Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Reggae

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 1262 woorden
  • 18 januari 2006
  • 268 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
268 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Inhoud:

1) Wat is reggae?
2) Het ontstaan van Reggae.
3) Bob Marley
4) Hoe staat het nu met de reggae?
5) Instrumenten
6) Jamaica
7) Bronnenlijst

Wat is Reggae?

Reggae is ontstaan rond 1968, en is geboren uit verschillende muziek stijlen zoals Calypso, Mento, R&B, Rocksteady en Ska.
Het is eigenlijk niet bekend waar de naam reggae vandaan komt, maar dat maakt niet zo veel uit, want de muziek zegt genoeg.

Hieronder volgt wat uitleg over de bovengenoemde muziek stijlen.

Calypso is een muziekstijl die zijn oorsprong vind in de Caribbean, en is bekend geworden door de steel drums. Steel drums zijn lege olie vaten waarop getrommelt wordt, en er een mooie toon ontstaat.
Mento is een iets snellere vorm van calypso, en vindt zijn oorsprong op het eiland Jamaica.
Bij mento wordne niet alleen Steeldrums grbruikt, maar ook toeters en trombones.
R&B is een verzamelnaam voor vele soorten muziek. R&B is een afkorting voor Rhythm & Blues. R&B ontstond in de jaren 40 in amerika. Het is een mengeling van Jazz, blues en gospel.
Ska is een aan het einde van de jaren 1950 ontstaan. Ska is opgewekte dansmuziek. Doordat een hoofdrol is weggelegd voor de koperblazers, wordt ska ook wel eens de jazz van Jamaica genoemd.
Rocksteady de iets langzamere afgeleide van ska heet rocksteady, de vertaling van rocksteady is “rustig rocken”. De gebruikte instrumenten zijn de gitaar, een orgel en drums.

Het ontstaan van Reggae.

Reggae is ontstaan uit verschillende muzieksoorten, waaronder de Ska en Rocksteady.
De muziek gaat vaak over wat de artiest heeft meegemaakt, en over het leven.
De muziekstijl vind zijn oorsprong op Jamaica, een eilandje in de Caribbean, het thuisland van vele bekende Reggae zangers waaronder Bob Marley.
Reggae werd voor het eerst uitgebracht op jamaica, en toen in Engeland, want Jamaica was toen der tijd een colonie van Engeland. De Jamaicanen werden door de Engelse koning onderdrukt, en dat vindt je vaak terug in hun muziek, ze zingen er vaak over.
Nadat de Reggae in Engeland was geïntroduceerd, sloeg deze muziekstijl over op de rest van de wereld, en werd reggae ongekend populair.
Reggae bestaat nu nog steeds, maar het toppunt waren de jaren ’70, waar grote artiesten zoals Bob Marley en Peter Tosh veel fans hadden.
Na de dood van Bob Marley bleef hij nogsteeds velen platen verkopen, en pas na de dood van Peter Tosh werd het wat rustiger rond de Regae.
Reggae is een muziek soort die jong en oud leuk vind, en reggae zal nog altijd ongekend populair blijven.
In de muziek komen veel aparte woorden voor, zoals Jah, Spliff en Ganja. Hieronder vindt je de uitleg van deze woorden.

Jah = de god van de Rastafari.
Babylon = Hiermee wordt het onderdrukkende systeem bedoelt.
Zion = de heilige berg die ligt in het beloofte land, waar alles op begonnen is.
Lion = de leeuw van Judah, ook wel de bewaker van de wereld.
Spliff = een joint van 10 tot 20 cm
Ganja = wiet
Irie = een uitroep die heerlijk, of fantastisch betekent

Bob Marley

Bob Marley was een van de bekendste reggae artiesten aller tijden.Hij zorgde er mede voor dat de Reggae muziek doorbrak buiten Jamaica.
Bob Marley werd op 6 Februari 1945 geboren in het kleine plaatsje St. Ann op Jamaica.
Zijn moeder was van zuidafrikaanse afkomst, en zijn vader was van Engelse afkomst.
Zijn vader overleed al toen Bob 10 jaar oud was.
Toen Bob Marley 16 was, richtte hij met een paar andere rasta fanaten de groep: The Wailers op. Hun eerste opname was de single: Judge not.In het begin was hun succes ver te zoeken, maar door het doen van kleine optredens in clubs op Jamaica groeiden ze al snel uit tot een van de populairste groepen van Jamaica.
In december 1976 werd een aanslag gepleegd op de familie Marley. Een man ging hun huis in, en schoot meerdere keren op Bob.Hij werd geraakt in zijn buik en zijn arm, maar ondanks dat hij wist wie de dader was, ging hij niet naar de politie, omdat dat volgens hem niks op zou lossen.
In 1977 kreeg Bob een wondje aan zijn teen, ( hij dacht dat hij het had opgelopen tijdens voetbal) maar al snel werd bij hem huidkanker onder zijn nagel geconstateerd.
Bob marley wilde niet dat zijn teen geamputeerd werd, omdat dat niet mocht van zijn geloof.
De kanker sloeg over naar zijn maag, longen en hersenen.
Tijdens het joggen in 1980 stortte Bob in door een hersentumor.
Hij had volgens de doctoren niet langer dan 3 weken te leven, maar toch wilde hij weer opreis gaan voor zijn concert. Onder druk van zijn vrouw werd dat concert geannuleerd.
Hij ging voor zijn behandeling naar Duitsland, en ging kort daarna terug naar Jamaica om daar te sterven, maar hij kwam niet verder dan Miami, waar hij in 1981 stierf.
Zijn lichaam werd toen bijgezet in een mausoleum in zijn geboorte dorp.

