Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Brazilië

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 3383 woorden
  • 7 juni 2006
  • 99 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
99 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inwoners. In Brazilië wonen nu ongeveer 159miljoen mensen. Er zijn verschillende soorten mensen, je hebt de zwarten, de blanken en de indianen. Van de indianen zijn er het minst, terwijl hun voorouders de oorspronkelijke bewoners waren. De meeste Brazilianen stammen af van de immigranten. Indianen In de 16de eeuw woonden er tussen de 1- en 2miljoen indianen, nu wordt het aantal op 1,5 miljoen geschat. Veel indianen zijn gestorven aan de ziektes die de Europeanen mee naar Brazilië brachten. Nu wonen er nog steeds stammen verspreid over het amazonegebied en het Noorden. Hun levensstijl is voor een groot deel nog steeds traditioneel, hoewel sommigen nu met geweren jagen in plaats van pijl en boog. Ze gebruiken metalen pannen en gereedschappen en bezitten radio’s, sommigen hebben zelfs ook televisies. Indianen jagen op vis met pijl en boog en verbouwen aardappels, maïs, bonen en maniok. Maniok is een broodwortel, maniok is het hoofdvoedsel van de indianen, je kunt er brood van bakken. Mensen die geen indianen zijn proberen het land af te pakken en er dan geld aan te verdien bijvoorbeeld door houtkap of gewoon te verkopen. Immigranten Vanaf ongeveer 1850 begonnen er immigranten te komen naar Brazilië. Het waren voor een groot deel Italianen, Spanjaarden, Portugezen en Duitsers. Later volgden Slaven (dit is een volk) uit Polen, Rusland, Oekraïne en Arabieren uit het Midden –Oosten. (Onder anderen Jordanië, Syrië en Irak) Veel van de Europeanen gingen in het Zuiden wonen en werden boer. De belangrijkste groep immigranten waren de Japanners, zij kwamen na 1900. Zij waren heel goed in handel met koffie, thee en katoen. De zwarten stammen af van negerslaven die op suikerplantages wekten in de 17de en 19de eeuw. In 1850 telde Brazilië 4mijoen mensen. Taal: Het Portugees is de oorspronkelijke taal van Brazilië. De taal lijkt er ook wel op maar er zijn in de loop van de tijd ook woorden uit het Afrikaans en Indiaans in gekomen. Indianen spreken vier hoofdtalen en nog vele dialecten.
Tradities Natuurlijk heeft iedereen wel eens over de carnaval in Rìo de Janeiro gehoord. Brazilianen kijken massaal toe. De carnaval begint eind februari of begin maart. In de optochtdoen wel 80000 mensen mee. Ze zingen en dansen door de straten. Ook vieren de Brazilianen christelijke feesten zoals kerst en Afrikaanse feesten zoals Iemanjà, dit is de godin van de zee. In rìo de janeiro lopen volgelingen van umbandagodsdienst (Deze komt uit Afrika),ze lopen vaak in witte kleding, op oudejaarsavond om middernacht leggen ze bloemen en geschenken op bootjes als offer in de zee. Ze hopen dat de godin Iemanjà ze aanneemt, je kunt dit zien omdat ze dan niet meer terug komen drijven. Er is nog een traditie van Afrikaanse afkomst. In Salvador verkopen zwarten vrouwen, in kleding uit Afrika, Afrikaanse gerechten op straat. Godsdienst Officieel is 90% van de Brazilianen rooms-katholiek. Veel Brazilianen is niet helemaal katholiek, ze mengen het katholicisme gecombineerd met Afrikaanse en Indiaanse geloofselementen. De vlag De vlag van Brazilië is groen met een gele driehoek erin en daar weer een blauwe wereldbal erin met in het midden 23 sterren die staan voor de oorspronkelijke staten. Ook staat er de tekst: Ordem e progesso in. Dit betekend:Orde en vooruitgang. Geld De munteenheid van Brazilië is de real, of BRL$. In een real gaan 100 centavos dit zijn centen. Een Real is ongeveer €0,37. Onderwijs De meeste scholen zijn gratis en worden door de kerk of de overheid bestuurd. Maar je hebt ook nog de particuliere scholen, voor deze moet je wel betalen en er zitten bijna alleen maar rijke mensen op. Er geld een leerplicht voor kinderen van 7 tot 14 jaar. Het voortgezet onderwijs begint daar als je ongeveer 15 jaar bent en het duurt vier jaar, maar lang niet iedereen maakt het af. Brazilië heeft meer dan 90 universiteiten, maar het is niet druk op deze universiteiten. Grootte Brazilië is 8.511.965 km², dat is ongeveer 205 keer zo groot als Nederland. Brazilië is het op vier na grootste land ter wereld.
