olympische Spelen, zag heel weinig in aparte Winterspelen. De wintersportlanden bij uitstek, van die tijd Noorwegen en Zweden, waren er zelfs lange tijd fel tegen gekant dat ze er zouden komen. Zweden hield al sinds 1901 om de vier jaar 'Noordse Spelen' en vreesde dat die in het gedrang zouden raken als er Olympische Winterspelen kwamen.
Toch werd in 1908 te Londen de eerste gouden medaille in een discipline van de wintersport uitgereikt. Op de spelen van Antwerpen in 1920 werd er een ijshockeytornooi georganiseerd. Deze wedstrijden werden een enorm succes.

Uiteindelijk werd dan op een vergadering van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) besloten dat er in 1924 een 'wintersportweek' worden gehouden en deze zou plaatsvinden te Chamonix. Pas een jaar later bleek dat deze wintersportweek een groot succes was geworden. Voorts werd toen ook bepaald dat het land dat de Zomerspelen kreeg toegewezen ook de Winterspelen mocht organiseren als dat mogelijk was.

De winterspelen bestaan uit:

Alpine Skieën
Biathlon
Bobsleeën
Curling
Freestyle skieën
IJshockey
Kunstschaatsen
Langlaufen
Combinatie
Rodelen
Schaatsen
Schansspringen
Short track
Snowboarden

Welke landen deden allemaal mee aan de olympische spelen?


In 1894 wilde de Franse baron Pierre de Coubertin de Olympische Spelen in ere herstellen. Er werd een Internationaal Olympisch Comité (IOC) opgericht om de amateursport te bevorderen en de moderne Olympische Spelen te organiseren. In 1896 namen dertien landen deel aan deze moderne Olympische Spelen in Athene. Het aantal deelnemende landen nam elke olympiade (periode van vier jaar) toe. Er zijn sinds 1896 in totaal drie keer geen Olympische Spelen gehouden.

Vanaf 1924 werden er aparte Olympische winterspelen georganiseerd. Vanaf 1992 zijn de winterspelen telkens twee jaar na de zomerspelen (dus ook om de vier jaar, te beginnen in 1994).


In onderstaand kaartje kun je zien in welke plaatsen de Olympische Spelen tot nu toe zijn gehouden. Ook vind je informatie over het aantal deelnemende landen en sporters.

Olympia 776 v. Chr.-393 na Chr.
Athene 1896 (113 landen, 311 sporters)
Parijs 1900 (22 landen, 1344 sporters)
St. Louis 1904 (12 landen, 629 sporters)
Londen 1908 (23 landen, 2066 sporters)
Stockholm 1912 (28 landen, 2546 sporters)
Antwerpen 1920 (29 landen, 2692 sporters)
Parijs 1924 (44 landen, 3083 sporters)
Amsterdam 1928 (46 landen, 3014 sporters)
Los Angeles 1932 (37 landen, 1408 sporters)
Berlijn 1936 (49 landen, 4065 sporters)
Londen 1948 (59 landen, 4099 sporters)
Helsinki 1952 (69 landen, 4925 sporters)
Melbourne 1956 (67 landen, 3184 sporters)
Rome 1960 (83 landen, 5348 sporters)
Tokyo 1964 (93 landen, 5140 sporters)
Mexico-Stad 1968 (112 landen, 5531 sporters)
München 1972 (122 landen, 7147 sporters)

Montréal 1976 (92 landen, 6085 sporters)
Moskou 1980 (81 landen, 5353 sporters)
Los Angeles 1984 (140 landen, 6735 sporters)
Seoul 1988 (159 landen, 9448 sporters)
Barcelona 1992 (171 landen, 10 117 sporters)
Atlanta 1996 (197 landen, 10 298 sporters)


Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de Oude en de Moderne Spelen?

