Is Cambodja een ontwikkelingsland?

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 3439 woorden
  • 17 maart 2002
  • 126 keer beoordeeld
Cijfer 7
126 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Cambodja

We hebben dit land gekozen, omdat we er wat meer van af wilde weten en omdat een kennis van ons in Cambodja is geweest en zij dat het een goed land is om een werkstuk over te maken. Eerst hadden we de stelling: De oorlog heeft negatieve gevolgen gehad op de ontwikkeling van Cambodja. Maar deze stelling was te moeilijk, dus hebben wij de stelling: Is Cambodja een ontwikkelingsland? Deze vraag past goed bij alle opdrachten die we hebben gemaakt in het stencil, we verwachten dat Cambodja wel een ontwikkelingsland is natuurlijk, maar of het ook zo is zie je verder in dit werkstuk wel.

De onderzoeksvraag:
Is Cambodja een ontwikkelingsland?

Deelvragen:
Om in te leiden over Cambodja hebben we de eerste 2 vragen gemaakt

1 Waar ligt Cambodja?
2 Wat is Cambodja voor een land?
Om te onderzoeken of Cambodja een ontwikkelingsland is, hebben we eerst alle kenmerken op een rijtje gezet en daarna behandelen we ze allemaal apart.
3 Wat zijn de kenmerken van een ontwikkelingsland?
4 Hoe hoog is het BNP?
5 Hoe groot zijn de inkomstenverschillen?
6 Hoe zit het met de opbouw van de economische sectoren?
7 Hoe zit het met de sociale voorzieningen?
8 Is er oorlog in Cambodja?
9 Hoe zit het met de productiemiddelen?
10 Hoe zit het met de infrastructuur?

De laatste vraag gaat over hoe Cambodja zich nu ontwikkeld en hoe ze verder gaan.

11 Hoe gaat het nu verder met Cambodja?

Hypothese:
Wij denken dat Cambodja een ontwikkelingsland is, en dus aan ongeveer alle kenmerken voldoet.

De vlag van Cambodja.

Vraag 1: Waar ligt Cambodja
Cambodja ligt in Zuidoost-Azie, en is ongeveer 4.4 x zo groot als Nederland. Cambodja wordt omringd door Thailand, Laos en Vietnam. Cambodja heet officieel: Preah Réchéanachakr Kampuchea (= het Koninkrijk Kampuchea).

De totale oppervlakte van Cambodja is 181.035 km2, met 10.024.000 inwoners. (55 inwoners per km2) De hoofdstad van Cambodja is Phnom Penh. De munteenheid is de Riel en deze is weer verdeeld in 100 Sen. Nationale feestdagen zijn 9 november, Onafhankelijkheidsdag (1953) en 13 april, het traditionele nieuwjaarsfeest.

Conclusie:
Cambodja ligt in Zuidoost-Azie naast de landen Thailand, Laos en Vietnam

Vraag 2: Wat is Cambodja voor een land?

Bevolking
De bevolkingsgroei ligt sinds 1980 op 2 à 3 % per jaar. 15% van de bevolking woont in de stad. Van de bevolking behoort ruim 88% tot de Khmer; 5% is Chinees en 5% Vietnamees.
De officiële taal is het Khmer; de etnische minderheden spreken hun eigen taal. Ook wordt ook nog wel Frans gesproken. Het Engels wordt ook wordt ook populairder. Ca. 90% van de bevolking is boeddhistisch, het boeddhisme is sinds 1989 de staatsgodsdienst. En ongeveer 2% is islamitisch.

Staatsinrichting
Cambodja is een constitutionele monarchie met een democratisch meerpartijensysteem. De Koning moet als hoogste politieke scheidsrechter optreden, hij is opperbevelhebber van de koninklijke strijdkrachten van Cambodja en voorzitter van de Nationale Defensieraad.
Het koningschap is niet erfelijk, de Koning wordt gekozen door een troonraad die uit 7 leden bestaat. Zijn plaatsvervanger is de voorzitter van het parlement, die ook lid van de Troonraad is en de minister-president benoemt. Mensenrechten liggen ook vastgelegd in de grondwet. Het parlement telt 120 zetels die eens in de vijf jaar gekozen worden.