Tijdverschil Drie tot vijf uur vroeger dan hier in Nederland tijdens de wintertijd. Geschiedenis. Op 22 april 1500 kwam een Pedro Alvarez Cabral aan. Hij kwam uit Portugal en was op weg naar Indië. Het is niet bekend waarom hij van de koers is afgeweken. Een kolonie De Portugese kolonisten kwamen in het Oosten van Brazilië wonen, dar stichtten ze de stad Salvador op. Ze verbouwden suikerroet en probeerden de Indianen te dwingen op de plantages te werken. Dit wilden de Indianen niet, het gevolg van dit verzet was dat een groot aantal Indianen werden vermoord. Nu werden er maar grote negerslaven uit Afrika gehaald. Binnen enkele jaren was Brazilië de belangrijkste suikerproducent van de wereld. Onafhankelijk In de 2e helft van de 18e eeuw wilden de kolonisten onafhankelijk zijn. In 1789 vond de eerste opstand tegen de Portugezen plaats, onder leiding van een jonge soldaat die Tiriandentes (tandentrekker) werd genoemd. Dit mislukte. In 1807 Werd de Portugese prins João de 6e naar Brazilië verbannen. Daar zorgde hij voor handel. Hij importeerde thee, zilverbestek en fijne stoffen uit Engeland, en uit Frankrijk importeerde hij sieraden, wijn en kleding. Dom Pedro de 1e en de 2e Toen de Portugese regering prins João de 6e beval terug te keren weigerde hij. Hij hield een toespraak, die als de ‘schreeuw van onafhankelijkheid of dood’ werd bekend staat. Op 1 december 1822 werd João tot keizer van Brazilië uitgeroepen, vanaf toe heette hij Dom Pedro. Hij regeerde maar negen jaar. Hij deed afstand van de troon zodat zijn zoon (Dom Pedro de 2e) op de troon kwam, dit was in 1840. Dom Pedro de 2e was toen 15 jaar. Voor hem was onderwijs en wetenschap heel belangrijk. Dom Pedro de 2e moedigde andere landen aan geld naar Brazilië te sturen. Ook nodigde hij immigranten uit Europa aan om in Brazilië te komen wonen. Slavernij Aan de Braziliaanse slavenhandel met Afrika kwam in 1850 een einde. De plantage-eigenaren hadden nog steeds slaven nodig voor op het land. Dom Pedro de 2e wilde eerst alle slaven hun vrijheid geven maar bedacht zich nog op tijd dat rijke landeigenaren hier tegen zouden zijn. In 1888 was hij naar Europa en regeerde zijn dochter Isabel. Zij zei dat alle slaven in Brazilië vrij moesten zijn. Hier waren de landeigenaren natuurlijk tegen. De landeigenaren zette de keizer af en Dom Pedro de 2e en zijn familie werden verbannen. In 1889 werd Brazilië een republiek.
