Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Breakdance

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • havo/vwo | 1226 woorden
  • 28 september 2005
  • 208 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
208 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Voorwoord:

Ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik breakdance heel leuk vind en ik kan zelf het zelf ook een beetje. Ik wou er wel wat meer van weten daarom heb ik dit onderwerp gekozen.(ook al is er niet veel over te vinden)

Inhoud:
1. Breakdance
2. Geschiedenis
3 Breakdance in Nederland
4. Lessen
5. Moves

BREAKDANCE:
Breakdance is eigenlijk een combinatie van verschillende dansen. Het truckje flare komt dus uit het turnen maar bij het turnen heet de flare de the thomas flare. Heel veel volwassene en kinderen vinden breakdance gevaarlijk omdat het er gevaarlijk en moeilijk eruit ziet. Als je valt midden in een move (truckje) dan val je best hard. Als je valt zonder beschermers kan je ook wat breken daarom lijkt het zo gevaarlijk. Als je het eenmaal snapt dan lukt het meestal wel en dan is het niet meer eng! Breakdance is ook een dans waarbij de B-boy (break boy) op muziek met breakbeats (meestal is dat Hip hop)zijn moves laat zien. Meestal is dat 1 groep breakdancers tegen een andere groep breakdancers in een ronde cirkel en hun move om de beurt laten zien. Er zijn heel veel moves die onnoemelijk zijn. De bekendste moves zijn: de windmill, backspin en de swipes. Al die truckjes leer je niet zomaar. Je moet er maanden voor trainen. Breakdance heeft ook bewegingen overgenomen van de traditionele Afrikaanse dans en de Braziliaanse Capoeira. Toen voordat de dans breakdance of als je het breaken wilt noemen heette het B-Boying. Bij een battle (wedstrijd) dat ze tegen elkaar gaan breaken gaan ze elkaar uitdagen. Ze gingen dan hun moves aan het publiek laten zien en dan deden ze dat ze de beste waren. Bij een hele serieuze battle is er altijd een jury bij. De jury vertelde aan het eind van de battle welke crew (groep breakdancers) het best was en die had dan gewonnen. Op een battle zijn er ook soms B-girls bij. Breakdance lijkt wel een stoere sport voor jongens maar meisjes houden daar ook wel van (zoals ik :p)

Geschiedenis:
In de jaren 50 en de jaren 60 kwamen de meeste immigranten naar New York. Iedereen nam een stukje van hun eigen cultuur mee. De Afrikanen namen bijvoorbeeld het ritme mee. Wat nog een Afrikaanse afkomst was is het woord B-boying. Daar heette boioing, boioing dat heette iets van springen. In de jaren 50 bestond een nieuw soort dans de Lyndi Hop. Bij die dans gaat de man op de dansvloer staan en laat aan zijn vrouw zijn allermooiste dans moves zien. Zo wisselen ze met elkaar af. Of ze dat ook op de vloer deden, is nog niet zeker. Zoals ik al had vertel battle dat stamt dus af van de Lyndi Hop. Pas toen ze mensen echt gingen breakdance was dat pas in de jaren 70. dat was in de South Bronx in New York. De uitvinder ervan was James Brown. Hij noemde zijn manier van dansen The goot foot. Samengesteld van energievol dansen. The goot foot had een kopje gekregen: Foot work dat was dat je moves moet doen alleen met je voeten. Later begonnen ze met handen en voeten en daardoor is breakdance ook ontstaan. De beroemde generaties van de B-boys waren er 3: Nigger Twins, Zulu King, en Clark Kent. De oude crew Rocksteady. Zij bedachten nieuwe moves zoals de backspin en de windmill. Uit kungfu films is de move windmill ook ontstaan. Bij het battle daar is wat vreemds aan het is namelijk zo dat ze Electric boogie of body popping niets te maken heeft met breakdance. Het wordt wel bij battles gedaan. Door deze grote media aandacht kregen mensen een gedachten dat breakdance alleen maar een snel overgaande hype was geweest. Toen het publiek ineens stopte. Dachten de mensen dat breakdance nooit meer gedaan zou worden omdat ze breakers ook stopte. Maar later werd het weer populair.


