Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Ghana

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 2167 woorden
  • 26 mei 2006
  • 128 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
128 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Waarom ik voor Ghana heb gekozen.
Ik heb voor Ghana gekozen omdat mijn tante daar van de zomer op vakantie is geweest en mijn nicht daar een tijdje voor haar studie is geweest. Ze vertelde heel indrukwekkende verhalen over de bevolking en het land zelf. Vandaar dat ik ervoor gekozen heb. Dan kan ik er zelf ook meer over te weten komen.

2. Wat zijn de criteria van een ontwikkelingsland?
• een hoge staatsschuld
• een hoog percentage analfabeten

• een hoog sterftecijfer
• ondervoeding
• kinderarbeid
• ontbrekende vrouwenemancipatie
• veel kinderen per gezin
• slechte hygiëne
• laag energieverbruik
• een slechte infrastructuur,
• lage scholingsgraad.

3. Algemene informatie Ghana.
De republiek Ghana ligt aan de Golf van Guinea in West-Afrika, een paar graden noordelijk van de evenaar en midden op de 0-meridiaan. De kustlijn in het zuiden bedraagt zo’n 536 kilometer, van zuid naar noord leg je maximaal 670 kilometer af. Met zijn totaaloppervlak van 239 460 km2 is Ghana is ongeveer 7 keer zo groot als Nederland.

In het zuiden en midden is Ghana wild begroeid. Er zijn stukken tropisch regenwoud en heel wat landbouwgebieden. Naar het noorden toe wordt het landschap meer open en savanneachtig. Het is een redelijk vlak land, maar in het oosten vind je enkele bergtoppen die tot 8- of 900 meter stijgen. Het landschap in het oosten wordt gedomineerd door het enorme Lake Volta, het grootste stuwmeer ter wereld. Het bevolkingsaantal zal de komende jaren snel naar de 20 000 000 toegroeien.


De industrialisatie is nog niet ver gevorderd, alleen rond Tema is een industriële zone van enige betekenis. Wel mikt de regering flink op de ontwikkeling van toerisme, deze sector moet een belangrijke inkomstenbron voor het land gaan vormen.
Het gemiddeld inkomen per hoofd van de bevolking in Ghana bedraagt $ 304 (2002). Het percentage van de bevolking dat leeft van minder dan één dollar per dag is 45% en 78% beschikt over minder dan twee dollar per dag. Het land heeft geen MOL-status.(Minst Ontwikkelde Landen).

Engels is de officiële taal van Ghana. Verder wordt er veel Akan, Moshi-Dagomba, Ewe en Ga gesproken dat zijn verschillende andere inheemse talen.

4. Heeft Ghana een open economie?
Ghana heeft een redelijk open economie. Ze staan open voor export en import met andere landen. Ook vinden ze het goed als er andere landen hun bedrijf in Ghana vestigen.

5. Informatie import en export in Ghana.
Nederland, groot Brittannie, Duitsland, Nigeria en Japan zijn de belangrijkste handelspartners van Ghana. Ghana heeft voert veel import met vooral voedingsproducten, aardolie, chemische producten, textiel, machines en transportmiddelen. Ook voeren ze veel export: vooral goud (44,8%), cacao (26% van de exportquote) verder exporteren ze ook nog hout (13,5%) en dan nog energie (5%).
Ghana Nederland
Bevolking (in miljoenen) 21,1 10,4
Import van goederen en diensten (in miljoenen USD) 3.981 240.424
BNP (in miljoenen USD) 8.090 322.837
Gemiddelde reële groei van het BBP (%) 4,3 2,1

Ghana behoort tot met een groei van 4-5% per jaar tot de snelst groeiende economieën van het Afrikaanse continent. Het land bevindt zich in een overgangsfase van ontwikkelingsstaat naar vrije, westerse markteconomie. Ghana is een tropisch land met regenwouden en savanna’s. Landbouw en bosbouw zijn belangrijke peilers van de economie. Ghana exporteert cacao, hout en goud. Met een BBP van $398 per gebied behoort Ghana niet tot de armere ontwikkelingslanden en komt op de 60ste plaats van de human poverty index. Ook in een aantal andere opzichten neemt Ghana een betere positie in tussen de ontwikkelingslanden. Zo is de alfabetiseringsgraad voor vrouwen is 56,5% en voor mannen 76,5%. Er zijn vijf universiteiten in Ghana alsook verschillende technische hogescholen. Naar schatting bedraagt de werkloosheid 20% . Naast landbouw waar bijna de helft van de bevolking werkzaam is zijn visserij en bosbouw belangrijk voor de werkgelegenheid. Ghana heeft te maken met schommelingen in de prijs van export producten zoals cacao.

