Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Frankrijk

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 7 | 2740 woorden
  • 12 oktober 2007
  • 548 keer beoordeeld
Cijfer 6
548 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Frankrijk

Kaartgegevens
Frankrijk is het grootse land van Europa. Het heeft zeven grenzen.
Die grenzen liggen aan België, Luxemburg, Duitsland, Italië, Zwitserland, Andorra en Spanje. En het heeft ook nog grenzen aan kusten van zeeën.
Waar een voorbeeld van is de Atlantische oceaan en de Middellandse Zee.
Het vaste land van Frankrijk telde 1 jan 2001 59 miljoen inwoners.
Frankrijk staat op de tweede plaats in de Europese unie van de meeste inwoners
De bevolking van Frankrijk nam na 1945 sterk toe door o.a. vooruitgang in de gezondheidszorg. Vanaf het midden van de jaren zestig nam de bevolkingsgroei sterk af maar sinds 1977 is er sprake van een lichte toename.

In 2000 werden mannen gemiddeld 73 jaar en vrouwen 81 jaar oud. In 2000 en in 2001 werden er ongeveer 775.000 baby’s geboren.

Frankrijk is 17 keer groter dan Nederland. En het is totaal 551.500 vierkante kilometer groot.
Frankrijk heeft 22 departementen (provincies)
Frankrijk heeft ook een eiland dat Corsica heet.

Waar wonen de mensen?
Frankrijk is zo dicht bevolkt als sommige andere landen in West –Europa.
Er wonen ongeveer 59 miljoen mensen, net zoveel als in Groot–Brittannië, maar Frankrijk is wel bijna twee keer zo groot.
Vroeger was dat anders.
In 1800 bijvoorbeeld woonden in Frankrijk bijna vijf keer zo veel mensen als in Engeland. Tussen 1870 en 1945 heeft Frankrijk veel te lijden gehad door de drie oorlogen met Duitsland. Er zijn toen veel Fransen gesneuveld en de bevolking daalde tot minder dan 40 miljoen. Na de tweede wereldoorlog gaf de Franse regering premies in de vorm van geld en televisies aan mensen die kinderen namen. De mensen krijgen nog steeds een flink bedrag aan kinderbijslag.
De bevolking is heel ongelijk over het land verdeeld

Frankrijk heeft ongeveer 100 mensen in een vierkante kilometer. In de bergen wonen er maar 14 per vierkante kilometer.
Veel mensen zijn weggetrokken uit het platteland en in veel dorpjes staan huizen leeg. Mensen zijn vertrokken naar steden als Lyon en Marseille waar meer dan 1 miljoen inwoners wonen.

Het landschap
Het Franse landschap bestaat uit laagvlakten, kusten en bergen. De bergen zijn in het zuiden en in het oosten van Frankrijk. 25% van Frankrijk zijn bergen.
Het grootste deel van Frankrijk bestaat uit laagland en het heuvelland. Het laagland is bijv de Belgische Ardennen en de Vogezen. De Belgische Ardennen en de Vogezen liggen in het oosten van Frankrijk.
De bergen zijn in het zuiden de Pyreneeën. In het oosten heb je bijvoorbeeld de Alpen en ook de Jura. Een heel beroemd stuk bergen in Frankrijk is de alpen.
De alpen zijn ontstaan doordat Italië eerst bij Afrika hoorde. Toen er een aardbeving is geweest, is dat naar Europa gedreven. Daardoor zijn de alpen ontstaan.

Een berg in Frankrijk is:
De Mont Blanc. Hij is 4807 meter hoog en is de hoogste berg van west-Europa.
Vlak bij bergen zijn vaak ook rivieren. Daar zijn ook heel veel fossielen te vinden.
Dat komt door het bergwater. Het bergwater stroomt via de bergen naar beneden en dat gebeurd vaak in de zomer omdat de sneeuw dat op de bergen ligt smelt door de zon. En het water aan de oevers van de rivieren stroomt vaak van lage bergrotsjes naar beneden.
Frankrijk heeft verschillende rivieren.