De Oude Spelen

De Oude Spelen werden voor het eerst gehouden in 776 v. Christus en werd gehouden ter ere van Zeus, de oppergod van de Griekse Mythologie.Er zijn verschillen de bronnen bekend van mensen die allemaal iets anders denken over wie de Spelen voor het eerst bedacht hebben

De Oude Spelen werden altijd gehouden in Olympia en er was maar één stadion.
Er mochten alleen mensen meedoen die uit het Griekse Rijk kwamen en ze moesten man zijn.
Er waren andere regels zoals met vechten, bijvoorbeeld dat je (bijna) alles mag met pankration (soort free-fighting) en het programma begon met één onderdeel. Later werd het een programma met vijf onderdelen. Als je drie onderdelen won, was je kampioen. Dat de Spelen voor het eerst begonnen deden ze alles in één dag, maar later werd dat uitgebreid tot

5 dagen. De eerste dag werden de Spelen geopend en dan werden er drie dagen gesport en op de laatste dag werden de Spelen afgesloten. Toen waren er natuurlijk geen controles op drugs of andere middelen, maar ik denk dat de mensen toen misschien wel wat ontdekt hebben uit de natuur misschien om betere prestaties te leveren.

De deelnemers hadden eerst een toga aan en nadat iemand gevallen is over zijn toga, werd besloten dat de deelnemers voortaan naakt de onderdelen moesten afwerken. Er wordt ook gedacht dat ze dat misschien deden om te voorkomen dat er vrouwen meededen. Toen werd ook meegedaan om de eer en er waren ook minder regels om mee te doen, bijvoorbeeld eerst dopingcontrole enz.

De Moderne Spelen

De eerste Moderne Spelen werden gehouden in 1896 in Athene, omdat de meesten zo ongeduldig waren. Anders was het waarschijnlijk pas in 1900 in Parijs gehouden. Nu werd ook het Internationaal Olympisch Comité (IOC) opgericht. Het was de bedoeling om met de eerste viering van de Moderne Spelen de nieuwe eeuw in te luiden.
Nu is wordt alles veel meer gecontroleerd op eerlijkheid en precisie, daarom worden ook steeds betere resultaten gehaald. De regels zijn zo eerlijk en rechtvaardig mogelijk en er is een vele strengere jury aanwezig.

Wat zijn rituelen bij de Olympische spelen?

Openingsceremonie.

· Na de parade volgen er speeches van de president van het organisatiecomité en de voorzitter van het internationale comité.

· Het hoofd van het gastland opent officieel de spelen.

· De olympische vlag word gehesen.

· De olympische fakkel wordt gebruikt voor het aansteken van de olympische vlam.

· Duiven worden losgelaten als symbool voor vrede.

· Als laatste vinden er culturele volksfeesten plaats.

Sluitceremonie.


· De olympische atleten komen het stadion binnen. Niet ingedeeld in landen.Dit doen ze om vriendschap en vrede te benadrukken.

· Er worden twee vlaggen worden gehesen.de Griekse vlag het gastland en het gastland over 4 jaar.


· De olympische vlag wordt doorgegeven aan de burgemeester van de stad waar de spelen gehouden worden.

· De president van het internationale comité sluit de spelen officieel af.

· De olympische vlam wordt gedoofd.

· De olympische vlag wordt gestreken.

· Als laatste vinden er net zoals bij de openingsceremonie culturele feesten plaats.

De Olympische vlam

De olympische vlam is al jaren traditie en kan niet gemist worden bij de olympische spelen. Het werd voor het eerst ontstoken tijdens de Spelen in Amsterdam in 1928 en brandde in de grote schaal op de marathontoren van het Olympisch Stadion. Dit idee kwam van Jan Wils, ook wel de bedenker van het olympisch stadion. Eerst werd de vlam alleen bij de zomerspelen ingevoerd, maar later ook bij de winterspelen. Dit gebeurde in 1948. En in 1936 is de vlam van de zomerspelen altijd blijven branden. Pas later, in 1964 gold dat ook voor de olympische vlam van de winterspelen. De vlam van de zomerspelen vloog voor het eerst, dus ging met het vliegtuig, in 1956. Toen ging de vlam naar Melborne (Australië). En de vlam van de winterspelen vloog voor het eerst in 1964.

