Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Leonardo da vinci

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas aso | 2570 woorden
  • 23 december 2010
  • 113 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
113 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
5 onderzoeksvragen:
De belangrijkste wendingen in zijn leven?
Zijn belangrijkste werken en hoe zijn deze vervaardigd?
Welke wetenschappen deed hij allemaal?
Wat maakte hem zo bekend?
Hoe is hij aan zijn einde gekomen?

Inleiding
Leonardo da Vinci is geboren op 15 april 1452 in Italië. Het was een beroemde Italiaanse architect, ingenieur, beeldhouwer, uitvinder, schilder, filosoof, scheikundige, schrijver en componist uit de Renaissance. Hij wordt gezien als het voorbeeld van het renaissance-ideaal van de ‘homo universales’ en als een genie. Over het leven van Da Vinci werd een belangrijke biografie gemaakt. Deze is te lezen in het Giorgio Vasari's Vite, een belangrijke biografische over de renaissancekunst voor kunsthistorici.

Belangrijkste wendingen in zijn leven (korte biografie)
Men twijfelt dat Da Vinci wel zijn echte naam is. Leonardo is geboren op 15 april 1452 in het stadje Anchiano dat dicht bij een dorp Vinci ligt. Men vermoedt dat hij"Leonardo di ser Piero da Vinci" (Leonardo, zoon van heer Piero uit Vinci) heette. Dit is dan verandert naar Leonardo Da Vinci. Zijn geboortehuis is een hedendaagse toeristische attractie geworden. Zowel zijn vader en een aantal voorvaderen van hem waren notarissen. Leonardo was een buitenechtelijk kind van Piero (zijn vader) en een boerenmeisje. Leonardo groeide het eerste jaar op bij zijn moeder op het platteland. Wat daarna gebeurde of waar hij daarna verbleef is nog altijd onzeker.


Toen hij begon te schilderen in1468 werd hij eerst een leerling-schilder bij Andrea del Verrocchio en later werd hij dan een onafhankelijk schilder. Hij werdt ingeschreven in een schildersgilde (Compagnia die San Luca). Uit die tijd dateren zijn eerste werken. Van 1482 tot 1499 werkte hij bij de Hertog van Milaan, Ludovico Sforza, waar hij zijn eigen atelier had, en zelf leerlingen die hij opleidde. Rond 1489 begon hij met het kolossale ruiterstandbeeld ter ere van Fransesco Sforza, de opvolger van Ludovico Sforza. Toen de Fransen Milaan bezetten in 1499, keerde hij terug naar Florence, waar hij in 1502 begon te werken als militair architect en ingenieur voor Cesare Borgia. Dit was een afstammeling van het Spaanse adellijke geslacht. In 1506 ging hij weer terug naar Milaan waar hij dan ook bleef tot 1513.

In 1513 verhuisde hij naar Rome, namelijk naat vaticaanstad waar hij tot 1516 bleef. Hij hield zich er bezig met wiskunde en wetenschappelijke studies. In die tijd waren er in Rome ook veel jonge meesterschilders zoals Rafael en Michelangelo. Met deze had hij echter weinig contact. In 1516 verhuisde hij weer. Hij ging naar Frankrijk en werkte daar voor koning Frans I van Frankrijk in het kasteel van Amboise. Hij leefde er zijn laatste dagen. Op 23 april 1519 maakte Leonardo zijn testament. Op 2 mei 1519 is hij dan gestorven. Leonardo Da Vinci ligt nu begraven in de Kapel van St. Hubertus in het kasteel. Het is nu een museum over het leven en werk van Leonardo Da Vinci.

Wat zijn zijn belangrijkste werken en hoe zijn deze vervaardigd?
Leonardo Da Vinci was vooral bekend om zijn kunst. Maar 17 van zijn schilderijen en geen enkel beeldhouwwerk zijn bewaard gebleven. Het meeste van zijn tekeningen is eigendom van de Koninklijke Collectie van het Windsor Castle in Engeland. Ze zijn eigendom van Queen Elisabeth.

Het bekendste en beroemdste schilderij dat door Leonardo Da Vinci geschilderd is, is ongetwijfeld de Mona Lisa (ook "La Gioconda"of vrouw van de Florentijnse handelaar Francesco del Gicondo). Het meesterwerk bevindt zich in het Louvre in Parijs. De Mona Lisa werd geschilderd op een paneel van populierenhout met olieverf. De afmetingen van het schilderij zijn 77cm op 53 cm. Da Vinci is aan het schilderij begonnen rond 1503 en waarschijnlijk afgewerkt rond 1515.

