Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Kinderarbeid

Beoordeling 5.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 1982 woorden
  • 22 april 2005
  • 95 keer beoordeeld
Cijfer 5.7
95 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Basisvraag 1: Wat is kinderarbeid? Welke vormen zijn er?
Kinderarbeid heeft altijd al bestaan, ook al voor de komst van de industrie werken de kinderen. Ze hielpen hun ouders met wieden,aardappelen rapen of bonen plukken. In veel gezinnen deden mensen aan klusjes in huis. Het ene gezin maakte schoenen, een ander klompen of sigaren. Door te spinnen en te weven maakte mensen stoffen voor kleren. Mensen vlochten matten en manden of knoopte tapijten. Dat werk deden mensen meestal gewoon in huis. het hele gezin werkte mee, ook kinderen van 6 jaar of jonger. Thuis werken is anders dan in een gevaarlijke fabriek. Kinderen die in fabrieken moesten werken werkten wel 12 uur per dag! Ze kregen weinig te een en te drinken, pauzes waren er niet. De kinderen die in fabrieken werkten waren ook al meestal vies. Er stierven toen veel kinderen het percentage was meer dan 50%. Meer mensen vonden dat kinderarbeid moest worden afgeschaft toen kwam er een wet: dat kinderen onder 12 jaar niet moesten werken. Thuis meehelpen mocht wel. Maar de mensen die toch kleine kinderen in dienst kregen die moesten dan een boete betalen.
Kinderen werken om te overleven bijvoorbeeld op auto's passen, ijs of sigaretten te verkopen. Ze werken ook in restaurants. Soms gaan ze ook naar de vuilnisbelt. Daar vinden ze meestal bruikbare spullen. Op deze plekken vind je meestal kinderen. Ze doen meestal het werk van grote mensen.

http://mediatheek.thinkquest.nl/~jra017/kinderarbeid.htm

Basisvraag 2: Waarom is er kinderarbeid? Wat zijn de belangrijkste oorzaken?
Het bestaan van kinderarbeid is het gevolg van diverse andere problemen. Armoede is hierbij verreweg het grootste probleem. In de Derde Wereld zijn er veel gezinnen die zo arm zijn dat ze ternauwernood een menswaardig bestaan leiden. In zo'n situatie moet iedereen in het gezin meewerken om ervoor te zorgen dat er geld binnenkomt. Dat geldt dus ook voor kinderen.

Wanneer ouders schulden hebben opgebouwd kan armoede heel soms zelfs leiden tot gedwongen tewerkstelling van kinderen en slavernij. Bijvoorbeeld als ouders schulden maken om de dokter te betalen. De kinderen worden dan meegegeven aan degene die hen het geld heeft geleend om zo de schuld af te betalen. Maar de kinderen verdienen zo weinig dat ze de schuld nooit kunnen afbetalen. Op deze manier worden de kinderen feitelijk het 'bezit' van de geldlener. Deze vorm van dwangarbeid is doorgaans bij de wet verboden. Maar met name in India komt het nog veel voor.
Overigens is kinderarbeid niet alleen het gevolg van armoede, kinderarbeid leidt ook weer tot nieuwe armoede. Want kinderen die gedwongen worden om te werken zullen het nooit beter krijgen als ze niet naar school kunnen. Dat zal er uiteindelijk toe leiden dat ook zij hun kinderen weer uit werken zullen sturen.