Een paar lange rivieren in Frankrijk zijn: de Seine. Hij is 775 km lang in Frankrijk. Maar de totale lengte van de Seine is 1006 km lang.
De rivier is heel mooi om er rustig in te kanoën.
De Loire is 1020 km lang.
Langs de rivier staan prachtige kastelen.

Het klimaat
In Frankrijk zijn verschillende klimaten rondom de Middellandse Zee en in het westen heerst een zeeklimaat de zomers droog en warm en de winters zacht en vochtig.

In het oosten is een landklimaat de winters zijn meestal koud en in de zomer is het niet zo warm gemiddeld: 19 c graden en het regent er niet zo vaak.
In het midden van Frankrijk is een overgangsklimaat met eigenschappen van zowel een zee als landklimaat. In Frankrijk als je in de bergen zit in de zomer zie je vaak kleine beekjes lopen, dat komt door het smeltwater van de sneeuw. Hoe meer sneeuw hoe meer smeltwater.
In de zomer smelt dat dus naar beneden omdat het warm is.

Middelen van bestaan
In Frankrijk neemt landbouw een belangrijke plaats in. Vroeger werkten veel mensen op het land. Tegenwoordig doen machines dat werk. Daardoor werken er minder mensen op het land. De boeren verbouwen graan (tarwe, haver en gerst, druiven, fruit en groenten. De melkveehouders leveren kaas, boter, melk, room en yoghurt.
De Franse boeren en vissers zorgen voor bijna al het voedsel dat de mensen nodig hebben. Het volk van de Bretagne (Bretons genoemd) bestaat voornamelijk uit vissers en boeren.

Bijna de helft van de totale zeevisvangst van Frankrijk komt uit deze streek.
Vijgen, sinasappels, citroenen, amandelen en olijven groeien in het zuiden langs de Middellandse Zee.
In de wijnbouw werken ook heel veel mensen, vooral in de tijd van de druivenoogst. Wijn en cognac uit Frankrijk worden naar alle windstreken uitgevoerd. De Franse wijn is wereldberoemd.

In het zuidoosten en op de centrale hoogvlakte zijn veel schapenfokkerijen.
Roquefort is kaas, die wordt gemaakt door schapenmelk. Ook hier zijn mensen mee bezig om van deze melk kaas te maken.

Bij de Franse spoorwegen werken ook heel veel mensen.
De TVG (train a grande vitesse) raast van stad naar stad en is de snelste trein ter wereld.
Enkele van de andere belangrijkste industrieën zijn: de staalnijverheid, de auto-industrie, de vliegtuig- en de scheepsbouw, de textielnijverheid, de parfumindustrie.
De parfumindustrie is ook voornamelijk in Bretagne. Die parfumindustrie is erg belangrijk. Ook de bloemen voor de parfumindustrie worden daar gekweekt.

Veel Fransen werken in hotels en restaurants.
Vooral in de alpen en langs de kust van de Middellandse Zee is er veel toerisme.
In het zomerseizoen kunnen de mensen dan goed geld verdienen.


Toerisme in Frankrijk
Veel mensen bezoeken Frankrijk. Deze toeristen bezoeken grotten, bergen, Parijs, Disneyland, en maken mooie wandeltochten, maar er is natuurlijk nog veel meer te zien en te doen. Je kunt er ook lekker winkelen. Maar in de zomer en in de winter komen er ook veel mensen in Frankrijk op vakantie.
In de zomer gaan de mensen meestal kamperen en wandelingen maken maar ook vooral om te luieren.
En in de winter komen de mensen vooral om op wintersport te gaan. Er ligt dan soms wel eens 2 meter sneeuw op de bergen. Je kunt in de Alpen op wintersport gaan en je kunt ook in de Pyreneeën gaan wintersporten.
Wat er in Frankrijk ook veel te zien is zijn de lavendel velden. Lavendel is een paarse plant die gebruikt wordt om parfum van te maken. Maar ook zie je veel lavendel huis parfums.
En wat je ook nog hebt is zeep. Dat is heel beroemd in Frankrijk.
Veel toeristen maken daarom ook foto's van de lavendelvelden. Elk jaar ook heb je veel zonnebloemvelden in Frankrijk. Daar worden ook veel gezichtjes in gemaakt. Het ziet er erg gezellig uit en het is ook leuk om ze zelf te maken.
In meren staan vaak flamingo's. Ze vangen daar vis en leven vaak in een ontdiep stuk van een meer. Meestal is het meer ook niet zo heel diep.