De republiek Op 15 november 1889 werd Brazilië officieel een republiek. In plaats van een keizer regeerde een president en er kwam een grondwet. De eerste jaren, tussen 1889 en 1930, regeerde er 13 presidenten. In 1930 werd Getùlio Vargas president. Hij werd de ‘vader van de armen’ genoemd, omdat hij de werk- en sociale omstandigheden verbeterde. Hij werd in 1945 door het leger afgezet, omdat hij zichzelf tot dictator uitriep. Amazone indianen. Er zijn 1 miljoen indianen en wel 500 indianenstammen. Elke stam heeft zijn eigen taal, tradities, geloof en gewoontes, maar denken ongeveer hetzelfde over alles. Indianen vinden dat ze het bos delen met planten en dieren. Er zijn nu niet meer zoveel indianen dan vroeger. Er zijn een heleboel indianen dood gegaan aan ziektes die de Europeanen mee namen naar Brazilië en aan martelingen die de Europeanen bij de indianen uitvoerden. Het is het moeilijk voor de indianen om weer te leven zoals ze vroeger leefden. Eten De meeste indianen maken tijdelijke tuintjes in het ‘dorpje’. Ze planten hier groentes, fruit en andere planten, waaronder maïs, aardappelen en ananassen. Veel van het werk in de tuintjes worden door vrouwen gedaan en mannen jagen, ze gebruiken niet alleen pijl en boog maar ook blaaspijpjes. Ook vissen doen de indianen. Dit doen ze vanuit een kano en met pijl en boog. Hoewel alleen de jongens en mannen mogen schieten gaat de hele familie mee om gif te strooien om de vissen te verdoven. Kleding Eigenlijk dragen de indianen stammen alleen echte kleding bij officiële gebeurtenissen zoals een bruiloft, want normaal dragen de indianen traditionele kleding. De meeste stammen verven hun gezicht en lichaam om zichzelf te laten zien. De kleurrijke combinaties en patronen geven de fases uit het leven aan, zoals een bruiloft. Landschap. Ligging Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika. Brazilië is niet allen berg- en heuvelachtig, er zijn ook stukken waar het vlak is. Maar in de bergen ontspringen de rivieren. Zoals de Paraguay, deze begint in een moerasgebied in het westen. Het landschap waar deze rivier ontstaat is een lage vlakte met vele rivieren en meren, die de pantanal wordt genoemd. Het is beroemd omdat er duizenden vogels en andere wilde dieren leven. Later komt de Paraguay uit bij de Paraná deze rivier is 3900 km lang en toch nog kleiner dan de Paraguay. Later komen ze samen uit bij de Igaçu-watervallen, deze watervallen bestaan uit meer 275 kleine watervalletjes. Het Noordoosten In het noordoosten regent het heel weinig. Deze streek heet sertão oftewel ‘achterland’. Er groeien bijna alleen maar struiken met dorens, lage boompjes en wat cactussen. Deze begroeiing noem je caatinga. De caatinga is een droog steppeachtig gebied in het noordoosten van Brazilië tussen het Amazonewoud en het Atlantisch woud, dit ligt bij de Atlantische Oceaan. Het strekt zich uit over een oppervlakte van ongeveer 700.000 km². Het klimaat is halfdroog met een gemiddelde jaartemperatuur van rond de 28°C. De weinige neerslag die in de caatinga valt (minder dan 8dm per jaar) heeft een onvoorspelbaar en onregelmatig karakter. Dieren en planten hebben zich hieraan aangepast en kunnen overleven in een omgeving met lage vochtigheid. Ondanks deze moeilijke omstandigheden zijn planten en dieren heel versschillend. Zelfs in vochtige perioden bevatten de rivieren weinig water en in de droge perioden zijn de beddingen helemaal uitgedroogd.
