Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Duitsland

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 7 | 2921 woorden
  • 17 maart 2008
  • 394 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
394 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Duitsland algemeen

Duitsland is in 1871 ontstaan door het samenvoegen van een aantal kleinere staten. Na de Tweede Wereldoorlog werd Duitsland in twee stukken verdeeld in Oost-Duitsland en West-Duitsland. In 1990werd Duitsland weer één. Duitsland heeft een oppervlakte van 356.733 m2. Duitsland is 9,5 keer zo groot als Nederland. Duitsland heeft 80,3 miljoen inwoners. Duitsland is een dichtbevolkt land. De munteenheid was de Duitse Mark in het Duits is het Deutsche Mark nu is de munteenheid de Euro.
Hoog-en Laagduits


In Duitsland worden verschillende dialecten gesproken. De officiële spreektaal noemt men Hoogduits het wordt gesproken in Duitsland, Oostenrijk, Liechtenstein en in delen van België, Zwitserland en Italië. Duits lijkt op Nederlands en Engels die drie talen behoren tot dezelfde Germaanse taalgroep. Laagduits is een dialect dat in Noord-Duitsland gesproken wordt. Laagduits lijkt meer op Nederlands dan Hoogduits.

Adelaar en vlag

De adelaar is het teken van Duitsland. Hij komt van de Romeinen. Romeinen hadden een adelaar in hun schild. Sinds ongeveer 100 jaar na Christus wordt hij in Duitsland gebruikt. De Duitse vlag heeft de kleuren van de Weimar Republiek.

Muzikaal Duitsland

J.S. Bach
Zonder Duitsers en Oostenrijkers was er niet veel van klassieke muziek overgebleven zijn. De meeste beroemde klassieke componisten waren Duitsers. Bijvoorbeeld: Bach, Händel, Beethoven, Mendelssohn, Schumann, Brahms en Wagner. Beethoven is in Bonn geboren maar voor een groot deel van zijn leven is Beethoven (1770-1827) in Wenen (Oostenrijk) gaan wonen. Beethoven is later doof geworden maar bleef wel muziek schrijven. Net als Beethoven woonde Brahms ook voor een groot deel van zijn leven in Wenen. Händel woonde een tijd in Engeland. Bach was één van de grootste componisten. Hij woonde in Leipzig.

Rakketten

In de Tweede Wereldoorlog gebruikte Duitsland V2 raketten om Engeland aan te vallen. Die zijn uitgevonden door Wernher von Braun (1912-1977). Soms vielen die raketten ergens in Nederland op straat. Wernher von Braun heeft geholpen met de bouw van de Saturnus-5-raket daarmee vlogen de Amerikanen later mee naar de maan.


Vroegere geschiedenis

Vroeger waren Duitsland, Nederland, Frankrijk en Noord-Italië één groot Frankisch rijk. Karel de Grote was de keizer ervan.
Na Karel de Grote werd Duitsland deel van het Heilige Roomse Rijk. Dit bestond uit veel aparte Koninkrijken en Vorstendommen.

Van 1438 tot 1806 werd het geregeerd door de Habsburg familie uit Oostenrijk dit was een machtige familie.
Na de 30 jarige oorlog(1618-1648) werd Pruisen de sterkste staat van Duitsland. Berlijn was de hoofdstad ervan. Frederik II (de Grote) was de meest succesvolle koning van Pruisen. Hij was een liefhebber van kunst. Bekende componisten uit die tijd zoals Johann Sebastian Bach schreven muziekstukken voor hem.
In de 19e eeuw sloot Pruisen zich aan bij Oostenrijk. Ze vochten samen tegen Napoleon Bonaparte. Pruisen werd verslagen. Grote stukken van Duitsland werden door grote Franse troepen in bezit genomen. Napoleon werd uit eindelijk door Britse, Russische, Oostenrijkse en Pruisische troepen verslagen. Dat was in 1815.
In 1862 werd Otto von Bismarck de eerste minister van Pruisen. Hij zei dat hij ijzer en bloed zou gebruiken om Duitsland te verenigen. Hij vergrootte de invloed van Pruisen met drie korte oorlogen tegen Denemarken(1864), Oostenrijk(1866) en Frankrijk(1870-71).
Duitsland werd verenigd in 1871. De Pruisische koning Willem I werd de keizer en Bismarck werd de eerste kanselier en het hoofd van de regering. Al gauw werd het Duitse Rijk machtig in Europa. Willem II de zoon van Willem I volgde zijn vader op. Hij kreeg ruzie met Bismarck. In 1890 dwong hij Bismarck af te treden. Daarna probeerde hij de macht te vergroten.