De staatsvorm
Frankrijk heeft geen koning of koningin.
Frankrijk is een republiek. Het volk van Frankrijk kiest het volk kiest de president. De regering wordt samengesteld door de president.
De leider van de regering is de president de voor het zevende jaar wordt gekozen. De president benoemt de premieren zegt wie de ministers in het kabinet worden. Het parlement bestaat uit 2 kamers.
In Frankrijk zijn onder meer de volgende partijen:

De gaullisten, de socialisten, de communisten, en het rechtse front nationaal.

De Godsdienst en geloof
De meeste Fransen zijn rooms-katholiek.
In Frankrijk bestaat er geen algemene godsdienst. Meer dan 75 procent van de mensen is van de katholieke kerk. Iets meer dan 3 procent is moslim en 1,5 procent is protestant.

De katholieke kerk neemt een belangrijke positie in Frankrijk. Zelfs in een heel klein dorpje staat een katholieke kerk.
En meer dan 25 procent van de kinderen gaat naar een katholieke school.
Er zijn heel veel katholieken maar er gaan er veel daarvan niet naar de kerk.
Veel Fransen uit Noord-Afrika en het midden oosten zijn islamiet.
De godsdienstoorlog.
Er was een korte tijd vrede, maar er braken opnieuw weer oorlogen uit. De oorlog ging tussen de rooms-katholieken en de protestanten. De hugenoten waren bang en verhuisden naar het buitenland. De katholieke kerk kreeg dan ook steeds meer macht.

De levenswijze van de Fransen
Meer dan de helft van de vrouwen in Frankrijk heeft een baan. De kinderen gaan dan naar de crèche. De Franse regering vindt het belangrijk dat de vrouwen werken. De regering betaalt dan ook mee aan de kosten van de crèche. Het gezin speelt in Frankrijk een grote rol.
Over het algemeen wonen de Franse mensen in kleine huizen. Het geld dat de mensen verdienen wordt voor een groot deel aan het huis besteed. De meeste huizen hebben drie kamers. Dit komt omdat de meeste huizen in de steden appartementen zijn. De Franse boeren moeten hard werken op het land. Zeker in de zomer is dit zwaar omdat het in Frankrijk toch vaak veel warm weer is.


Relatie van Frankrijk met Nederland
Nederland heeft al een overeenkomst met Frankrijk omdat ze allebei een lid van de Europese Unie zijn. Dat betekent dat ze allebei mee mogen beslissen samen met de andere landen van de Europese Unie over wat er in Europa moet gebeuren.
Frankrijk heeft ook een handelsrelatie met Nederland, dat wil zeggen dat Nederlandse en Franse bedrijven spullen van elkaar kopen.
Denk maar aan de kaas. Bijvoorbeeld Nederland koopt Roquefort kaas van Frankrijk en Frankrijk koopt van Nederland Goudse kaas. Ook een relatie is dat er veel mensen uit Nederland naar Frankrijk op vakantie gaan.
Een hele belangrijke is dat in Nederland op de middelbare school ook de Franse taal geleerd wordt. Maar in Frankrijk krijgen ze geen Nederlandse les.