Een andere oorzaak van de toename van kinderarbeid is de bevolkingsgroei. Volgens UNICEF, de kinderorganisatie van de Verenigde Naties, kan dit het probleem van de volgende eeuw worden voor de Derde Wereld. Daarom vindt UNICEF dat er speciale programma's moeten komen voor vrouwen en meisjes waarin voorlichting over gezinsplanning wordt gegeven. http://www.scriptieservice.fnv.nl/kinder.html

Basisvraag 3: Waarom bestaat er in ons land geen kinderarbeid meer?
In 1841 stelde de Nederlandse regering een eerste onderzoek in naar kinderarbeid in de industrie. Dat dit geen overbodige luxe was, bewijst dit cijfer uit 1859: toen werkten zo'n 450.000 kinderen tussen de 6 en 11 jaar. Toch duurde het nog jaren voordat er daadwerkelijk iets werd gedaan aan de uitbuiting van kinderen. Na vele onderzoeken en vele rapporten nam de Tweede Kamer in 1874 het Kinderwetje-Van Houten aan. Op initiatief van het Kamerlid Samuel van Houten werd het laten werken van kinderen onder de 12 jaar verboden. Uitzonderingen waren het werken in het huishouden en in de landbouw. In 1889 en 1919 werd het verbod op kinderarbeid in volgende wetten verder uitgewerkt. In 1996 is de nieuwe Arbeidstijdenwet in werking getreden. Kinderarbeid is nog steeds verboden in Nederland, maar er zijn wel uitzonderingen toegestaan. Zo mogen kinderen van 13 en 14 jaar beperkt werken. Op schooldagen mogen dat maximaal 2 uur per dag en 12 uur per week 'klusjes rond het huis en in de buurt' zijn (zoals oppassen bij familie of kennissen, rondbrengen van folders, het wassen van auto's). Op vrije dagen mogen ze ook eenvoudig werk doen in een bedrijf. Ook mogen ze hun ouders helpen als die een boerderij of een winkel hebben. Vanaf 15 jaar mogen kinderen ook een ochtendkrant bezorgen. Kinderen tot en met 15 jaar mogen in principe niet op zondag werken. In de nieuwe wet gelden voor jeugdigen (16 en 17-jarigen) minder strakke regels dan vroeger. Zij mogen ook op zondag werken, maar dan moeten ze wel zaterdag vrij hebben. Ook door de week mogen ze werken, maar het werk moet zo zijn ingedeeld dat ze wel gewoon naar school kunnen gaan. http://www.scriptieservice.fnv.nl/kinned.html

Basisvraag 4: Waar komt kinderarbeid voor?
In Afrika komt kinderarbeid naar verhouding het meest voor. Een op de drie kinderen in Afrika werkt, voornamelijk in de landbouw. Het aantal werkende kinderen is in de jaren tachtig fors gestegen. Volgens een rapport van de Commissie voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties vormen kinderen 17 procent van de totale beroepsbevolking. In Azië ligt het percentage kinderen dat moet werken lager dan in Afrika. Maar omdat in Azië het grootste deel van de wereldbevolking woont, betekent dit dat hier de helft van alle kinderarbeid op de hele wereld voorkomt. Dat gebeurt dan met name in Zuid- en Zuidoost-Azië.

India is het land met het grootste aantal werkende kinderen. Volgens de regering zijn het er minstens 17,5 miljoen. Het Internationaal Verbond van Vrije Vakverenigingen vindt deze schatting veel te laag. Het IVVV gaat er vanuit dat er in India maar liefst 50 miljoen kinderen worden gedwongen te werken. Dat gebeurt, net als in Bangladesh en Pakistan, onder meer in de tapijtindustrie. Kinderarbeid komt ook veelvuldig voor in Zuid-Amerika. Hier werken de kinderen met name in de landbouw.
Kinderarbeid bestaat niet alleen in de Derde Wereld. Ook in Europa en de Verenigde Staten worden kinderen gedwongen om te werken. In Europa gebeurt dat met name in Italië, Griekenland, Spanje en Portugal. In Italië werken vele tienduizenden kinderen in de omgeving van Napels in de lederwarenindustrie. Dat zegt de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO - International Labour Organisation) van de Verenigde Naties. In Spanje wordt het aantal werkende kinderen geschat op 100.000, in Portugal gaat het volgens schattingen van de vakbeweging om tussen de 90.000 en 150.000 kinderen. http://www.scriptieservice.fnv.nl/kinder.html