Administratieve indeling
Cambodja is verdeeld in vijf regio’s van waaruit het wordt bestuurd, verder in 19 provincies en twee aparte bestuursteden (Phnom Penh en Sihanoukville).

Lidmaatschap internationale organisaties
Cambodja is lid van de Verenigde naties en is ook aangesloten bij de Asian Development Bank, de Wereldbank, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Algemene Overeenkomst inzake Toerisme en Handel (GATT).

Algemeen
Op economisch gebied was het land in de tweede helft van de jaren negentig volledig geruïneerd. De economische ontwikkeling werd nog moeilijker door de langdurige burgeroorlog. Het land is sterk afhankelijk van internationale hulp.

Land- en bosbouw en visserij
Van de totale beroepsbevolking (4,5 miljoen in 1994) werkte 69% in de landbouw. De situatie in het land, we bedoelen daarmee de oorlog, leidde eind jaren tachtig al tot hongersnood. In de jaren negentig moest er rijst worden geïmporteerd. De staat koopt de rijst op tegen een prijs die onder de kostprijs ligt, zodat ze winst maakten. Naast rijst worden maïs, bonen, maniok, bananen en tabak verbouwd. De belangrijkste landbouwstreken liggen aan de Mekong en aan de Tonle Sap, dit zijn 2 rivieren. De landbouw is helemaal veranderd, eerst was alle grond in bezit van de overheid, maar nu is alle grond van de boeren zelf. Van de productie uit de bosbouw (in 1995 800.000 ha) wordt het grootste deel aan Maleisië en Indonesië geëxporteerd. De rubberproductie is goed voor 12% van de export. De visserij is erg belangrijk voor de voedselvoorziening van de bevolking.

Energie en industrie
In de industrie wordt alleen sigaretten en rubber geproduceerd. In de industrie heeft slechts 4% van de arbeiders een opleiding. De meeste handel loopt via kanalen, met name naar Thailand. De belangrijkste exportproducten zijn rubber, tabak, hout en sojabonen. Om machines, brandstof, kunstmest e.d. te verkrijgen vindt er bij gebrek aan geld uitwisseling van goederen plaats. Consumptiegoederen komen meestal door smokkelen het land binnen. In 1995 ontving Cambodja netto $ 500 miljoen van ontwikkelingshulp.

Conclusie:
Cambodja is een constitutionele monarchie, het gaat er slecht met de economie, het grootste deel van de bevolking is boer. De belangrijkste godsdienst is Boeddhisme

Vraag 3: Wat zijn de kenmerken van een ontwikkelingsland?

De meest gebruikte manier om te bepalen of een land een ontwikkelingsland is, is kijken naar het gemiddelde inkomen per inwoner (bnp). Dat is het totale jaarinkomen van alle mensen in een land bij elkaar opgeteld, het nationaal inkomen, gedeeld door het aantal inwoners. Toch zeggen die cijfers over het gemiddelde inkomen niet alles over de vraag hoe arm of rijk die mensen het hebben.

In veel ontwikkelingslanden verdient een kleine groep mensen tamelijk veel geld terwijl de grote massa heel arm is, daarom is het bnp niet altijd even belangrijk. Om te kijken of een land een ontwikkelingsland is kijk je dus ook naar de inkomstenverschillen.

Daarnaast kun je ook kijken naar de opbouw van de economische sectoren, want in een ontwikkelingsland neemt de voedselproductie een veel groter deel van de nationale productie in beslag dan van rijke landen.

Ook kun je kijken naar de sociale voorzieningen, als je in Nederland kijkt zie je dat alles goed geregeld is, je kan naar school, je hebt schoon drinkwater, goede ziekenhuizen, uitkeringen enz. In een ontwikkelingsland kom je niets van dit alles tegen.

Oorlogen en conflicten, de meeste oorlogen en conflicten spelen in en tussen arme landen. Dit komt vooral doordat het verleden van deze landen vooral slecht is.