Het Olympisch Vuur is het symbool van de eeuwige strijd van de mens om tot eenheid en verbondenheid te komen met elkaar. Het Olympische Vuur wordt met behulp van zonnestralen aangestoken. Dit was in 1936 een idee van Carl Diem, een Duitse sportbestuurder. Na het ontsteken van het Olympisch Vuur in Olympia volgt een estafetteloop met de vlam naar de plaats waar de Olympische spelen worden gehouden.De estafetteloop staat als symbool voor de boodschappers in de Griekse oudheid. Vroeger gingen zij, enkele maanden voor de Spelen werden gehouden, het Griekse rijk door om alle oorlogen te stoppen. Zo konden de atleten zonder gevaar naar Olympia reizen.

De Olympische gedachte

Bij elke openingsceremonie wordt de volgende zin voorgelezen:

"Het belangrijkste bij de Olympische Spelen is niet het winnen, maar het deelnemen, zoals het in het leven niet begonnen is om te veroveren, maar om het leveren van een goede strijd". Deze woorden werden gesproken op 19 juli 1908 door een bisschop tijdens een Olympische eredienst in de kathedraal van St. Paul in Londen. Met deze zin wordt niet bedoeld dat eigenlijk iedereen aan de Spelen zou moeten kunnen deelnemen. Wat er wel wordt bedoeld is dat als je het Olympisch niveau hebt bereikt, dat al een prestatie op zich is. Pas dan kun je bij de Spelen een goede strijd leveren.

Motto

Het Olympisch Motto is "Citius, Altius, Fortius" (Sneller, Hoger, Sterker). Het is de boodschap van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Iedereen die meedoet aan de Olympische Spelen moet in zijn ware Olympische Gedachte streven naar steeds betere prestaties. Het Motto komt van de Franse geestelijke Henri Didon. Hij had een grote invloed op Pierre de Coubertin. Het IOC introduceerde het Motto bij de Spelen van 1920 in Antwerpen.

De Olympische Eed Afleggen

Als je een Eed aflegd, zweer je op een plechtige bijeenkomst, dat je je aan de opgestelde regels zult houden.
Deze opgestelde regels worden hardop voorgelezen en jij herhaald deze woorden.
De Olympische Eed is:
" In naam van alle deelnemers, beloof ik dat we deel zullen nemen met deze Olympische Spelen, met respect en dat we trouw blijven aan de regels zoals het bestuur van de Olympisch Spelen deze heeft opgesteld. In de ware gedachte van sportiviteit, voor de lof van de sport en de eer van ons team".
Dit is geschreven door Baron Pierre de Coubertin. De Eed wordt afgelegd door een atleet van het organiserende land. Terwijl hij een punt van de Olympische vlag vasthoudt. De eerste Eed legde de Belgische schermer Victor Boin af in de Spelen van 1920 in Antwerpen.

De Olympische ringen


Het symbool van de Olympische spelen zijn de Olympische ringen. De bovenste ringen hebben de kleuren blauw, zwart en rood. De onderste ringen hebben de kleuren geel en groen. Elke ring staat voor een werelddeel. Zo staat blauw voor Europa, Zwart voor Afrika, rood voor Amerika, geel voor Azië en groen voor Australië. De kleur van elke ring van het werelddeel staat ook in de vlag daarvan. Sommigen beweren dat de vijf kleuren van de ringen geen specifieke betekenis heeft. De vijf ringen zijn in elkaar gevlochten. Het geheel is een symbool dat toont dat alle landen met elkaar verbonden zijn.


Het motief van de vijf ringen had Baron Pierre de Coubertin uit het oude Olympia, daar was dat gegrafeerd in een steen. De vlag werd gepresenteerd door Coubertin op het Olympisch congres in 1914. Het congres was ter ere van het 20-jarig bestaan van het IOC. De vlag werd voor het eerst gebruikt op de Spelen van 1920 in Antwerpen. De vlag ging in 1984 met pensioen. Er werd een nieuwe gemaakt voor de Spelen in Seoul in 1988. Tijdens de slotceremonie van de Olympische Spelen geeft de burgemeester van de organiserende stad de vlag door aan de burgemeester van de nieuwe organiserende stad.

Wat zijn de Paralympics?