Het Amazone gebied. Het Amazonegebied Het Amazone gebied is bijna even groot als de V.S. Het ligt voor het grootste gedeelte in Brazilië, maar het ligt ook in buurlanden. Er monden ook zijrivieren uit. Er zijn er 17 langer dan 1500 kilometer. In Bolivia loopt de langste zijrivier, de Madeira, deze is ruim 3300 kilometer lang. De amazone mondt uit in de ‘zoetwaterzee’, dit ligt in de Atlantische Oceaan. Het wordt zoetwaterzee genoemd omdat er elke seconde 10 miljard water de zee in wordt gepompt, het water wordt dus heel brak, zo brak zelfs dat het bijna zoet is. De monding van de Amazone is 320 kilometer. Omdat de monding zo groot is ligt er zelfs een eiland, Marajó, ter grootte van Zwitserland. Het Amazone gebied bestaat uit twee delen, rivier en regenwoud. Het regenwoud is het grootst. Er liggen ook steden en havens in het Amazone gebied. De grootste stad en haven in het Amazonegebied is Manaus, er wonen ongeveer 1 miljoen mensen. Het regenwoud Het regenwoud bestaat uit een dichte deken van planten en bomen. Veel van deze bomen zijn meer dan 45 meter hoog, en hebben een rechte gladde stam. De takken groeien ver boven de grond en hebben dikke, groene bladeren. Bomen In het Amazone gebied zijn dus hele hoge bomen. De hoogste bomen zijn onder andere; de paranoot en de kapokboom, de takken komen boven het bladerdak uit. Er groeien ook hardhoutbomen, zoals mahonie. Ook vind je er bromelia’s deze planten behoren tot de familie van de ananas. De temperatuur ligt in het Amazone gebied rond de 27°C en de meeste dagen van het jaar regent het. Dieren. Dieren In Heel brazilië leven ongeveer 5 miljoen planten en dieren die er op de werled bestaan.Er leven vooral heel veel dieren in het amazonegebied. Er leven meer dan 3 duizend soorten vissen, in het woud komen duizenden verschillende soorten incecten voor, waaronder hele mooie vlinder zoals Morphos. Het grootste zoogdier in het woud is de tapir. De apen in het Amazonegebied wonen hoog in het bladerdak. De meeste apen hebben een staart, die kunnen ze als hand gebruiken, om bijvoorbeeld een tak mee vast te houden. Ook leven hoog in de bomen veel vogels, zoals kolibries. Kolibries houden van bloemden, terwijl toekans van vruchten houden en papegaaien van noten en bessen houden. Tapir Tapirs zijn echte oerwoudbewoners die, hoe sloom ze er ook uitzien, met hoge snelheid door het struikgewas kunnen rennen wanneer ze achterna worden gezeten door een vijand. Een ander bewijs van hun beweeglijkheid tonen ze wanneer ze hoog op hun achterpoten tegen een boom gaan staan om met hun rekbare slurfje nog groenere blaadjes te pakken. Ook zwemmen tapirs; ze kunnen zelfs zonder moeite over de bodem van rivieren te kunnen wandelen, met hun slurf zoeken ze naar waterplanten. Ze leven het liefst op zichzelf, behalve natuurlijk wanneer een vrouwtje een jong heeft. Een vrouwtjes tapir is 13 maanden drachtig. Het jong ziet er bruin met wit uit.
Gevaarlijke dieren Ooit woonden er veel alligators (krokodillen) ,die kaaimannen worden genoemd, maar nu zitten er niet meer zoveel kaaimannen in het Amazonegebied omdat er veel op gejaagd werd. De grootste slang in dit gebied is de anaconda, die kan zeven meter lang worden. De kleinste slangen zijn niet groter dan een schoenveter en ze verbergen zich tussen de wortels van bomen en planten. Economie. In 1956 werd Juscelino Kubitschek president van Brazilië. Hij zei: ‘Vijftig jaar vooruitgang!’er werden dammen gebouwd, de auto-industrie werd opgestart en de ijzererts verkoop werd verdubbelt. De bouw van de nieuwe hoofdstad Brazilia in een afgelegen streek, zonder spoorwegen en met alleen maar zandwegen, was een reusachtig karwei. Door al deze projecten