Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Non-verbale Leerstoornis (NLD)

Beoordeling 8.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1370 woorden
  • 2 januari 2012
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 8.2
11 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Na verschillende boeken en artikelen gelezen te hebben over NLD, heb ik het volgende verslag erover gemaakt:

Wat is NLD?
De Non-verbale leerstoornis NLD en uit het Amerikaanse Nonverbal Learning Disabilities, is voornamelijk een informatieverwerkingsstoornis op het gebied van Performale taken (visueel - handelend - uitvoerend) IQ. De discrepantie (verschil) tussen de verbale Schaal en de Performale Schaal is statistisch significant (Performale Schaal en Verbale Schaal verschillen teveel van elkaar) waardoor je geen betrouwbare Totale IQ capaciteit kunt vaststellen. Een gemiddeld IQ ligt tussen de 90 - 110. Om NLD vast te kunnen stellen is uitgebreid klinisch neuropsychologisch onderzoek nodig omdat kinderen met NLD een specifiek profiel van vaardigheden en tekorten hebben. Doordat hun relatief - sterk -auditief en verbale vaardigheden en t.o.v. hun uitgesproken onvermogen op gebied van visuele informatie (zien) - doen en handelend te werk gaan (EF, Executief Functioneren) is het vaak onmogelijk om 1 niveau aan te wijzen. De schatting, dus de leerbaarheid van het kind kan vastgesteld worden door een zo geheten 'leerstijl' onderzoek. De verbale kant van iemand met NLD is zeer sterk, de performale kant (dus het zien - doen - handelend - uitvoerend) te werk is zeer onderontwikkelt. Dit belemmerd in het dagelijksleven. NLD kent een specifiek profiel van specifieke vaardigheden en tekorten dat onderzocht kan worden door een ervaren en getrainde klinisch neuropsycholoog BIG.

Is NLD behandelbaar?
Ja, dat is het, dat het gemakkelijk is, is het niet nee. Nadat er aangetoond is, dat er daadwerkelijk de diagnose NLD er is, kan iemand (indien zij problemen en/of begeleiding nodig heeft) het beste doorverwezen worden naar een Klinisch Psycholog BIG. Na nog eens 6 jaar na de universiteit is aan deze specialist is uitgebreide kennis op gebied van zingeving, sociaal - emotionele ontwikkeling en neuroncognitie toeberust. De huisarts kan je daar naartoe verwijzen. Omdat NLD best complex is, en mensen er nog wel eens onterechte psychologische jargon over hanteren '' want hij koos er voor..'' - situaties te vermijden is het goed om te weten wie je voor je hebt als cliënt. Als je naar een psycholoog gaat, of specialisaties daarvan (klinisch psycholoog, neuropsycholoog) dan moet je wel het gevoel hebben dat het ''klikt''. Als dit niet het geval is, zoek dan iemand waarbij je dat wel hebt. Je eigen belang gaat voorop.


Ze doen het niet expres
Iemand met NLD doet dingen niet expres. Kinderen met NLD willen graag dingen wel kunnen doen, maar weten vaak niet zo goed hoe ze dan echt iets moeten gaan doen (Rourke, 1996). Voornamelijk het doen is uitgesproken lastig. Dit staat tegen over hun zeer sterke verbale kant, je zou dus niet denken dat iemand die zo welbespraakt is, weleens iets NLD zou kunnen hebben. Op zich is het best handig, een stoornis die je niet aan de buiten kant ziet - waarbij je juist intelligent en als bespraakt getypeerd wordt door mensen uit de omgeving waar je leeft. Enerzijds; handig. Anderzijds is het wel voor de hand liggend dat mensen je dan gaan overschatten (denken dat je heel erg veel kunt), dat komt dan juist door de welbespraaktheid die je dan hebt. Dat is een valkuil waar kinderen met NLD vaak tegen aan lopen. En helaas worden de tekorten steeds prominenter naar mate de leeftijd vordert en enerzijds worden de sterke auditief-verbale vaardigheden (grote woordschat) ook steeds sterker.