Bismarck

De Eerste Wereldoorlog

Op 28 juni 1914 werd aartshertog Frans Ferdinand doodgeschoten door een Servische terrorist. Ferdinand was erfgenaam van de Habsburgse troon. Een maand daarna begon de Eerste Wereldoorlog. Op ongeveer 28 juli 1914 dus. Duitsland vocht hierin met Oostenrijk tegen Frankrijk, Engeland en de Verenigde Staten. Duitsland verloor uiteindelijk in 1918. De keizer vluchtte het land uit naar Nederland. In 1918 kwam er zo een einde aan het Duitse keizerrijk. Er kwam een nieuwe staat dat was een democratie. Het heette de Weimar republiek genoemd naar de stad waar de nieuwe grondwet was op gesteld.

De Tweede Wereldoorlog

Hitler
In 1933 kwam Adolf Hitler aan de macht. Toen kwam het einde aan de Weimarrepubliek.

In Duitsland was veel armoede en werkloosheid Hitler beloofde verbetering. Hitler heeft een keer toen hij in 1924 in de gevangenis zat een boek geschreven dat Mein Kampf(Mijn Strijd) heet. Hier schreef hij in wat hij van plan was. In 1935 werd het hakenkruis de nationale vlag. Politieke partijen werden verboden. Iedereen die het niet eens was met Hitler werd gearresteerd.
Er werden concentratiekampen gebouwd waar Joden, zigeuners en invaliden gevangengenomen werden. Ze werden gemarteld en uiteindelijk vermoord. In concentratiekampen werd verteld dat de gaskamers douchebarakken waren. De lijken werden verbrand in ovens.
In 1939 begon Hitler de oorlog. In 1939 ontmantelde Duitsland de Poolse grensposten. Hitler had geëist dat Polen de Poolse Corridor zou opgeven. Dat was een smalle strook die Oost-Pruisen scheidde van de rest van Duitsland.
Polen weigerde het op 1 september. Groot-Brittannië en Frankrijk hadden beloofd Polen te helpen als het zou worden aangevallen. Op 3 september verklaarden ze Duitsland de oorlog. De WO II was begonnen.
In 1940 werd Nederland ook aangevallen. Nederland wou neutraal zijn maar Hitler schond de neutraliteit van Nederland. Na 4 dagen vechten gaf Nederland zich over.
Eten kreeg je op de bon in de oorlog. In 1943 werd de rantsoenering strenger. De rantsoenen werden steeds kleiner. In Engeland en Duitsland werden aanplakbiljetten opgehangen daarop stond dat je ‘s nachts alle lichten moest afschemeren. Grote sperballonnen in Engeland beschermden de grote steden tegen luchtaanvallen. Bommenwerpers moesten hoog vliegen om niet in de kabels verstrikt te raken. Duitsland heeft Groot-Brittannië niet in handen gekregen. In Duitsland werd de oorlog blitzkrieg(bliksemoorlog) genoemd. Landen zoals Zwitserland, Spanje, Portugal waren neutraal. De Verenigde Staten waren eerst ook neutraal maar later werd op 7 dec. 1941 door Japan een verrassingsaanval gedaan op Pearl Harbor een Amerikaanse marinebasis op Hawaii. Er werden 19 schepen vernietigd en 2403 zeelieden gedood.
Het hoofdleger van Duitsland was de Weermacht(Weermacht). Verder had je nog de Schutzstaffel(SS), Sicherheidsdienst(SD), Geheime Staats Polizei(Gestapo). De luchtmacht was de Luftwaffe.
Het verzet was er ook. Het verzet saboteerde bruggen enz. er werden ook wapendroppingen gehouden dan kwamen er vliegtuigen uit Engeland. Het verzet seinde dan morsetekens naar zo’n vliegtuig die gooide dan containers met wapens naar beneden. Het Franse verzet stuurde ook brieven. Ze deden er vervalste postzegels op die werden in Engeland gedrukt. Er werd bij de mevrouw die op de postzegel stond een dikke wal onder het linkeroog getoond bij een echte was dat niet zo. Het verzet maakte ook varvalste persoonsbewijzen voor onderduikers. Persoonsbewijzen moesten mensen altijd bij zich dragen. In 1945 verloor Duitsland de oorlog. Op 30-04-1945 pleegde Hitler zelfmoord.
Toen Duitsland zich had overgegeven was de oorlog nog niet afgelopen Japan ging door. De VS was zat van de oorlog daarom gooiden ze 2 atoombommen op Japan; 1 op Hiroshima en 1 op Nagasaki. Toen gaf keizer Hirohito van Japan zich vrijwel meteen over en was de oorlog afgelopen.





