Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Piet Mondriaan

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 683 woorden
  • 26 oktober 2010
  • 59 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
59 keer beoordeeld

Piet Mondriaan
Pieter Cornelis (Piet) Mondriaan (Amersfoort, 7 maart 1872 - New York, 1 februari 1944) was een Nederlandse Schilder, die een groot deel van zijn leven in het buitenland woonde en werkte. Piet wordt algemeen gezien als een pionier van de abstracte kunst. Vooral zijn latere abstracte (lijnen) werk, met de kenmerkende horizontale en verticale zwarte lijnen en primaire kleuren, is wereldberoemd en dient als inspiratiebron voor vele architecten en ontwerpers van toegepaste kunst. Hij was één van de belangrijkste medewerkers van het tijdschrift De Stijl en ontwikkelde een eigen kunsttheorie, die hij Nieuwe Beelding noemde. Hij is in het buitenland beter bekend als Mondrian, een verfransing van zijn achternaam.

Mondriaan werd op 7 maart 1872 aan de Kortegracht in Amersfoort geboren als zoon van de streng christelijke hoofdonderwijzer, Pieter Cornelis Mondriaan en zijn vrouw Johanna Christina de Kok. Hij werd gedoopt in de Nederlands Hervormde Kerk en werd christelijk opgevoed. Omdat zijn moeder vaak ziek was, leidde zijn zus Christien op al achtjarige leeftijd het huishouden. Zijn vader was naast hoofdonderwijzer ook tekenleraar en leerde hem al vroeg tekenen. In april 1880 verhuisde het gezin Mondriaan naar Winterswijk, waar Mondriaans vader hoofd werd van de School voor Christelijk Nationaal Onderwijs.

Persoonlijke stijl
Na 1897 kwam Piet Mondriaan tot een meer persoonlijke stijl, waarvan de ontwikkeling zich stap voor stap heeft voltrokken. Hij verbleef enige tijd in Brabant en Overijsel. Mondriaan raakte geïnteresseerd in het werk van de divisionisten(een groep schilders die wilden het licht accentueren door het analyseren van de kleuren). Vooral de schilderijen die hij in Zeeland schilderde laten dit duidelijk zien.


Ontdekkingsreis
Piet Mondriaan ging steeds meer over tot abstractie. Zijn ontdekkingsreis in de schilderkunst liep parallel met een zoektocht in zijn persoonlijk leven. In 1909 trad hij toe tot de Theosophische Vereniging. Deze stroming stelt de liefde voor de mens en het dier als zedelijk ideaal. In deze wereldbeschouwing spelen godsdienst, wijsbegeerte en occultisme een grote rol.


Geometrische schilderijen
In 1911 vertrok Mondriaan, na kennis te hebben gemaakt met het Franse kubisme naar Parijs. Drie jaar later keerde Mondriaan terug naar Nederland. In dat jaar ontstonden zijn eerste abstracte en geometrische schilderijen

De Stijl
Piet Mondriaan kwam in contact met Theo Van Doesburg en Bart van der Leck. Voor het tijdschrift De Stijl droeg Mondriaan een aantal theoretische verhandelingen bij. Piet Mondriaan ontwikkelde een schilderstijl waarin alleen de kleuren rood, blauw en geel en de niet kleuren zwart, wit en grijs gebruikt werden. Alle andere kleuren werden verbannen.

De composities werden op intuïtie, maar harmonieus en op afgewogen wijze samengesteld.

Schilder-Proces
Piet Mondriaan begon altijd met eerst een schets te maken en dat schilderde hij dan. Later begon hij ook aan de abstracte kunst en vereenvoudigde alles tot basisvormen en gebruikte alleen primaire kleuren rood, blauw en geel dat zijn kleuren die je niet kan maken door andere kleuren te mengen. met de primaire kleuren maak je andere kleuren. Piet Mondriaans gebruikte bij zijn abstracte kunst alleen primaire kleuren. De vormen die hij gebruikt waren vierkant , rechthoekig en ook driehoeken maar die zie je niet heel vaak . Zijn lijnen waren altijd zwart en sommige vakken kleurde hij in met primaire kleuren. Hij heeft ook niet abstracte schilderijen en ook kleurloze schilderijen.

Flowering appletree en Composition no.6
Ik vind dit een van de mooiste schilderijen van Piet Mondriaan want, het is abstract. Ik vind abstracte kunst mooi, omdat je er wel lang naar toen kan kijken en kan denken: “wat is het, wat zie ik er in, wat bedoelt hij er mee, enz”.Het schilderij Floweringappletree is Gemaakt in 1912 en het schilderij Composition no.6 is gemaakt in 1914.

Ik vind het schilderij composition no.6 zo mooi omdat het zo apard is, geen een anderen kunstenaar heefrt zo een schilderij geschilderd. Zelf kan ik lang naar het schilderij kijken. En hoe langer ik er naar kijk hoe meer ik zie.

Bij het schilderij Flowering appletree, zie ik steeds meer vormen bijv : boven in het midden zie ik een gezicht met haar voor haar ogen. Daar beneden zie ik een soort van uilen kop. Ik weet niet waarom het schilderij appletree heet want ik zie er geen appelboom in of zo iets.

Composition no.6 Flowering appletree

REACTIES

M.

M.

scholieren.com is goed voor iedereen die wat nodig heeft. ik raad het iedereen aan die het nodig heeft.

13 jaar geleden

R.

R.

wikepedia, daar staat PRECIES hetzelfde. Echt triest dit

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.