Moeder Theresa, het christendom en Macedonië

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas vwo | 1542 woorden
  • 11 augustus 2008
  • 55 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
55 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Moeder Theresa:

Moeder Theresa heeft jarenlang weeskinderen opgevangen in India en heeft daarmee in de wereld haar plaats dubbel en dwars verdiend. Met haar goede werk heeft ze in 1979 de Nobelprijs voor de Vrede gewonnen.

Wie is moeder Teresa?

Moeder Theresa’s echte naam is Agnes Gonxha Bojaxhui. Zij is geboren op 26 augustus 1910 te Skopje (tegenwoordig Macedonië). Ze is geboren in een katholiek gezin. Ze hield ervan om naar de kerk te gaan, te bidden, te lezen en om te zingen.

Roeping

Op 12 jarige leeftijd droomde ze ervan een reis naar India te maken. Dat deed ze toen ze afgestudeerd was als lerares op 6 januari 1929. Maar in plaats van terug te gaan bleef zij in Calcutta (India). Theresa gaf les en hielp in een ziekenhuis. Ze werd opgeleid in een klooster en legde als afronding van die opleiding een tijdelijke eed af van armoede, reinheid en gehoorzaamheid (die legde ze af op 24 mei 1931).


De zusters van het klooster kwamen eigenlijk nooit buiten de muren van het klooster behalve in noodgevallen, maar in het ziekenhuis kwam Theresa voor het eerst in contact met de ellende en armoede die in het land was. Op 14 mei 1937 legde Theresa haar 2e gelofte af, deze is voor het leven. Ze werd directrice van de St. Maryschool. Later ging ze buiten de muren van het klooster lesgeven en liep ze door sloppenwijken. In 1943 heerste er een hongersnood in Bengalen. 5 miljoen mensen stierven hierdoor en velen vluchtten naar Calcutta. In 1946 volgde er een andere ramp. Pakistan scheidde zich af van India, Moslims en Hindoes vermoordden elkaar. 4000 mensen komen hierbij om en ook dit laat moeder Theresa niet ongeroerd.

Opvangtehuis

Telkens als ze over de straat liep vond ze achtergelaten kinderen. Dit kon ze niet zo laten. Ze richtte een opvangtehuis op om deze kinderen een thuis te geven waar ook aan ze werd lesgegeven. Dit deed ze in 1952. De kinderen voelden zich tot haar aangetrokken en noemden haar moeder.
In 1952 opende ze een 1e huis voor stervenden in Calcutta. In 1965 plaatste Paus Paulus VI haar orde onder onmiddellijk pauselijk gezag. Hij gaf Moeder Theresa ook toestemming uit te breiden buiten India. Dit gebeurde dan ook in de loop van de zestiger jaren.
In 1971 eerde paus Paulus VI Moeder Theresa met de eerste pauselijke vredesprijs.

Missionarissen van Naastenliefde

Moeder Theresa zette een wereldwijd bekend werk onder armen op, dat zij tot vlak voor haar dood leidde. Ze stichtte de orde van de Missionarissen van naastenliefde, een religieuze orde voor zusters in Calcutta. In 1979 ontving zij voor haar werk de Nobelprijs voor de vrede.

Ze overleed op 5 september 1997 in Calcutta, te India, aan een hartaanval.
In 2003 werd ze zalig verklaard door paus Johannes Paulus II.

Christendom:


Moeder Theresa verrichte haar daden vanuit haar geloofsovertuiging. Ze was Rooms-katholiek, is opgeleid in het klooster en stichtte zelf een religieuze orde voor zusters in Calcutta.We vertellen hier iets over de achtergronden van het Christendom.

Er zijn zeven grote wereldgodsdiensten.

- animisme

- hindoeïsme
- boeddhisme
- voodoo
- jodendom
- islam
- christendom

Dit artikel gaat over de laatst genoemde; het christendom.
Deze godsdienst is de grootste godsdienst op aarde. Tweederde van de wereldbevolking heeft als geloof een vorm van het christendom.