Berlijn is de hoofdstad van Duitsland. Berlijn heeft 3,5 miljoen inwoners. Het is ook de grootste stad. Het ligt aan de rivier de Spree. Sinds 1920 is het een aparte deelstaat. Een deelstaat is een soort provincie. De mooiste straat in Berlijn is de Kürfurstendamm. Het is een brede straat en aan beide kanten zijn winkels, café΄s en theaters. Aan het eind staat de keizer Wilhelm Herdenkingskerk. Na de WO II is deze kerk niet gerestaureerd om mensen te herinneren aan de WO II.

Wapen van Berlijn

Geschiedenis

Rond 1200 was Berlijn een klein dorpje het lag aan de oever van de Spree. Op 18 januari 1871 werd Berlijn de hoofdstad van het Duitse Rijk, Otto von Bismarck riep het tot hoofdstad uit. Hij riep ook het Duitse Rijk uit. In 1945 op 30 april pleegde Hitler zelfmoord. In april kwamen Russische troepen Berlijn binnen alles werd straat voor straat veroverd. Toen Adolf Hitler zelfmoord had gepleegd gaf Duitsland zich over. Duitsland werd in vier stukken verdeeld Berlijn ook. Er kwam een Amerikaanse, een Engelse, een Franse en een Russische zone. Van West-Duitsland was Berlijn niet de hoofdstad, dat was Bonn. Van Oost-Duitsland was Berlijn wel de hoofdstad. Veel burgers uit Oost-Berlijn probeerden naar West-Berlijn te vluchten. In 1961 werd in Oost-Berlijn besloten de Berlijnse muur te bouwen. De muur had een lengte van 165 km en was vier meter hoog. De muur had een afgeronde top die maakte het extra moeilijk om eroverheen te klimmen. De muur was van beton. In Oost-Berlijn lagen mijnen bij de muur. Er stonden wachttorens met machinegeweren. Er liepen ook bewakers met honden. Mensen uit West-Berlijn konden naar Oost-Berlijn dan kregen ze een visum die één dag geldig was. Je moest voor middernacht terug zijn. Iedere bezoeker moest een vast bedrag aan harde Westerse Valuta omwisselen tegen Oost-Duits geld. Dat was bijna niks waard. De beroemdste grensovergang is Checkpoint Charlie.

Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor is in de 18e eeuw gebouwd voor koning Frederik Wilhelm van Pruisen. Het is één van de beroemdste bouwwerken van Berlijn. Boven op de tor staat een Griekse strijdwagen met daarin de godin van de overwinning. Die godin heet Victoria. Deze strijdwagen is in 1806 door Napoleon meegenomen naar Parijs als trofee. Acht jaar later in 1814 dus bracht een Duitse maarschalk de strijdwagen weer terug. De strijdwagen die je nu ziet is niet het origineel, het origineel is in de WO II verwoest.

