Boerderij

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1993 woorden
  • 13 mei 2008
  • 123 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
123 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De boerderij
Als je het over een boerderij hebt dan heb je het ook over de verschillende soorten boerderijen die er zijn.
Je hebt bijvoorbeeld een melkveeboerderij of een veeboerderij of een graan of maïs bedrijf ik heb het over een melkveeboerderij dat is dat het een boer is die alleen maar koeien heeft die hij melk en wat weiland waar ze op lopen en waar hij in de zomer alles vanaf maait en het kuilt maar daarover meer in de volgende hoofdstukken.
Een vee bedrijf heeft allemaal varkens kippen schapen of geiten die eieren legen voor de slacht zijn kaas geven of lammetjes of wol daar kan dan een boer zelf uit kiezen.

Als je bijvoorbeeld geiten hebt moet je leven van de melk die de beesten geven.
Als je schapen neemt dan moet je weer van de wol of de lammetjes leven die ze krijgen.
Als je nou kippen neem moet je weer van de eieren leven die ze geven.
En varken mest je alleen vet en ze worden opgehaald voor de slacht.
Zo zie je dus dat er niet alleen koeien als boeren beesten worden beschouwen maar ook varkens en kippen en zo.
Dan heb je ook nog boeren die alleen maar graan en maïs verbouwt die heeft een heleboel land waar alleen maar van dat op staat die zaait dat in ongeveer de maand maart. Dan laat hij het ongeveer een half jaar groeien totdat het groot genoeg is dat het met een heel grote machine dat noem je een combine of een maishakselaar daarmee word alles is grote hoeveelheden gemaaid en al de kolven maïs eruit gehaald en bij het graan worden al de korrels eruit gehaald.

Koeien
Op een melkvee boerderij kun je natuurlijk koeien vinden want zonder koeien is er geen koeien melk.
Een koe heeft zoals men weet 4 magen als een koe dus wat eet dan komt het in zijn eerste maag, als hij dan genoeg gegeten heeft gaat hij liggen als hij dan een minuut ligt komt zijn maaltijd weer naar boven dan gaat de koe herkauwen dat zie je wel eens een koe die in het land licht en zit te smaken op een stuk oud gras daarom heeft een koe niet zo heel erg veel te klagen want hij heeft altijd nog wat te eten in zijn maag.
Behalve gras eet een koe nog veel en veel meer als de koe een hele dag buiten gelopen heeft en de stal in de stal word gejaagd krijgt hij daar eerst wat kuilgras mat maïs en borstel, borstel is wat overblijf als je bier gaat brouwen en als dat nog niet genoeg is nog wat gedroogd gras erbij.

Als de koe dan aan de beurt is met melken krijgt hij ook nog wat krachtvoer wat ook wel bekend staat als biks .
Een koe moet 2 keer op een dag gemolken worden in de ochtend en in de avond.
Een koe kan alleen melk geven als hij net een kalfje gehad heeft dan geeft hij een half of 3 kwart jaar melk.
Als een koe zwanger is van een kalf moet hij 2 weken niet meer gemolken worden, dat komt omdat hij dan genoeg biest over moet houden om het half te voeden.
Als een koe in verwachting is van een kalf kun je gewoon zien zonder dat je naar ze buik kijkt als de koe biest begint te geven dat is een soort hele dikken melk wat een kalf heel erg lekker vind maar als pap voor mensen is het ook niet verkeerd.
Een koe geeft ongeveer 20 tot 30 liter melk per keer dat hij gemolken word dat is eigenlijk wel veel.

Het melken
Een koe wordt 2 keer per dag gemolken een koe geeft ongeveer 20 tot 25 liter melk per keer dat hij gemolken word dat is dus 40 tot 50 liter per dag.
Een koe wordt in de ochtend om 6 uur gemolken en avonds om 6 uur dat is dus precies 12 dan elkaar.
Als een koe gemolken word is hij altijd heel erg blij want hij heeft de hele dag melk gemaakt en zit dus propie vol met melk.
Als de koeien dan binnen komen willen ze altijd meteen gemolken worden dus moet je alles heel erg goed schoon hebben dan kan je meteen beginnen.
Eerst maak je de uiers met een doekje goed schoon dan smeer je er wat uiervet op en de melk machine op de uiers en de machine haalt al het melk uit de uiers en laat het dan door een dikke buis naar de melk tank lopen.

Als het dan in de melktank komt is de melk nog helemaal warm op temperatuur van de koe als dan alle koeien geweest zijn doen ze de koel installatie aan wat de melk koud maak en het dus langer bewaard blijft.
Een koe geeft een paar weken na zijn bevalling ongeveer 30 tot 40 liter melk.
Als je dan weer een maand verder gaat geeft hij tussen de 25 en 30 liter melk dat blijft dan even een paar maanden doorgaan zo ongeveer een half jaar.
Dan de laatste paar maanden van het jaar heeft de koe nog maar 20 tot 30 liter melk.
Een koe heeft ook een tijd dat hij droog staat dan geeft hij geen melk dat komt omdat hij er geen melk meer gemaakt kan worden daarvoor is eerst een kalf weer nodig.
Doordat een koe een kalf krijgt komt er melk in zijn uiers die melk maakt hij dan een jaar lang of zo want zo lang hoort een koe zijn kalf melk te geven.

Machines
Als een boer koeien heeft en ze ook voer moet geven zo ongeveer 32 kg per koe is dat moeilijk te doen met een kruiwagen.
Daarom heeft een boer allemaal machines die het werk veel makkelijker maken.
Een daarvan is de trekker, dat ia een hele grote auto met voor heel kleine wielen en achter hele grote.
Een trekker is een hele grote sterke machine die je voor alles kunt gebruiken als je bijvoorbeeld het land moet gaan bemesten en je hebt 20 hectare dan gaat dat niet zo heel erg gemakkelijk dan doe je een mestwagen of een giertank erachter en alles word bemest.
Ook als je moet maaien kan je gewoon een hele grote maaier erachter doen en alles kan je in een wip maaien.