Keuzeopdracht 1: Om welk soort baantjes gaat het bij kinderarbeid? Wat levert het op? Hoe zijn de arbeidsomstandigheden?
Kinderen zijn goedkoop. Ze krijgen 25% van wat grote mensen verdienen. Meisjes nog veel minder. Kinderen durven ook niet zo gauw te protesteren als ze slecht behandeld worden. Daarom nemen veel fabriekanten kinderen in dienst. In de luciferfabrieken in Sivakasië in India werken 45 duizend kinderen. Ze zijn tussen de 3 en 15 vijftien jaar. Ze komen uit de omgeving van de stad. 's Nachts om vier uur worden de eersten opgehaald met een busje. Na een dag hard werken zijn ze om acht uur 's avonds weer thuis.
Ook in de Indiase tapijtfabrieken maken lange dagen. Ze werken er aan de beroemde Dhurrie-tapijten. Spinnen, verven en weven, alles is handwerk. Een op de drie kleden wordt door kinderen gemaakt. Dat moet ook wel. Anders gaan de klanten naar een concurrent in Pakistan of China. Daar heb je ook kinderarbeid. Soms verbonden aan een basisschool.
In China is begin 2001 een ramp gebeurd op een basisschool waar ze na schooltijd vuurwerk maken. Vele kinderen kwamen hierbij om. http://mediatheek.thinkquest.nl/~jra017/kwvwg.htm

Keuzeopdracht 3: Welke organisaties zetten zich voor kinderarbeid in en hoe doen ze dat?
Wordt er in India dan niets tegen kinderarbeid gedaan? Toch wel. Vooral de afgelopen vijf jaar hebben particuliere organisaties flink actie gevoerd tegen kinderarbeid en is de Indiase regering op dit terrein actiever geworden. Alle belangrijke organisaties tegen kinderarbeid pleiten voor goed, gratis en verplicht basisonderwijs.

De Zuid-Aziatische Coalitie Tegen Kinderarbeid (SACCS) speelt een belang-rijke rol in de strijd tegen kinderarbeid. In deze coalitie werken organisaties uit India, Pakistan, Nepal en Sri Lanka samen. De Indiase afdeling van SACCS bestaat uit ± 250 particuliere organisaties. Onder aanvoering van K. Satyarthi hebben ze met succes druk op overheid en politici uitgeoefend om meer tegen kinderarbeid te doen. SACCS heeft ook de pers en de vakbonden, studenten-organisaties en religieuze leiders actief bij het onderwerp betrokken. Enkele demonstratieve voettochten door heel India, waarbij gebieden met veel werken-de kinderen werden bezocht, hebben veel mensen van het probleem bewust gemaakt.


SACCS heeft in de loop der jaren ongeveer 27.000 kinderen op verzoek van hun ouders uit onder meer de tapijt- en glasindustrie bevrijd. Zij biedt een deel van deze kinderen opvang en onderwijs in haar 'Mukti Ashram' (bevrijdingsschool) bij New Delhi. In 1995 heeft de coalitie op scholen een grote actie gevoerd géén vuurwerk te kopen. In deze bedrijfstak werken duizenden kinderen onder zeer gevaarlijke omstandigheden. SACCS roept de consumenten en regeringen in het westen op om alleen producten, bijvoorbeeld tapijten, te importeren of te kopen die niet door kinderen zijn gemaakt. Dat viel erg slecht bij de Indiase regering, maar het heeft er wel mede toe geleid dat de vorige Indiase regering steeds meer vanuit het buitenland werd bekritiseerd om haar lakse houding tegenover kinderarbeid. In de VS is zelfs een wetsvoorstel ingediend om de import van door kinderen gemaakte producten te verbieden. Het Europees Parlement wil ook iets dergelijks. De angst om exportmarkten te verliezen heeft volgens de Indiase pers de regering sterk aangespoord kinderarbeid eindelijk serieus te nemen.
http://www.indianet.nl/ao-kiarb.html#oplossingen

