Charles Darwin Evolutietheorie

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 833 woorden
  • 28 september 2005
  • 730 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
730 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Charles Darwin Biografie Charles Robert Darwin werd geboren in 1809 in Engeland. Hij studeerde geneeskunde en theologie. Toen hij klaar was met zijn studie is hij een lange reis naar Zuid-Amerika begonnen met het schip ‘Beagle’. Deze reis duurde van 1831 tot 1836. Dit is het schip Beagle. Tijdens deze reis heeft hij onderzoek gedaan naar het ontstaan van de wereld. Zijn bekendste werk wat hij in deze reis heeft ontdekt is ‘On the origin of Spieces’. Dit is het boek waarin al zijn ontdekkingen staan beschreven. Hierin beschrijft hij dus de evolutie van het leven op aarde. Voorheen geloofden zo goed als iedereen dat het leven geschapen was door God. Veel mensen geloofden de evolutietheorie niet. Het was heel tegenstrijdig met de leer van de kerk dus. Toch wordt zijn theorie tegenwoordig gezien als een van de belangrijkste van de hedendaagse wetenschap. Darwin overleed in 1882 op 73 jarige leeftijd. Hij werd begraven in zijn geboorteland, Engeland. De theorie Volgens de evolutietheorie is alles wat leeft, ontstaan door een evolutie. Dieren en planten hebben zich ontwikkeld uit voorgaande organismes. Elk levend wezen heeft zijn eigen eigenschappen, hiervan heeft ieder lid een bepaald kenmerk. Je kunt dit vergelijken met ‘alle mensen hebben 2 ogen, maar sommige hebben blauwe ogen en andere bruine’. Organismen kunnen door de loop van de tijd veranderen, evolueren dus. De twee belangrijkste oorzaken die in zijn boek over zijn ontdekking geschreven staan zijn: 1. Er worden meer nakomelingen geboren dan dat de voedselbronnen aankunnen. Alleen de sterksten zullen overleven; Struggle for life wordt dit genoemd. 2. De sterksten zijn die genen die het best zijn aangepast in hun omgeving; de best aangepasten zullen overleven; The survival of the fittest wordt dit genoemd. De omgeving speelt dus ook een rol in de evaluatie van organismen. Sommige eigenschappen krijg je omdat het noodzakelijk is om te overleven. De organismen die deze eigenschappen bezitten blijven leven en zorgen zo voor nakomelingen die dezelfde eigenschappen over hebben genomen en dus weer verder kunnen overleven. De organismen die deze eigenschappen niet bezitten sterven dus uit. Hierdoor vindt er een natuurlijke selectie plaats. Bepaalde eigenschappen gaan dus verloren en andere worden gehouden. Dit kan leiden dus leiden tot evolueren. Hier vertel ik nu meer over.
Onderzoeken en experimenten Tijdens de ontdekkingsreis van Darwin kwam hij onder andere op de ‘Galapagoseilanden’. Dit is een eilandengroep bij Zuid-Amerika. Hier heeft hij het onderzoek gehouden uit het voorbeeld dat ik hierboven heb gegeven. Hij deed dus onderzoek naar de variaties tussen de vinken op de verschillende eilanden. De vogels leefden afzonderlijk van elkaar en hierdoor was onderzoek goed mogelijk. Darwin ontdekte dat er bepaalde eigenschappen waren die de vinken op het ene eiland wel hadden en op het andere eiland niet. De vinken op het eiland waar alleen noten, zaden en andere harde soorten voedsel waren te vinden hadden bijvoorbeeld een puntige harde snavel ontwikkeld. Op het eiland waar veel bessen waren te vinden hadden de vogels juist brede en ronde snavels. Darwin vond nog meer variaties van eigenschappen. De vogels die in het begin gelijk aan elkaar waren hadden zich naar verloop van tijd ontwikkeld. Doordat de vinken zich aan de verschillende omgevingen op de verschillende eilanden hadden aangepast en apart van elkaar leefden, konden de soorten evolueren. De combinaties van genen die in de omgeving het sterkst bleken te zijn hadden meer kans om te worden doorgegeven zodat bepaalde kenmerken op het ene eiland wel waren te vinden en op het andere juist niet. In zijn boek legt Darwin het zo uit: Er zijn twee eilanden; Eiland A, waarvan de bodem uit geel zand bestaat, en B, waarvan de bodem uit grijze rotsen bestaat. Eiland A is bewoond door een vogelsoort. De meeste vogels zijn geel. Een enkele keer wordt er een grijze vogel geboren, maar deze sterven jong omdat deze eerder worden opgemerkt door roofvogels. Op een dag waait het zo hard dat een klein groepje vogels naar eiland B overwaait. De vogels paren hier en er worden enkele grijze vogels tussen de gele geboren. Maar nu zijn het niet de grijze, maar de gele vogels die opvallen en worden opgegeten! Er blijven nu voornamelijk grijze vogels over. Naast het verschil in kleur verandert er in de loop van eeuwen veel meer tussen de vogels. De eilanden blijven ook veranderen, en de vogels veranderen mee. Na vele eeuwen zijn de vogels zo erg van elkaar veranderd dat ze niet meer tot hetzelfde soort behoren. Op deze wijze heeft elk diersoort op aarde zich aan zijn eigen omgeving aangepast en zijn, na miljoenen jaren, de verschillende diersoorten ontstaan. Bewijs voor de theorie Inmiddels is bewezen dat de ontdekking van Darwin inderdaad juist is. Het beste bewijs is te zien aan de bouw van alle zoogdieren op aarde. Of je nu naar mensen of zoogdieren kijkt, ze hebben allemaal dezelfde skeletopbouw, longen en een vergelijkbare manier van voortplanten. Bij vogels is dit ook zo: alle vogels hebben vleugels en ze leggen allemaal eieren. Zo is duidelijk te zien dat alle dieren verwant zijn aan elkaar.