Bij dit schilderij gebruikte hij de sfumato-techniek. (Sfumato komt uit het Italiaans en betekent rokerig) .Dit is een techniek die uitgevonden werd door Da Vinci zelf. Het is een schilderstechniek waarbij de omtrekken van delen in het portret wazig worden gemaakt zodat men schaduwen bekomt die levensecht lijken. Deze techniek is toegepast op haar mondhoeken en rond haar ogen. Door deze techniek te gebruiken heeft de Mona Lisa haar mysterieuze glimlach en blik gekregen, wat het schilderij zo beroemd heeft gemaakt. Als je in de ogen van de Mona Lisa kijkt, kijkt ze je altijd aan, waar je ook mag staan van het portret. Wat ook opvallend is aan het schilderij is dat de linker horizon lager ligt dan de rechter horizon. Dit is een optische techniek die gebruikt werd om de houding van de Mona Lisa te benadrukken. Het landschap op de achtergrond zijn bergen en water die uit een ver verleden lijken te komen. De vrouw zat neer bij het poseren. Onder haar handen is duidelijk een zuil te zien, ofwel was dit de leuning van de stoel waar ze in zat.

Het tweede bekendste schilderij van Leonardo Da Vinci is het laatste avondmaal. Het is een muurschildering dat zich bevindt in de refter van het Santa Maria delle Grazie, een dominicaner klooster in Milaan. De muurschildering geeft een scène van het Laatste Avondmaal van Jezus weer zoals die in de Bijbel (Johannes 13:21-26)wordt beschreven. Jezus kondigt aan dat een van zijn 12 apostelen hem zal verraden. In vergelijking met veel andere schilderijen is dit nooit in particulier bezit geweest, omdat het niet kan worden verplaatst.

Het schilderij heeft een afmeting van 460cm op 880 cm. Leonardo begon aan het Laatste Avondmaal in 1495 en werkte het af in 1498. Hij werkte niet aan één stuk door aan het schilderij. Da Vinci heeft het laatste avondmaal op een droge muur geschilderd en niet op nat gips, wat het niet tot een echt fresco gemaakt heeft. Fresco’s worden meestal gemaakt op nat gips. Kort nadat hij het schilderij had afgewerkt raakte het al in verval door de gebruikte techniek. Vanaf 1517 begon het schilderij pas echt in verval te raken. Rond 1652 werd er zelf een deuropening gemaakt midden in het toen onherkenbare schilderij. De deur is duidelijk zichtbaar op de foto. Rond 1726 heeft men besloten om het schilderij te restaureren. Een eerste poging werd gedaan door Michelangelo Bellotti . Hij heeft ontbrekende stukken met olieverf heeft bewerkt en daarna is hij er over gegaan met vernis. Deze restauratie bleek erg slecht te zijn. Guiseppe Mazza probeerde in 1770 opnieuw het schilderij te restaureren. Dat lukte hem zeer goed maar hij is moeten stoppen doordat franse troepen de eetzaal waar het schilderij hing gebruikten als gevangenis. Zo is het schilderij nog meer beschadigd geworden. Ondertussen zijn er nog verscheidene pogingen tot restauratie ondergaan. Het schilderij heeft ook nog veel meegemaakt. Uiteindelijk hangt het nog altijd in de eetzaal van het dominicaner klooster in Milaan. Het wordt klimatologisch onderhouden en men kan het bezoeken.

In de abdij van Tongerlo hangt een kopie op linnen van Het Laatste Avondmaal. Deze is in perfecte staat bewaard gebleven. Deze kopie is in 1506- 1507 gemaakt onder toezicht van Leonardo door Andrea di Bartoli Solario. Dit was een leerling van Da Vinci. Leoardo zou zelf het hoofd van Jezus en van Johannes hebben geschilderd.


Het portret van Cecilia Gallerani, of ook wel bekent als De dame met de hermelijn is ook een redelijk bekent werk van Da Vinci. De dame op het schilderij is de dochter van Fazio Gallerani. Dit was een edelman en grondbezitter uit Milaan. De vrouw zou geboren zijn in 1467 en was 16 jaar toen ze werd geschilderd. Het is een zeer precies portret met ook eigenaardige eigenschappen. Het lijkt net alsof het bovenlijf van de dame draait op hem moment dat je er naar kijkt. Het haar van de vrouw en de vacht van de hermelijn zijn haartje voor haartje geschilderd. Dit maakt dit portret, net als de Mona Lisa, net echt. Links bovenaan in de hoek staat geschreven: ‘LA BELLE FERONIERE LEONARDO DA VINCI’. Da Vinci werkte aan dit werk van 1488 tot 1490. Het doek is ongeveer 54 cm op 40 cm groot. Het werd geschilderd op een paneel van walnotenhout met olieverf. Het schilderij is nu in het Czartoryski Museum te Krakau in Polen.

