Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Twirling

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1092 woorden
  • 7 februari 2009
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
35 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inhoud
Inleiding.............................................................................blz 1

Wat is twirling?.................................................................blz 1

De geschiedenis van twirlen...........................................blz 1,2

Welke onderdelen heb je?..................................................blz 2

Welke categorieën heb je?.................................................blz 2

Wat doe je in je routine?.................................................blz 2,3


Wat heb je nodig als je gaat twirlen?................................blz 3

Wat doe je allemaal op de training?..................................blz 3

Wedstrijden.......................................................................blz 3

Vertalingen........................................................................blz 4

Inleiding
Mijn werkstuk gaat over Twirling. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik het leuk vond om eens een keertje iets anders te kiezen dan Voetbal of Tennis, en ook omdat mijn nichtje ook op Twirling zit en die vond het een goed idee om mijn werkstuk over Twirling te doen. Mijn informatie komt voor een deel van het internet en voor een deel van mijn nichtje. Ook heb ik door een paar boeken van de bibloitheek gebladerd. Ik vond het wel leuk om deze werkstuk te maken en ik weet nu wel een stukje meer over Twirling.

Wat is twirling?
Twirlen is een sport waarbij bewegingen worden gemaakt met een baton. De bewegingen zijn meestal dans en gymnastische bewegingen op allerlei verschillende soorten muziek. Bij de routine hoort ook een leuk en bijpassend pak. Het gebruik van de baton en de bewegingen en danspasjes op het ritme van de muziek van je routine maken twirlen zo mooi en interessant om te zien. Eigenlijk kun je het twirlen het beste omschrijven als een combinatie van turnen, ballet, ritmische gymnastiek en majorette.

De geschiedenis van twirlen
Twirlen is ontstaan vanuit een gevechtsport die populair was op de Samoa-eilanden. Vanaf deze eilanden verspreidde en ontwikkelde zich de sport in Amerika waar al snel wedstrijden en nationale kampioenschappen werden gehouden. De oorspronkelijke gevechtsattributen (grote houten stokken) werden vervangen door metalen stokken met rubber uiteinden. De bewegingen die met de stokken werden gemaakt richten zich meer op het ronddraaien ervan; vandaar de naam twirling.

De sport veranderde van een gevechtssport met als doel verdedigingskunst en techniek, in een meer sierlijke sport, waarin veel elementen uit de turnsport en het klassieke ballet worden gebruikt. Naast het fysieke gebruik van het lichaam staat nu ook de entertainment waarde centraal, door gebruik van muziek, stijl en kostuum.
Baton twirlen is uitgegroeid tot een sport die een indoorsport is, waarvan de wedstrijden uitsluitend in sporthallen kunnen worden gehouden die voldoen aan de hoogte-eis van minimaal 7 meter, maar de voorkeur gaat uit naar een hoogte van meer dan 9 meter.
Eind jaren '70 breidde de sport zich ook uit tot in Europa,waaronder ook Nederland. Dit had tot gevolg dat in 1980 de eerste Wereldkampioenschappen konden worden gehouden in Seatle USA. Inmiddels worden er ieder jaar Wereldkampioenschappen baton-twirlen gehouden, en zijn maar liefst 16 landen lid van de wereldbond WBTF (World Baton Twirling Federation).

Welke onderdelen heb je?
Je hebt super veel onderdelen met twirlen want je hebt; 1-baton, 2-baton, duotwirling, strutting, basic-strut en twirlteams in small en large. Deze onderdelen doe je op verplichte N.B.T.A.-muziek. Ook heb je dan nog dance-twirl, smallteam dance, largeteam dance en pomponteams. Bij deze onderdelen mag je zelf muziek uitkiezen.

Welke categorieën heb je?
Je hebt leeftijds-categorieën en niveau-categorieën.

