Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Bulgarije

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas havo | 1248 woorden
  • 11 juni 2005
  • 103 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
103 keer beoordeeld

Bulgarije
Република България

Volkslied: Mila Rodino

Taal Bulgaars
Hoofdstad Sofia
Regeringsvorm Republiek
Religie Oosters-Orthodox 84%, Moslim 12%
Oppervlakte
– % water 110.910 km²
67,6%
Inwoners
– Dichtheid: 7,5 miljoen
0,3/km²
Munteenheid Lev (Лев) (BGN)
Tijdzone UTC +2
Nationale feestdag 3 maart
Web | Code | Tel. .bg | BGR | 359

Kaart Bulgarije (CIA)
Satellietfoto Roemenië en Bulgarije in de sneeuwBulgarije (България), officieel de Republiek Bulgarije, is een land in Zuidoost-Europa, gelegen in de Balkan.

Het land heeft een bevolking van circa 7.500.000 inwoners en een oppervlakte van circa 110.912 km². Het is begrensd door de Zwarte Zee in het oosten, door Roemenië in het noorden, door Servië en Montenegro en Macedonië in het westen, door Griekenland in het zuiden en door Europees Turkije in het zuidoosten. Sofia is de hoofdstad en de grootste stad van het land. Andere belangrijke steden zijn Varna en Burgas (de belangrijkste havens aan de Zwarte Zee van Bulgarije), Plovdiv en Roese.


Inhoud

1 Geschiedenis

2 Geografie

2.1 Kerngegevens

3 Bevolking

3.1 Basisgegevens

4 Politiek

5 Districten

6 Economie

6.1 Economische statistieken

7 Cultuur

8 Openbaar vervoer

Geschiedenis
Hoofdartikel: Geschiedenis van Bulgarije

De Donau-Bolgaren, een Turkse stam uit Centraal-Azië en de lokale Slavische bevolking vormden in de 7e eeuw de eerste Bulgaarse staat. In de 14e eeuw werd het land veroverd door het Ottomaanse Rijk. Op 3 maart 1878 herkreeg Bulgarije haar autonomie als zelfstandig prinsdom van het Ottomaanse Rijk, en op 22 september 1908 werd het een volledig onafhankelijk koninkrijk. Het won en verloor gebied gedurende de Balkanoorlogen en de Eerste Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog kwam Bulgarije in de invloedssfeer van de Sovjetunie en werd een communistische volksrepubliek. In 1990 eindigde de communistische overheersing en werd Bulgarije een meerpartijenstaat.

Geografie

Centraal Bulgarije wordt van oost naar west overgestoken door waaiers van de Balkanbergen (Stara Planina). Een vruchtbaar plateau ligt in het noorden van de Balkan aan de rivier de Donau. Dit plateau vormt het grootste deel van de noordelijke grens. In het zuidwesten is er de Rhodope, waar het hoogste punt van Bulgarije ligt, de Musala-berg (2.925 m). Ten zuiden van de Balkan en ten oosten van Rhodope is het land vlak. De Donau, Iskŭr, Maritsa en Struma zijn de belangrijkste rivieren.


Kerngegevens
kustlijn: 354 km (aan de Zwarte Zee)
buurlanden: Roemenië 608km, Servië-Montenegro 318 km, Republiek Macedonië 148 km, Griekenland 494 km, Turkije 240 km.
hoogste punt: Musala (2.925 meter)
rivieren: Donau (grens met Roemenië), Stroema, Maritsa

Bevolking

Demografische ontwikkeling van BulgarijeDe bevolking bestaat voornamelijk uit Bulgaren. Er is een aanzienlijke minderheid van Turken en kleinere groepen zigeuners en Macedoniërs, hoewel Bulgarije, met zijn historische claims in Macedonië en geschillen, weigert om Macedoniërs te erkennen als bevolkingsgroep. Bulgaars is de overheersende taal. Het grootste deel van de bevolking behoort tot de Bulgaarse Orthodoxe Kerk. In 1953 werd het Bulgaarse patriarchaat, dat in 1946 was ontbonden, opnieuw ingesteld. Er is ook een aanzienlijkheid moslimminderheid.