Aan welke wetenschappen deed Leonardo Da Vinci allemaal?
Leonardo Da Vinci werd ook wel een ‘Homo Universales’ genoemd. Dit is latijns voor universele man. Leonardo deed aan alle wetenschappen en onderzocht alle dingen die met wetenschap te maken had.

Leonardo deed aan empirisch onderzoek. Dit wil zeggen dat hij alles gaat onderzoeken en het verschijnsel zo goed mogelijk gaat proberen te doorgronden. Hij gaat geen wetenschappelijke experimentjes uitvoeren en er dan een ingewikkelde theoretische verklaring aan geven, maar hij gaat het te onderzoeken verschijnsel volledig uittekenen en daarbij het zo gedetailleerd mogelijk beschrijven. In zijn leven had hij een groot plan dat hij wou waarmaken en dat was om de grootste encyclopedie te maken ooit die enkel bestond uit tekeningen met daarbij wat verdere uitleg aan de hand van gedetailleerde beschrijvingen.

Al zijn ondervindingen schreef hij op in spiegelschrift zodat niemand het kon lezen, en zodat het enkel voor hem duidelijk was. Hij noteerde de aantekeningen en zijn tekeningen in aantekenboeken die dan uiteindelijk een combinatie van kunst en wetenschap werden. Omdat hij de boeken in spiegelschrift scheef, en hij ze niet publiceerde of door andere liet lezen bleef zijn kennis tot de 19e eeuw verborgen voor andere wetenschappers.

Op de foto hiernaast zien we een pagina uit zijn aantekenboek. Hier onderzocht hij de evolutie van de foetus in de baarmoeder. Hij kon dit onderzoeken door aan anatomie te doen. Omdat anatomie iets was, wat in zijn tijd streng verboden was, en waar zelf nog lang niet aan gedacht werd, moest hij dat in het geheim doen. Toen mensen pas gestorven en begraven waren, ging Leonardo ze ‘s nachts opgraven en bij hem thuis ontleden. Wat hij zag en ontdekte schreef hij op in zijn aantekenboek en maakte er tekeningen bij. Op deze afbeelding van een pagina uit zijn boek, had hij waarschijnlijk een vrouw opgegraven die zwanger was, en gestorven is met de foetus nog in haar baarmoeder. Hij wou dat zijn schilderijen altijd heel precies waren en zeer in detail. Daarom bestudeerde hij alles eerst zeer goed voor hij iets ging schilderen zodat zijn werk zeer realistisch, symmetrisch en levensecht leek.

Een zeer bekend werk van Da Vinci is zeker wel de Vitruvius. De Vitruvius is de ideaale mens. De vitruvius is eigenlijk niet zelf bedacht door Leonardo maar door een andere wetenschapper naar wie het werk genoemd is. Namelijk Vitruvius. Volgens hem is de navel van de mens het middelpunt. Wanneer je een cirkel maakt vanuit de navel van een mens die zijn armen en benen strekt, dan zou die cirkel precies langs de vingers en de tenen lopen. De lengte van de mens is hetzelfde als de breedte van de uitgestrekte armen van die mens. Leonardo heeft deze wet van gebruikt bij zijn schilderijen zodat de afmetingen perfect klopte en hij heeft ze uitgetekend. (zie foto hierboven).

Leonardo had niet alleen een aantekenboek maar ook schreef hij verschillende losse manuscripten. Een manuscript is een tekst die met de hand werd geschreven en bedoelt om later in een boek te zetten. Zo schreef Da Vinci de ‘Codex Leicester’. Dit is een manuscript van 18 vellen perkament (Dit is het papier waar toen werd op geschreven. Perkament is eigenlijk de voorloper van papier.) die gingen over zijn ideeën over astrologie en religie. Hij bestudeerde het verband tussen het lot van de mensen en de gebeurtenissen op de aarde, en de stand van de hemellichamen (astrologie). Hij onderzocht ook de verschillende religies en gaf er zijn eigen mening en betekenissen van. Ook deze manuscripten waren in spiegelschrift geschreven. Hij schreef ze met rode inkt. Naast deze Codex schreef hij nog meer dan 7000 manuscripten gedurende heel zijn leven. De meeste hiervan bevinden zich in het Windsor Castle in Engeland. Andere delen zijn in bibliotheken in Madrid en Milaan.

