Stichting Schoolinfo vraagt zich af: hoe digitaal is jouw school? Zij zijn benieuwd wat jij vindt van het gebruik van ICT in de klas. Kunnen jouw leraren er mee omgaan, of gebruiken jullie het smartboard hooguit eens per maand? En leren op je eigen niveau en tempo, kan dat bij jou op school? Help Schoolinfo jouw onderwijs verbeteren en vul de vragenlijst in! Kost je ongeveer 5 minuutjes.
Cookies..
Door Scholieren.com te bezoeken ga je akkoord met het gebruik van cookies. Klik hier voor meer info.

Zeepaardjes

Biologie

Werkstuk

7.4 / 10
2e klas vmbo
  • anoniem
  • NL
  • 699 woorden
  • 11901 keer
    22 deze maand
  • 3 februari 2005
inleiding

ik heb dit onderwerp gekozen omdat ik zeepaardjes mooie dieren vind en je daar ook veel mooie plaatjes van kan vinden, en ik wil er meer over weten.

lichaamsbouw

et zeepaardje heeft een stevige rugvin ook is de zeepaard
tweezijdig symmetrisch.
ORDE: Stelekbaarsachtigen
FAMILIE: Zeenaalden
Als zijn vinnen beschadigd zijn, herstellen ze zich heel snel.
Hun rugvin gaat 35 keer per seconde heen en weer. De kop van het zeepaardje word gebruikt als stuur. Als de kop naar rechts gaat, dan gaat het zeepaardje ook naar rechts.

Om door zeestromingen niet af te drijven slaat het zeepaardje zijn staart om planten en stengels.
Het zeepaardjes is niet met schubben bedekt, zoals andere vissen, maar met knobbelige richeltjes.

voortplanting

Iedereen denkt dat vrouwtjes alleen maar zwanger kunnen worden.
Bij de zeepaardjes is dit anders.
Want het mannetje heeft net als een kangoeroe een broedbuidel die buidel kan helemaal dicht.
In de paartijd legt het vouwtje via een legbuis haar eitjes in de buidel van het mannetje dit kunnen er wel 200 zijn.
In de buidel van het mannetje worden de eitjes bevrucht nu is het mannetje zwanger, het vrouwtje hoeft nu niks meer te doen maar ze komt nog wel elke ochtend even bij haar mannetje op bezoek.
En na 4-5 weken worden de jonge visjes geboren.
Het mannetje bevalt dus van de kleine zeepaardjes. Na deze gebeurtenis is het mannetje vaak totaal uitgeput en sterft dikwijls.

leefomgeving

Zeepaardjes leven in ondiep water, langs de kusten van zeeŽn en oceanen. Ze houden van een lekker modderige bodem met veel planten.
Zeepaardjes wonen in zeegras- en algenvelden, tussen zeewieren, in vloedbossen, maar ook op koraalriffen.
Je vindt ze het meest in warme streken. Nederland is niet zo warm, toch komen er twee soorten voor: kortsnuit en langsnuit zeepaardjes.
Men onderscheidt een 35-tal soorten, van het 2Ĺ cm kleine dwergzeepaardje tot het 25 cm grote Maleisische zeepaardje. Zij leven in tropische en subtropische zeeŽn.
Een deel van hen kan je zien tussen koralen
Zeepaardjes zijn er in allerlei kleuren.
Maar je krijgt ze haast niet te zien, omdat ze een schutkleur hebben. Zeepaardjes die bijvoorbeeld tussen bruin-groene zeewieren leven zijn bruin-groen.
In de kleurige koraalriffen leven oranje en knalgele zeepaardjes. Maar net als een kameleon kunnen ze hun kleur aanpassen aan hun omgeving. Zo worden ze van oranje ineens donkerbruin, als dat nodig is. Maar ook wit, geel, rood, violet of groen. Als ze maar onzichtbaar zijn voor hun vijanden!

voedsel

Zeepaardjes hebben altijd enorme honger. Ze eten levende diertjes: visjes, garnaaltjes,plankton, kreeftjes, larfjes, alles wat in hun bek past. Hun ogen kunnen los van elkaar bewegen.
Zo kan het ene oog op voedsel loeren en het andere tegelijk vijanden in de gaten houden.
Ze zitten heel stil in het water te wachten. Als er een prooidiertje langs komt zwemmen, zuigen ze dat in een flits naar binnen met hun buisvormige bek, de zeepaardjes kunnen ongeveer tot en met 3 cm hun prooi naar binnen zuigen, zeepaardjes hebben geen tanden.

bedreigingen

oordat zeepaardjes niet hard kunnen zwemmen zijn ze een gemakkelijke prooi. Ook zijn ze zeer gevoelig voor stormen. Door stormen raken ze weg van hun leefomgeving en sterven door uitputting. Ook de mens vormt een grote bedreiging. In AziŽ worden zeepaardjes gebruikt als geneesmiddel tegen astma en als lekkernij in de keuken. Gedroogde zeepaardjes worden overal voor gebruikt, ook als souvenir, ook worden ze gevangen voor in het aquarium.

Ook worden levende zeepaardjes worden verkocht als aquariumvis. Maar daar zijn ze absoluut niet schikt voor
Er verdwijnen ook heel veel zeepaardjes per ongeluk in visnetten.
Ook worden de plaatsen waar ze leven vaak vervuild of verwoest. Als het zo doorgaat, zijn er straks helemaal geen zeepaardjes meer!

gedrag + gewoonten in een aquarium

Ik had verteld aan het begin dat zeepaardjes wel eens worden gevangen om verkocht te worden aan iemand die ze in een aquarium stopt, hier worden de zeepaardjes erg angstig van om in een nieuwe leefomgeving te worden neergezet
Dit kan wel uren of soms wel dagen blijven, de mannetjes zijn van nature nog wantrouwiger dan de vrouwtjes.
Als ze gewend zijn, zullen ze zich vrij rond bewegen.
Rechtop zwemmend zullen ze soms staart naar je toekomen meestal name als ze honger hebben
Tegen etenstijd worden ze zeer ongeduldig. Ze vormen groepjes voor de aquariumruit en bewegen zich energieker dan normaal

Log in op Scholieren.com

Maak een profiel aan of log in om te stemmen.

Geef dit een cijfer

Let op

De verslagen op Scholieren.com zijn gemaakt door middelbare scholieren en bedoeld als naslagwerk. Gebruik je hoofd en plagieer niet: je leraar weet ook dat Scholieren.com bestaat.

Heb je een aanvulling op dit verslag? Laat hem hier achter.

voeg reactie toe

Sneller en makkelijker reageren?
Login of maak een profiel aan

1256

reacties

Er staat bij 'voortplanting' dat het 4t/m5weken duurt voordat de zeepaardjes geboren worden maar het is 10 dagen t/m 6 eken maar het verschild wel per soort en de watertemperatuur speelt ook een rol
door nadia (reageren) op 4 maart 2007 om 18:20