De instellingen van hoger onderwijs zijn de universiteiten van Sofia, Plovdiv, Veliko Tŭrnovo en Varna.

Basisgegevens
inwoneraantal: 7,5 miljoen (2003) (67,6 per km²)
bevolkingsgroepen: Bulgaren 83.9%, Turken 9.4%, Roma 4.7%, Russen 0.2%, Armeniërs 0.1%, Macedoniërs 0.05%
talen: Bulgaars (officiële taal), Turks, Romani
schrift: Cyrillisch alfabet
religie: Oosters Orthodox 84%, Islam 13%, Rooms Katholicisme 2%, Jodendom 1%, overige 1%
hoofdstad: Sofia (София) 1,096 miljoen inwoners

overige steden: Plovdiv (Пловдив) 340.000, Varna (Варна) 314.000, Burgas (Бургас) 193.000, Ruse (Русе) 162.000 inwoners, Perushtitsa

Politiek

In 2001 boekte de partij van Simeon Sakskoburggotski, die voor de communistische tijd als Simeon II koning van Bulgarije was, een grote overwinning bij de parlementsverkiezingen. (Zijn naam is een verbulgaarsing van Saksen-Coburg-Gotha). Samen met de partij van de Turkse minderheid vormde hij een regering. Met voortvarendheid werd een 800-dagen plan voor economische wederopbouw aangepakt, maar dit had niet het beoogde resultaat, en het volgende jaar won ex-communist Georgi Parvanov de presidentsverkiezingen van de door Sakskoburggotski gesteunde zittende president Petar Stojanov.

Bulgarije hoopt aansluiting te vinden bij de NAVO en de Europese Unie, doch deelname aan de uitbreiding van de EU in 2004 werd Bulgarije geweigerd. Voorlopig is nu 1 januari 2007 als streefdatum voor de Bulgaarse toetreding vastgesteld. Het associatieverdrag werd op 25 april 2005 ondertekend.

Eénkamerparlement, 240 leden, elke 4 jaar gekozen
Staatshoofd: president, elke 5 jaar direct gekozen
President: Georgi Parvanov (sinds januari 2002)
Premier: Simeon Sakskoburggotski (sinds juli 2001)

Districten

Districten van BulgarijeSinds 1999 bestaat Bulgarije uit 28 districten (oblasti, enkelvoud - oblast), nadat het was onderverdeeld in 9 provincies sinds 1987. Alle districten zijn vernoemd naar de regionale hoofdstad. De nationale hoofdstad, Sofia, vormt een eigen district.

Blagoevgrad
Burgas
Dobrich
Gabrovo
Khaskovo
Kurdzhali
Kyustendil
Lovech
Montana

Pazardzhik
Pernik
Pleven
Plovdiv
Razgrad
Ruse
Shumen
Silistra
Sliven
Smolyan
Sofia
Sofia district
Stara Zagora
Turgovishte
Varna
Veliko Turnovo
Vidin
Vratsa
Yambol

Economie

Tot 1989 had Bulgarije een economie in de sovjetstijl waarin bijna alle landbouw en industriële ondernemingen door de staat beheerd werden. Een stagnerende economie, tekort aan voedsel, energie, en consumptiegoederen, een enorme buitenlandse schuld, en verouderde en inefficiënte industriële complexen spoorden pogingen aan tot marktgerichte hervorming in de jaren '90. De economie van Bulgarije zakte sterk in na 1989 door het uiteenvallen van de Sovjetunie. De levensstandaard zakte 40%.