Als leeftijdcategorieën heb je:
Peewee: dat is van 0-7 jaar
Juvenile: van 7-10 jaar
Preteen: van 11-13 jaar
Junior: van 14-17 jaar
Senior: 18 jaar en ouder

Ook heb je nog niveau-categorieën:
Dat is als eerste beginner. Als je beginner bent krijg je normaal in de 60 punten, alleen als je het super goed doet krijg je 70 punten of meer. Als je 70 punten of meer haalt promoveer je naar intermediate. In de intermediateklasse haal je normaal in de 70 punten,
ook daar weer als je 80 punten of meer haalt promoveer je.

Uiteindelijk ga je naar advance- of kampioensklasse daar haal je in de 80 punten en kan je niet meer hoger.

Wat doe je in je routine?
Met een aantal onderdelen is er verplichte muziek en zijn er verplichte dingen die je moet doen. Zoals bij 1-baton, 2-baton, duo en twirlteams moet je beginnen met vertikaal daarna ga je naar de vingertwirls, rolls, horizontaal en tot slot weer vertikaal.

Met die onderdelen moet je ook nog beginnen en eindigen met een saluut. Daarnaast heb je ook nog dance-twirl, smallteam dance, largeteam dance en pomponteams. Daar moet je zelf muziek voor maken en ook een dansje. Met basic-strut moet je netjes lopen en vooral op de maat van de muziek.

Wat heb je nodig als je gaat twirlen?
Je hebt als je begint een baton nodig.
Het is altijd handig om een batontas aan te schaffen waar jij je baton en andere dingen in kunt bewaren. Je hebt ook trainingskleren nodig en twirltjes (twirl schoenen).Als je aan wedstrijden meedoet moet je ook een cd van de N.B.T.A. hebben. Daar staat verplichte muziek op. Je hebt ook veel haarspulletjes nodig, bijv haarbanden in verschillende kleuren, elastiekjes, schuifjes, haarlak etc. Kleding voor op de wedstrijden is ook wel handig, bijvoorbeeld leuke pakjes die bij het thema van de muziek waar jij je routine op doet, passen. Je moet altijd een extra paar veters bij je hebben voor als die knappen. Als je op de wedstrijden bent moet je altijd een extra cd met muziek meenemen. Dan heb je er altijd een reserve als de andere cd crasht. Dat gebeurt best vaak.

Wat doe je allemaal op de training?
Om te beginnen doe je altijd een warming-up. Sommige verenigingen doen dit niet maar als je een warming-up doet heb je minder last van spierpijn. Een warming-up bestaat meestal vaak uit wat oefeningen om je polsen en schouders een beetje los te maken en je spieren warm te krijgen. Zodra de warming-up is afgelopen begint de les. In de les neem je je eigen routine door, oefen je de dans nog een paar keer en doe je nog een paar twirls. Meestal is je les dan weer voorbij maar dat ligt eraan hoeveel uur je traint.

Wedstrijden
Een aantal maanden per jaar vinden er wedstrijden plaats die onder auspicien staan van een bond.

Door het hele jaar heen (behalve in de vakantie-periodes) vinden er wedstrijden plaats.
Aan het einde van het jaar wordt er gekeken wie de hoogste punten hebben gehaald. Deze mensen worden dan uitgenodigd voor het NK (Nederlands Kampioenschap).
Met sommige onderdelen is het weer mogelijk je te plaatsen voor een EK (Europees Kampioenschap) en/of WK (Wereld Kampioenschap).

Vertalingen
Baton: Metalen stok met rubberen uiteinden die twirlers gebruiken om te Twirlen.
Majorette: Showdans.
Samoa-Eilanden: Eilandengroep in de Grote Oceaan, Polynesië.
Oorspronkelijk: Allereerst.
Sierlijk: Met vloeiende lijnen of beweginngen/Elegant.
Klassiek: Uit vroeger tijden stammend en desondanks toch niet verouderd, een voorbeeldrol waardig.
Fysiek: Lichamelijk.
Indoorsport: Zaalsport.
Promoveren: Verhogen, bevorderen.
Auspicien: Leiding

REACTIES

A.

A.

heey wat leuk dat je dit gemaakt heb;) ik doe dit zelf al 9 jaar :D

gr ayleen

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.