Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Landen analyse China

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas hbo | 1408 woorden
  • 15 oktober 2010
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 5.1
12 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

China
Management en Economie
Jochem
15-03-‘10

1.Recente economische geschiedenis
De Chinese economie is de afgelopen 30 jaar verandert van een centraal geplande economie, die grotendeels gesloten was, naar een open economie. Dit komt vooral door de groei in de private sector. De hervormingen zijn gestart eind jaren 70 met het geleidelijk beëindigen van de landbouwsector, waar China vooral van leefde. China werd sterk geliberaliseerd, omdat de overheid veel beperkingen ophief en steeds meer concurrentie ging toestaan. Ook werd China belastingtechnisch gedecentraliseerd en kregen bedrijven steeds meer de kans om zichzelf te besturen. Daarnaast ontwikkelde de aandelenmarkt zich sterk en werd er steeds meer gehandeld met het buitenland en geïnvesteerd in het buitenland. De capital inflow steeg door buitenlandse investeringen in bijna 40 jaar tot ongeveer 108 biljoen.

2. Groei van het BBP (bron: evd )
Het BBP van China steeg geleidelijk in 2005. Dit kwam door de toenemend binnenlandse vraag, grote consumptie van Nederlandse producten in het buitenland en voortdurend grote investeringen in de infrastructuur, opbouw stad/platteland en technische renovaties en vernieuwingen. In 2006 steeg het BBP van China sneller. Dit was vooral te wijten door het te hoge kredietaanbod en doordat er te veel werd geïnvesteerd. Augustus 2006 maakt de Chinese overheid gebruik van hefbomen. De basisrentevoet werd verhoogd, maar deze ingreep had geen rechtstreekse invloed op de economie.

Ten tweede steeg de verplichte reserve ratio. Hierdoor konden de ‘verhitte’ sectoren minder lenen en dus minder investeren. De maatregel leverde geen verbetering op. In 2007 daalde de groei van het BBP, ondanks de stijging van investeringen, een handelsoverschot en een stijging van de industriële productie. Oorzaak: inflatie. De forse prijsverhogingen waren een gevolg van de gestegen voeding- en energieprijzen. China greep in door het invoeren van maximumprijzen en het verder ontmoedigen van kredietverlening. De groei daalde door deze maatregelen minder snel. Je ziet de lijn eind 2007/begin 2008 minder steil gaan lopen. De groei van het BBP bleef verder dalen in 2008 en 2009 als gevolg van de wereldwijde financiële crisis. China komt daarom met haar Economic Stimulans Plan, wat voornamelijk is gericht op het vergroten van betaalbare huisvesting, versoepeling van hypothecaire kredieten, lagere belastingen, bouwen van een nieuwe energiecentrale, watermanagementprojecten, en infrastructuurprojecten. De bouw- en infrastructuursector en de energiesector profiteerden van deze maatregelen van de Chinese overheid. Tegen het einde van 2009 herstelde de Chinese economie zich.

3. Inflatie (bron: marketline )
De inflatie steeg in 2006 en 2007 sterk t.o.v. de voorgaande jaren. Een van de oorzaken was de stijging van de voedselprijzen. Vooral de prijzen van vlees en groente stegen enorm. Vlees was in 2006 63% duurder dan een jaar eerder. Dit kwam vooral door een gebrek aan varkensvlees. De groenteprijzen stegen met 46%. Een 2de oorzaak is de stijging van de brandstofprijzen. Een derde oorzaak is de stijging van onroerend goed. In 2008 bereikt de inflatie in China een recordhoogte. De stijging uit 2007 zet door. Naast de genoemde oorzaken, was het weer erg slecht. Dit verslechterde het transport aanzienlijk. De laatste belangrijke reden die de stijgingen in 2007 verklaart, is de hoeveelheid geld in omloop. Er was in deze jaren veel geld in omloop, waardoor mensen veel uitgaven en daardoor steeg de inflatie steeds verder. De centrale bank heeft ingegrepen. Ten eerste door het aantal leningen te beperken. De 2de oplossing was de ´crawling peg´. Dit wil zeggen een geleidelijke opwaardering waardoor de dollar langzaam wordt losgemaakt. Gevolg: de onstuimige exportgroei neemt af en door lage invoerprijzen daalt mogelijk de inflatie. De Chinese economie koelt sterk af in 2008-2009, door de afzwakkende wereldeconomie.

4.Rente (bron: tradingeconomics )
In 2005 wordt de rente lichtelijk verhoogt. Dit gebeurde echter niet onverwacht. Er waren al eerder maatregelen genomen om te voorkomen dat de economie oververhit raakte. De rente werd verhoogd omdat banken meer kasrente moesten aanhouden zodat ze minder konden uitlenen. In 2006 steeg de rente verder, omdat China de investeringen wilde afremmen. In 2007 steeg de rente meerdere keren. De belangrijkste reden hiervoor was om de stijgende inflatie tegen te gaan (zie 3. Inflatie). Dit is terug te zien door de sterke stijging in 2007. Vanaf 2008 heeft China besloten om de rente weer te gaan verlagen. Dit deden ze om de groei van de economie te stimuleren. China had in 2008 last van een afzwakkende wereldeconomie. Dit zet zich eigenlijk door in 2009. In 2010 (wat hier niet staat vermeld) is de rente echter weer verhoogt, omdat de economie weer moest worden afgekoeld. Hier geldt eigenlijk ook wat er in de jaren 2005 en 2006 is gebeurd. De economie van China wordt dan ook bestempeld als ‘onstuitbaar’.

