Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Snoep

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vmbo | 698 woorden
  • 15 februari 2009
  • 595 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
595 keer beoordeeld

Inhoud
Geschiedenis van snoep
Hoe wordt snoep gemaakt
Drop
spek

Geschiedenis snoep
Snoepen is zo oud als de mensen zijn. Ook in de oertijd hielden de mensen van zoet. De eerste echte zoete zoetstoffen die mensen gebruikte om hun eten een zoete smaak te geven waren honing en rietsuiker.
Het eerste echte snoep:
Honing en rietsuiker werden dus alleen gebruikt om het etenswaren zoet te maken. Want op het eerste echte snoepgoed moesten de mensen nog een hele tijd wachten. Om precies te zijn tot het begin van de 16 eeuw. Het idee om van rietsuiker allerlei snoep te maken ontstond ongeveer in 1510 , in de Zuidelijke Nederlanden. Snoep heette toen nog suikerwerk. Mensen in die tijd bij wijze van welkomstgeschenk. lange tijd bleef snoep voor de rijken. Niet gek als je weet dat het duur was om suiker te maken uit suikerriet. Pas na 1747 werd dat nogal anders, want dat jaar dacht een. Duitser dat je suiker ook uit goedkopen bieten kunt halen.

Hoe wordt snoep gemaakt
In de eerste plaats natuurlijk door voor elk snoepje een ander recept te gebruiken. Maar niet alleen de smaak is belangrijk. Ook de vorm, de grootte en de stevigheid van een snoepje spelen een belangrijke rol. Probeer het zelf maar eens. Snoepen is een bepaalde smaak proeven en tegelijk de vorm van het snoepje in je mond voelen. Zo kunnen de snoepmakers natuurlijk blijven variëren en combineren.

Ook al zien ze er heel verschillend uit, ieder snoepje heet toch 'suikerwerk'. Zo'n snoepje bestaat voor het grootste deel - de naam zegt het al - uit witte suiker. Toch is suiker niet het wat er in zit. Want om van die suiker stroop te maken, heb je ook nog water nodig. Hoe minder water je gebruikt, hoe harder de stroop wordt. En hoe meer water, hoe zachter...
Als je water en suiker mengt en dat warm maakt krijgt je dus stroop. Een kleverig goedje, waaraan later nog de juiste kleurstoffen en natuurlijke geur- en smaakmiddelen erbij gedaan worden. Door met die ingrediënten steeds weer door elkaar te doen, kun je verschillende 'suikerwerkjes' maken!


Zoals jullie weten zijn een hele boel soorten snoep en we vertellen iets over een paar soorten snoep: Drop en spek

drop.

Er zijn veel soorten drop zoals:
muntdrop, engelse drop,gezouten drop,auto drop, en drop met een smaakje, en vele andere drop soorten.
Met z’n allen eten wij in Nederland wel 31 duizend ton drop per jaar. Drop wordt niet alleen gebruikt om op te snoepen maar ook voor medicijnen zoals: hoestdrank en om pillen minder bitter te maken. Niet in elk land eet men drop, alleen in noord europa eet men drop, het zijn vooral de landen aan zee die veel drop eten. Het gekke is dat de stoffen waar de drop van gemaakt word juist niet uit die landen komt. Er zijn nu ook andere landen die de smaak van drop lekker vinden en daarom word het drop nu al naar 21 andere landen in de wereld gestuurd. Drop word gemaakt van zouthout, Arabische gom of zetmeel, suiker, zout, kleurstof, geur en smaakstoffen.

Spek
Spekjes worden gemaakt van verschillende grondstoffen. Naast de spekjesfabriek staan grote opslagtanks, waarin de suiker en stroop worden opgeslagen. Via leidingen wordt de suiker en stroop naar de 'kokerij' gebracht, waar het wordt gewogen en gemengd. Na het mengen wordt de lucht uit het mengsel gehaald. Daarna wordt het mengsel door machines geklopt, waardoor er hele kleine luchtbelletjes in komen. Deze luchtbelletjes zorgen er voor dat het spek niet taai wordt en dat je het uit kunt rekken. Daarna worden kleur- en smaakstoffen aan het mengsel toegevoegd. Via leidingen wordt het mengsel op grote banen gespoten, waar het een bepaalde vorm of model krijgt. Omdat het spek nog kleverig en warm is, wordt er meel op de banen gestrooid, zodat het spek niet blijft kleven. Ook wordt het spek gekoeld, waardoor de buitenlaag van het spekje een beetje droog wordt. Voordat het spekje wordt gesneden, wordt er meel op gestrooid, zodat het spek niet aan het mes blijft kleven. Het mes snijdt de spekjes op de juiste maat af. Nadat de spekjes in grote drogers zijn gedroogd, worden ze opgevangen in grote kratten en naar de opslagruimte gebracht.

REACTIES

L.

L.

leuk ik heb ook een spreekbeurt dus ga ik het ook over snoep houden dus ik print die van jou uit dankje

12 jaar geleden

B.

B.

leuk en ook verleidelijk!!! kan niet van de snoepjes blijven!!!!!!!!!!

12 jaar geleden

F.

F.

dit is niet goed ik zpou hier geen info van vandaan halen

7 jaar geleden

B.

B.

Alles van wikipedia gekopierd, dus geen extra informatie gekregen voor mn presentatie... Jammer

11 jaar geleden

R.

R.

Ik vind deze werkstuk maar aan de korte kant, meestal moet je toch een heel boekwerk maken.

10 jaar geleden

L.

L.

cool wel een beetje kort

10 jaar geleden

K.

K.

ik ga mijn spreekbeurt er nu over houden

10 jaar geleden

D.

D.

Overal vind ik dezelfde info ik zou graag wat andere info willen vinden maar de spekjes info vond ik handig

10 jaar geleden

F.

F.

ja dat ben ik met je eens

9 jaar geleden

B.

B.

Ik heb eens rond gekeken, ja jammer dat het een exacte kopie van wikipedia is.. Die 5 snap ik nu. Je kan ook zien dat het niet in je eigen worden is gedaan.

9 jaar geleden

B.

B.

ik vindt het veel ste kort.jammer

9 jaar geleden

F.

F.

nou ik wil wel een 10 maar deze info is niet genoeg ik zou wat meer info neerzetten

7 jaar geleden

D.

D.

haha de waarschuwing

6 jaar geleden

P.

P.

SAAI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.