Traditioneel is Bulgarije een landbouwland. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het land echter aan aanzienlijk geïndustrialiseerd. De belangrijke industrieën zijn de machinebouw, metaalbewerking, voedselverwerking, techniek en de productie van chemische producten, textiel en elektronika. De belangrijkste mineralen van Bulgarije zijn bauxiet, koper, lood, zink, steenkool, bruinkool, ijzererts, olie en aardgas. De landbouw vertegenwoordigt meer dan 20% van het bruto nationaal product en stelt hetzelfde percentage van het aantal arbeidskrachten tewerk. De belangrijkste gewassen zijn tarwe, oliezaad, graan, gerst, groenten en tabak. Druiven en ander fruit, evenals rozen, worden ook gekweekt, en de productie van wijn en brandewijn is belangrijk voor de economie. Meer dan 80% van de handel van Bulgarije vindt plaats met de vroegere landen van de Sovjetunie.


Economische statistieken

Traditionele Bulgaarse straatMunteenheid: Lev (Лев), koers 1 Lv. (Лв.) = € 0,52 (medio 2002)
BNP (2000): 12,4 miljard US$ (1520$ per inwoner)
Inflatie: 4,8% (2001)
Werkloosheid: 13,5% (2002)
Landbouwproducten: granen, maïs, wijn, aardappelen, tabak
Industrie: voedingsmiddelen, metaalbewerking, chemische industrie, machines
Grondstoffen: aardolie, steenkool, ijzer, koper, mangaan, lood, zink
Export: 4,825 miljard US$ (2001)
Exportproducten: halffabrikaten, machines, industrieproducten
Exportlanden: Italië (14%), Duitsland (10%), Griekenland (9%)
Import: 6 miljard US$ (2001)
Importproducten: brandstof, halffabrikaten, machines
Importlanden: Rusland (20%), Duitsland (15%), Italië 8%
Zie ook: Todor Zjivkov, Georgi Dimitrov, Vassil Kolarov, Petar Mladenov, Alexander van Bulgarije, Ferdinand van Bulgarije, Boris III van Bulgarije, Simeon II van Bulgarije en Vulko Tsjervenkov

Cultuur

De Bulgaarse muziek is onder liefhebbers van wereldmuziek of volksmuziek zeer geliefd vanwege het voorkomen van zeer onregelmatige maatsoorten. De Bulgaarse muziek heeft al heel veel moderne muziekstijlen beïnvloed.


Openbaar vervoer

Bus (avtobus)
Lokaal: Het busvervoer is in onafhankelijke stadsmaatschappijen ingedeeld; een kaartje gekocht in de ene stad is elders niet geldig.
In Sofia koopt u als toerist best de kaartjes per 5 aan een standje bij de bushalte (2 lv.). Opgelet: deze reeks kaartjes kan maar voor één persoon dienen en je moet altijd tenminste het laatste ("N° 5") in je bezit hebben. Losse kaartjes zijn 0,50 lv; een dagkaart is 2,50 lv.. Onmiddellijk na het opstappen in de bus of tram moet je kaartje ("talon") in een "komposter" ter hoogte van de driehoek geperforeerd worden. Vergeet niet ook een kaartje per stuk grote bagage te perforeren, want de controleurs komen zeker langs als u van of naar de luchthaven gaat! De boete bedraagt 5 lv.. Hier meer info (http://www.sofiacityguide.com/page.php?id=32). De minibus (marsjroetno taxi) is iets duurder (1 lv.) en rijdt ook een vaste route, maar je kunt op ieder punt van de route in- of uitstappen. Doordat het aantal stops veel minder is zijn ze sneller dan de bus.
Interlokaal: Wil je naar een andere stad, dan kan je aan het busstation informeren bij privé-maatschappijen en een plaatsje reserveren voor bijv. de volgende dag.
De taxi is het duurste vervoermiddel, maar dan nog zijn het heel zachte prijzen (0,39 lv./km in Sofia). Voor een 50/persoon kan je zelfs vanuit Sofia het Rila-klooster gaan bezoeken.
De trein is erg goedkoop, maar erg traag en er rijden niet veel treinen.

REACTIES

M.

M.

Goede spreekbeurt

18 jaar geleden

A.

A.

Dit is letterlijk gewoon over getypt van Wikipedia.... WTF

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.