5. Wisselkoers (x-rates )
De munteenheid van China is de Yuan Renminbi (afkorting: CNY). De munt is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. De wisselkoers van de CNY is flexibel. Hij fluctueert namelijk mee met de dollar als gevolg van internationale handel.

Op dit moment is de dollar steeds minder waard aan het worden. Als de waarde van de dollar daalt, dan daalt automatisch ook de waarde van de yuans. Dit is te zien in bovenstaande grafiek. De Chinezen hebben ervoor gekozen om de CNY kunstmatig goedkoop te houden door dollars op te kopen en yuans te verkopen. De export is hierdoor lekker voordelig, maar de valutareserves nemen snel toe. China heeft dus echt een overschot aan dollars. Gevolg; vermogen van China is zeer gevoelig voor een daling van de dollar. De slechte beleggingsstrategie, de export en het kunstmatig laag houden van de CNY zijn dus belangrijke factoren die ervoor hebben gezorgd dat de CNY nu zo weinig waard is.

6. Conjunctuurcyclus
China is momenteel uit de recessie en bezig zich te herstellen. Dit wordt bevestigd door de cijfers. De economische groei in 2009 bedroeg 8,7%. Dit komt door het stimuleringspakket van 585 miljard dollar, dat voornamelijk is bedoeld voor de infrastructurele projecten, die zijn gefinancierd met enorme leningen. Je kunt de groei waarnemen. Ten eerste zijn de aandelenbeurzen in Shanghai en Shenzhen met de helft in waarde gestegen, sinds het laagste punt. Ten tweede is ook de kredietverlening gestegen. Het derde punt is de Chinese export. China exporteert steeds meer en is weer bijna terug op het niveau van vorig jaar. Het vierde punt betreft de industriële productie, die bijna weer terug is op zijn oude niveau. Het gaat dus voorlopig goed met de economie van China, maar de vraag is of de groei structureel is.

7. Sectoren
De landbouw is verruit de belangrijkste sector van de Chinese economie. Meer dan de helft van alle mensen is werkzaam in deze sector. China is de grootste rijst- en tarwe teler en ook de grootste producent van katoen en tabak. China is tevens de grootste kleding- en textielproducent ter wereld. De lage loonkosten in China zorgen ervoor dat ze goed kunnen concurreren met andere landen in de wereld. De mijnbouwsector is ook belangrijk voor China. China beschikt namelijk als enige over alle voorkomende type mineralen in de wereld. Traditioneel speelgoed, elektronica en games uit China kom je over de hele wereld tegen en vandaar dat je deze sector ook echt als ‘motor’ kunt beschouwen. De vervoer en logistiek sector is erg belangrijk, omdat China veel exporteert. Vooral met schepen en vrachtwagens.

8. Kredietcrisis
Omdat vele fabrieken moeten sluiten, verliezen vele arbeiders hun baan. Een andere mogelijkheid is dat de arbeiders hun lonen drastisch zien dalen. Het minimumloon werd niet verhoogd, terwijl dit wel was gepland. De bedrijven moeten zich ook aanpassen. Veel Chinese bedrijven die hun winst zagen dalen, hebben besloten om te gaan investeren in andere sectoren. Ook betalen bedrijven met financiële problemen geen premies meer. Dit wordt gedaan om de fabrieken meer overlevingskansen te geven. De regering gaat ook meer investeren in de huishoudelijke infrastructuur en in de binnenlandse vraag.

9. Conclusie
China heeft een aantal sterke punten. Ten eerste daalt de inflatie hevig. Ten tweede is de rente laag. Deze 2 factoren zijn gunstig als je wilt investeren. Ten derde stimuleert het Economic Stimulans plan de economie enorm (zie: BBP).

Echter kent China ook zijn zwakke punten. Ten eerste is de CNY weinig waard door de lage wisselkoers. Ten tweede zit China in een kredietcrisis. Ten derde stijgt de rente in 2010 lichtelijk.

Als je de voordelen en nadelen afweegt, denk ik dat China geen goed land is om op dit moment een bedrijf te starten. De nadelen zijn echter te groot en daarmee ook de risico’s.

Bronnenlijst Rapport China

-Schriftelijke bronnen:
Boek Management en Economie
Boek Percent Economie Totaalvak Theorieboek 1&2 Havo

-Internetbronnen:
www.marketline.com
www.stats.gov.cn
www.beursduivel.nl
www.mo.be
www.nrc.nl
www.cia.gov
www.geldactueel.nl
www.geledraak.nl
www.nos.nl
www.scholieren.com
www.evd.nl
www.solidariteit.nl
www.tradingeconomics.com
www.rtl.nl
www.telegraaf.nl
www.trouw.nl
www.x-rates.com
www.forex.nl
www.z24.nl
www.ncpn.nl
www.tijd.be
www.diplomatie.be

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.