Reichstag

In 1894 is de Reichstag(Rijksdag) geopend. De nieuwe keizer Wilhelm II was aanwezig. Boven de hoofdingang stond: ˝ Dem Deutschen Volke˝(Aan het Duitse volk). In 1933 een paar weken nadat Hitler aan de macht kwam brandde de Reichstag voor een groot deel af. Een jonge Nederlander die Marinus van der Lubbe heet werd gearresteerd. Hij werd verdacht van de brand gesticht te hebben. Maar het is nog onduidelijk of hij de brand wel heeft gesticht of dat de Nazi’s het zelf hebben gedaan. Van der Lubbe is geëxecuteerd. In 1992 toen Duitsland weer zelfstandig was. Werd besloten dat de regering weer in de Reichstag zou komen. Maar de Reichstag moest nodig verbouwd worden. Een Britse architect Sir Norman Foster heeft het ontwerp van de nieuwe Reichstag gemaakt. Het zou 600 miljoen gaan kosten alleen de buitenmuren bleven staan. Door de verbouwing kwam er meer daglicht in de Reichstag dan ooit omdat op het dak een glazen koepel is gebouwd. In een deel van de Reichstag zijn kogelgaten van Russische soldaten blootgelegd ze zijn nog steeds te zien. Je kunt ook nog kreten zoals ˝Hitler kapot!˝ zien die geschreven zijn met graffiti, en door Russische soldaten zijn aangebracht.

Frensehturm

De Frensehturm is een televisietoren. De Frensehturm is 365 meter hoog en is op één na de hoogste van Europa. De toren is in 4 jaar gebouwd. Volgens inwoners van Oost-Berlijn wilde de Oost-Duitse leider Albrecht voor elke dag van het jaar een meter. Het is de enige toren van Europa die midden in een plaats staat. Boven in de toren zit een restaurant. Het restaurant draait ieder halfuur om zijn as. De toren is in gebouwd toen Oost en West-Duitsland er nog waren.


Bertolt Brecht

Bertolt Brecht(10 januari 1898-14 augustus 1956) was een dichter en toneelschrijver. In de WO II vluchtte hij naar de Verenigde Staten. Na de oorlog ging hij in het communistische Oost-Berlijn wonen. Hij richtte een toneelgezelschap op, het Berliner Ensemble. Overal in Europa trad het op.

Steden

Ongeveer 85% van de Duitsers woont in steden. De grootste stad is Berlijn. Berlijn heeft 3.457.000 inwoners. In de Tweede Wereldoorlog zijn veel steden verwoest. Sommige oude gebouwen zijn gerestaureerd. Na de oorlog zijn er ook moderne gebouwen gekomen. In het noorden van Duitsland ligt Hamburg, Hamburg is de belangrijkste havenstad. In het Roergebied liggen de steden: Köln (Keulen), Essen, Bonn, Duisburg, Wuppertal en Dusseldorf. Die liggen op een kluitje bij elkaar. Bonn ligt aan de oever van de Rijn. Na de Tweede Wereldoorlog was Bonn vanaf 1945 tot 1990 de hoofdstad van West-Duitsland. Bonn is de geboortestad van Ludwig van Beethoven(1770-1827) hij was een van de grootste componisten. Het huis waar hij geboren is, is nu een museum. Beethoven woonde voor een groot deel van zijn leven in Wenen(Oostenrijk). Later werd zijn gehoor slechter dat was toen hij dertig was. Hij is later helemaal doof geworden. Toen hij doof was heeft hij nog een paar van zijn mooiste werken gemaakt. Bayreuth is een klein stadje die in Beieren ligt. De componist Richard Wagner (1813-1883) heeft er van 1872 tot 1883 gewoond. Bayreuth is beroemd door het jaarlijkse Wagnerfestival die in juli word gehouden. Wagner componeerde opera’s. In Bayreuth heeft hij een theater laten bouwen, het ’Festspielhaus’. Daar konden zijn eigen stukken worden
uitgevoerd.

