Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Maatschappelijk vraagstuk: Jeugdcriminaliteit

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vmbo | 2035 woorden
  • 24 juli 2008
  • 128 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
128 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Voorwoord

We kregen de opdracht om een werkstuk te maken over een maatschappelijk vraagstuk dat je zelf mocht uitkiezen. Ik heb gekozen omdat ik toevallig een stukje las over jeugdcriminaliteit op internet toen ik aan het zoeken was naar een vrij actueel maatschappelijk vraagstuk. Nu ik er aan begin lijkt het mee een berg met werk omdat je van elk punt uit de gereedschapskist een stukje moet schrijven. Ik weet nog niet of het mij gaat lukken maar we zien wel wat het wordt!
Ik wens mezelf sterkte met het maken van dit werkstuk en u sterkte met het lezen van dit werkstuk!


Groepen.

*Welke groepen zijn er betrokken bij dit probleem?
Allereerst de jeugd natuurlijk want die zijn de daders en hebben een groot aandeel in dit probleem. Want zij zijn de veroorzakers van dit probleem.
Deze groep wordt ingedeeld in de categorie 12 t/m 18 jaar.
Ook de overheid speelt hierin een rol want zijn krijgen uiteindelijk alle slachtoffers op hun dak omdat de overheid moet zorgen voor een goed welzijn van de burgers en de overheid moet ook zorgen dat de mensen zich veilig voelen.
En dat voelen de mensen zich natuurlijk niet als ze over straat lopen en hun tasjes worden gestolen.
De politie valt in dit geval ook onder de overheid want die moet er voor zorgen dat het probleem wordt opgelost en dat de mensen weer hun spullen terug krijgen.
Dan komen we nu ook bij de slachtoffers .
Die hebben natuurlijk ook hun aandeel in dit vraagstuk.
Want daar gaat het ook om. De daders zijn zat van deze vorm van criminaliteit en kloppen bij de overheid of politie aan.
Bij sommige gevallen (bij vernieling of diefstal) speelt de verzekering ook een rol in dit vraagstuk maar die laten we maar even achterwege want anders krijgen we een grote was lijst met allerlei groepen.
Eigenlijk zijn de ouders ook nog wel een belangrijke groep in dit probleem want meestal worden de ouders als verantwoordelijke gezien van wat het kind allemaal uitspookt.


*Ouders
*Overheid
*Politie
*Daders *Slachtoffers

Waarden en/of Normen

*Welke waarden en of normen hebben de verschillende groepen.
Dit is een beetje een lastig punt want ze hebben allemaal wel waarden maar ik denk niet zo zeer over het probleem. Ik heb wat proberen op te zoeken over de waarden en normen van de verschillende groepen.
Normen zijn eigenlijk regeltjes waar je je aan moet houden, nou kan ik het wetboek er wel bij gaan halen maar ik kan je in ieder geval vertelen dat de dingen die onder jeugdcriminaliteit zoals: diefstal, vernieling of discriminatie strafbare feiten zijn en dat de overheid(politie) daarop controleert en dat soort gevallen bestraft.
De waarden van de slachtoffers zouden kunnen zijn dat zijn diefstal niet tolereren en hier op tegen zijn maar dat zal de meeste jeugdcriminelen jeuken en doen gewoon waarvoor zij kwamen, DIEFSTAL OF VERNIELING.
De aanleiding is meestal niet een gevolg van een waarde maar meestal verveling of zo hierover meer in het hoofdstuk “belangen”.

Ouders tolereren de delicten van hun kinderen meestal niet en hebben als waarde dat hun kind dit niet mag doen. Dit klinkt misschien een beetje raar, niet mag doen, maar de ouders hebben hun kind(eren) zo opgevoed dat ze dit soort dingen niet mogen doen en dat kan een belangrijke plek opleveren in iemands leven krijgen.