Het ontstaan van het christendom

Het christendom is ontstaan in het begin van onze jaartelling.
Volgens de bijbel stuurde God zijn zoon Jezus naar de aarde om
Jezus werd geboren uit de maagd Maria, daarna uiteindelijk vervolgd en gekruisigd. Na zijn wederopstanding gaat hij ten hemel (hemelvaart). Voordat Jezus afscheid nam van zijn volgelingen, had hij hen gevraagd de wereld in te gaan en iedereen te vertellen over vergeving en het liefhebben van elkaar.
Tien dagen nadat Jezus zijn volgelingen had verlaten, zond God zijn heilige geest. Dit maakte de volgelingen van Jezus erg enthousiast en zette hen aan tot het verspreidden van de boodschap van Jezus.

Hierdoor werden nog veel meer mensen volgeling van Jezus. Deze volgelingen werden “christenen” genoemd. De eerste christenen zijn lange tijd door de Romeinen vervolgd omdat de Christelijke religie een bedreiging was voor de macht van de keizer. Keizer Constantijn stond het eren van hun god toe vanaf 313 na chr.. Hij bouwde een nieuwe, christelijke hoofdstad, Constantinopel. Vanuit deze stad verspreidde het christendom zich over heel Europa. Uiteindelijk werd het christendom de staatsgodsdienst van het Romeinse rijk.
Toen dit rijk in tweeën splitste ontstonden er spanningen tussen de twee belangrijkste steden, Rome en Constantinopel, over de macht en het geloof. Deze meningsverschillen leidden in 1054 tot een deling binnen het christelijke geloof. De bisschop van Rome kreeg de naam paus en werd hoofd van de Latijn sprekende Rooms-katholieke kerk. Het Grieks sprekende deel van het Romeinse rijk noemden zich Orthodox. Deze orthodoxe kerk had geen leider. Deze splitsing werd “het grote schisma” genoemd.
Veel later ontstond een protestante stroming als protest op een aantal kenmerken van de katholieke kerk.
Op dit moment zijn de twee belangrijkste stromingen binnen het christendom de Rooms-katholieken en de Protestanten.

Kenmerken christendom

- De Christenen geloven in één god: de heilige drie-eenheid: God de vader, God de zoon (Jezus Christus) en God de heilige geest.

- De bijbel:
De bijbel is het heilige boek van de christenen. Christenen geloven dat in de bijbel Gods leer staat. De bijbel begint met het ontstaan van de wereld en eindigt met een voorspelling van de toekomst. De bijbel lijkt een boek te zijn, maar het is een verzameling van 66 boeken die door verschillende mensen en in verschillende tijden zijn geschreven.

- Christelijke feesten:
Kerstmis (geboorte Jezus), Goede vrijdag (kruisiging Jezus), Pasen (Jezus opstanding), Hemelvaart (40 dagen na zijn opstanding), Pinksteren (God stuurde heilige geest naar de aarde).

De tien geboden:

Mozes ontving de tien geboden. In de tien geboden staan de regels waar de christenen zich aan moeten houden.


De katholieke kerk

Het verschil tussen de Rooms-katholieke geloof en het gereformeerde is dat bij het Katholieke er een leider is: de paus. Ze geloven dat hij goddelijk gezag heeft omdat hij vertegenwoordiger van Jezus op aarde is. Ze geloven dat zijn leiderschap van Petrus afstamt (Jezus’ eerste volgeling).
Bij de Protestanten is er geen absolute leider. Andere verschillen zijn: de mis is vol rituelen bij de katholieken, de kerken zijn rijker versierd, de katholieken vereren de moeder van Jezus (Maria) en de katholieken verklaren sommige zeer gelovige mensen heilig.

Macedonië:


Het huidige Macedonië is het geboorteland van moeder Theresa. Hier volgt wat achtergrondinformatie over dit land.
Macedonië is een van de nieuwste landen van Europa. In 1991 is het een republiek geworden. De hoofdstad van dit land is Skopje en de munteenheid is de Denar. Er zijn ongeveer 2,06 miljoen inwoners.

