Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

China vervuiling

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 2342 woorden
  • 29 januari 2012
  • 285 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
285 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding
‘De Olympische Spelen van 2008 zullen later mogelijk herinnerd worden als de 'vuile spelen'. Gastland China is namelijk koploper op het gebied van vieze lucht en sommige atleten krijgen het al benauwd bij het idee onder die omstandigheden te moeten presteren.’
www.keesfloor.nl

Hier boven zie je een stukje over de Olympische spelen in 2008 die in China werden gehouden. Toen de Olympische spelen in China waren was er veel gedoe over de luchtvervuiling. Toe de regering het hoorde kwamen er opeens maatregelen waardoor de lucht schoner zou zijn en het sporten fijner zou worden maar waarom doet de regering dat pas als de Olympische spelen zijn en niet eerder? China kan zelf toch ook wel merken dat het niet goed gaat met het milieu?

Wij hebben dit onderwerp gekozen, omdat de wereld de laatste tijd erg vervuild wordt. China is een groot en ook een vervuilend land. Het leek ons daarom wel interessant om ons hierin te gaan verdiepen. Ook vonden we het interessant om te onderzoeken waar de vervuiling precies vandaar komt en waarom er zoveel vervuiling in China is. We hebben als hoofdvraag: Hoe ziet de vervuiling van China er over 10 jaar uit? Dit leek ons interessant om te onderzoeken omdat er al lang veel vervuiling is in China en eigenlijk een beetje hopen dat China het milieu gaat verbeteren.

In hoofdstuk 1 gaan we het hebben waar in China de vervuiling nou het grootst is, dus in welk deel van het land.
Daarna beantwoorden we in hoofdstuk 2 de deelvraag: ‘Welke soorten vervuiling zijn er in China?’
Vervolgens is het onderwerp van hoofdstuk 3 de oorzaken en de gevolgen van de vervuiling in China.
En tot slot komen we in hoofdstuk 4 tegen hoe China de ernstige vervuiling kan verminderen.


1. Soorten vervuiling - Welke soorten vervuiling zijn er in China?

China is erg vervuild, maar er is ook een verschil in vervuiling. Er is luchtvervuiling, maar er is ook grondvervuiling en watervervuiling in China.

Luchtvervuiling
Het grootste milieuprobleem in China is de luchtvervuiling oftewel smog. Bij een smog is de lucht helemaal wazig door giftige rook van vervuilende auto’s, fabrieken en kolencentrales. Smog is luchtvervuiling dat bij bepaalde momenten sterk toeneemt. Het woord ‘smog’ is een combinatie van twee Engelse woorden, namelijk ‘smoke’ en ‘fog’. Als je smog letterlijk vertaald betekent het ‘door rook en uitlaatgassen vervuilde mist’ (zie figuur 2). Dit is zeer ernstig, omdat lucht heel erg belangrijk is, want je kan niet zonder lucht leven. Dat komt vooral door de uitstoot van CO2 van de grote hoeveelheid auto’s die iedere dag in China rondrijden. Ook de uitstoot van de slechte gassen (CO2 etc.) uit de fabriek zorgt voor de nodige luchtvervuiling. Omdat China op een goedkope manier een goede economie wil hebben, zijn de fabrieken in China zonder filter (tegen de uitstoot van giftige gassen) waardoor de slechte gassen niet worden tegen gehouden en in de lucht terecht komen. Ook draaien de fabrieken in China op steenkool omdat dit een goedkope manier van produceren. Steenkool is helaas niet goed voor het Figuur 2: Smog in Beijng. (www.davebuemi.com)

milieu.
www.scholieren.com, www.wikipedia.nl, www.keesfloor.nl

Grondvervuiling
Ook is er sprake van grondvervuiling, dit wordt ook wel bodemverontreiniging genoemd. In China wordt ook op het platteland niet gelet op het milieu. De akkers, en dat zijn er nogal wat, worden vooral met veel goedkope giftige stoffen bemest. Hierdoor vervuilt de grond heel erg. En veel producten komen van het land af, dus die producten zijn ook weer vervuilt.
www.scholieren.com, www.keesfloor.nl