Belangen

*Wat zijn de belangen van de verschillende groepen?
De verschillende groepen hebben allemaal hun eigen belangen dat is iets waar je voordeel van hebt of waar je naar wilt streven.
Ik zet de verschillende groepen onder elkaar en daarachter wat de belangen zijn van de groepen.
- De jeugd (daders): Zij doen dit soort activiteiten meestal doordat ze zich vervelen bijv bij vernielingen of omdat ze stoer gedrag willen tonen tegenover hun vrienden. Ook kan het zijn dat de jeugd spullen nodig hebben die ze gaan stelen omdat ze er gewoon het geld niet voor hebben. Bij discriminatie kan het zo zijn dat de jeugd bepaalde rassen of personen niet mogen en dat ze in hun ogen fout zijn en daarom gaan uitschelden of op andere wijze de mensen beledigen.
- Overheid en politie: Zij willen Nederland veilig houden en dat alle mensen het naar hun zin hebben in Nederland en zich veilig voelen op straat of waar dan ook. Daar dient de overheid voor te zorgen door middel van de politie de straat op te sturen en dat soort strafbare feiten op te sporen en te gaan bestraffen, daarvoor gaan de jongeren naar HALT of de rechtbank. Ook door aangifte kan de politie controleren of iedereen zich wel aan de regels (normen) van de overheid houdt, zo niet dan kan de politie ze laten bestraffen.
- Ouders: Zij hebben als belang dat ze niet willen dat hun kinderen dit gaan doen en spelen volgens mij verder geen rol in dit hoofdstuk.
- Slachtoffers: Zij hebben als belang dat ze niet weer door dit soort jongeren worden beroofd enz. En zijn willen dat de jongeren worden bestraft voor hun daden en dat ze hun spullen weer terug krijgen of weer gemaakt worden als ze vernield zijn.

Macht

*Welke machtsmiddelen hebben de verschillende groepen?
Als je het bekijkt tijdens een strafbaar feit dan kan je het zo zeggen dat je jeugd macht heeft tegenover de slachtoffers door middel van wapens of macht in de zin van bedreigen door te zeggen tegen mensen van als ze het niet doen dat ze worden vermoord of hun familie wordt gepakt.

De overheid en de politie hebben in dit geval de meeste macht. Want zij hebben macht doormiddel van regeltjes wetjes zodat je bestraft word als je wordt betrapt op misdrijven of als je gepakt wordt als iemand aangifte tegen je gedaan heeft.
Daarnaast hebben de ouders ook macht want die kunnen hun kinderen ook straffen maar meestal heeft dit geen zin omdat deze straffen anders zijn dan die van de overheid.
Slachtoffers hebben ook macht tegenover de daders want zijn kunnen een advocaat inhuren die hun helpt met een aanklacht indienen tegen de daders in de rechtbank.

Vooroordelen en/of Discriminatie

*Heeft een groep te maken met discriminatie en/of vooroordelen?
Er zijn mensen die denken dat jeugd van tegenwoordig niks anders toe doen hebben dan uitschelden en jatten, maar er is maar een beperkte groep die dit soort dingen doen en niet alle jongeren in Nederland. Oké, hangjongeren zijn wel eens vervelend maar dat wil niet zeggen dan allen jongeren slecht en vervelend zijn.
Want wat ik al vertelde in het hoofdstuk belangen is dat de jongeren vooroordelen hebben tegen bepaalde (groepen) mensen en daarom gaan discrimineren door mensen buiten te gaan sluiten (negeren) of uit te gaan schelden.

Overheid (regering)


*Wat doet de overheid aan het vraagstuk jeugdcriminaliteit?
De overheid doet heel veel aan dit probleem. Ten eerst door wetten tegen criminaliteit te maken en mensen die wel aan dat soort activiteiten doen worden bestraft en leren van hun fouten. Ook steunt de regering projecten tegen jeugdcrimininalteit. Dat soort projecten haalt jongeren van de straat en die zorgen er ook goed voor dat de jeugd niet in een verkeerd circuit terecht komen.  Die projecten organiseren ook activiteiten voor jongeren om hun van de straat te halen en te voorkomen dat ze dingen gaan vernielen of gaan stelen in winkels.
Het bureau halt valt ook onder de overheid. Dat is een bureau waar jongeren terecht kunnen als ze iets hebben gedaan wat niet mag bijvoorbeeld diefstal of met vuurwerk stunten, wordt hun de keuze opgelegd: Halt of Justitie. Bij halt is het de bedoeling dat de jongeren recht zetten wat ze hebben gedaan doormiddel van schuldbetuigingen of taakstraffen. Daar moet je verplicht werken bij vrijwilligers organisatie voor een bepaald aantal uren.


Hier zie je hoe politieke partijen er over denken en wat ze er aan willen doen.

PvdA:
•De PvdA heeft het onderstaande op 13 februari 2002 het volgende op hun website gezet over jeugdcriminaliteit: •‘Iedere jongere heeft recht op voldoende kansen om volwaardig te kunnen deelnemen in de samenleving. Dit is voor de PvdA het uitgangspunt van het jeugdbeleid, overeenkomstig het Verdrag van de Rechten van het Kind.’