7. Relaties tussen de EU en Ghana.
Een belangrijke relatie is dat de belangrijkste handelspartners van Ghana in de EU zitten. Zie Import en export.


8. Artikelen:
'hetNieuws | economie | 05-09-2005
Nederland verzet zich tegen G8-voorstel'
(Novum) - Nederland verzet zich tegen het voorstel van de G8, de zeven rijkste industrielanden plus Rusland, om de schulden van achttien arme landen kwijt te schelden. Dat zegt Jeroen Kremers, die Nederland vertegenwoordigt bij het Internationaal Monetair fonds (IMF), vrijdag in de Volkskrant. Hij noemt het voorstel 'in beginsel' een goed initiatief, maar de concrete uitwerking van het plan zou niet goed doordacht zijn. Noorwegen, Zwitserland en België delen de kritiek.
In juli kwamen de acht leiders van de G8, de zeven rijkste industrielanden plus Rusland, bijeen in het Schotse Gleneagles. Daar werd afgesproken achttien arme landen, voornamelijk in Afrika, hun schulden kwijt te schelden. Deze landen hebben vijf miljard dollar schuld bij het IMF. Het is volgens Kremers niet duidelijk hoe het fonds de kwijtschelding gaat financieren.
Het plan zal deels worden gefinancierd uit middelen die het IMF al had gereserveerd voor arme landen, zegt de Nederlandse IMF-directeur. Daarmee heeft het G8-voorstel veel weg van 'een sigaar uit eigen doos'. Een ander deel komt van geld elders binnen het IMF, geld dat volgens Kremers bedoeld is voor andere landen en doeleinden. "Arme Oost-Europese landen die ik bij het IMF vertegenwoordig, vragen mij of dit nu hun beloning is. Zij doen al jarenlang hun best om schulden te vermijden."
Kremers vindt het niet duidelijk waarom juist de achttien landen uit het G8-voorstel in aanmerking komen voor kwijtschelding. Bangladesh en Kenia bijvoorbeeld zijn buiten het plan gehouden, terwijl de bevolking daar armer is dan in Guyana en Ghana, landen die wel in aanmerking komen. "Het IMF moet alle arme landen gelijk behandelen. Als je dat niet doet, wordt je een speelbal van politieke krachten."
Ook de directeuren bij het IMF-bestuur van België, Zwitserland en Noorwegen verzetten zich tegen het G8-voorstel. De vier directeuren vertegenwoordigen in het IMF-bestuur samen 38 landen. Daarmee hebben zij een positie die sterk genoeg is om het plan voor schuldenkwijtschelding tegen te houden. Zover zal het volgens Kremers echter niet komen. Hij hoopt dat de G8-landen met verbeterde plannen komen. "Het kan best nog even duren voor we er uiteindelijk uitkomen. Maar ik zie de G8 wel in onze richting bewegen."

hetNieuws | economie | 29-12-2005

Drinkwaterbedrijf aan de slag in Ghana drinkwater

http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/article/detail/1576691/2005/12/28/Drinkwaterbedrijf-aan-de-slag-in-Ghana.dhtml

Bron: trouw door Willem Schoonen

9. Vrijhandel tussen Ghana en de EU.
Je kunt niet zeggen dat er vrijhandel is tussen Ghana en de EU. Als Ghana wil exporteren naar landen van de EU hebben ze bijvoorbeeld te maken met de invoerrechten. Het WTO probeert wel de vrijhandel te bevorderen tussen Ghana en de EU.