Watervervuiling
Vele rivieren in China zijn vervuilt (zie figuur 3), terwijl het water wel heel erg belangrijk is net als lucht, omdat er toch drinkwater moet zijn. Doordat de grond op het land vervuilt is, raken rivieren ook vervuilt. Dit komt doordat er regen op het land valt, en dit water met giftige stoffen stroomt zo ook weer de rivier in. Verder is het zo dat er in China geen sprake is van goede regels voor het milieu. Daarom dumpen fabrieken hun afval en giftige troep vaak in sloten en rivieren. Door economie voorrang te geven voor het milieu raakt het milieu zo flink vervuild. Figuur 3: Zwaar vervuilde rivier in

www.scholieren.com, www.keesfloor.nl China. (lesboek)

Aantasting, vervuiling en uitputting
Er is in China zware milieuvervuiling, maar er zijn ook nog verschillen in milieuvervuiling. Er is gewoon milieuvervuiling (of milieuverontreiniging), er is milieu-uitputting en er is ook nog milieu-aantasting.

Milieuvervuiling (verontreiniging)
Bij milieuvervuiling gaat het erom dat er heel erg veel afval, zoals blikjes en sigarettenpeuken, in de natuur worden gegooid. De natuur wordt dan eigenlijk als een soort prullenbak gebruikt, hierdoor komen er teveel schadelijke stoffen in de natuur.

Milieu-uitputting
Milieu-uitputting is het te snel gebruiken van natuurlijke hulpbronnen, bijvoorbeeld het gebruik van steenkool als energiebron. Hierdoor put de natuur uit.

Milieu-aantasting
Bij milieu-aantasting gaat het erom dat de mens ecosystemen kapot maken. Een goed voorbeeld van milieu-aantasting is verwoestijning.


2. Vervuiling in China - Waar in China is de vervuiling het grootst?
China zelf staat op nummer één van meest vervuilde landen. En zestien van de twintig meest vervuilde steden van de wereld liggen in China. Maar waar in China is de vervuiling dan het grootst?
In de kaart hieronder zie je dat in het oosten van China de meeste vervuiling plaats vindt. Maar hoe komt dat dan? Daar wonen namelijk de meeste mensen. Mensen zorgen immers voor veel vervuiling in de wereld. Auto’s, fabrieken, kolenkachels, afval noem maar op. Op deze manier zie je dat er in China bevolkingsconcentratie afspeelt. Dit houdt in dat er in dat de verdeling van de mensen over het land niet gelijk is, op de ene plek wonen dus een stuk meer mensen dan op de ander plek. Ook liggen er in het oosten van China de grote steden zoals Beijing en Hongkong. Hier komen veel toeristen op af. En hoe meer toeristen, hoe meer mensen, hoe meer vervuiling. En deze steden zijn heel erg dichtbevolkt.
Lesboek

Figuur 1:vervuiling in China. Hier zie je een kaart van China met de meeste vervuiling. De lichtgroene delen van China zijn ernstig vervuild en de donkergroene delen zijn zeer ernstig vervuild. (Paint)

3. Oorzaken en gevolgen vervuiling - Wat zijn de oorzaken en de gevolgen van de vervuiling in China?
Oorzaken
De mens is de oorzaak van de vervuiling in China, van de mens zijn de kolencentrales de grootste vervuilers. Die leveren de energie voor de opkomende industrie. Er komen gemiddeld elke week twee nieuwe centrales bij. De Chinezen gebruiken kolen, omdat ze een stuk goedkoper zijn dan aardolie. De kolen komen uit de Chinese steenkolenmijnen. De kolen zijn één van de meest smerigste energiebronnen. Er leven in China enorm veel mensen, dus dat betekent dat er ook veel auto’s in China zijn. De auto’s laten uitlaatgassen uit, dit is ook erg slecht voor het milieu.
Lesboek


Gevolgen
De vervuiling in China heeft ernstige gevolgen, er zijn niet alleen gevolgen voor de mens, de economie, maar ook ernstige gevolgen voor de natuur en het klimaat.

