Dieren

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 1287 woorden
  • 27 mei 2005
  • 126 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
126 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding

Ik moest voor biologie een werkstuk maken over 4 dieren. Zeesterren (ik heb gekozen voor de Kamster). Adders (ik heb gekozen voor de zwarte mamba). Krabben (ik heb gekozen voor de strand krab dat is een wat makkelijkere ik heb ook een aantal moeilijke gekozen). Civetkatten, genekatten (ik heb gekozen voor de Afrikaanse civetkat dat was de enige die ik kon vinden in deze soort). Ik had de opdracht helaas een beetje onderschat ik had wel gedacht dat het iets minder werk zou zijn. Maar ik was op tijd klaar (nu moet ik alleen nog geschiedenis af zien te krijgen).ik vond het wel een best leuke opdracht ik ben veel wijzer geworden over sommige dieren. Zeker van de civetkat weet ik nu dingen waarbij ik denk dat er iets aangedaan moet worden zoals het manier van het aftappen van musk. Dat wordt gebruikt om geuren mee te maken. Dat kan ook gemaakt worden want het is echt zielig hoor. Ik vond de opdracht best wel leuk ik vind het sowieso wel leuk om af en toe eens een werkstuk te maken. En ik heb mijn werkstuk afgemaakt op 11/03/05 (vandaag) en ik moest hem inleveren op 15/03/05 (komende dinsdag)

Extra informatie van de Kamster en een foto

Kleur: Egaal vaal geel tot paars. Onderzijde en tanden licht van kleur. De soort is te herkennen aan de vijf relatief korte, platte, brede en stijve armen. De rand is omzoomd met twee rijen randplaten, waarvan de bovenste elk een of twee kleine stekeltjes dragen. Deze stekeltjes zijn van boven goed zichtbaar. Het is een soort die bij voorkeur in en op zandige bodems leeft en tot op een diepte van 1000 m.

Wat algemene informatie over de zeester:
Het centrale lichaam van een zeester bevat een maag, met de mond aan de onderkant. Vertakkingen van de zenuwen, maag en watervaten gaan naar elke arm. De meeste zeesterren zijn in staat om nieuwe armen aan te maken wanneer een oude afgebroken is. Dit betekent dat ze een arm kunnen achterlaten om aan een vijand te ontsnappen. Binnen een paar weken groeit er weer een nieuwe arm aan.
Bij het eten gebruikt de zeester haar armen om schaaldieren open te wringen. Daarna stulpt ze haar maag uit, stopt die in de schelp en verteert het vlees.

Extra informatie van de strand krab

De strandkrab bewoont het getijdengebied in de Noordzee. Na introductie in de Verenigde Staten, Australië en het zuiden van Afrika, bleek de strandkrab schadelijk voor de plaatselijke mosselvangst. Zijn dieet bestaat namelijk uit andere krabben en mosselachtigen, vooral mossels. In 2001 werd de strandkrab door de IUCN uitgeroepen tot een van de 100 soorten die het meest schadelijk bleken te zijn voor de biodiversiteit in andere ecosystemen.

Inwendige klok
De strandkrab kan tegen lage zoutgehaltes en komt daarom ook in brakke wateren en riviermondingen veel voor. Hij kan een zoutconcentratie verdragen die maar 1/6 van de concentratie van het zeewater is.`s Zomers hebben strandkrabben de neiging met het getij mee te trekken, hoewel ze soms achterblijven als het laag water wordt. Uit onderzoek is gebleken dat krabben een complex levensritme hebben, afhankelijk van het eb en vloed ritme in combinatie met het dag en nacht ritme. Deze beide ritmen worden geregeld door een soort fysiologische "klok" in het zenuwstelsel.