De meeste trekker die de mensen hebben in Nederland zijn tussen de 20 en 200 pk dat is niet zo heel erg veel want in Amerika halen ze met gemak de 2000 pk
Maar daar is ook een reden voor in Nederland is alles heel erg drassig en kan er dus niet zo heel erg veel op.
Boeren vinden het soms overbodig om ruigemest te gebruiken dat is mest van paarden konijnen en andere beesten met wat stro er tussen.
Daarom gebruiken de meeste kunstmest dat is een soort mest die door mensen gemaakt is die gebruiken ze of omdat het veel makkelijker gaat of omdat het vlak bij een dorp is en de mensen stank overlast krijgen.
Ook gieren dat is met de koeien vlaaien die koeien in de stal achter laten die worden met een hele grote slang opgezuigd dan komt het in een hel grote buis waar heel veel gier zoals je het noemt ingedaan en met een hele grote injecteur over het land verspreid.
Je hebt ook nog de kuilvoer snijder dat is een hele grote hef met ijzeren punten eraan waarmee hij in het gras kan prikken dan heeft hij boven een soort balk die hij kan laten zaken met messen eraan die snijden het gras af zodat je het in hele grote blokken naar de koeien kan brengen.

Hooien en kuilen
Een koe heeft ook in de winter els er geen gras groeit gras nodig daarom moet een boer als het een paar dagen lekker warm is alles maaien en het opkuilen.
Als iemand zegt dat hij gaat kuilen denken de meeste mensen meteen aan een kuil graven maar als je dat denkt hebt je het goed fout.
Als een boer gaat kuilen moet hij eerst al het gras maaien dat goed is.
Dit is dus een boer die zijn land maait.
Als hij het dan gemaaid heeft moet hij als het goed droogt het 1 keer per dag schudden.
Als je gaat schudden draai je met een schudder al het hooi om zodat het aan beide kanten kan drogen.

Als het hooi goed droog is ga je alles op de wiers leggen dat doe je met een wiers.
Een wiers is een hel lange rij met hooi dat is heel erg goed want dan kan een opraapwagen het oprapen en op een kuil gooien met een opraapwagen. Een soort hele grote wagen met voor een pick up dat is een wals met tanden die het hooi naar binnen werkt als het dan binnen is moet het er ook weer uit natuurlijk.
Als je het eruit wil hebben moet je de bodemketting aanzetten dat is een hel grote balk die al het hooi naar buiten schuift.
Als het dan buiten de wagen licht gaat er een hele grote trekker overheen rijden die trekker heeft meestal een verdeler achterop.
Dat is een machine die al het hooi alle kanten opgooit daadoor komen er geen vreemde bobbels in als de kuil dan hoog genoeg is word er zout over gestrooid en het zijl gaat erover.
Je hebt dan ook nog hooien in baaltjes een baal is een hele boel hooi samengeperst met touwtjes eromheen.
Als je hooibalen wil hangt het van de baal af hoelang het moet blijven drogen.
Als het een kleine rechthoekige baal is moet het hooi echt kurkdroog zijn dat komt omdat er geen zijl overheen kan omdat ze zo klein zijn.
Dan is het wel mooi als ze lekker droog zijn.
Als het nou een vierkante of ronde baal is moet het hooi nog een beetje groen zijn niet zoals een klein baaltje helemaal geel.
Dat komt omdat het een heel grote baal is en er zijl over kan dan is het juist wel goed om het af te dekken.
Om een baaltje te maken hebt je natuurlijk ook een balenpers hebben.

Als je de balen in het plastic wil hebben moet er natuurlijk ook een balenwikkelaar zijn dat is ook een machine die allemaal plastic om de balen doet.

Landgoed bemesten en maaien
Een melkveehouderij heeft natuurlijk ook landgoed met gras erop om zijn koeien te voeren als het buiten lekker weer is laat de boer zijn koeien naar buiten en haalt dan kunnen ze de hele dag lekker eten.
Het land moet ook genoeg bemest worden door de boer anders gaat het verwilderen en vinden de koeien het niet meer lekker.
Het bemesten word met een heel grote giertank gedaan dat is een grote buis met allemaal koeien poep die nog vloeibaar is.
Een giertank heeft achter een heel grote verdeler met slangen die alles in een keer wel 20 meter breed kan bemesten.
Je hebt ook nog andere manieren om het land te bemesten de manier om het met kunstmest te doen is tot nu toe het meest gebruikte dat is het goedkoopst en het makkelijkst want met gieren moet je wachten tot het bijna gaat regenen anders verbrand het.
Met kunstmest kun je het gewoon altijd strooien want daar is niets tegen het stinkt niet en het verbrand ook niet.
Een kunstmeststrooien is een bak waar een klep onderin zit met helemaal daaronder een propelor die alles verspreid.
Dan heb je ook nog ruigemest dat is paarden en koeien poep met stro erdoorheen dat doe je dan in een ruigemstewagen dat is een kar met achter 2 draaiende balken die alles naar buiten gooien. Dat is de meest vriendelijke manier van het land bemesten maar het trekt wel het meeste onkruid aan.

Nawoord
Het is heel erg leuk om mijn werkstuk over de boerderij te houden.

Ik heb er redelijk veel over geleerd hoe je moet melken wanneer en hoe je moet kuilen en wat over de koeien.

Bronvermelding
www.google.nl
www.spreekbeurten.info
www.trekkerweb.nl
www.deutz-fahr.nl

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.