Gevolgen mens
Er is een schatting gedaan dat er ongeveer 750.000 mensen uit China te vroeg sterven als gevolg van de ernstige vervuiling. Er sterven 400.000 Chinezen per jaar als gevolg van de vervuiling, hiervan zijn ongeveer 50.000 kinderen. Er is uit onderzoek gebleken dat de
grootste doodsoorzaak hiervan kanker is in de steden, ook ontstaan er problemen met de longen, de ademhaling en hartproblemen. Maar er worden ook veel kinderen geboren met een handicap of een misvormd lichaamsdeel. Het noorden van China is het droogste en heeft daarom genoeg water nodig, de Gele rivier (Huang He) was dar altijd de levensbron. De Gele rivier droogt nu snel op, er is nu voor de Chinezen in het noorden een watertekort. En hier woont ook nog de helft van de Chinezen bevolking. Omdat de lucht zo ernstig vervuild is dragen veel Chinezen buiten Figuur 4: Chinezen met mondkapjes, omdat er een smog
een Mondkapje (zie figuur 4). is. (www.duurzaammbo.nl)
www. forum.onweer-online.nl, www.keesfloor.nl, dromenvanver.blogspot.com

Gevolgen economie
Doordat er luchtvervuiling in China is houdt de smog een grote hoeveelheid zonlicht tegen, dit heeft als gevolg dat er 30% minder opbrengst van de oogsten is die de grote hoeveelheid bevolking moet voorzien van voedsel. Er worden niet alleen oogsten verloren door de smog, maar er wordt bij de irrigatie gebruik gemaakt van vervuild water. Hierdoor vermindert de kwaliteit van de gewassen, sommige gewassen zijn zo ernstig vervuild dat ze niet meer kunnen worden gebruikt voor de productie. Omdat er zoveel doden vallen door de vervuiling kost het China ongeveer 10% van het BNP (Bruto Nationaal Product).
www.keesfloor.nl

Gevolgen natuur en milieu
Er zijn natuurlijk ook gevolgen voor de natuur en het milieu. Zoal de Gele rivier en de Yangtze. Het water uit de Gele rivier (Huang He) in China droogt snel op. Het weinige water dat nog in de Gele rivier is ernstig vervuild. Het water is daarom ook ongeschikt als drinkwater. De Yangtze (zie figuur 5) is op grote schaal ontbost. Op vele berghellingen groeit nu niks meer. Door bodemerosie (het wegspoelen van de bovenste vruchtbare laag van de bodem, dit is het gevolg van de ontbossing) zijn ze onbruikbaar geworden. Er ontstaan hierdoor overstromingen. Door de uitlaatgassen van auto’s komen er veel giftige stoffen vrij, dit is ook erg slecht voor het milieu.

Lesboek

Figuur 5: De Yangtze in China. (www.chinapac.com)

4. Hoe China de vervuiling kan verminderen - Hoe kan China de vervuiling verminderen?
Het is duidelijk dat China echt iets tegen de ernstige vervuiling in het land moet gaan doen. China is ook al druk bezig om de vervuiling van het land tegen te gaan, maar ze willen het liefst dat dit niet ten kosten van de economie gebeurd. Maar hoe kunnen de Chinezen de vervuiling nog meer verminderen? Moeten ze alles gaan recyclen of moeten ze alle kolencentrales vervangen? Want alle beetjes helpen om China weer een schoon land te maken.

Steenkoolcentrales vervangen
De grootste oorzaak van de vervuiling in China zijn de vele steenkolencentrales. Het zou natuurlijk enorm opschieten voor de vermindering van de vervuiling in China als al deze steenkolencentrales vervangen zouden worden door andere energiebronnen die een stuk milieuvriendelijker zijn. Zoals Hydro-elektriciteit, dit betekent waterelektriciteit, deze elektriciteit wordt opgewekt door vallend water. Meestal met behulp van een dam of een stuwdam. De bedoeling van China is om in de toekomst ongeveer 20% van haar energiebehoefte te halen uit waterkracht. De bekendste stuwdam in China is de Drieklovendam (zie figuur 6), deze dam is de grootste waterkrachtcentrale en dam van de hele wereld en ligt in de Chinese rivier de Yangtze. Deze dam moet zorgen voor een stuwmeer van ongeveer duizend vierkante kilometer. De bouw van deze dam waren voor de bewoners niet allemaal even leuk, omdat in totaal dertien grote steden, 140 kleinere stadjes en achthonderd dorpen verdwenen onder water. Meer dan 1,3 miljoen mensen moesten gedwongen verhuizen!
Figuur 6: De Drieklovendam in China.

