Collie, schotse herdershond

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vwo | 753 woorden
  • 2 september 2008
  • 18 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
18 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Vacht
De langharige collie heeft een lange zijden vacht met dikke ondervacht. Over de hele wereld bestaan vier kleuren vachten: sable-wit, tricolor en blue-merle. De vierde kleur is de witte collie. Hij is tot nu toe alleen in Amerika en België als ras bekend. Collies met de kleur blue-merle kunnen niet op elkaar gepaard worden, omdat de pups afwijkingen hebben.
De kortharige collie heeft een harde en korte vacht. Ook is de vacht heel dicht.

Verzorging

Borstelen
Je moet een collie niet te vaak borstelen, ongeveer 1 goede borstelbeurt in 2 weken. Modder en zand die in de vacht komen als de hond buiten is geweest vallen er vanzelf wel uit. Net zo goed bij een kortharige collie als bij een langharige collie. Elke dag na een wandeling moet je wel even kijken of er geen takjes, doorntjes of resten van poep zitten. Dat moet dan wel even weggeborsteld worden. Er zijn speciale borstels voor het borstelen van de collie. Je moet bijvoorbeeld geen poedelborstel kopen. Omdat je dan de ondervacht stuk kamt. Je moet de vacht laag voor laag borstelen. Je moet ook met de haren mee borstelen. Elke dag moet je de collie achter de oren kammen. Je mag de collie nooit helemaal kammen. Dan kun je namelijk de ondervacht eruit kammen. Dat is juist de bescherming.


Baden

Normaal hoeft een Collie niet in bad, als hij in de rui is mag dat. Het hoeft niet te zijn dat de collie in bad hoeft. Het hoeft alleen als hij heel erg in de viezigheid heeft gerold, als zijn witte vlekken heel vies zijn geworden. Of als hij diarree heeft en als hij met een broek van poep loopt. Dan moet je speciale hondenshampoo gebruiken. Als je geen hondenshampoo bij je hebt en je moet de hond heel snel wassen kun je ook babyshampoo gebruiken. De shampoo moet heel erg goed uit de vacht worden gewassen. Er moet geen water in de oren blijven zitten. Daarna moet je hem heel goed afdrogen met handdoeken. Dan moet hij op een rustige plek nog meer drogen. Hij mag dan niet op de tocht staan. Als hij droog is moet je hem heel goed borstelen.
Voeten
De voeten van een hond moeten veel dragen. Daarom moeten ze vaak na gekeken worden of de hond er nog op kan lopen.
Als er rare dingen of vuil onder de voeten zijn vast geplakt gaat hij vreemd lopen. Als een collie door de sneeuw holt zit er daarna waarschijnlijk ijs en sneeuw op. Dat moet dan voorzichtig weg worden gehaald. Dat kan door bijvoorbeeld de poot tussen je warme handen te houden.

Leeftijd

Een collie wordt gemiddeld net als de meeste andere honden ongeveer 12-14 jaar.

Ras

Schofthoogte
-Reu 56 - 61 cm.
-Teef 51 - 56 cm.
Gewicht
-Reu 24 - 30 kg.
-Teef 18 - 24 kg.
Verschijning
-Grote hond, lange vacht.
Aard
-Vriendelijk.
Hoofd
-Schedel: vlak.
-Snuit: smal.
-Neus: zwart.
Ogen
-Niet te klein.
-Vorm: amandel.
-Kleur: donker bruin, blauw (gevlekt) bij blue merles
Oren
-Klein.
Mond
-Kaken: sterk.
-Gebit: schaargebit.
Hals
-Gespierd, lang.
Voorhand
-Voorbenen: recht, gespierd.
Lichaam
-Lang.

-Borst: diep.
-Ribben: goed gewelfd.
-Rug: gespierd.
-Lendenen: licht gewefld.
Achterhand
-Achterbenen: gespierd.
Voeten
-Ovaal.
Staart
-Lang.
-Rust: laag gedragen.
Kleur
-Sable: geel tot donkerbruin.
-Tri-colour: met name zwart met bruine aftekeningen.
-Blue Merle: zilver-blauw met zwarte spikkels.
-Witte aftekeningen.
Vacht
-Dicht.
-Bovenvacht: recht, stug.
-Ondervacht: zacht.
NB
-Reuen: twee testikels moeten goed ingedaald zijn in het scrotum.

Geschiedenis

Herkomst Langharige Collie
In de loop der jaren zijn veel mensen op zoek gegaan naar de herkomst van de collie. Tot nu toe is het zelfs de beste onderzoekers nog niet gelukt. We weten wel zeker dat de schotse collie schapen heeft gehoed in de hooglanden. De collie heeft vroeger waarschijnlijk ook modeshow gelopen. Daardoor ontstonden er nieuwe uiterlijken en karakters. Doordat een koningin

Herkomst Kortharige Collie
De Kortharige Collie heeft een net zo lange geschiedenis als de Langhaar. De Korthaar is de laatste honderd jaar door zijn geringe bekendheid weinig veranderd. De Korthaar werd vroeger gebruikt als hoeder, drijver en hofhond. Hij was meer een "gewone", voor de boeren gefokte werkhond, die hielp bij het hoeden van het vee.

De Kortharige Schotse Herdershond is na de Tweede Wereldoorlog teruggefokt met behulp van de Langharige Collie. Dit verklaart waarom er in nesten geboren uit twee Korthaar-ouders soms ook Collies met lang haar geboren worden.

De naam

Omtrent de afleiding van de naam "Collie" bestaan verschillende veronderstellingen. Sommigen beweren dat deze afkomstig zou zijn van "coaly", wat "zwart" betekent. Of van "collar", wat "kraag" of "halsband" betekent. Uit een oude taal -het Gaelic- afgeleid, betekent de naam "bruikbaar".

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.