Bestuur

Duitsland bestaat uit 16 deelstaten de grootste is Beieren de kleinste is Bremen. Iedere staat heeft een eigen regering en een eigen hoofdstad. In de meeste deelstaten staat een minister-president aan het hoofd. Berlijn, Bremen en Hamburg hebben een burgemeester.

Regering

Het staatshoofd van Duitsland is de Bondspresident. De rol van de Bondspresident lijkt op die van de koningin van Nederland en op die van de koning van België. De Bondspresident is nu Horst Köhler. Aan het hoofd van de regering staat een bondskanselier. Dat is een soort minister-president. Hij of zij kiest de ministers van zijn of haar kabinet. Paleis Schaumberg is de officiële woning van een Bondskanselier. Paleis Schaumberg staat in Bonn. Angela Merkel is nu de Bondskanselier. Voor haar was Gerhard Schröder Bondskanselier hij is nu advocaat.

Horst Köhler

Horst Köhler is geboren op 22 februari 1943. Hij is geboren in Skierbieszow, dat ligt in Polen. Polen was toen bezet door de Duitsers. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vluchtte z’n familie naar Duitsland, naar de plaats Leipzig. In 1953 vluchtte z’n familie uit Oost-Duitsland, ze gingen in West-Duitsland in Ludwigsburg(Baden-Württemburg) wonen. Köhler ging economie en politieke wetenschappen studeren aan de universiteit van Tübingen. Hij werd in 2000 aangesteld als directeur van het Internationaal Monetair Fonds(IMF).

Op 4 maart 2004 werd Köhler lid van de Christen Democratische Unie(CDU) als gemeenschappelijke kandidaat voor het presidentschap van de CDU. Op 23 maart 2004 werd hij gekozen tot bondspresident. Op 1 juli 2004 werd hij echt bondspresident toen trad de oude Bondspresident af. Hij mag vijf jaar bondspresident zijn.

Angela Merkel

Angela Dorothea Merkel is geboren in Hamburg op 17 juli 1953. Haar meisjesnaam is Kasner. Ze is sinds 22 november 2005 bondskanselier. Ze is de eerste vrouwelijke bondskanselier, de jongste bondskanselier en de eerste bondskanselier die ui Oost-Duitsland afkomstig is. Ze is nu 51 jaar. Toen ze bondskanselier werd feliciteerde Gerhard Schröder haar als eerste. Angela Merkel zit in de CDU. Op 10 oktober werd bekend dat ze bondskanselier werd als alle gesprekken zouden slagen. Ze werd op 22 november ook gevraagd of ze de uitslag accepteerde ze antwoordde dat ze de uitslag accepteerde. Gerhard Schröder gaat als advocaat aan de slag. Hij is van plan zijn herinneringen van toen hij zelf bondskanselier was op te schrijven.



Duitsland heeft allemaal soorten landschappen. Vruchtbare vlakten in het noorden, heuvels in het midden en hoge bergen in het zuiden. De Beierse Alpen vormen de grens met Oostenrijk. Het klimaat is gematigd. In de zomers kan het niet heel erg heet worden en in de winters kan het niet heel hard vriezen. In het zuiden bij de Alpen kan het wel hard vriezen. Neerslag valt er net zoals bij ons het hele jaar. Het noorden van Duitsland is laag en vlak dat is de Noordduitse laagvlakte. Hier stromen rivieren zoals de Elbe en de Weser. Je vindt hier veel landbouw, omdat er veel rivierklei ligt en dat is vruchtbaar. Het lijkt veel op het noorden van Nederland. Er zijn ook grote heidevelden de bekendste is de Lüneburger Heide. De Duitse bossen zijn bekend om het hout en de schoonheid. Het beroemdste is het Schwarzwald (Zwarte Woud). Dat bos bestaat uit donkere denne-en sparrebomen. Veel Duitse sprookjes en verhalen spelen hier. De hoogste bergen liggen in de Beierse Alpen. De hoogste berg is de Zugspitze. Er liggen ook woeste landschappen zoals de kloof van Neuschwanstein. Vroeger waren er wilde zwijnen, lynxen, beren, wolven en herten. Er is veel gejaagd op deze dieren. Nu vind je nog wat wilde zwijnen en lynxen in bossen en in de bergen. In het vroegere Oost-Duitsland zijn nog wolven. Andere dieren leven in natuurreservaten. De Lüneburger Heide bij Hamburg en het Beierse Nationale Park in het zuiden zijn een paar van die reservaten.