Keuzeopdracht 13: Wat zijn de Universele Rechten van het Kind?
Net zoals volwassenen hebben kinderen onder de 18 jaar het recht op bijzondere zorgen en bescherming.
Kinderen hebben dezelfde rechten, om het even in welk land ze geboren zijn of waar ze wonen, en ongeacht hun geslacht, ras of godsdienst.
Hier onder staan de belangrijkste Universele Rechten van het Kind genoemd.
-Recht op een betere wereld
-Recht om de toekomst te beïnvloeden
- Recht op vrijheid van gedachten, mening, meningsuiting, levensbeschouwing en godsdienst
- Recht op toegang tot de media
- Recht om deel te nemen aan beslissingen die te maken hebben met kinderen
- Recht op privacy
- Recht op eerbied en vriendelijkheid
- Recht op identiteit
- Recht op vrijheid van vereniging
- Recht op zorg en liefde
- Recht op ontspanning en spel
- Recht op veilig werk
- Recht op een voldoende levensstandaard

- Recht op leven, fysieke integriteit en bescherming tegen mishandeling
- Recht op een verscheiden milieu en creativiteit
- Recht op opvoeding
Zoals ik al heb gezegd er zijn meer rechten maar dit zijn de belangrijkste.
http://www.welzijn.net/Weldoc/Kinderen_schreven.htm

Keuzeopdracht 14: Welke Nederlandse bedrijven maken misschien wel gebruik van kinderarbeid?

Fastfoodketen McDonalds maakt gebruik van kinderarbeid. Chinese kinderen van nog geen 14 jaar maken speelgoed dat klanten bij een Happy Meal cadeau krijgen. De kinderen verdienen, per werkdag van gemiddeld 16 uur, zo'n 7 gulden. Net genoeg om zo'n menu te kunnen kopen. Met speeltje. Gisteren maakte de Hong Kongse krant de South China Morningpost bekend dat McDonalds gebruik maakt van kinderarbeid. Nederlandse kranten hebben dit ook opgepikt. De kinderen moeten speeltjes maken die cadeau gegeven worden bij de kindermenu's van de fastfoodgigant. Het speelgoed wordt gemaakt door het bedrijf City Toys Ltd. in de Chinese economische zone Shenzhen. Kinderen werken daar voor 44 cent per uur onder erbarmelijke omstandigheden. Zij maken miniatuurtjes van stripfiguren als Snoopy en Winnie de Pooh. Vivian Foo, woordvoerder van Simon Marketing uit Hong Kong, de leverancier van McDonalds, ontkent dat er sprake is van kinderarbeid. Hij zegt dat er elke maand gecontroleerd wordt. De South China Morningpost meldde verder de kinderen op slaapzalen met nog 14 andere kinderen slapen. Ze slapen daar in houten stapelbedden, zonder matras. Deze ruimtes zijn vaak niet groter dan 30 vierkante meter. Volgens de krant moeten ze om de accommodatie te kunnen betalen, ruim 40 uur werken. Er zijn nog wel meer Nederlandse bedrijven die gebruik maken van kinderarbeid maar dit is maar een voorbeeld.http://www.nieuwsbank.nl/inp/2000/08/0829E023.htm

REACTIES

L.

L.

dit is een leuke site en je kunt er veel van leren waarschijnlijk heb je er veel je best opgedaan en dat kun je ook zien er zijn geen spellings fouten voor zover ik heb gezien en dat is natuurlijk heel erg netjes en dat bewonder ik het is een mooi onderwerp waarvan iedereen of ja bijna iedereen heel veel van kan leren omdat de meesten kinderen en volwassenen er niet zoveel van weten.

groetjes Laila en trouwens ik zit in Deurne op school























































































































































13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.