Mamertijnse Gevangenis

Beoordeling 5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas vwo | 682 woorden
  • 9 februari 2009
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 5
15 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Mamertijnse gevangenis

Dit is een gebouw dat vroeger een gevangenis is geweest zoals ook wel te zien is aan de naam. Het gebouw bestaat uit twee verdiepingen:
-de carcer marmertina
-het tullianium(gebouwd in 387 v Chr).

Tullianium
Het tullianium was vroeger een waterresservoir, dat is ook de reden waarom het gebouw Tullianium heet afkomstig van het Latijnse woord tullis wat wateval betekend, maar in 300 v Chr is deze droog komen te staan en is dit een tweede verdieping geworden van de kerker en kwamen hier de gevangenen vast te zitten. Zij kwamen hier dan doordat zij door een gat in de vloer daar naartoe werden getilt(wat nu niet meer zou hoeven want nu zit er ook een trap naartoe maar vroeger werden er op de plaats van de trap naar het tullianium mensen gemarteld). Meestal stierven zij hier doordat zij letterlijk omkwamen van de honger, omdat zij niets te eten kregen. Een andere manier dat de mensen die hier gevangen werden gezet stierven, was doordat zij aan een strop naar het Tullianium werden getilt en hierdoor gelijk al gestorven waren.

Carcer Mamertinus

Het bovenste gedeelte van de gevangenis oftewel de Carcer Mamertinus is gebouwd in de tweede eeuw voor Christus. Dit gebouw heeft een aantal grote namen gehad als gevangenen, een aantal hiervan zullen wij opnoemen(al deze namen zijn ook te vinden op een plaat die hangt in de Carcer Mamertinus):


-Jugurtha: was koning van Numidië, hij zat gevangen in het jaar 104 v Chr, ook is hij hier gestorven doordat hij gewurgt is.
-Vercingetorix: dit was de koning van Gallië en hij heeft hier gevangen gezeten in het jaar 46 v Chr en ook is hij aan zijn leven gekomen doordat hij in deze gevangenis gewurgt is.
-Petrus: hij was een volgeling van Jezus(apostel), hij zat gevangen in het jaar 64 na Chr. Hij zat toen samen gevangen met een andere apostel van Jezus namelijk Paulus.

Doordat Petrus hier gevangen heeft gezeten, is het bovenste gedeelte van de gevangenis na de 15e eeuw : de San Pietro in Carcere gaan heten. Tegenwoordig staat er nu ook een klein altaar voor Petrus.
De gevangenis staat midden in het Forum Romanum (Dit was vroeger het centrale plein van Rome waar dan ook echt alles gebeurde. Op politiek maar ook op economisch gebied.)en is nog goed herkenbaar tegenwoordig.

Als je hier zelf komt dan kan je ook nog iets leuks zien, er wordt namelijk beweert dat er een bepaald punt is in de muur van de gevangenis, op die plek zou petrus namelijk zijn hoofd tegen de muur hebben gestoten waardoor er een stuk van de muur is afgebrokkelt. Dit gat zit boven de plek waar de trap naar het Tullianium zit.
De gevangenis zelf is heel erg klein vonden wij zelf, maar de kerker bestaat natuurlijk uit twee gedeeltes en na goed gezocht te hebben, weten wij dat het bovenste gedeelte(carcere Mamertinus) ongeveer vijf meter hoog was, maar ook breed en lang. Dit gedeelte is gebouwd van turfsteen, wat een vulkanisch soort steen is.
Het tullianium is rond en is vijf meter breed en twee meter hoog.

Petrus

Zoals hiervoor toch ook al wel te lezen is, is Petrus toch wel een van de belangrijkste personen geweest voor de kerkers. Dus hier een biografie van hem hij was een apostel oftewel een volgeling van Jezus, ook wordt hij gezien als de eerste katholieke paus. Op een kunstwerk is hij altijd te herkennen aan twee sleutels. Voordat hij Jezus kende was hij een visser, en werd door zijn broer naar Jezus gebracht en zo heeft hij Jezus ook leren kennen. Hierna is hij zijn hele leven een hele trouwe volgeling van Jezus geweest. Hij was ook een van de meest belangrijke apostelen, omdat hij vaak ook als leider werd afgebeeld in de bijbel. Dan nog een heel erg vreemd iets is dan zijn dood , nadat hij was gemarteld in de Mamertijnse gevangenis en hier ook een tijd heeft vastgezeten is hij gekruisigd. Maar dan niet op de gewone manier maar ondersteboven om te laten zien dat de komst van Jezus alles veranderd had en alles had omgedraait.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.