De PvdA zegt dat ze een betere en veiligere samenleving willen realiseren, waarin zowel autochtone als allochtone jongeren perspectief wordt geboden op een goede toekomst. Ze willen de volgende maatregelen ondernemen:
• goede en efficiënte jeugdhulpverlening
• versterking van de jeugdgezondheidszorg
• behoud van aandacht voor jongeren op arbeidsmarkt
• aandacht voor ontplooiingskansen van kinderen tussen 0 – 6 jaar; capaciteit van voor- en vroegschoolse opvang, peuterspeelzalen en voor- en vroegschoolse educatie, onderwijsvoorrangsbeleid

Verder heeft de PvdA nog ambities op het gebied van veiligheid en criminaliteit onder jongeren.
• Met de gemeente als regisseur werken instellingen samen om kinderen te beschermen en hen kansen te bieden op een goede toekomst
• persoonlijke coach voor jongeren die in aanraking komen voor justitie

• scholen signaleren ontsporingen, gaan spijbelen tegen, schoolgebouwen blijven na schooltijd open voor sportieve en culturele activiteiten

CDA:
Het CDA vindt dat jonge criminelen in bepaalde gevallen als volwassenen berecht kunnen worden. Tevens vindt het CDA dat er naast detentie jongeren ook opgevoed moeten worden, om zo te voorkomen dat jongeren in hun oude, criminele gedrag vervallen.
CDA-kamerlid Van de Camp zegt: ‘Het regime en karakter van de huidige straffen worden als te licht ervaren’.

Volgens de CDA moet er een systeem komen, waaraan jongeren die crimineel bezig zijn geweest niet meer aan kan ontsnappen. Ze willen een betere samenwerking tussen Justitie en politie en dit zou moeten lukken door meer uitwisseling van informatie.

Groenlinks:

Alleen meer politie en hogere straffen kunnen dit niet oplossen. GroenLinks wil meer aandacht voor het voorkomen van ellende. Maar als het toch fout gaat, moet de politie en justitie natuurlijk optreden.

Vroeger

*Had men vroeger ook al last van Jeugdcriminaliteit?
Vroeger had men ook al te maken met jeugdcriminaliteit maar ik denk minder als nu. Natuurlijk werd er vroeger ook wel eens een ruitje ingegooid of iets gestolen uit een kruidenierszaak of bij een marktkoopman maar minder als nu. Ook vernieling was vroeger minder dat komt ook omdat de jeugd een andere instelling heeft dan nu. De jeugd is wat meer verveeld dan en verwend dan vroeger. Ook word nu heel vaak stoer gedaan tegenover andere groepen of mensen. De overheid houdt zich er nu meer mee bezig dan vroeger. Dat komt omdat het probleem vroeger anders gezien werd als nu.

Andere Samenlevingen


*Hoe gaat men in andere samenlevingen om met Jeugdcriminaliteit?
Op deze vraag kon ik niet echt een antwoord vinden. Ik weet wel dat in sommige landen de jeugdcriminaliteit veel hoger is dan bij ons in Nederland. Neem de Verenigde Staten, daar gaan kinderen niet naar school en doen niks anders dan mensen beroven en in winkels jatten. Ook is daar het percentage discriminatie veel hoger. Maar ook in landen in Afrika zijn de cijfers van Jeugd Criminaliteit hoger dan bij ons. Dat komt omdat kinderen niet naar school gaan, alleen leven en geen geld hebben om eten te kopen, dan gaan ze het maar jatten of beroven mensen van hun portemonnee.


Ik had graag een kaartje gewild met daarop de percentages jeugdcriminaliteit wereldwijd, maar kon deze helaas niet vinden.
Excuses.

Nawoord

Het viel mij op zich nog wel mee om dit werkstuk te maken, terwijl ik van te voren dacht dat ik er niks van zou bakken maar ik ben redelijk tevreden over mijn resultaat, nu maar hopen dat u dat ook bent!

Mijn manier van werken was heel simpel: Ik typte eerst wat ik ervan wist en wat ik niet wist probeerde ik het op te zoeken op het Internet en nam het in mijn hoofdstuk mee.

Plaatjes heb voornamelijk uit word gehaald om de boel een beetje op te leuken, dan lijkt het tenminste nog een beetje wat!

Bibliografie

Wat ik allemaal gebruikt heb bij het maken van mijn werkstuk
- Maatschappijleerboek (waar die wel niet handig voor is)
- www.google.nl
- www.scholieren.com
- word
- een computer
- een printer
- en last but not least, mijn fantasie!

Inhoudsopgave

- Voorwoord Blz. 2
- Inhoudsopgave Blz. 3
- Groepen Blz. 4
- Waarden en/of Normen Blz. 5
- Belangen Blz. 6
- Macht Blz. 7
- Vooroordelen en Discriminatie Blz. 8
- Overheid Blz. 9

- Politieke partijen Blz. 10
- Vroeger Blz. 12
- Andere Samenlevingen Blz. 13
- Nawoord Blz. 14
- Bibliografie Blz. 15

REACTIES

een scholier

een scholier

wat was je cijfer voor dit werkstuk ??

1 maand geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.