belande Brazilië in een financiële crisis. Het was zelfs zo erg dat het leger Brazilië van 1964 tot 1985 moest besturen. Het ‘Braziliaanse wonder’ vond plaats in de jaren ’70. In die jaren was zoveel geld betaald aan projecten, waaronder de bouw van Itaipù-dam, zie hieronder. Brazilië moest geld lenen van andere landen. Door dit ‘wonder’ging Brazilië steeds dieper de schulden in. Hoewel er heel veel banen bijkwamen. Werden ze steeds armer in plaats van rijker. Ook werden mensen die het niet eens waren met de generaals gearresteerd en vaak ook gemarteld, gedood of verbannen. In 1985 was het duidelijk voor de generaals dat ze niet langer de steun van het volk hadden. Brazilië is nu rijk aan delfstoffen, onder andere ijzererts, lood, goud en platina. In 1967 werden in het Amazonegebied ijzererts gevonden, waarschijnlijk is dit de grootste ijzerertsvoorraad van de wereld. Van de wereldmarkt is van de halfedelstenen, zoals amethist en topaas, zo’n 90% uit Brazilië. De meeste fabrieken staan in het Zuidoosten, rond São Paulo. Er worden van schepen, auto’s en vliegtuigen tot koelkasten en wasmachines. Veel nieuwe fabrieken maken dingen zoals computers, want hier is veel vraag naar. Waterkracht levert 92% van de elektriciteit van Brazilië op. Toerisme Toerisme is ook belangrijk. Rìo de Janeiro is beroemd om zijn mooie stranden en het standbeeld van Christus dat over de stad uitkijkt. (Zie hieronder.) Ook de Amazone en de Iguacu-watervallen horen bij de favorieten. Jaarlijks komen er ongeveer 1miljoen toeristen naar Brazilië, en de meeste daarvan komen uit de V.S of uit Canada. Regeringsvorm Het Parlement van Brazilië bestaat uit twee kamers: De Senaat, met 81 leden en Het huis van de afgevaardigden, met 503 leden. Ze vormen samen het nationaal congres. De leden van de kamer Senaat worden gekozen voor acht jaar en de leden van Het huis van de afgevaardigden voor vier jaar. De president wordt om de vijf jaar gekozen en mag niet vaker dan twee keer achterelkaar president zijn. Iedereen boven de 16 jaar heeft stemrecht. Bekende plaatsen. Brasilia Brasilia is de hoofdstad van Brazilië. Deze stad is gebouwd, in de jaren ’50, in opdracht van president Kubitschek. Er staan veel mooie gebouwen in Brasilia, zoals het plein van de drie machten en het metropolitan kathedraal (zie hieronder), dit is een hele grote kerk.
Rìo de Janeiro Er is hier elk jaar Carnaval, sterker nog Rìo de Janeiro is er bekend om. Er nemen ongeveer 80.000 mensen aan mee, waarvan wel 5.000 dansers en danseressen en 4.000 muzikanten. Deze 80.000 mensen komen van allemaal verschillende scholen. De scholen strijden om de ‘titel’ Carnavals kampioen. De ‘voorstelling’ vindt op avonden in eind februari of begin maart plaats, in het daarvoor gebouwde stadion. Dit stadion heet Sambòdromo. Alle fans juichen als hun school optreed, de Beija Flor is een voorbeeld van een school. Enkele dagen later wordt de winnaar bekend gemaakt. Kunst en Sport. Kunst De bekendste kunstenaar uit de 20e eeuw is Cândio Portinarí. Hij werd in 1903 geboren in een arme familie. Hij heeft veel typisch Braziliaanse dingen geschilderd, zoals koffieplantage’s of arme boeren in het noordoosten. De nieuwe gebouwen in Brasília trekken veel toeristen. De Kathedraal heeft bijvoorbeeld de vorm van een kroon. Beeldhouwers Brasília is ‘versierd’ met een heleboel leuke werken van moderne beeldhouwers, zoals Alfredo Ceschatti en Bruno Giorgi. Er staat voor het presidentiële paleis een beeldhouwwerk van Giorgi, genaamd Os Guerreiros. Voetbalfans in Brazilië Iedereen in Brazilië is gek van voetbal. De kinderen beginnen al met een balletje trappen als ze heel jong zijn. Het maakt niet uit waar ze zijn