10. Protectiemaatregelen tegen Ghana.
Onder andere protectiemaatregelen tegen Ghana zijn:
- er worden invoerrechten geheven.
- De instellingen van een contigent (een maximum aantal van een gewicht/product)
- De instellingen van extra zware milieu en kwaliteits eisen

11. Wat kan de WTO voor Ghana betekenen.
Het WTO kan ervoor zorgen dat Ghana voorrechten krijgt bij de export naar bijvoorbeeld de EU. Ook proberen ze tot afspraken te komen zodat het makkelijker voor ontwikkelingslanden zoals Ghana wordt om vrijhandel te voeren tussen Ghana en de EU.

12. Het belang van MNO’s voor Ghana.
De voordelen van de MNO’s in Ghana zijn dat:

vaak grote bedrijven waar dus weer veel werk te vinden is.
De nadelen van MNO’s in Ghana zijn dat:
grote bedrijven kunnen de kleine bedrijfjes overtreffen door een minder hoge prijs te vragen in vergelijking met de kleine bedrijfjes in het land zelf.

13. Chartaal geld in Ghana.
Chartaal geld zijn de nationale bankbiljetten en munten die als betaalmiddel worden gebruikt. De munteenheid van Ghana is de Ghanese Cedi, op dit moment is 10.000 Ghanese Cedi (GHC) ongeveer 1,03 Euro.

14. De wisselkoers tussen Ghana en Nederland.
Een wisselkoers is
Zoals in het antwoord hierboven al wordt gezegd is 10.000 Ghanese Cedi = ongeveer €1,03.

15. Monocultuur
Monocultuur is de teeltwijze waarbij voor langere tijd aaneengesloten met hetzelfde gewas wordt beteeld. Het voordeel zijn de bundeling van kennis, apparatuur en arbeid. Nadeel is dat er ze afhankelijk zijn van een gewas en er een grotere kans is op ziektes.
Ghana

16. Vicieuze economische cirkel.
Ghana zit nog wel in een vicieuze cirkel. Ghana komt nog steeds geld te kort om de bevolking te onderhouden en om voor werk voor iedereen te zorgen daarom gaan ze lenen, als ze lenen zitten ze weer in hogere schulden daar moeten ze dan weer meer rente over betalen en zitten ze nog dieper in de schulden. Maar met ontwikkelings en economische overeenkomsten kunnen ze weer geld behouden in Ghana. Als Ghana meer geld wilt gaan verdienen moeten ze zorgen dat er buitenlandse bedrijven gaan investeren in de goudmijnen en het toerisme want dat groeit nu het meest.


17. Schuldenlast
Ghana heeft een schuldenlast van Ghana is $7,2 mld. De investeringen blijven achter bij de verwachte resultaten. Buitenlandse bedrijven worden afgeschrikt door de financiële instabiliteit in Ghana er wordt eigenlijk alleen geïnvesteerd in de goudmijnen en het toerisme.

18. Indexcijfers van Ghana
Worden veel gebruikt om cijfers en cijferreeksen met elkaar te vergelijken. Indexcijfers hebben het voordeel van overzichtelijkheid en het ontbreken van eenheden. Enkele indexcijfers over Ghana:

Bevolkingsdichtheid: 88 inwoners per km² (2005) Nederland heeft een gemiddelde bevolkingsdichtheid van 452 inwoners per km²

Bruto Nationaal Product: Ghana heeft een BNP van $10.340 miljoen Nederland heeft een BNP van $ 629.391 miljoen

Inkomen per hoofd van de bevolking: 270 dollar (2002) ik heb een folderwijk waarbij ik ongeveer €5,- per week verdien dat keer 52= €260,- per jaar.

Levensverwachting 2002: 55 jaar De levensverwachting in 2003 in Nederland was 78 jaar.

