Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Klarinet

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 523 woorden
  • 24 december 2004
  • 194 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
194 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Klarinet De foto die ik heb gekozen is een klarinet. Een klarinet is een houten blaasinstrument. Je moet erop blazen om er geluid uit te krijgen, dus de naam blaasinstrument ligt voor de hand.Een klarinet hoeft niet altijd van hout te zijn. Er bestaan ook kunststof klarinetten. Toch zijn dit ook houten blaasinstrumenten, omdat je er een enkel (plat) rietje op moet doen om er geluid uit te krijgen.Een rietje is een dun stukje hout dat begint te trillen als je er lucht over blaast. Dit trillen zorgt voor het geluid van de klarinet. Kleppen zorgen ervoor dat de gaten, die in de buis van het instrument zijn geboord, afgesloten kunnen worden. Door het indrukken of loslaten van deze kleppen, kun je op dit instrument verschillende tonen maken. De klarinet wordt veel gebruikt in orkesten, de harmonie en binnen de jazzmuziek. De kleinste van deze familie is de es-klarinet. Deze klarinet is veel kleiner dan de bes-klarinet en kan hele hoge noten spelen. De meeste mensen die klarinet spelen beginnen op een bes-klarinet. Er zijn ook nog grotere klarinetten, die veel lager klinken dan een bes-klarinet. De alt-klarinet, bas-klarinet, contra-alt-klarinet en contra-bas-klarinet. In al deze klarinet hebben ze bochten gemaakt omdat ze anders te groot zijn om op te spelen. De 'gewone' klarinet (bes) is ongeveer 63 centimeter lang. De contra-alt-klarinet is ruim 270 centimeter. Hoe wordt een klarinet gemaakt? Van ruwe houtstaven (die uit Afrika komen) wordt door een draaibank een mooie 'buis' gemaakt. Later worden hier de gaten in gemaakt met een speciale machine en wordt het hout heel precies geschuurd. Ondertussen worden de klepjes en schroefjes allemaal met de hand gemaakt. Alle klepjes en schroefjes gaan in een chemisch bad waar ze een glimmend laagje krijgen. Vervolgens worden de klepjes één voor één gepolijst, waardoor ze mooi gaan glimmen. Als laatste worden alle klepjes op de houten buis gemaakt en de klarinet is klaar. Alle klarinetten worden getest.
De onderdelen van een klarinet. Een klarinet heeft achttien gaten die je kunt afdekken door je vingers en door kleppen. Je kunt door één klep dicht te doen soms meerder gaten afsluiten. Ook kun je door de kleppen gaten dicht doen die ver weg liggen, anders moest je wel hele lange vingers hebben. Het instrument bestaat uit vijf delen: de beker, het onderste deel, het bovenste deel, het tonnetje en het mondstuk. Eigenlijk hoort hier nog een zesde onderdeel bij, want zonder rietje kun je niet spelen. Ik heb deze foto gekozen omdat ik al wat meer van de klarinet afweet omdat ik op klarinet heb gezeten. Zo hoef ik niet veel informatie op te zoeken en kan ik zelf al heel veel over de klarinet vertellen. Dit is altijd handiger dan dat je niks van dat instrument afweet en er iets over moet vertellen. Ik kon niks vinden over hoe oud de klarinet is dus daar heb ik niks van in dit verhaal staan. Het interessante aan een klarinet vind ik dat je zonder rietje helemaal geen muziek kan maken.Ook is het zo dat als je soms een klep dichtdoet er meerdere kleppen worden gesloten, dit is ook heel apart.

REACTIES

L.

L.

thnx voor informatie x

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.