Voortdurend aan de vervelling werken
Krabben groeien net als andere kreeftachtigen sprongsgewijs. Ze blijven steeds een tijd lang even groot en werpen dan schijnbaar onverwacht hun pantser af en groeien, waarna ze een nieuw pantser krijgen. De vervelling is echter meer dan een korte onderbreking van het normale leven. De veranderingen in het lichaam van de krab vinden tijdens zijn hele leven plaats. Het omhulsel van de krab bestaat zowel uit calciumcarbonaat als uit organisch materiaal. Enkele dagen voor de vervelling wordt een groot deel van de bestanddelen van het pantser door het lichaam van de krab geabsorbeerd en daarna wordt de rest, die nu veel breekbaarder is, afgeworpen. Tegelijkertijd is er onder het oude pantser een nog zacht nieuw pantser gevormd. Als het moment avn de vervelling nadert, neemt de krab wel 70 % van zijn lichaamsgewicht aan water uit de omgeving op. Het lichaam zwelt op en barst uit het oude omhulsel langs speciale lijnen die extra breekbaar geworden zijn. Na de vervelling is het omhulsel de eerste tijd nog zacht, en de krab moet zich verborgen houden tot het verhard is. Dit kan verscheidene uren duren en in deze tijd gaat de krab niet uit het water.

Extra informatie over de zwarte mamba

De zwarte mamba is de langste mamba soort en kan tot ongeveer 4m lang worden. Ook is hij een snelle slang hij kan vooruit komen met 19 km per uur.


Verder zie je hieronder het bijzondere gebit van adders die hun giftanden naar voren en naar achteren kunnen dien zodat ze scherp blijven en meer viel er helaas niet te vinden over de zwarte mamba

Extra informatie Afrikaanse civetkat

De huisvesting
Om het oogsten van musk te vergemakkelijken worden wilde dieren gevangen en in kooien opgesloten waarin de zich amper kunnen omdraaien. Civetkatten zijn gemiddeld 35 cm hoog en een meter lang en daarmee aanzienlijk groter dan een kat, maar moeten leven in een kooi even groot als een kattenbak. In deze ruimte, waar hij niet eens rechtop kan staan, moet hij de rest van zijn leven bewegen, eten, zijn vacht verzorgen en zich ontlasten. De net gevangen civetkatten, zijn niet eens in staat zich om te draaien tot ze gewicht verloren hebben.

Het aftappen
Ruim één derde van alle dieren die gevangen worden, sterft binnen drie weken tengevolge van ziekte of verwondingen die zijn opgelopen tijdens het vangen en vervoeren van de dieren. De overlevenden zijn niet beter af. Ze leiden een naargeestig leven, dag en nacht eenzaam opgesloten in een te krappe kooi. Om de tien dagen ondergaan ze een beangstigende en pijnlijke ‘behandeling’, waarbij de musk wordt gewonnen. Met een lange stok wordt de civetkat met zijn kop tegen de wand van de kooi gedrukt. Zo, dat hij naar de achterkant van de kooi kijkt. Vervolgens worden de achterpoten en staart van het dier naar buiten getrokken. De staart wordt vastgezet aan het dak van de kooi, waardoor men bij de afscheidingsklier aan de basis van de staart kan komen. De klier wordt dan geopend en er wordt in geknepen totdat de musk eruit loopt. Dit proces, wat enkele minuten kan duren, veroorzaakt soms nare verwondingen en is zeer stressvol voor het dier.

Wat vond ik van de opdracht
Ik vond het leerzaam en leuk om te doen ik was alleen iets te laat begonnen. Dat zou ik de volgende keer dus anders doen ja ik heb ook al heel veel van het nawoord gezegd in de inleiding maar van ieder dier is bijzonders. De zwarte mamba is een bijzonder dier het is de snelste landslang en ik kende deze soort nog helemaal niet zoals de meeste dieren in mijn werkstuk. Bij de civet kat (Afrikaanse) vond ik de musk heel raar dat hij bij luchtjes werd gebruikt en het aftappen van de musk vind ik dierenmishandeling. Dat is echt heel erg. Aan de kamster vind ik het bijzonder dat ze die mosselschelpen kunnen openen met die zuignapjes. En aan de strand krab is niet veel bijzonders. Ik had alle opdrachten op tijd af maar ik moest wel nog even doorwerken hoor. Ik vond het leuk om te doen omdat ik er zelf ook van heb geleerd.

Bronvermelding

De Internet sites die hieronder staan heb ik gevonden met
www.google.nl:

http://www.anemoon.org/spuisluis/040912.htm

http://www.beesies.nl/strandkrab.htm

http://slangen.fol.nl/Blad17.html

http://www.tenan.vuurwerk.nl/reports/wadden/suzan-slang.htm

http://www.wspa.nl/index.html?http://www.wspa.nl/overige1.html

En mijn encyclopedie op de computer Encarta. En daar is het me mee gelukt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.