Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Groeien planten in het licht beter dan in het donker? (tuinkersproef)

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 878 woorden
  • 9 februari 2009
  • 306 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
306 keer beoordeeld

Inleiding
Wij willen door middel van deze proef erachter komen of plantjes in het donker beter groeien dan in het licht of andersom.
Onderzoeksvraag: Groeien planten in het licht sneller dan in het donker?

Benodigdheden:
-2 petrischaaltjes
- Aluminiumfolie
- Tuinkerszaadjes
- Keukenpapier
- Water
- Geodriehoek

Hypothese:
Wij verwachten dat de plantjes in het licht beter groeien dan in het donker, omdat planten groeien door middel van fotosynthese en voor fotosynthese is licht nodig.

Werkwijze:
Als eerst pak je al de dingen die je nodig hebt bij elkaar. Pak beide petrischaaltjes en doe per schaaltje een dubbel gevouwen stuk keukenpapier. Houdt de schaaltjes nu onder de kraan en maak het keukenpapier vochtig. Voeg niet teveel water toe, want dan verdrinken de tuinkerszaadjes.

Doe nu in elk petrischaaltje ongeveer 15 zaadjes. Vervolgens doe je de deksels op de petrischaaltjes en om één petrischaaltje vouw je het aluminiumfolie zodat er geen licht naar binnen kan komen.
Na één week pak je de schaaltjes weer en maak ze open. Dan pak je eerst tien
plantjes van het petrischaaltje dat licht door liet en meet ze op met je geodriehoek. Het maakt niet uit of je de wortels mee rekent met het opmeten, maar zorg wel dat je elk plantje op dezelfde manier meet. Schrijf je waarnemingen op!! Pak nu het petrischaaltje dat geen licht door liet en meet de plantjes nu weer hetzelfde op.

Waarnemingen en resultaten:
Nadat we een week gewacht hadden en de petrischaaltjes hadden geopend, zag je heel goed het verschil van kleur tussen de twee schaaltjes. De plantjes in het schaaltje waar licht door kan waren heel mooi groen. In het schaaltje waar het licht niet doorheen kon waren de plantjes geel. We konden niet meteen zien welke plantjes het langste waren, want de lengtes leken dicht bij elkaar te liggen.
We hebben de plantjes ook geproefd. We vonden dat de plantjes in het licht beter smaakten dan de plantjes in het donker want de plantjes in het licht waren minder scherp van smaak.
Dit zijn onze gemeten waarnemingen:

Waarnemingen gemeten vanaf de wortel
aantal gemeten planten planten in het licht planten in het donker
1 6,8 7.1
2 4,3 7
3 6,6 5
4 7,3 6,2
5 6,3 7,3
6 5,1 6,5
7 6,4 6
8 5,3 6,9
9 5,3 7,2
10 6,4 5,7
Gemiddelde
5,98 6,49

Conclusie en Discussie
De planten in het licht groeiden, anders dan dat wij verwachtten, minder snel dan in het donker. Onze hypothese was dat door fotosynthese de planten die in het licht stonden sneller zouden groeien. Deze hypothese was deels juist.
We hadden totaal niet verwacht dat de plantjes in het licht minder snel zouden groeien dan die in het donker.

Wat doet fotosynthese dan precies? Bij fotosynthese wordt van water en koolstofdioxide met behulp van zonlicht, zuurstof glucose gemaakt in een plant. Dit proces heeft dus niet veel met de groei van de plant te maken, maar de plant slaat de glucose op en gebruikt deze om van te groeien en om vruchten mee te maken. Dit hele proces vindt plaats in de bladgroenkorrels (chloroplasten).

Om een reden te kunnen geven waarom de plantjes in het donker langer zijn geworden dan de plantjes in het licht moet je natuurlijk eerst weten wat de beste leefomstandigheden zijn voor een plant.
We weten natuurlijk dat een plant licht, lucht, voedsel en water nodig heeft om te groeien, maar hoe komt het dan dat de plantjes in het donker, ondanks dat ze geen licht kregen, toch langer zijn geworden dan de plantjes die wel licht hebben gehad?
(De groeistoffen die een plant nodig heeft worden in kleine hoeveelheden aangemaakt in de stengel en de worteltop van een plant en worden daarna naar de groeiende delen van de plant getransporteerd om hun werking te kunnen doen.
Deze groeistoffen helpen een plant omhoog te groeien, als ze bijvoorbeeld te donker staan. De plant moet dan naar het licht toegroeien in haar drang te overleven.)*

Dit verklaart dus ook waarom de tuinkersplantjes in het donker langer geworden zijn dan de plantjes in het licht. Door hun drang te willen overleven probeerden ze door groeistoffen naar het licht toe te groeien.
Dit hoefden de plantjes in het licht niet waardoor zij op een normale, ‘gezonde’ manier zijn gegroeid.

Wat verklaart dan de gele kleur van de plantjes die in het donker groeiden?
We weten al dat plantjes die er groen uit zien meestal bladgroenkorrels(chloroplasten) bevatten en waardoor hun kleur ontstaat. Wij denken dat de plantjes die in het donker groeien een gele kleur hebben, omdat er nooit fotosynthese heeft plaatsgevonden, doordat de plantjes nog nooit in het licht zijn geweest. Hierdoor zijn de bladgroenkorrels afgestorven.

Onze onderzoeksvraag aan het begin van ons verslag was; groeien planten in het licht sneller dan in het donker?

Het antwoord op deze vraag is, nee. Planten groeien in het licht niet sneller dan in het donker. Planten in het donker groeien sneller dan planten die in het licht staan, doordat planten die in het donker staan een zekere overlevingsdrang hebben en daardoor, door bepaalde groeistoffen, naar het licht toe willen groeien. Dit verklaart dat ze langer zijn dan planten die in het licht groeien, omdat ze ‘op zoek gaan’ naar het licht.

* Het deel tussen haakjes is letterlijk geciteerd van de site http://www.bakker-hillegom.nl/G_494/Waardoor-groeit-een-plant.htm

Literatuur
http://www.bakker-hillegom.nl/G_494/Waardoor-groeit-een-plant.htm
http://www.hetklokhuis.nl/lees/dossiers/read/dossier_pagina.cfm?did=45F0AABE%2DD601%2D40DB%2D6636436AB4D191AD&pnr=2

REACTIES

M.

M.

Goed werkstuk zeg! Ik heb er ook wat aan voor mijn eigen Biologie presentatie!

11 jaar geleden

K.

K.

het is een goed werkstuk maak ik zit in vwo 1 en ik moet hetzelfde doen!

10 jaar geleden

H.

H.

het werkt echt

8 jaar geleden

L.

L.

super leuk dat jullie dit hebben gedaan ik heb de informatie goed kunnen gebruiken.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.