Anders gezegd: ben trots op je goed horend en pratend vermogen! Bij een feestje is dat bijvoorbeeld erg handig, je moest eens weten hoe snel je dan contacten kunt leggen. Meisjes vinden praters als jongens best fijn! Daar pas jij als NLD - er pefect tussen. Het contact maken is voor jou geen probleem, maar het contact behouden is soms wat lastiger (iemand op langer termijn als vriend hebben).

Visueel Versus Auditief-verbaal
De hersenen zijn in twee delen verdeeld; de rechterhersenhelft de linkerhersenhelft die gescheiden is door de hersenbalk. De rechterhersenhelft van iemand bij NLD is sterk onderontwikkelt door een tekort aan de ''witte stof'' (Rourke,1989). Witte stof in de hersenen zorgen ervoor dat de informatieoverdracht tussen de linker en de rechterhersenhelft snel en soepel verlopen. Hoe meer witte stof de hersenen heeft hoe sneller de informatieverwerking zal zijn. Het 'White Matter Problem'' heeft Rourke (1993) ontdekt bij het NLD model. De witte stof bij NLD kinderen in de hersenen is vaak niet gemyeliniseerd of ernstig beschadigd. Volgens het NLD model van Rourke (kan) dit een (versterkte) aanleiding zijn van NLD. Het verschil tussen de rechterhersenhelft vermogens en de linkerhersenhelft vermogens is statistisch significant.

Iemand met NLD is dus auditief heel gevoelig voor informatie en geluid. Dit is hun manier voor leren.

Anders gezegd: de linkerhersenhelft en de rechterhersenhelft verschillen teveel van elkaar (teveel van ontwikkeling & niveau) om een betrouwbare intelligentie te schatten De ontwikkelingslijn tussen de twee hersenhelften loopt niet gelijk; het ene deel zal veel sneller ontwikkelen dan het andere deel. Dit veroorzaakt zeer sterke vaardigheden en grote tekorten die niet op elkaar afgestemd zijn. Dit noemt men disharmonisch. Als tekorten en vaardigheden ongeveer bij elkaar liggen (ergens ben je gewoon iets minder sterk in, dan in het andere) dan heet dat harmonisch.

Bij NLD zijn er altijd verhoogde scores op verbale vaardigheden en tekorten op performale vaardigheden. Iemand met NLD kan verbaal snel van begrip zijn, maar ziet dan niet wat er (visueel) staat (Serlier-van den Bergh, 2005). Op gebied van taal kunnen zij erg succesvol zijn, mits de begeleiding vanuit schoolteam voldoende is op de behoefte van het kind. Iemand met NLD moet dus steeds haar performale tekorten steeds opvangen met haar relatief - sterke auditief-verbale vaardigheden. Dat kost veel energie. Dat de performale vermogens grote tekorten hebben, is niet terug te voeren op het feit dat iemand met NLD ''niet wilt''.

Bij NLD is het heel belangrijk dat de mensen omhenheen weten wat NLD is en hoe men daar het beste mee om kan gaan. Op school gaat het stagneert de ontwikkeling; de ene keer gaat het heel goed en de andere keer loopt het minder goed. Voornamelijk met leeftijdsgenoten is het lastig. Ze voelen geen afstemming met leeftijdsgenoten, maar juist met kinderen (onder hun leeftijd) of juist volwassenen (boven hun leeftijd, Serlier-van den Bergh 2005.


De leraren kunnen de sterk verbale kant van NLD wel door ontwikkelen. Als iets goed ontwikkeld is, dan betekend dat niet dat het niet meer getraind hoeft te worden. Je kunt hen spreekbeurten laten doen, laten vertellen (praten) over onderwerpen waarin men gëinteresseerd is. Opvallend is dat jeugdigen met NLD heel veel weten over maatschappelijke dingen (denk hierbij aan het school vak maatschappijleer)- in vergelijking met leeftijdsgenoten hebben ze hier veel kennis van. Dit is onder anderen een van hun sterke kanten. Vertrouwen is het hoofdonderwerp bij NLD.