Hoe staat het nu met de reggae?

Reggae is nog steeds een populaire muziekstijl onder de gehele wereld bevolking, van jong tot oud, of je nu zwart of blank bent, mensen blijven het een goede muziekstijl vinden.
Bob Marley verkoopt dagelijks nog vele platen, en zijn concerten zijn ook op dvd te koop, dus ook al gaat een grote ster dood, hij of zij blijft nog platen verkopen.
De radio zend ook nog steeds zijn muziek uit, en zijn platen worden ook best vaak aangevraagd.
Reggae is haast niet meer weg te denken uit onze cultuur, als jongeren b.v een jointje roken, heeft dat te maken met reggae, als je naar Jamaica op vakantie gaat, zie je op vele straathoeken groepjes mensen staan met steel-drums.
Kortom: Reggae zal altijd blijven bestaan.

Instrumenten

In de Reggae muziek word maar een instrument gebruikt, de steel-drums.
Steel-drums zijn lege olie vaten, waarop wordt getrommelt met stokjes, net zoals bij een drumstel, maar dan heeft de toon ook een mooiere klank.

Dit zijn steel-drums, deze man maakt muziek voor de mensen op dit evenement.

De mensen die op steel-drums langs de kant van de weg spelen, vragen er vaak geen geld voor, maar verkopen cd-tjes met hun muziek erop, maar hun doel is het entertaine van de voorbij komende mensen.
Het mooie aan de steel-drums is dat ze makkelijk te maken zijn, en vaak niet zo duur hoeven te kosten, als je een beetje handig bent, maak je voor zo’n $10 een redelijke steel-drum.
Veel muziekanten maken ze daarom dus ook zelf.

Jamaica

Jamaica is het vaderland van Bob Marley, de king of reggae.
Het eiland was lange tijd in handen van de Spanjaarden, die de oorspronkelijke bewoners, de Tainos uitmoorden, zij woonden eral voordat Columbus er voet aan wal zette.
De eerste stad werd gesticht in het jaar 1509, de stad heette: Sevilla Nueva, en het lag aan de noordkust. Na een lange tijd verlieten de spanjaarden het stadje, en stichtten ze in 1538 het stadje Spanish Town, dat lag aan de zuidkust vna Jamaica.
De officiele taal die op Jamaica wordt gesproken is Engels, maar veel mensen spreken er Creools, dat een mengeling is van Engels en Afrikaans.
Een van de bekendste plekken van Jamaica is wel Montego Bay, het aan de noordkust gelegen stadje is het op een na grootste stadjes van Jamaica, Montego is afgeleid van het Spaanse woord: Manteca, dat varkensvet betekend. De Spanjaarden slachtten vroeger varkens in de bergen, en het varkensvet werd vanuit de haven van Montego Bay verscheept naar andere plaatsen op Jamaica en naar Engeland.

Bronnenlijst.

Google afbeeldingen zoeken

http://intranet.grundel.nl/Grassroots/Mijn%20webs/reggae.htm

http://users.pandora.be/ganja/reggae/site/meer.html

http://www.ontdekjamaica.nl/soap/index.php?id=1

www.bobmarley.com

REACTIES

L.

L.

Hail mi idrin,

Beste mensen,

Tot mijn grote verbazing heb ik jullie werkstuk gelezen en bespeur er niet een maar vele fouten in Deze fouten ga ik nu niet allemaal opsommen maar een ervan is dat er op Jamaica ( oorspronkelijk Xajmaca geheten ) geen creools maar Patois word gesproken en ik las ook iets geloof ik over olievaten, nou ik moet de eerste nog zien, ben je niet in de war met steel ?

Greatings and nuff respect
Ras

15 jaar geleden

J.

J.

Ik vind het wel goed werkstuk alleen staan er veel dingen door elkaar

13 jaar geleden

L.

L.

jullie hebben me zo erg geholpen ik kon echt geen informatie vinden bedankt

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.