of het nu gewoon op een veldje is of op straat. Er zijn niet veel die profvoetballer worden en er hun geld mee kunnen verdienen. In Río staat het grootste voetbalstadion ter wereld, het Maracana, waar wel 155 duizend mensen in kunnen. In Brazilië zijn wel meer dan 200 duizend voetbalteams, die spelen regelmatig in dorpen en steden. Bijna iedereen volgt de binnenlandse voetballers als ze weer ergens spelen en als hun favoriet wint is er een groot feest ter overwinning bij de mensen. Bij de finale van het WK ligt al het werk in de stad stil, zodat iedereen kan kijken! Pelè is de beste voetballer van Brazilië , hij zat in de eerste drie elftallen die het WK hebben gewonnen. Hij was profvoetballer vanaf zijn 15de en in totaal heeft hij 1200 doelpunten gescoord in nationale en internationale wedstrijden. Vervoer Het wegennet is wisselend, de bergweggetjes zijn prima maar er zijn ook veel onverharde wegen. Reizen per bus is de beste manier om door het midden en zuiden te reizen. Vooral tussen de grote steden zijn er grote wegen en treinverbindingen. Maar op de tweebaanswegen kan het heel druk worden. Vliegverkeer. Door de enorme afmetingen van het land is met name het binnenlandse luchtverkeer van grote betekenis en het binnenlandse luchtnet behoort dan ook tot het dichtste ter wereld met ruim 1500 luchthavens en vliegveldjes. Openbaar vervoer

De spoorwegen zijn in totaal ruim 30 duizend km lang. De meeste Brazilianen geven de voorkeur aan reizen met het busvervoer, dat in de dichter bevolkte gebieden van het land uitstekend is. Het wegennet omvat ongeveer 1,5 miljoen km, waarvan slechts 71 duizend km geasfalteerd is. Schepen
De schepen in de rivieren of meren in Brazilië heeft wel rivieren meer dan 50 duizend km om te varen ter beschikking. De Amazone is voor zeeschepen tot 5 duizend bevaarbaar tot Manaus. De zeescheepvaart concentreert zich op de grote havens Rio de Janeiro, Santos, Rio Grande en Paranagua; kleinere havens zijn die van Belém, Recife, Salvador, Florianópolis en Porto Alegre. Recept. De Braziliaanse keuken lijkt best veel op de Argentijnse keuken en op de Mexicaanse keuken. In alle drie de landen serveren ze vaak bonen. Recept. MANGO LEKKERS voor 4 personen. Ingrediënten: 250 gram bio-garde (kwark) 125 ml. slagroom
2 dl vruchtensap
2 mango's ½ zakje unigel (dit is gelatine die niet van koeienbotten is gemaakt) ¼ theelepel kardemom
Bereiding
De mango's in stukjes snijden. Houd wat stukjes achter ter versiering van het toetje. Het vruchtensap met de in stukjes gesneden mango's, kardemom en unigel opzetten en aan de kook brengen. De bio-garde of yoghurt in een schaal doen. De slagroom stijf kloppen, houd ook wat slagroom apart en spatel de rest door de bio-garde. Wanneer het vruchtenmengsel kookt, 1 min door laten koken. Dan pannetje van het vuur nemen en af laten koelen. Elke 5 min even omroeren omdat het een dikke gelei wordt. Als het grotendeels is afgekoeld, het slagroom biogarde mengsel er voorzichtig doorheen spatelen. Verdelen over bakjes en die een paar uur in de koeling zetten. Serveren met de achtergehouden slagroom en stukjes mango. Nawoord. Ik vond dit werkstuk heel leuk om te maken en ik heb er veel van geleerd, ik hoop dat je het ook een mooi werkstuk vinden en er iets van hebben geleerd. En natuurlijk dat het eten zal smaken!
Bronnen Ik heb mijn informatie uit boeken, van mensen en soms van internet. Boeken
Naam: Serie: Schrijver: Amazone Indianen Sporen uit het verleden Anna Lewington
Brazilië Met het oog op Marion Morrison
Midden & Zuid-Amerika De Boer & Wendel reisgids
Zuid-Amerika Oad reisgids
En site’s via google zoals Artis.nl.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.