Een ander kenmerk is dat in arme landen vaak veel grondstoffen liggen, dit is erg vreemd, maar waar. Kijk maar naar Nederland, Nederland is een rijk land, maar heeft amper grondstoffen. Er zijn in ontwikkelingslanden veel minder machines, maar daarentegen wel veel meer arbeidskrachten, maar weinig daarvan zijn geschoold. Je kunt dus kijken naar Productiemiddelen: arbeid en grondstoffen. Arme landen hebben veel minder kapitaal, en ook kapitaalgoederen van mindere kwaliteit. Dit noem je productiemiddelen: kapitaal. In arme landen woont het grootste deel van de bevolking op het platteland en moet daarvan leven, het grootste deel van de mensen op het platteland hebben slechte en weinig grond en dus ook te weinig voeding, dat is Ongelijke toegang tot productiemiddelen (grond)

Het laatste kenmerk waar we naar kijken is de infrastructuur. Je kijkt dan naar hoeveel onverharde en hoeveel verharde wegen er zijn, of naar hoeveel km wegen er is, hoeveel km spoorwegen is er en hoeveel vliegvelden zijn er.

Conclusie:
De kenmerken van een ontwikkelingsland zijn:

- Laag BNP
- Grote inkomstenverschillen
- De opbouw van de economische sectoren
- Slechte sociale voorzieningen
- Veel oorlogen en conflicten
- De productiemiddelen
- Erg slechte infrastructuur

Vraag 4: Hoe hoog is het BNP?

De hoogte van het BNP per hoofd van de bevolking was in 1998: 1.072$ in Cambodja
Van het bruto nationaal product (BNP) komt 47% uit de landbouw, 15% uit de industrie, en de tertiaire sector draagt voor 38% hieraan bij.

Om even te laten zien hoe laag dit BNP is vergelijken we het met Nederland, in 1998 was het BNP in Nederland 19.200$. Maar je moet er wel rekening mee houden, dat de prijzen in Nederland een stuk hoger zijn dan in Cambodja.

Conclusie:
Het BNP in Cambodja is erg laag, dit is een kenmerk van een ontwikkelingsland

Vraag 5: Zijn er grote inkomsten verschillen?

We hebben niet echt kunnen vinden of er grote inkomstenverschillen zijn, en hoe groot ze dan zouden zijn. We hebben gezocht op internet, in de Encarta encyclopedie op de computer, de gewone encyclopedie, in een boek Cambodja, en in een boek over ontwikkelingslanden. Maar we hebben wel gelezen dat er grootgrondbezitters zijn in Cambodja, en dus ook arme boeren die op hun land werken. Hieruit kun je natuurlijk opmaken dat er wel degelijk grote inkomstenverschillen zijn, achter meer zijn wij niet gekomen.

Conclusie:
Waarschijnlijk zijn er in Cambodja grote inkomstenverschillen, dit is niet helemaal zeker. En dit is ook weer een kenmerk van een ontwikkelingsland.

Vraag 6: Hoe zit het met de opbouw van de economische sectoren?

Cambodja is voornamelijk een agrarisch land waar 85% van de bevolking op het platteland leeft. Handel en industrie kwamen tijdens het Pol Pot-regime tot stilstand. De regeringen maakten niet de fout om alle economische activiteiten onder de staatssector te brengen. Industrie, de transport en buitenlandse handel werden genationaliseerd. In de ambacht en delen van de dienstensector kregen huishoudens aanzienlijke vrijheden. De landbouw viel voor het grootste deel onder de collectieve sector. Cambodja is nog steeds geheel aangewezen op hulp van bevriende landen, zaols de Sovjetunie en het Oostblok.
Door oorlogsschade is de industrie nog verminderd. De industriele sector is bescheiden en richt zich op de voortbrenging van een aantal producten. Nieuwe fabrieken voor textiel, landbouwwerktuigen, cement en papier zijn in aanbouw of al in gebruik. De meeste industrie is in de hoofdstad Phnom Penh. Het gebrek aan grondstoffen en onvoldoende energie waren de belangrijkste oorzaken van de slechte productie.
De zoetwatervisserij in de Mekong en het Tonle Sapmeer herstelt zich de laatste jaren langzaam, maar door het verdwijnen van boten en schepen met vluchtelingen is de zeevisserij tot vrijwel niets teruggelopen.
Cambodja heeft redelijk grote bestanden tropisch hardhout. Toen Pol Pot aan de macht was werden de plantages helemaal verwaarloosd, maar in de jaren tachtig heeft de productie van ruwe rubber zich langzaam hersteld.
De mijnbouw is van weinig belang. Er wordt fosfaat gewonnen in enkele provincies en er zijn reserves van ijzer, edelstenen, bouxiet, silicon en mangaan. Geld voor investeringen die nodig zouden zijn ontbreekt. Energie wordt vooral gewonnen uit waterkracht.