Breakdance in Nederland:
In de jaren tachtig kwam breakdance pas naar Nederland. Nederlandse studenten die in Amerika waren voor hun studie, zagen daar breakdance op video’s in films Beat street en Wild style. Zij hadden de films goed gezien en begonnen de breakdance te begrijpen en te doen. Ook door internet kwam breakdance in de rage omdat op heel veel sites staat er veel over breakdance en Hip hop. Graffiti en rap zijn ook onderdelen van breakdance cultuur.

Lessen:
In dit hoofdstuk ga ik wat vertellen over de lessen. Als je op breakdance wilt staat er meestel in de krant van cursus breakdance. Er staat natuurlijk de tijden en hoe duur en waarneer en hoeveel lessen. Zelf zag ik een tijdje geleden ook een stukje krant van een cursus breakdance en dat heb ik bewaard. Wat je ook kan doen is als je heel goed in breakdance bent en dan kan je een crew maken dan moet je zelf moves verzinnen die jouw tof lijkt. Nu ga ik wat vertellen wat je op een les doet. De leraar die laat je een move zien en dan moet je dat zelf proberen na te doen en meestal begint de leraar met wat makkelijks bijvoorbeeld op je hoofd staan ofzo. Zo ga je naar wat moeilijkere moves. Als je een move niet snapt dan vraag je het gewoon en dan laat je leraar het nog een keer zien en dan helpt hij je er mee. Als je jezelf bij het vallen geen pijn wilt doen dan moet je beschermers kopen. Als je beschermers koopt dan moet je niet de beschermers kopen waarmee je skate. Je moet dan van die zachte beschermers kopen die je om je armen polsen en benen zet. Je breakdancet dan in en zaal meestal is het in een gymzaal van een school. Toevallig was het een tijdje geleden bij het Eendenplein 5 bij de basisschool: De Walvis.

Moves:
Er zijn veel truckjes. Zoals ik al heb gezegd in dit hoofdstuk noem ik een paar moves op en leg ook meteen uit hor het moet. Ik vertel dan ook welke ik allemaal kan. Ik begin met het eerste truckje: De backflip bij deze moet je lenig zijn. Je moet dan een soort achter uit salto maken. De backflip komt dan uit het turnen. Nu ga ik verder met de tweede move, de move heet de backspin. Hij moet zo: je gaat zitten en doet je benen uit elkaar je sleurt je benen omhoog en dan trek je je benen in (niet te snel) als je dat goed doet dan draai je op de bovenkant van je rug. Ik weet niet van waar deze move vandaan komt. Ik ga verder met het volgende truckje: de swipes deze doe je zo: ga met je handen en voeten op de grond staan wel met je buik naar het planfond. Gooi je armen naar links en spring met je benen. Het is heel moeilijk om de swipes goed te kunnen doen. Nu vertel ik nog 1 move dat is de worm die moet zo: je maakt een handstand en dan moet e een golf met je benen maken als je neer beneden gaat met je benen. Je moet dat achter elkaar doen. Nu vertel ik welke moves ik allemaal kan ik kan: De worm en de sixstep, helicopter en de backspin en nog een paar maar ik weet niet hoe die heten. Ga naar deze site en je ziet je moves hoe dat eruit ziet http://rap.about.com/library/blbreakdancecoverpage.htm

REACTIES

M.

M.

leuk

18 jaar geleden

B.

B.

schoone spreekbeurt ik hou ook van breakdance

15 jaar geleden

C.

C.

nice breakergirl!
keep ya head up.
love Xxx

14 jaar geleden

T.

T.

k doe ook breakdance da bom

12 jaar geleden

A.

A.

Nice, ik doe ook break-dance en ben ook een meisje ^^
Nog nie zo lang (paar maandjes xp)
dus kwist dr nog nie zo veel van af ma merci, je tekstje eeft me veel geholpen (;

12 jaar geleden

P.

P.

dit is pittig racistisch

12 jaar geleden

R.

R.

meer info over breakdance en goeie breakdancers kun je lezen op www.dansschoolfresh.com !!

10 jaar geleden

X.

X.

leukk

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.