Alle gedrag is begrijpelijk. Als je iets niet begrijpt dan betekend dat vaak dat er informatie ontbreekt.

Bronvermelding:
Dekkers & van de Vegt - Nijmegen (1975) Ontwikkelingspsychologie; inleiding tot verschillende deelgebieden/door F.J. Mönks en A.M.P. Koers - Nijmegen & van de Vegt. 347 blz. Uitgeverij: D.V. Uitgeverij Nijmegen.

Dijkstra, Pieternel Zelfverzekerd door het leven. Reken af met je denkfouten. (2009). 151 blz. Uitgeverij Het Spectrum i.s.m. Elgraphic+DTQP B.V. Schiedam.

Rourke, B.P., Questions and Answers, Questions and Answers, 17,19,20,22,29,33,38 & 45. www.nld-rourke-ca., Windsnor University, Canada. Clinical Neuropsychologist.

Rourke, B.P., Short C.V. www.nld-bprouke-ca., Windsor University, Canada.

Rourke, B.P., New York: (1989): Nonverbal Learning Disabilities: the syndrome and model. 253 blz. Uitgeverij: The Guilford Press Publications Inc. Published in the United States of America.

Serlier-van den Bergh, A.M.H.L. (2002) ‘’ Development and Validation of the Dutch Nonverbal Learning Disabilities Scale and Dutch Preschool Nonverbal Learning Disabilities Scale. Decision process within NLD assessment. 291 blz. Waalre: Praktijk Kinderneuropsychologie B.V.

Serlier-van den Bergh, A.M.H.L. (2003) ‘’ Handleiding De Nederlandse Non-verbale Leerstoornis schalen.’’ 75 blz. Uitgeverij: KNP Praktijk Kinderneuropsychologie B.V. Waalre 2003


Serlier-van den Bergh, A.M.H.L. (2005) ‘’NLD Basisinformatie.’’ 84 blz. Uitgeverij: Praktijk Kinderneuropsychologie B.V. Waalre 2005.

Sue Thompson, De Amerikaanse visie op ‘’Nonverbal Learning Disorders.’’ Uit: NLD Basisinformatie Serlier-van den Bergh, 2005. Blz. 54-58 Yvon Jacobs & Sandra Broekmans (2008) ‘’NLD, gewoon anders.’’ 384 blz. Uitgeverij: NLD Collectief - Centraal Boekhuis B.V. Culemborg.

Yvon Jacobs & Sandra Broekmans (2008) ‘’Leven met NLD, voor (jong) volwassenen en NLD).’’ 39 blz. Uitgevrij: NLD Collectief - Centraal Boekhuis B.V. Culemborg.

REACTIES

V.

V.

Ik ben zelf trager van begrip of tegenwoordig NLD genaamd. We vrienden en ik hebben een NLD vereniging van jong tot oudere NLD personen ik ben denk ik de oudste 52 jaar oud. Ik ben er zelf achter gekomen wat ik heb meede door de info van mijn moeder vroeger over linker sterker ontwikkelde helft . EEn hekel aan kwissen en puzelen enz. Ik studeerde in Sint Gregorius en via afstandsonderwijs algemeene vakken tevens moderne wiskunde verzamelingen leer! enz Alle vakken en bedrijfseconomie beetje eenvoudigere stof toen .

9 jaar geleden

A.

A.

Hoi, ik heb zelf NLD en vind dit een heel goed werkstuk. Ik zit nu in groep 8 van de basisschool en het is niet makkelijk met NLD. Ik loop heel erg tegen plannen aan. Ik hoop naar het gymnasium te kunnen.

8 jaar geleden

A.

A.

Mijn IQ is trouwens 146, daar zijn mijn ouders heel trots op.

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.