Voor topsporters met een lichamelijke handicapt en/of visuele handicapt (dan kun je slecht of niet zien) zijn de Paralympics het belangrijkste sportevenement ter wereld. De Paralympics worden net als de Olympische Spelen één keer in de vier jaar gehouden. Er zijn zowel zomer- als winterspelen. Meestal is de gatsstad voor de Olympische Spelen ook de gaststad voor de Paralympics. De spelen worden één of twee weken na de Olympische Spelen gehouden.

De Paralympics ontstonden in 1948 op iniatief van de Engelse chirurg Sir Lutwig Guttman. Hij organiseerde de Internationale Rolstoel Spelen, die samenvielen met de Olympische Spelen in Londen. In 1960 in Rome kregen de Paralympics een vastere vorm. Rond 400 sporters uit 23 landen deden mee aan deze Spelen in Rome. In Atlanta in 1996 liep het aantal op tot 3500 deelnemers uit 120 landen.

Ook Sydney is dit jaar gastheer van de Paralympics. Deze worden gehouden van 18 tot en met 29 oktober. Meer dan 4000 lichamelijke en visuele gehandicapten uit 125 landen zullen aan dit evenement deelnemen. Ze nemen deel aan achttien zomerspelen. Sommige sporten zijn speciaal voor aangepast en bij de andere sporten zijn vooral de regels en het materiaal aangepast.

Nederland heeft vanaf de eerste Paralympics in 1960 in Rome deelgenomen. Een van de hoogtepunten van Nederland waren de Spelen van 1980. Nederland was dat jaar het gastland van de Paralympics. Op Papendal in Arnhem deden dat jaar vele honderden gehandicapte sporters mee aan de Paralympics. Een ander hoogtepunt voor Nederland waren de Spelen van 1996 in Atlanta waar vele medailles door Nederlandse gehandicapte sporters werden gewonnen.

REACTIES

I.

I.

bij het werkstuk van de olympische spelen staat een fout in het hoofdstuk van de paralympics er staat sir ludwig met een t zijn hele naam is sir ludwig guttmann

15 jaar geleden

S.

S.

hoi,ik heb een fout gevonden. in het werkstuk over de olympische spelen staat dat er 2 vlaggen zijn maar het zijn er 3. Namelijk de griekse vlag,de vlag van het gastland en de vlag van het gastland over 4 jaar.
dussssssss
trouwens goed werkstuk.

18 jaar geleden

D.

D.

Super werkstukk ;)

12 jaar geleden

H.

H.

Super werksukk !
Hij heeft me erg geholpen met me spreekbeurt,
bedankt !

12 jaar geleden

P.

P.

hoi allemaal ik ben op deze web je weet wel voor me werstuk en ik veveel me

11 jaar geleden

M.

M.

gebruik voormiijn werkstuk!

11 jaar geleden

J.

J.

ik vind het een toppie werkstuk

11 jaar geleden

N.

N.

super! Maar ik zoek de Regelementen van turnen mannen meerkamp en kan het niet vinden. He jammer

11 jaar geleden

E.

E.

hoi!, mag ik vragen welke bronnen je hebt gebruikt bij dit werkstuk?
ik moet namelijk ook een werkstuk maken maar ik wil niet alles kopieren en plakken.
wel een super werkstuk!

11 jaar geleden

C.

C.

geweldig werkstuk, het heeft mij heel erg geholpen.
bedankt voor het uploaden.

10 jaar geleden

D.

D.

zijn die rituelen wat er staan van vroeger of nu?

10 jaar geleden

K.

K.

HoiHoi,

Ik ben nu ook bezig met een spreekbeurt en ik heb een vraagje.. weet iemand wie de bedenker is van de sporten van de winterspelen?? Groetjess :)

10 jaar geleden

O.

O.

super!!!

9 jaar geleden

P.

P.

De kleuren van de ringen zijn niet voor Een werelddeel.
ze zijn voor de kleuren van de vlag elke vlag heeft aleen de kleuren van de ringen met wit erbij

9 jaar geleden

F.

F.

goed

6 jaar geleden

A.

A.

grappig werkstuk

5 jaar geleden

S.

S.

oldjklshj

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.