Zugspitze

De Zugspitze is de hoogste berg van Duitsland. De Zugspitze ligt in Zuid-Beieren. De Zugspitze is 2.962 meter hoog. Boven op de Zugspitze staat een gebouw met daarin een restaurant, een kiosk, een klein Zugspitze museum en een zaal waar allerlei activiteiten gehouden worden. Vanaf het dak van dit gebouw kan je naar de top klimmen. Je hebt hiervoor wel goede bergschoenen en wat ervaring nodig. Op de top staat een ”Gipfelkreuz” dat is een kruis dat aangeeft dat daar de top is en dat die al beklommen is. De Zugspitze is als eerste beklommen door Josef Naus. Hij heeft de Zugspitze beklommen op 27 augustus 1820.

Neuschwanstein

Ergens in de bergen staat Neuschwanstein. Slot Neuschwanstein staat in Beieren. Het is een sprookjeskasteel. Neuschwanstein ligt in Allgäu bij Füssen. Het kasteel is in de 19e eeuw laten bouwen door Lodewijk II van Beieren (Ludwig II). Neuschwanstein is het beroemdste bouwwerk van Lodewijk II. Het is één van de bekendste, toeristische attracties van Beieren. Neuschwanstein is nooit helemaal afgebouwd omdat Lodewijk II overleed voordat Neuschwanstein af was. De bouw is toen stil gelegd. Neuschwanstein is drie maanden na de dood van Lodewijk II geopend voor toeristen. Achter Neuschwanstein ligt de Alpsee, dat is één van de vele meren in de Beierse Alpen. Neuschwanstein stond model voor het kasteel van Doornroosje in de film van Walt Disney.

REACTIES

M.

M.

top werkstuk nu ben ik morgge al klaar ;)

13 jaar geleden

W.

W.

wauw nu ben ik snel klaar door jou werkstuk

12 jaar geleden

A.

A.

wauwww echt een top werktsuk ik had een 13 ik lieg ech niet hoor groetes dalii

11 jaar geleden

..

..

kan niet!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

7 jaar geleden

S.

S.

weet iemand bijzonderheden van duitsland ( binnen 14 januari graag)! zet het maar in reacties, heb het echt nodig.

11 jaar geleden

E.

E.

Heei bedankt voor jou werkstuk nou weet ik een beetje ho ik het moet doen je hebt echt een goed werkstuk ;) ik ga het niet overschrijven hoor!! :) maar ik gebruik het als voorbeeld
Nou heel erg bedankt en groetjes Eva

10 jaar geleden

I.

I.

ik zoek iets over planten en dieren en niet dit

10 jaar geleden

D.

D.



Hoi Iris,

ik weet een site waar je dat kan vinden

Spreekbeurten.nl

nog veel sucsses!!!

Gr. Daantje

10 jaar geleden

H.

H.

Supersaai maar,je kunt er wel wat voor leren.
En het is kort mag langer en uitgebrijder
een 8

10 jaar geleden

A.

A.

ik heb er echt heel erg veel aan bedankt
ik wil je echt bedanken!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

10 jaar geleden

S.

S.

Weten jullie nog iets van de taal en inwoners

En dankjewel voor dit informatie

10 jaar geleden

F.

F.

hoi,
Duitsland is niet alleen maar oorlog!

9 jaar geleden

D.

D.

Erstaanveelfoutenin

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.