19. Bilaterale en multilaterale ontwikkelingshulp:
De schulden aan banken zijn de zogenaamde 'commerciële' schulden. Schulden aan regeringen worden ‘bilaterale’ schulden genoemd. Schulden aan internationale financiële instellingen, zoals de Wereldbank, het IMF, de Afrikaanse Ontwikkelingsbank, of bijvoorbeeld de Europese Unie, vallen onder de 'multilaterale schulden'. De multilaterale en bilaterale schulden samen zijn de 'officiële schulden'
In 1988-1994 besloten de belangrijkste schuldeisers dat kwijtschelding van een deel van de schuld de enige oplossing was om de ontwikkelingslanden van hun buitenlandse schuld af te helpen. In Toronto in 1988 besloten de G7 leiders om een streep te zetten door een derde van een deel van de bilaterale afbetalingsverplichtingen.

Voor economische groei en armoedevermindering is de zware schuldenlast van Ghana een kritische factor. De totale buitenlandse schuld bedroeg in 2002 $7,2 miljard. Ghana heeft begin 2001 besloten zich aan te sluiten bij het HIPC-initiatief. Dit initiatief richt zich op de kwijtschelding van de buitenlandse schuld.
Het blijft dus een groot probleem om de Bilaterale en multilaterale schulden af te lossen. Ook is het moeilijk om voor andere landen en organisaties om the schulden te verminderen voor Ghana of een ander ontwikkelingsland.
Nederland geeft ook bilaterale hulp aan Ghana

20. De relatie met de wereldbank.
De wereldbank geeft financiële steen aan Ghana. Vooral bij het Volta project. Dat is een project waarbij een grote stuwdam is aangelegd. De grote van het stuwmeer kan je vergelijken met de totale oppervlakte van Limburg, Noord-Brabant en Zeeland. De stuwdam zorgde ervoor dat er een waterkracht centrale kon worden gebouwd zodat er stroom kon worden opgewekt. Ook werd er van het wereldbank geld een haven gebouwd aan het stuwmeer. Die haven hete Tema werd een aluminiumsmelter gebouwd. Die op goedkope stroom van de waterkerncentrale kon draaien.

21 de relaties met het IMF.

Het IMF werd opgericht in 1944. De voornaamste doelstellingen van het IMF zijn:
• Het bevorderen van internationale samenwerking op monetair gebied;
• Uitbreiding van de wereldhandel;
• Wisselkoersstabiliteit.

De financiële bronnen van het IMF bestaan uit de bijdragen van de 184 landen die lid zijn van het IMF. De hoogte van de financiële bijdrage (het quotum) aan het fonds is afhankelijk van de economische grootte en positie in het internationale financiële systeem van een land.
Toen het slecht ging met de economie in Ghana en ze een diepte punt bereikten greep het IMF in. Ghana werd het paradepaardje van het IMF en Wereldbank. Omdat het aanpassingsprogramma moest slagen, kreeg Ghana veel meer westerse steun dan haar buurlanden. De inflatie is hoger geworden en het land heeft een gezonde economische groei. Wat er niet wordt verteld, is dat het economische succes te danken is aan het overgeboekte geld van de vele migranten die tijdens de minder tijden vertrokken naar de Golfstaten en West-Europa. Geldoverboekingen van migranten zijn na de export van goud en cacao de derde inkomstenbron van Ghana. Bovendien worden de sociale kosten van het economische succes niet genoemd door IMF en Wereldbank. De structurele aanpassingsprogramma's zorgden alom voor armoede en werkloosheid.


22. Oplossing tegenstelling Rijk en Arm.
Ik denk dat de rijke Ghanezen een stuk grond kunnen kopen waar ze arme ghanezen op kunnen laten werken voor een redelijk loon waar ze tenminste van rond kunnen komen. Het eten bijvoorbeeld wat op het land wordt verbouwd kunnen ze dan weer verkopen en met dat geld kunnen ze een deel loon uitbetalen en krijgen ze zelf ook nog inkomsten.

23. Trade, not aid.
De slagzin betekent Handel geen hulp.
Ik denk dat het een goede oplossing zou zijn maar Ghana zou niet op zichzelf zonder hulp een goede handel op kunnen zetten. Met buitenlandse hulp zou het wel goed kunnen werken als de rijke landen meer betalen voor de export van Ghana verdienen ze er beter aan en zal het beter gaan met de economie.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.