REACTIES

3.

3.

dit werkstuk is echt heel kort!!!

13 jaar geleden

G.

G.

scheetje

12 jaar geleden

L.

L.

dit is een leuk interessant werkstuk

12 jaar geleden

A.

A.

je hebt een grote fout gemaakt

12 jaar geleden

N.

N.

de evolutietheorie is niet waar. regent het dan door een knal? denk na man! God in de Hemel heeft de aarde geschapen.en trouwens aan het einde vann Darwins leven zei hij dat alles een leugen is. Dit is FOUT je LIEGT

12 jaar geleden

O.

O.

Sorry maar het kan ook niet waar zijn dat hij zij dat het niet waar is. Darwin is beroemd en als ze weten dat hij liegt zou hij niet zo beroemd zijn, dus denk zelf ook is na, ik geloof zelf ook niet wat jij zegt

9 jaar geleden

B.

B.

Beste Naomi, ik respecteer je geloof. Maar ik kan je verzekeren dat de evolutie theorie authentiek is. Er zijn verschillende bewijzen die met zekerheid je kunnen uitleggen hoe dit alles ontstaan is.

8 jaar geleden

C.

C.

naomi wat ga jij zeggen ik ben fake
die regen komt door processen van de natuur drollie. jij bent echt een stuk rotzooi dat de evolutie heeft voort gebracht!!!

12 jaar geleden

P.

P.

zeer boeiend werkstuk, heb er veel Van opgestoken, net als die dildo die je in je aars hebt gestoken vieze hond!

12 jaar geleden

A.

A.

O my god! weet je niet waardoor het regent Charlesb -,-.
Zal ik het je mooi vertellen! toen de aarde ontstond is er vanuit het heelal een soort wolk met vocht de aarde in gegaan die daar door de kou is neergedaald en zo ontstond er een soort zee. Na vele jaren(miljoenen) is er licht van de zon bij de aarde gekomen en is het water verdampt en later weer neergedaald in koudere gebieden, daardoor werd de oeroude aarde voor het eerst vruchtbaar en na miljarde jaren kwamen er ook oeroude bomen en planten en ja ook dieren en zo gaat het al miljarden jaren dat het water verdampt en dan weer neerdaalt! niks een GOD! en ik heb ook wel een geloof maar ik hoef toch niet van iets belachelijks uit te gaan als er gewoon een logish FEIT is! sjies denk eens na joh.

11 jaar geleden

E.

E.

ik moet ook een werkstuk over hem doen dus schrijf ik deze een beetje over

11 jaar geleden

A.

A.

Een heel mooi werkstuk! De conclusie klopt alleen niet. De theorie van Darwin wordt altijd nog theorie genoemd omdat het niet bewezen is. Alles wijst er inderdaad sterk op, maar vooral tussen de evolutie van de aap tot de mens missen nog grote stukken.
Misschien komt het hierdoor dat er mensen zijn die hun gevoel niet goed kunnen inhouden...

10 jaar geleden

T.

T.

dit heeft heel erg geholpen dankje!

9 jaar geleden

O.

O.

Goed Werkstuk ik heb zelf een werkstuk met het hoofdstuk: Ontdekkingen van Charles Darwin. Dit kan ik goed gebruiken

9 jaar geleden

L.

L.

dit is te kort en het heeft weinig informatie

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.