De president

De president van Macedonië is Boris Trajkovski. Hij is geboren in het zuidoosten van Joegoslavië. In 1999 deed hij mee aan de presidentsverkiezingen van Macedonië. Hij kreeg daarbij vooral steun van de partij VMRO. Daarom was een groot deel van zijn stemmen te danken aan Albanesen. Toen de oorlog uitbrak met de Albanese rebellen wilde de president de gevoelens bezweren door begrip te vragen voor de standpunten van de Albanese minderheid. Het akkoord van Ohrid heeft een einde gemaakt aan de oorlog.

Bestaansmiddelen

In Macedonië zijn de belangrijkste bestaansmiddelen mijnbouw en industrie. De industrie in het land bestaat uit: Olie raffinage, vloeibare brandstoffen, lood, zink, nikkel, textiel en houtproducten. De materialen die ze uit de grond halen zijn: chroom, lood, zink, mangaan, koper, steenkool, bruinkool, nikkel, ijzererts, zwavel. Daarnaast zijn er veel productiebossen van hardhout.


Voedsel

Macedonië staat bekend om het lekkere eten met veel gezonde groenten erdoorheen. In de keuken van Macedonië vind je veel invloeden van omringende landen.
Er is bijna overal wel Turks gegrild vlees te krijgen. En net zoals in India en andere Aziatische landen wordt er veel eten bereid en verkocht op straat. Een bekend maar goedkoop ontbijt is Balkan burek (kaas of vleespasteitje) en yoghurt.

Taal en bevolkingsgroepen

De officiële taal in Macedonië is Macedonisch, het lijkt erg veel op het Bulgaars. Straatnamen worden in een apart soort schrift aangegeven: Cyrillisch. Een deel van de bevolking spreekt Turks, Albanees en Servisch. Veel mensen kunnen ook Engels en/of Frans spreken. Een groot deel van de bevolking bestaat uit Macedoniërs (66.5%). 22.5% van de bevolking in Macedonië is Albanees, 4% is Turks, 2% is Serviër en 23 % is zigeuner.
Een groot deel van de bevolking is orthodox, een kleiner deel Islamitisch en de minderheid is katholiek of joods.

Ongeveer 10% van de volwassenen is analfabeet. De leerplicht is voor alle kinderen van zeven tot vijftien jaar. In die tijd wordt er gratis basisonderwijs gegeven. In het hele land zijn er twee universiteiten, in Skopje en in Bitola.

Recept Macedonische Komkommersoep

Ingrediënten
1 komkommer
zout
8 dl volle yoghurt
2 teentjes knoflook
2 theelepels gedroogde munt
1 eetlepel olijfolie
Turks brood

How to make it
Schil de kommer, snijd deze in de lengte doormidden en schep met een lepeltje de zaadjes eruit. Snijdt de komkommer in kleine blokjes, doe deze in een vergiet, strooi er 1 theelepel zout over en laat de komkommer 15 minuten uitlekken. Spoel de komkommer onder de koude kraan af en dep deze droog met keukenpapier. Pel de knoflookteentjes en pers ze uit. Doe de yoghurt in een kom en schep er de knoflook, komkommer en munt door. Breng de soep op smaak met zout. Zet de soep minstens 30 minuten in de koelkast. Verdeel dan de koude soep over 4 soepborden en druppel er wat olie over. Serveer de soep met Turks brood.

REACTIES

Z.

Z.

ik had een spreekbeurt van moeder theresa en deze website heeft me echt geholpen!!!!

13 jaar geleden

M.

M.

Iets beter onderzoek doen naar deze zogenaamde heilige, je zult nog opkijken van wat je tegen komt.

10 jaar geleden

T.

T.

Leuk moest een werkstuk maken voor engels heeft me goed geholpen

10 jaar geleden

M.

M.

Hoi

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.