Parijs
Parijs is de hoofdstad van Frankrijk. Er wonen meer dan 9 miljoen mensen.
Midden in de stad ligt een eiland, het Ile de la Cite, met de prachtige Notre Damekathedraal.
Tijdens de Franse revolutie zaten veel Franse adellijke afkomst gevangen in het paleis van justitie dat zich op het eiland bevindt.
De oudste brug van Parijs is de Pont Neuf (nieuwe brug) die meer dan 400 jaar geleden werd gebouwd!
De Seine loopt dwars door het centrum van Parijs heen. Je kunt een prachtige boottocht maken in de Seine van Parijs. Die rondvaartboten heten bateau mouche. De Seine verdeelt Parijs in een linker en een rechteroever. Een groot deel van de stad op de rechteroever werd in de 19 de eeuw helemaal opnieuw aangelegd. Er kwamen toen heel brede boulevards zoals de Champs Elysees. Nog meer bekende gebouwen zijn bijvoorbeeld de Arc de Triomphe, het Louvre, de Sacre Coeure.

De Arc de Triomphe
De Arc de Triomphe is gebouwd door Keizer Napoleon Bonaparte. Onder de Arc de Triomphe is het Graf van de Ontbekende Soldaat.


Het Louvre
Het Louvre is een paleis. Het is het grootste museum van de wereld en er hangt veel meer dan je in een dag kunt zien. Het belangrijkste werk dat er hangt is de Mona Lisa Van Leonardo Da Vinci. Je gaat het gebouw binnen via een moderne glazen piramide.

De Eiffeltoren
De Eiffeltoren, het beroemdste bouwwerk van Parijs. Het is 300 meter hoog en als je op de top staat kun je bijna 70 kilometer ver weg kijken. Als je naar de top wilt lopen moet je 1652 treden omhoog maar gelukkig kun je ook met de lift omhoog. De toren is gebouwd in 1889 ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de Franse revolutie. Het is gebouwd door Gustave Eiffel, en tot 1930 was de Eiffeltoren het hoogste bouwwerk van de hele wereld.
De Eiffeltoren is het meest drukke en het meest bezochte in Frankrijk. Elk jaar komen er meer dan 6 miljoen bezoekers kijken.

Het volkslied
Het volkslied van Frankrijk, de “Marseillaise” werd op 25 april 1792 geschreven door Genieofficier Joseph Claude Rouget.
Het lied dankt zijn naam aan een bataljon Marseillaanse vrijwilligers die het lied zongen tijdens hun bestorming van de Tuilerieën in Parijs in augustus 1792.
Vanwege zijn revolutionaire oorsprong is het lied tijdens de 19de eeuw tweemaal verboden geweest. Tot op heden zijn de meningen over het volkslied verdeeld.

Eten en drinken
Wijn wordt gemaakt van druiven. Frankrijk is een land van wijn. Je hebt witte wijnen en rode wijnen de witte wijn word gemaakt van witte druiven en de rode wijn van rode druiven gemaakt.
Twee hele bekenden rode wijnen zijn: Bordeaux en de Bourgogne.

Twee hele bekende witte wijnen zijn: de Champagne en de Chablis.
Ze eten s’-morgens brood en s’-middags warm s’-avonds warm. Het brood dat ze in Frankrijk eten zijn bijvoorbeeld croissantjes en stokbrood.
Fransen eten laat en maken veel vrienden waarmee ze gaan barbecuen. Ze eten ook slakken en heel veel kazen eten ze ook.
Rondom de Middellandse Zee eten ze vissoep dit heet Bouillabaisse.
Bij Normandie kun je Calvados drinken dit is een brandewijn van appelwijn.
In het oosten eten ze Quiche Lorraine dit is een hartige taart.
En in de Dordogne eten ze paté de foie gras, dit is een ganzenleverpaté

Kaas
In Frankrijk is de kaas populair omdat er schimmel in zit. We noemen een paar voorbeelden en zeggen er wat over.
Bijvoorbeeld de brie.
Die wordt in Nederland ook verkocht. Maar hij wordt vooral in Frankrijk gegeten. In Nederland en in Frankrijk maar ook in andere landen wordt het vaak op stokbrood gegeten.
En nu nog over Roquefort.
Daar zit een schimmel in die gekweekt wordt op brood. Dat doen ze in een fles.
En dan komt er watjes in, om de fles dicht te maken en dan kan de schimmel gaan groeien. De schimmel wordt in de melk gedaan en die melk wordt kaas gemaakt.