Conclusie:
Het grootste deel van de mensen leeft in Cambodja van de landbouw, het gaat erg niet echt goed met de industrie, en Cambodja heeft nog steeds erg veel hulp van andere landen nodig om het te kunnen redden. Ook dit is een kenmerk van een ontwikkelingsland.

Vraag 7: Hoe zit het met de sociale voorzieningen?

De behuizing verschilt erg tussen een ontwikkelingsland als Cambodja en Nederland. De dorpen liggen erg ver van elkaar. In de dorpen wonen grote families in erg kleine woningen (vaak tot 10 mensen op minder dan 10m2). De nauwe behuizing, de afwezigheid van toiletten, de rondlopende dieren in en rond huizen en de afwezigheid van verharde wegen zijn bevorderende factoren voor infectieziekten.

In Cambodja functioneren de scholen slecht (slechte uitrusting, slecht opgeleide leraren) en zijn moeilijk om naar toe te gaan voor de bevolking (afstand, kostprijs), zodat de bevolking weinig geschoold is.

Een groot verschil tussen Cambodja en Nederland is de beschikbaarheid van middelen, voor over financien en medisch. Er zijn erg weinig artsen. Het merendeel van de artsen bevindt zich dan nog in de steden. De kwaliteit van het medisch personeel is niet altijd ideaal. Hogere stukdies in ontwikkelingslanden kosten vaak veel geld en ook leven in de steden is veel duurder dan op het platteland.

De ziekten verschillen ook erg tussen ontwikkelingslanden en ontwikkelde landen. Bij ons staan bij oudere mensen chronische ziekten op de voorgrond (hartlijden, vaatlijden, longlijden en tumoren) staan in ontwikkelingslanden zoals Cambodja infectieziekten op de voorgrond. De ziekten verschillen erg van regio tot regio en is afhankelijk van klimaat, milieu en hygienische omstandigheden.

Conclusie:
Cambodja loopt erg achter op het gebied van sociale ontwikkelingen, na het Pol Pot regime is er nog niet veel verbeterd in Cambodja, en zijn natuurlijk wel iets mooiere wegen gekomen in grote steden, maar als je zulke wegen vergelijkt met Nederlandse wegen, is het niks. Dit is weer een ontwikkelingskenmerk.

Vraag 8: Is er oorlog in Cambodja?

Momenteel is er geen oorlog in Cambodja, maar er is wel erg veel oorlog geweest in het verleden, vooral toen Pol Pot aan de macht was in het land zijn er veel doden gevallen, en toen was er nog niet eens oorlog. De echte naam van Pol Pot is: Saloth Sar. Hij studeerde in Frankrijk en had daar een marxistisch studieclubje, toen hij 3 keer was gezakt voor zijn examen is hij weer terug gegaan naar Cambodja. Daar veranderde hij zijn naam in Bang Pol, en even later in Pol Pot, ook nam hij contact op met de Rode Khmer. De Rode Khmer is een groep met extreme communisten. Hij behoorde tot de ‘bende van vijf,’ dit is het hoogste leiderschap bij de Rode Khmer, maar pas in 1975 werd hij de echte leider van de Khmers. In 1975 werd hij zelfs eerste minister van het land, hij heeft heel erg veel te maken met de ongeveer 1,2 miljoen mensen die zijn vermoord tijdens het terreur-regime. Zoveel doden in maar 4 jaar tijd, want in 1979 trad hij alweer af. Cambodja is niet alleen zo een puinhoop geworden tijdens het Pol Pot regime, het begon al eerder: tijdens de Indo-Chinese oorlog, we hebben erg veel informatie over deze oorlog gevonden, maar het viel ons op dat alle informatie anders was. Onze conclusie is: toen Cambodja een kolonie was van Frankrijk, zijn er 2 burgeroorlogen tussen Cambodja en Thailand geweest, ook Vietnam was tegen Cambodja. Thailand werd in die periode gesteund door Japan. In 1941 heeft Cambodja een aantal provincies afgestaan aan Thailand, maar met behulp van Frankrijk heeft Cambodja die in 1946 weer terug veroverd. Maar Cambodja bleef onafhankelijkheid eisen, en in 1949 werd gezegd dat ze die kregen en in 1953 werd Cambodja officieel onafhankelijk verklaard. In 1973 werd in Parijs nog een accoord getekend dat Vietnam zijn troepen uit Cambodja zouden terug trekken. Ook al is er nu geen oorlog meer in Cambodja, toch zijn de gevolgen ervan nog duidelijk te zien, er liggen nog landmijnen en nog lang niet alle steden zijn weer helemaal opgebouwd.