(www.tudelft.nl), Lesboek, www.wikipedia.nl

Recyclen
Recyclen (hergebruik van materialen) is een milieuvriendelijke methode. Wetenschappers in China hebben een nieuwe techniek ontwikkelt om brandstof van kerncentrales te hergebruiken. Dit zou niet alleen goed voor de economie zijn, maar ook voor het milieu. Door deze nieuwe techniek zou er materiaal uit kerncentrales worden gewonnen en dit kan opnieuw dienen als brandstof voor de kerncentrales. China kan nog veel meer dingen gaan recyclen, zoals blikjes en papier.
www.wikipedia.nl, www.dossiers.nieuws.nl

Milieuvriendelijke begrafenis
China is een enorm dichtbevolkt land, en er sterven dan ook heel wat mensen per jaar. Volgens een Chinese traditie moeten mensen die gestorven zijn eerst gecremeerd worden en daarna ook nog eens begraven worden. Het is niet zo milieuvriendelijk, omdat het steen van de urn nog eeuwen heel blijft. De Yong’an openbare begraafplaats (zie figuur 7) in Tianjin wilde ervoor zorgen dat het begraven een stuk milieuvriendelijker zou worden, daarom worden daar de urnen gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal. Als alle Chinese begraafplaatsen nou is een voorbeeld aan de begraafplaats Yong’an zouden nemen, kan de vervuiling in China weer een beetje verminderen.
www.stichtingmilieunet.nl Figuur 7: De begraafplaats Yong’an, de urnen worden hier op het water begraven. (
www.stichtingmilieunet.nl)


Slot

Met het maken van dit verslag hebben wij veel geleerd over China. Vooral over de vervuiling in China. Maar als je dan gaat kijken, is er volgens onze verwachtingen over tien jaar nog niet zo veel veranderd. Er zullen namelijk altijd dingen blijven die de vervuiling veroorzaken. Natuurlijk zullen er vast wel veranderingen zijn. Misschien rijd iedereen over tien jaar wel in een elektrische auto en zijn alle milieuvervuilende auto’s weg. Dat bespaard heel veel luchtvervuiling. En zo zullen er meerdere dingen zijn die tegen vervuiling in gaan. Als de mensen nou eens wat meer gingen verspreiden over het land zal de vervuiling in heel China ook verspreiden en verminderen. Zo hebben wij ook meerdere oplossingen voor China die de vervuiling kan verminderen.
Voor de rest hebben wij van het maken van dit verslag best wel wat geleerd, al wisten we al dat China een heel vervuild land is en we vonden het ook heel erg interessant en super leuk om dit verslag te maken.

Conclusie
China is erg vervuild geraakt door velen oorzaken. Over tien jaar zullen er veranderingen zijn, maar de vervuiling blijft toch wel voor een lange tijd, alleen dan minder, als China door blijft gaan met de manieren om het land schoner te maken.

Bronnenlijst
Boeken
• Basisboek
Auteurs: Drs. W.B. ten Brinke, Drs. Chr. De Jong en Drs. J.H.A. Padmos
• Lesboek 2vwo de Geo,
Auteurs: Drs. W.B. ten Brinke, Drs. Chr. de Jong en Drs. J.H.A. Padmos

Internet
http://www.chinapac.com/01ChinaPacTours/itinerary.asp?id=327
http://www.chinasquare.be/dossiers/milieuvervuiling-komt-china-duur-te-staan/
http://davebuemi.com/2010/08/13/your-health-and-the-beijing-summer-olympics-have-a-lot-in-common-how-much-does-the-u-s-epa-know/

http://dossiers.nieuws.nl/buitenland/india/624198/China
http://dromenvanver.blogspot.com/2008/11/milieuvervuiling-oorzaak-van.html
http://www.duurzaammbo.nl/DuurzaamMBO/DuurzaamMBO/Basismodule/luchkwaliteit.htm
http://forum.onweer-online.nl/index.php?showtopic=3650
http://www.keesfloor.nl/artikelen/weer/china/index.htm
http://www.scholieren.com/werkstukken/12736
http://www.stichtingmilieunet.nl/andersbekekenblog/milieu/de-milieuvriendelijk-begrafenis-in-china-biologisch-afbreekbare-urnen.html
http://www.tudelft.nl/live/pagina.jsp?id=da07d45a-33c1-45e9-ba08-d49b32f6926f&lang=nl
http://nl.wikipedia.org/wiki/Drieklovendam

REACTIES

3.

3.

jonge jongen naar de top #JJNDT

6 jaar geleden

E.

E.

neee

5 jaar geleden

A.

A.

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.