De kaas wordt van melk gemaakt van een schaap die alleen in een bepaald gebied van de Tarn leeft. Evie vindt die kaas heel lekker maar Nikki helemaal niet.
De kaas wordt in de grotten gemaakt in het stadje Roquefort.
Die mag dan ook niet in andere plaatsen gemaakt worden.
Je hebt 3 soorten roquefort.
De eerste soort kan je in verschillende landen kopen.
De andere alleen in Frankrijk en de laatste alleen in de streek waar de kaas gemaakt wordt dit doen ze omdat ze het niet leuk vinden dat je alle soorten kunt kopen in andere landen. Wij weten dit omdat Evie in de zomervakantie in de grotten van Roquefort is geweest.
Je hebt in Frankrijk ook wel Nederlandse kaas maar die worden verkocht in Nederlandse winkels.

Franse woordjes
We kennen al een paar Franse woordjes:
Au revoir
Mercie
Bonjour
Une, deux, trois, quatre, senc, six, sept, huit, neuf, dix.

Monaco
In het zuiden van Frankrijk ligt een mooie stad Monaco. Daar zijn cactussen, sommigen zijn wel meer dan 5 meter hoog, maar de meeste komen uit andere landen. In Monaco is er veel te beleven bijvoorbeeld is er in januari een autorally maar er is ook nog wel wat bij de havens. Daar kan je boten huren. Monaco is een mini staatje ze hebben hun eigen koning. Er wonen veel rijke mensen zoals filmsterren en voetballers.

Sport
De Tour de France wordt gehouden in juli.

In 3 weken tijd leggen de wielrenners 3200 km af in hoge bergen en op het platte land. De leider van het klassement heeft de gele trui aan.

Ze worden aangemoedigd door wel honderdduizenden bezoekers langs de kant.
Autoracen is ook heel populair in Frankrijk. De 24 uurs races in Monaco is wereldberoemd. Door de heftige bochten en de steile hellingen gaan de racers door de race.
In de zomer wordt er in Frankrijk lekker en gezellig gesurft. Dan worden er de zogenaamde speedboatraces gehouden. En in de winter kan je heerlijke wandelingen in de sneeuw maken. En ook kun je er dan bergbeklimmen. Maar dat kun je in de zomer ook doen.
Het echte winterdeel is natuurlijk de wintersport.
Zoals skiën over de bergen, maar ook snowboarden en langlaufen.
Je hebt 3 pistes:
De groene, de blauwe, de rode, en de zwarte.
De groene is voor de beginners.
Dan komt blauw dan rood en de steilste piste is de zwarte.

Spellen
Pokeren: is een gokspel met kaarten.
Roulette: kansspel waarbij een balletje wordt gegooid op een draaiende schijf.
Jeu de boules is ook een spel. Met dit spel is het de bedoeling dat je met een bal zo dicht mogelijk bij een klein balletje moet gooien. Wie het dicht bij gooit heeft gewonnen. Het is een echt Frans spel, maar het is ook in Nederland populair.

REACTIES

P.

P.

goedhoor!!!!!!!!!!!!!!!

13 jaar geleden

A.

A.

ik heb zelf ook een verslag moeten maken en over de godsdienst en het geloof heb ik veel meer informatie gevonden dan in dit verlag

9 jaar geleden

R.

R.

is goeie info heb er veel van geleerd zal het vaker gebruiken.

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.