Conclusie:
Er is momenteel geen oorlog in Cambodja, die is er wel geweest, rond 1970, een ander groot nadeel is dat de communisten aan de macht zijn geweest. In die tijd is er erg veel verwoest in Cambodja. Er is nu geen oorlog in Cambodja, dus dit ontwikkelingskenmerk hebben ze niet, maar er zijn wel duidelijk de gevolgen van de oorlog te zien.

Vraag 9: Hoe zit het met de productiemiddelen?

Door de moeilijke jaren heeft de economie in Cambodja vrijwel stilgestaan. Grote delen van de bevolking doen aan zelfvoorzienende landbouw. De 85% die werkzaam is in de landbouw leeft vooral van rijst, kippen en runderen. Andere producten uit Cambodja zijn: rubber, mangaan en timmerhout. 18% van de bevolking werkt nu in de dienstensector en men verwacht dat dat snel zal stijgen. Ook zal de zwak ontwikkelde industrie van Cambodja te maken gaat krijgen met multinationale bedrijven. Hierdoor kan het BNP wel eens flink gaan stijgen.

Conclusie:
In Cambodja moeten de meeste mensen voor hun eigen brood zorgen, zelfvoorzienende landbouw. Dit is een duidelijk kenmerk van een ontwikkelingsland.

Vraag 10: Hoe zit het met de infrastructuur?

Het wegennet is niet aangepast en slecht onderhouden. De bruggen zijn in slechte staat, en er zijn weinig spoorlijnen. De Wereldbank wil hulp geven door middel van betere wegen aan te laten leggen.

In de periode van 1970 tot 1978 is de infrastructuur voor het grootste deel verwoest in Cambodja. In 1992 was het wegennet 141.800 km lang, waarvan slechts 2.600 km maar was geasfalteerd. Door sabotages van guerrillastrijders bevindt het wegennet zich in een slechte toestand. Kompong Som is de internationale haven aan de Golf van Thailand. Bij Phnom Penh is een internationale luchthaven die is aangelegd in 1995.

Conclusie:
De infrastructuur in Cambodja is erg slecht, er zijn erg veel onverharde wegen, en weinig spoorwegen. Dit is alweer een kenmerk van een ontwikkelingsland.

Vraag 11: Hoe gaat het nu verder met Cambodja

In Cambodja liggen zo´n 6 miljoen actieve mijnen. Meer dan 35.000 mensen missen daardoor een arm, een been of een ander lichaamsdeel. En elke maand komer er gemiddeld 100 slachtoffers bij. Het opruimen van mijnen en ander achtergebelven oorlogstuid, is een enorm karwei. Vooral het opsporen en onschadelijk maken kost veel menskracht. Gelukkig is er buitenlandse steun, ook vanuit Nederland. Het opsporen en onschadelijk maken van mijnen en andere explosieven gebeurt op verschillende plaatsen.
Cambodjanen hebben in het algemeen weinig medelijden met slachtoffers van mijnongelukken en in het algemeen met mensen die gehandicapt zijn.

En hoe nu verder......?

In de dorpen op het Cambodjaanse platteland wordt televisie gekeken. Beelden uit het buitenland laten zien hoe veel beter mensen het ergens anders in de wereld hebben. Dat geeft veel verdriet.
De overheid van Cambodja vormt de kern van het probleem. Die overheid is niet in staat het arme land uit het dal te trekken. Ondanks grote steun uit het buitenland.