Da Vinci was ook al zeer geïnteresseerd en geboeid door machines en techniek. Zijn boeken bevatten tekeningen van verschillende apparaten en machines. Zo heeft hij ontwerpen gemaakt voor machinegeweren, helikopters, een bepantserde tank, een duikboot. Er is ook een apparaat gevonden met tandwieltjes waarvan men sterk vermoed dat het het eerste mechanische rekentoestel voorstelde. Rond 1496 voerde Leonardo is een proef uit met een zelfgebouwd vliegtuig. Hij wou testen of het wel echt vloog. Maar deze proef mislukte. Zijn ontwerp (zie foto) was niet goed genoeg gemaakt zodat het vliegtuig nooit echt van de grond is gegaan.


Toen Leonardo werkte bij Cesare Borgia maakte en ontwerpte hij wapens voor hem. Hij werkte dus als militair ingenieur. Leonardo bedacht allerlei wapens waarmee men makkelijker oorlog kon voeren. Kannonen in die tijd waren heel erg zwaar, moeilijk te verplaatsen en moeilijk te laden. Hij vond dan het nieuwe type kanon uit dat op wieltjes stond, om het makkelijk te verplaatsen. En hij maakte en soort buskruit waardoor het sneller en makkelijker geladen kon worden. Een grotere versie van de kruisboog en de allereerste tank werden door hem bedacht.

Rond 1502 maakte hij een ontwerp voor een reusachtige brug van meer dan 240 meter lang. De brug was er een zonder tussenliggende pijlers, en was bedoeld over de Bosporus te komen. De Bosporus is een zeestraat in Turkije die de Zee van Marmara verbindt met de Zwarte Zee. Da Vinci wou de brug over de zeestraat plaatsen. Deze is er echter nooit gekomen. Het ontwerp is wel behouden geweest en werd uiteindelijk toch nog uitgevoerd in Noorwegen. De brug kwam er in 2001.

Leonardo was ook een echte architect. Hij tekende huizen, gebouwen en zelf Milaan heeft hij helmaal getekend zodat het ‘de perfecte stad’ zou worden, moest ze uitgebouwd worden volgens zijn plannen. Ze zou zo gebouwd moeten worden zodat ziektes al de pest geen kans meer kregen. Leonardo wist dat de pest veroorzaakt werd door afval en vuilnis op de straat dat mensen daar zomaar achter lieten. Da Vinci bedacht een systeem voor het afvalprobleem op te lossen. Daarvoor zouden heel veel kanalen gebouwd moeten worden in de stad die het afval afvoerde naar een stortplaats. Verder bedacht Leonardo hoe het verkeer beter geregeld kon worden. Hij ontwierp straten met twee lagen. Rijtuigen zoals karren zouden op de onderste weg moeten rijden en voetgangers zouden kunnen lopen over de bovenste weg. Dit was veiliger en zo konden er minder ongevallen gebeuren.

Kotom Leonardo was een wetenschapper die aan alle mogelijke wetenschappen zoals biologie, chemie, fysica, anatomie,…. Deed. Hij was een architect, een ingenieur, een uitvinder, een natuurkundige, een schrijver, een kunstenaar, een beeldhouwer, en nog zoveel meer.

Wat maakte Leonardo Da Vinci zo bekend?
Leonardo Da Vinci is tot op de dag van vandaag nog steeds zeer bekend om zijn schilderijen die nog steeds druk bezocht worden in de musea. Het bekendste schilderij dat iedereen kent is de Mona Lisa. Dit is het bekendste schilderij aller tijden. De ontdekkingen en uitvindingen die hij gedaan heeft zijn vandaag nog altijd van toepassing. Veel van zijn uitvindingen zijn verder uitgewerkt en worden vandaag dagelijks gebruikt (bv. Het vliegtuig). Leonardo is echt een zeer historisch figuur en was niet te missen in de evolutie van de wetenschap.

Hoe is Da Vinci aan zijn einde gekomen?
Leonardo is op 2 mei 1519 is hij gestorven in Cloux. Dit is een Frans stadje. Hij had er een eigen landgoed. Leonardo is nu begraven in de Kapel van St. Hubertus in het Kasteen van Amboise. Zijn huisje waar hij zijn laatste dagen verbleef is nu een museum geworden over het leven en werk van Leonardo Da Vinci (zie foto). Op de dag van zijn dood, 17 dagen na zijn verjaardag, was hij 67 jaar. Hoe of aan wat hij stierf is niet bekend. Waarschijnlijk is hij gewoon gestorven van ouderdom. 67 jaar was in die tijd zeer hoog bejaard.

REACTIES

D.

D.

dank u!deze informatie heeft mij heel erg geholpen bij mijn werkstuk

12 jaar geleden

X.

X.

echt heel erg bedankt.dit heeft mij geholpen

12 jaar geleden

E.

E.

jammer dat er een aantal fouten in staan kan gebeuren. goed werkstuk prima raar dat er maar een 5.3 voor wordt gegeven had hoger verwacht. een 6.1 of zo :-)

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.