De meeste gewapende groepen die het land jarenlang onveilig maken, worden ontwapend. De honderdduizenden vluchtelingen keren uit kampen terug naar de dorpen. Er komen verkiezingen. De internationale gemeenschap stelt miljarden dollars hulp ter beschikking om het land op te bouwen. Helaas komt van die opbouw weinig terecht. Dat komt doordat het aantal leden van de Rode Khmer afneemt. Sommige van de soldaten vinden een plek in het leger van de regering. Anderen keren terug naar hun oude woonplaats.

Conclusie:
De mensen in Cambodja leven erg arm, er zijn nog steeds veel mijnen in het land die veel slachtoffers geven, doordat Cambodja geld van andere landen krijgt kunnen ze proberen langzaam maar zeker het land weer op te bouwen.

Conclusie:

Is Cambodja een ontwikkelingsland?
De stelling is zeker weten juist, maar dat hadden we al wel verwacht. Cambodja is dus een ontwikkelingsland omdat het aan alle kenmerken voldoet. Alleen de oorlog: er is nu geen oorlog maar er is wel een hele lange oorlog geweest, we zijn er achter gekomen dat het Pol-Pot regime erg veel te maken heeft met de situatie in Cambodja nu, daarmee bedoelen we dat er nog op veel plaatsen erg verruineerde dorpen zijn, er zijn veel arme mensen enz.
Onze hypothese klopt, we dachten dat het een ontwikkelingsland was en dat is ook zo. Het is opzich ook niet zo moeilijk te bedenken.

Onze mening over dit werkstuk.

We hadden voordat we met dit werkstuk begonnen met elkaar afgesproken dat we meteen snel aan het werk gingen met dit werkstuk, want we wisten natuurlijk wel dat anders alles op het laatste moment af zou zijn. Dus de eerste lessen hebben we hard gezocht naar informatie, maar echt snel ging het ook niet. Toen we na veel lessen zoeken stapels met papieren hadden en nog steeds geen onderzoeksvraag/deelvragen hadden, hebben we maar besloten om daar maar is mee te beginnen. We hadden toen een stelling bedacht met 10 goede deelvragen erbij, maar we kwamen er ook al snel achter dat die vragen veel te moeilijk waren. Dus na anderhalve week hadden we nog zo goed als niets! Dus toen moesten we in 1 keer erg hard gaan werken, we hadden die week nog 2 lessen, daarin hebben we de nieuwe stelling en deelvragen bedacht, en de eerste 2 deelvragen vast beantwoord. We wisten toen dus al dat we het niet gingen redden met de lessen die we nog hadden, dus hebben we in het WEEKEND zitten werken achter de computer, maar na een dag werken was het nog niet af. In de les hebben we alle informatie die nog ontbrak opgezocht, het was alleen supermoeilijk om aan informatie over de oorlog te komen, want de informatie die wij vonden was allemaal erg ingewikkeld geschreven. Het weekend daarop hebben we alweer zitten werken, dit weekend is het dan afgekomen hoor. Je kan dus wel zien dat we een erg slecht plan hadden, dus als we nog een keer zo`n werkstuk moeten maken weten wij al wat we anders gaan doen. We gaan beginnnen met de vragen en de stelling te bedenken en pas daarna zoeken naar nuttige informatie. Toch vonden we het nog best leuk om aan dit werkstuk te werken, we hopen dat we een goed cijfer hebben, want we hebben er toch erg veel tijd in gestoken.

Bronvermelding

We hebben onze informatie uit de volgende bronnen gehaald:

- Internet:
- encarta encyclopedie
- gewone encyclopedie
- een boekje over Cambodja, genaamd ´Cambodja´.
- Grote bosaltlas

REACTIES

S.

S.

vet man!!
super gaaf!!!!!

22 jaar geleden

S.

S.

Hey,

Ik heb je werkstuk gelezen en ik vind dat het er heel goed uitziet. Zelf ben ik een cambodjaan. Ben daar niet opgegroeid hoor, maar het is leuk dat ik nu wat meer weet over het land van mijn ouders..Thanks

Groetjes,
Sorphea

21 jaar geleden

W.

W.

hoi esther,
dat werkstuk van Cambodja is echt GoED!!!
ik wilde weten wat je er voor had gehad


DOei..
xXx WiSe xXx

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.